Ana SayfaBahçeAçelya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Açelya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Açelya Çiçeği, balkon ve bahçelerin vazgeçilmez çiçekleri arasında sayılır. Balkon ve bahçelerde pembe, eflatun, beyaz ve sarı renk tonlarıyla insanlara taze bir güzellik sunar. Kat kat birbirlerine sarılmış taç yapraklarıyla adeta ilkbaharın habercisi gibi insanlara göz kırpar. Fakat bu açan çiçekler kısa ve öz olarak çiçeklerini açar.

Açelya Çiçeği Bakımı ve Yetiştirilmesi
Açelya Çiçeği Bakımı ve Yetiştirilmesi

Açelya Çiçeği Nasıl Bir Bitkidir?

Balkon ve bahçelerin vazgeçilmez çiçekleri arasında yer alan açelya çiçeği, fundagiller ailesinden çiçekli bir bitkidir. Ormangülü cinsinden olan ve saksı çiçekleri arasında yer alan popüler bir bitkidir.

Bir kızın ismi olarak bilinen Açelya’nın anlamı da bir o kadar naif bir bitkidir. Açelya, dile gelemeyen, söylenemeyen bir aşkı ifade eder. Açelya, içten içe aştan yanan ama aşkını itiraf edemeyenlerin çiçeği olarak bilinir.

Açelya çiçeğinin çiçekleri de güzelliklerini ve hislerini kısa süre sergilerler. Açelya çiçeğini fark etmezseniz hemen içine kapanır. Bir daha Açelya’nın çiçeklerini görebilmek için gelecek yılı beklemek gerekir.

Açelya Çiçeği

Açelya Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Açelya yetiştirmek istiyorsanız, toprağını özel seçmek gerekir. Açelya yetiştirmek için doğal olan ve zengin topraklar tercih edilmeli, ekstra bir gübre ilave etmek gerekmez. Gübre ilave etmeyi düşünüyorsanız, çiçeğin formunu bozabilen toprak rahatsızlıklarına çiçeğinize zarar verebilir.

Açelya bitkisi, doğrudan güneş istemez. Dolaylı yollardan alınan güneş bu bitki için yeterli olmaktadır. Karanlık ve gölge alanlar, açelya bitkisi için uygun yerler değildir. Böyle ortamlarda yetişen açelya bitkisi, çiçeklerini döker.

Eğer güneşi dolaylı yönden görmeyen bir ortamda açelya bitkisi besleyecekseniz, aydınlatıcılarla ışık yönünden açelya bitkisi desteklenmeleridir.

Açelya bitkisi saksıda yetiştirilebilir. Açelya bitkisini evde yetiştiriyorsanız, çiçeği arası sıra çevirmek gerekir. Yaprakları güneş gören yönlere doğru uzamak konusunda meyli vardır. Bu tür yetiştirilen ev bitkileri arasında yer alan açelya çiçeğini haftada bir kez çevrildiğinde, çiçeğin gelişimi için orantılı olarak büyümesi için yeterli olacaktır.

Açelya bitkisi, suyu çok sever. Sulama için ölçü kabı kullanmak gerekir. Sıcak havalarda, haftada iki kez, serin havalarda ise haftada bir kez su verilmelidir. Açelya bitkisinin sulanmasında aşırıya kaçmamak gereklidir.

Aşırı sulama yapılırsa bazı toprak ve kök hastalıkları meydana gelebilir. Açelya bitkisinin sulanmasında suyun çiçeğin her yerine ulaştığından emin olunmalıdır. Sulama yapıldıktan 8 saat sonra saksı tabağında geri kalan suyun boşaltılması gerekir.

Açelya Çiçeği

Açelya Çiçeği Yetiştirmek Zor mudur?

Açelya çiçeğini yetiştirmek, sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Açelya çiçeğini yetiştirmek, diğer çiçekler gibi ilgi ve alakayı onlardan da eksik etmemek gerekir. Açelya genel olarak zengin topraklarda yetişir. Açelya, çürümüş bitkilerin olduğu, humus yönünden yüksek topraklarda yetişir. Nemli toprakları da sevdiği söylenir.

Açelya Yetiştirirken Bunlara Dikkat Edin?

  • Açelya çiçeği, ılıman iklimlerde yetişir. Fazla sıcak veya fazla soğuk havalar çiçeği olumsuz yönde etkiler. Kış aylarında Açelya çiçeği, soğuktan korunmalı, bahçede ise sera düzeneği kurulmalıdır.
  • Açelya çiçeğini, soğuk aylarda sularken, su sıcaklığına dikkat etmelidir. Suyun sıcaklığının oda sıcaklığında olması yeterlidir.
  • Açelya bitkisinin saksısı 2 ile 3 yılda bir değiştirilebilir. Her seferinde sadece bir boy büyük saksıya geçmeniz gerekir. Saksı değişiminde toprak değişimi de yapılmalıdır. Değişeceğiniz toprak, bol humuslu olmalı ve ekstra gübrelemeye gerek yoktur.
  • Açelya çiçeğinin solan yaprakları ve çiçekleri steril bir makasla veya bıçak ile kesmek gerekir. Elle koparılmamalıdır. Çiçeğe sıvı besin takviyesi yapılmalıdır.

    Açelya Çiçeği Bakımı ve Yetiştirilmesi
    Açelya Çiçeği Bakımı ve Yetiştirilmesi

Açelyanın Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Açelya çiçeğini çoğaltmanın birkaç yolu vardır.

  • Köklerinden ayırma yöntemi: Bu yöntemde çiçek çoğaltmak kolay bir yöntemdir. Bu yöntemde bitkiyi dikkatlice toprağından çıkarmak gerekir. Bu işlemi yavaş ve nazikçe yapmak gerekir. Topraktan çıkarılan bitki kökünde üstlere uzanan yeni filizlerin alınarak ayrı saksılara ekilerek çoğaltılması sağlanabilir.
  • Tepe çeliği yöntemi: Bu yöntemde çoğaltma yapılırken, gelişmiş dalların tepesinden 8 ile 10 cm arası bir parça kesilerek alınarak, alınan dallar saksılara ekilir.
  • 3. Yöntem ise Tohumla çoğaltma metodudur.

Açelya tohumu ekilirken, kapalı bir sera etkisi yaratmak önemlidir. Yaratılan bu sera etkisi Açelya bitkisinde çimlenmeyi hızlandırır. Açelya bitkisi toprağın orta seviye derinliğine ekilmeli ve tohumlar seyrek olarak serpilmedir.

Açelya ekimi için bahar başını beklemekte fayda vardır. Toprak ısınmalı, yağmur almalı ve bitkinin üşümemesi gerekir.

Açelya çiçeğinde süreklilik vardır. Toprakta yetişen açelyalar genellikle tohumlarını yakınlarına döker. Dökülen bu tohumlar yeni yeni açelyaların yetişmesini sağlar. Doğal olarak yetişen bu açelyalar köklerinden alarak saksılara yerleştirilebilir.

Açelya Çiçeği

Açelyalar Ne Zaman Açar?

Yaşadığınız yer ılık bir bölge ise açelyalar bahar başında 2 haftadan 1 aya kadar çiçekli kalır. Açelyaların çiçeklenmesinin süresi azaltılmak isteniyorsa, yaz sıcakları başladığı zaman bitki aydınlık ve sulamaya devam edilmelidir. Böylece baharda açan açelyalar yaz sonuna hatta son baharda dahi çiçekli kalan açelyalar izlenmiştir.

Açelya Çiçeği Ne Renk Açar?

Açelyalar, ilkbaharın renklerini ruhunda taşıyan çiçeklerdir. Açelya çiçekleri kırmızı, sarı, pembe, turuncu ve beyaz renklerde açar. Açelya çok yıllık bir bitki olarak bilinir. Açelya bitkisi ekiminin ardından hemen ilk yıl çimlenmeye başlar.

Açelya Çiçeği Hangi İklimi Sever?

Açelya bitkisi, ılık havaları sever. Havadar mekanlarda yani balkon ve bahçelerde yetişmeyi sever. Havadar alanlardaki esintiler, bu bitkinin hoşuna gittiğinden gelişimini de olumlu yönde etkiler. Açelya bitkisini havalandırmak için gün içinde balkona alabilir, havalandırabilirsiniz.

Bazı kaynaklarda ise hava akımının açelyaya zarar verdiği ifade edilmiştir. Bu zarar da bitkinin cinsine göre değişebilir. Bunun için kısa süreli olarak sık sık test etmek amacıyla çiçeğin yerini değiştirebilirsiniz.

Açelya Çiçeğinin Ömrü Ne Kadardır?

Açelya Çiçeği, ilkbahar ayının girmesiyle canlanmaya başlar. İyi bakım sonrasında çiçeklerin yaz sonu hatta sonbahar sonunda kadar çiçeklerini görebilirsiniz.

Evde çiçek yetiştirmeyi seviyorsanız çiçek kategorimize evterapisi.com/cicek göz atmanızı öneririz.

Açelya Çiçeği

Açelya Çiçeği

Açelya Çiçeği

Açelya Çiçeği

Açelya Çiçeği

Açelya Çiçeği

Açelya Çiçeği

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR