Acem çiçeği; halk arasında bilinen ismiyle acem halısı çiçeği, yılın her mevsimi yeşil kalabilen uzun ömürlü bir süs bitkisidir.
Dekoratif olarak sıklıkla tercih edilen acem halısı çiçeği, örtücü özelliği ve sarkan dalları ile öne çıkmaktadır. Fosforlu pembe çiçekleriyle göz alıcı bir görünüm sunan acem halısı çiçeği sıcak ve soğuk iklimlere dayanıklıdır.
Dayanıklı özellikleri ve dekoratif görünümü ile tercih edilen acem halısı çiçeği özellikle profesyonel peyzaj uygulamalarında; teras, göbek, bahçe ve mezarlıklarda sıklıkla tercih edilmektedir.
Buz çiçeğigiller familyasına ait göz alıcı dekoratif çiçek acemin ince pembe yaprakları bulunmaktadır. Acem yaprakları küçük, çubuk şeklinde ve pütürlüdür. Acem çiçeği dalları oldukça incedir ve kısa sert tüylere sahiptir.
Aynı zamanda acem halısı soğuk kış iklimlerine dayanıklılığıyla dikkat çeker.
Peki acem halısı özellikleri nelerdir? Acem bitkisi saksıda yetişir mi? Acem halısı çiçeği nasıl çoğaltılır?
Acem Halısı Çiçeği Özellikleri
Acem halısı çiçeği kurak ve verimsiz topraklarda da gelişim gösterebilen, bakımı oldukça kolay dayanıklı bir süs bitkisidir. Acem halısı çiçeği her ne kadar zorlu soğuk hava şartlarına dayanması ile dikkat çeken bir kış bitkisi olsa da güneş gören acem bitkisi hızla gelişim göstererek serpilecektir.
Acem bitkisi hızla yayılım göstererek bahçenizi kolaylıkla ele geçirebilmektedir. Doğru bakım koşulları sağlandığında agresif şekilde büyüyebilen acem bitkisi 30 cm’ dek boy atabilmektedir. Hızlı büyümesi ve yayılmacı özellikleri sebebiyle acem bitkisi bahçe ve balkon çiti şeklinde de kullanılmaktadır.
Acem Halısı Saksıda Yetiştirilir Mi?
Acem halısı çiçeği saksıda yetiştirilmek için uygun bir bitki değildir. Yayılmacı bir tür olan acem çiçeğini saksıda yetiştirmek için oldukça geniş ve büyük saksılar kullanmanız gerekmektedir.
Acem halısı çiçeğinizin saksı toprağı ise gelişimini destekleyecek ve köklerinin nefes almasını sağlayacak kum, taş kırıntıları ve kuru toprak ile harmanlanarak hazırlanmalıdır.
Acem Halısı Çoğaltma
Sarmaşık görünümü ve renkli çiçekleri ile peyzaj düzenlemelerinde adından sıklıkla söz ettiren acem halısı çiçeği çoğaltımı oldukça kolaydır.
Acem halısı çiçeği tohumundan ekilip yetiştirilebileceği gibi fide şeklinde satın alınarak da büyütülebilmektedir.
Acem bitkisi çoğaltmanın bir diğer yolu ise bitkinin dallarını dikme yöntemi ile çoğaltmadır. Bu çoğaltma yöntemi için bitkinin sağlıklı dalı steril bir kesici ile gövdesinden ayrılır ve direkt toprağa dikilir. Besin değerleri açısından zengin nemli toprakta yeni acem dalı bitkisinin köklenmesi sağlanır.
Acem Halısı Bakımı
Dayanıklı yapısı ile detaylı bir bakıma ihtiyaç duymayan acem halısı bitkisinin sağlıklı gelişimi için dikkat edilesi gereken püf noktalar bulunmaktadır.
Acem halısı bitkisi yaz aylarında bol çiçek açar ve hızlı gelişim gösterir. Sıcak havaları çok seven acem halısı bitkisi yaz aylarında haftada 3 defa, kış aylarında ise 2 defa sulanmalıdır. Direkt gün ışığı alan bitkilere sulama işlemi yapılmamalıdır. Acem halısı bitkinizin sulanması için en doğru saat sabah ve akşamüstü saatleri olacaktır.
Acem halısı bitkisinin kuruyan dallarının düzenli olarak temizlenmesi bitkinin sağlıklı görünümü için oldukça önemlidir. Kuruyan bitki dalları her ay düzenli olarak köklerinden ayrılmalı ve aşırı uzayan dalları kesilerek çelikleme yapılmalıdır.
Köklerinin nefes alacağı topraklarda yetiştirmek için uygun olan acem halısı bitkisinin toprağına düzenli olarak bitki güçlendirici sıvı gübreleme ile destek sağlanmalıdır. Çiçeklenme döneminden önce yapılması gereken gübreleme işlemi için ilkbahar ayları oldukça uygundur.
Soğuk havalara oldukça dayanıklı olduğunu söylediğimiz acem çiçeği bitkisi kış mevsiminde özellikle don yaşanan dönemlerde örtü ile kapatılmalı ve koruma altına alınmalıdır. Bitkinizi örtü ile kapamak bitkinizin hayatına daha sağlıklı şekilde devam etmesini ve zarar görmemesini sağlayacaktır.
Yayılmayı çok seven acem halısı bitkisinin yetiştirilmesi için uygun genişlikte alanlara ekilmesi daha doğru olacaktır. Bahçelerde yetiştirilen acem halısı bitkinizin gelişimi için uygun genişlikte bir alan ayırmanız gerekmektedir. Aynı şekilde balkonlarında saksıda acem halısı bitkisi yetiştirmek isteyenler de bitkinin gelişimi için uygun saksı seçimi gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Acem Halısı Ne Zaman Çiçek Açar?
Acem halısı bitkisi yıl boyunca yeşil yaprakları ile adeta bir görsel şölen sunmaktadır. Yeşil yapraklarına renk katan acem halısı çiçekleri ise yaz mevsiminde açarak yaz boyu çiçeklerini korumaktadır.
Acem Halısı Çiçeği Ne Zaman Ekilir?
Acem halısının çimlenmesi için en uygun sıcaklıklar 18 ila 22 derece arasındaki sıcaklıklar olmaktadır. Bu sebeple iç mekan ve dış mekanda ekimi yapılacak acem halılarının tarihleri değişiklik göstermektedir.
Dış mekanlarda ekimi gerçekleştirilmek istenen acem halısı çiçeği sonbahar aylarının başında ekilmelidir.
İç mekanlarda yetiştirilmek istenen acem halısı çiçeklerinin ekimi için en uygun aylar kış sonu ve ilkbahar ayları olacaktır. Şubat, mart, nisan, mayıs ve haziran aylarında acem halısı ekimi gerçekleştirilebilmektedir.
Acem Halısı Çiçeği Anlamı
Acem halısı çiçeğine acem isminin verilmesinin sebebi eşsiz güzelliğe sahip mor renkli çiçeklerinin yayılımıdır. Acem kelimesinin anlamı Arapların kendi ırkları dışındaki insanlara verdikleri isimdir.
Osmanlı dönemlerinde acem anlamı ise fars topluluklarını ifade etmekteydi. Dönem içerisinde Acem Diyarı olarak isimlendirilen Fars’tan eşsiz güzellikteki mor, pembe ve eflatun renkli çiçekler Osmanlı topraklarına getirilmekteydi. Acem çiçeği görünüm ve renkleri ile bu çiçeklerine benzetildiğinden bu ismi almıştır.