Ana Sayfa Bahçe Acem Düğün Çiçeği Bakımı ve Yetiştirilmesi

Acem Düğün Çiçeği Bakımı ve Yetiştirilmesi

Acem Düğün Çiçeği (Ranunculus asiaticus) parlak renklerdeki fırfırlı taç yaprakları, uzun gövdeleri ve vazoda uzun süre canlı kalmaları sebebiyle sevilir.

Canlı pembe ve mordan kreme, açık sarıdan turuncuya kadar çok çeşitli renk seçenekleri sebebiyle çiçekçi dükkânlarında ve düğün buketlerinde favori çiçeklerdir.

Ayrıca, soğanları fidanlıklarda ve kataloglarda kolayca bulunabilir ve iklime bağlı olarak sonbaharda veya ilkbaharda ekilebilir. Bu bitkiler oldukça çabuk büyür ve ilkbaharın sonları ve yazın başında çiçek açar.

Acem Düğün Çiçeği

Acem Düğün Çiçeği Bakımı

Daha sıcak iklimlerde Acem düğün çiçeği bitkisi sonbaharda dışarı ekilebilir. Ancak sıcaklığın uzun süre don sıcaklığının altında seyrettiği daha soğuk iklimlerde, ilkbaharın başlarında ton tehlikesi geçene kadar soğanları dikmeyin.

Bölgenizde beklenen son don tarihinden 8 ila 12 hafta öncesinde soğanları evde dikebilirsiniz. Soğanları pençeye benzeyen uçlar aşağı bakacak şekilde ekin ve üzerlerini yaklaşık 2 – 5 cm toprakla örtün.

Sonbaharda ekilen soğanlar genellikle ilkbaharın başında çiçek açar ve altı ila yedi hafta boyunca çiçek açmaya devam eder. İlkbaharın başında ekilenler ise ilkbaharın ortasında çiçek açar ve dört ila altı hafta kadar çiçek açmaya devam eder.

Ölü çiçekleri toplayarak daha fazla çiçek açmalarını sağlayabilirsiniz.

Işık

Acem düğün çiçekleri en iyi tam güneş alan (çoğu gün en az altı saat güneş ışığı alan) yerlerde büyür ve çiçek açar. Evde saksıda yetiştirecekseniz güneye bakan güneşli bir pencere seçin.

Toprak

Bu bitkiler, drenajı iyi ve hafif asidik pH’ı olan kumlu veya tinli topraklarda güzel yetişir. Toprağınız ağırsa içine biraz turba yosunu karıştırın ya da toprak yapısını kontrol edebileceğiniz yükseltilmiş bir bahçe yatağı içine dikin.

Su

Büyümeyi uyarmak için soğanları dikmeden önce suya batırmanıza gerek yoktur. Daldırmaya karar verdiyseniz de abartmayın. Sadece bir gece bıraksanız yeter yoksa küf gelişimine müsait hale gelir.

Soğanları diktikten sonra sulayın ve büyüyene kadar su vermeyin yoksa çürür. Bitki yerine alıştıktan sonra orta düzeyde nemli toprağa ihtiyaç duyacağından sadece toprak kurumaya başlayınca sulayın.

Sıcaklık ve Nem

Acem düğün çiçeği bitkisi serin ilkbahar havasını sever ve yazın sıcaklık 32°C geçtiğinde uyku haline geçmeye başlar. Bitkinin etrafına bir kat malç uygulayarak köklerinin serin kalması sağlanır ve büyüme süreleri uzar.

Nem konusunda çok seçici değildir ancak çok yüksek nemde soğanlar çürüyebilir ve bitki ölebilir.

Gübre

Soğanlarınızı ekmeden önce ekeceğiniz alandaki toprağa biraz kompost veya soğan gübresi karıştırın. Yapraklar çıkınca bitkiye iki haftada bir suda çözünebilen gübre verin.

Acem Düğün Çiçeği Bitkisinin Saksıda Yetiştirilmesi

Acem düğün çiçekleri, özellikle kendi soğuğa dayanıklılık bölgeleri dışındayken genellikle saksıda yetiştirilir. Başlangıçta altında fazla sayıda drenaj deliği bulunan saksıları tercih edin. Saksıya drenajı iyi olan çok amaçlı bir saksı karışımı doldurun.

Aynı saksıya ekecekseniz soğanlar arasında 7 ila 10 cm mesafe bırakın ve yaklaşık 5 cm derine gömün. Soğanları diktikten sonra sulayın ve saksıyı tam güneş alan bir yere koyun.

Sık Görülen Zararlı Böcekler ve Hastalıklar

Acem düğün çiçeği bitkisine örümcek akarları, yaprak kurtları ve yaprak bitleri gibi pek çok zararlı böceği kendine çeker. Bu zararlı böcekler yapraklarla beslenerek lekeli, solgun ve sarımsı kahverengi görünmelerine neden olur. Bir şişe içinde su ve hafif bulaşık deterjanını karıştırıp bitkiye püskürterek yaprak bitlerini uzaklaştırabilirsiniz.

Exit mobile version