Afrika menekşesi, evde bakıma müsait olan süs bitkilerinden bir tanesidir. Güzel görünümü ve kolay bakımı ile çiçek severlerin en çok tercih ettiği bitkiler arasında yer alır.
Afrika menekşeleri, canlı renkleri ile evinize enerji verecek bir bitkidir. Genel olarak mor, beyaz ve pembe taç yaprakları vardır. Bu renklerin farklı tonları gözlemlenebilir. Bakımı oldukça kolay olsa da bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir. Aksi taktirde çiçeğiniz solabilir, çürüyebilir ya da çiçeklenmesi fazla uzun sürebilir.
Afrika Menekşesi Bakımı
Bakımı doğru yapıldığı zaman, bitkiniz neredeyse tüm yıl boyunca çiçeklerini koruyacaktır. Bakımı kolay olan bu bitki için doğru mekân, sıcaklık, nem oranı gibi faktörler sağlandığı zaman çiçeklenme süresi hızlanacak ve taç yapraklar oldukça sağlıklı gözükecektir. Afrika menekşesi bakımı hakkında merak ettiğiniz tüm detaylara, aşağıdaki başlıklardan ulaşabilirsiniz.

Saksı Seçimi
Afrika menekşesi bakımı için ilk adım doğru saksı türünü bulmaktır. Bitkiniz için doğru saksı yayvan şekildeki saksılardır. Afrika menekşeleri derin saksılardan hoşlanmaz. Bunun yanı sıra saksının altında yer alan drenaj delikleri de oldukça önemlidir.
Eğer saksının altında delik yoksa, toprak fazla nemini dışarı atamayacağı için çiçeğiniz çürür. Aynı şekilde eğer drenaj delikleri büyük ve sık ise toprak yeterli miktarda suyu alamaz ve bitkiniz solabilir.
En doğru saksı seçimi çapı büyük ancak derin olmayan saksılardır. Drenaj deliklerinin küçük olması, bitkinizin hem su almasını hem de fazla suyu tahliye etmesinde yardımcı olacaktır.

Toprak Seçimi
Afrika menekşesi için doğru saksıyı seçtikten sonra yapmanız gereken ikinci adım, saksınızı doğru bir toprakla doldurmaktır. Afrika menekşelerinde hızlı bir büyüme gözlemlemek istiyorsanız, nem tutan ve köklere kadar hava akışı sağlayan bir toprak seçmeniz gerekir.
Afrika menekşeleri, herhangi bir bahçeden alınmış bir toprak ile verimli bir büyüme gösteremeyebilir. Afrika menekşesi için en ideal toprak ölçüleri şu şekildedir:
- 1 ölçek perlit veya ponza
- 1 ölçek torf
- 1 ölçek vermikülit
Eğer malzemeniz yoksa ya da menekşeniz için toprak ölçüleri kullanarak bir yaşam alanı oluşturmak istemiyorsanız, piyasada bulunan hazır menekşe topraklarını tercih edebilirsiniz.

Doğru Mekân ve Sıcaklık
Daha önce de belirttiğimiz gibi süs bitki grubuna dahil olmaktadır. Bu nedenle bu bitkiler için en doğru bakım alanı ev ve seralardır. Evinizde direkt olarak güneş ışığı almayan bir bölgede Afrika menekşesi bakımı yapabilirsiniz.
Ancak bitkinizi direkt olarak güneş ışığına maruz bırakırsanız, bitkinizin yapraklarında güneş yanığı oluşabilir. Güneş yanığı ise bitkinizin büyüme sürecini duraklatabilir.
Dış mekândan ziyade, iç mekânda bakıma uygun olan Afrika menekşesi için en doğru sıcaklık gündüz 21 ila 27 derece, geceleri ise 16 ila 21 derecedir. Belirtilen derecenin altında ya da üstünde bir sıcaklıkta kalan Afrika menekşelerinin gelişim ve çiçeklenme süreci tehlike altına girmektedir.

Afrika Menekşesi Bakımı için Gereken Nem Oranı
Afrika menekşeleri, kuru ortamlarda dayanıklı olabilen bir bitkidir. Ancak kuru topraklarda yetiştirilen bu bitkiler, çiçek açmakta zorlanır. Bu nedenle bitkinizin bakımı için %60 nem oranını korumaya özen göstermeniz gerekir. Nemli ortamları seven Afrika menekşeleri için ideal olan yer mutfaktır.
Bitkinizin toprak nemini korumak için saksının altına koyulan tabaklara çakıl taşı ya da nemli kum yerleştirebilirsiniz. Bu maddeler, nemin korunmasına yardımcı olacaktır. Bu sayede Afrika menekşelerinin büyüme hızı desteklenir.
Sulama
Afrika menekşesi bakımı yapılırken en dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi de sulamadır. Nem ve suyu seven bu bitkiler sulanırken gövde, çiçek ve yaprak kısmına su değmediğinden emin olmak gerekir. Sulama sadece toprağa yapılmalıdır.
Bunun yanı sıra Afrika menekşeleri sulanırken saksı tabağına su konulmamalıdır. Bu, bitkinizin köklerinde çürümelere neden olabilir. Bitki üstten sulanmalı ve sulama işleminden 15-30 dakika sonra drenaj deliklerinden tabağa çıkan su boşaltılmalıdır.
Afrika menekşelerini sularken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise klorsuz su kullanmaktır. Kireç ve klor oranı yüksek olan sular bu bitkiye iyi gelmez. Bitkinizi sulamak için arıtma suyu, hazır su ya da kaynatılıp soğutulmuş su tercih edebilirsiniz. Eğer suyunuz klorlu ise az miktarda sirke ile suyu yumuşatabilirsiniz.

Sulama aralığı ise toprak kurudukça yapılmalı birden aşırı su verilmemelidir. Aşırı su, bitkinin çürümesine neden olabilir. Bunun yanı sıra az su vermek, bitkinin kurumasına neden olabileceği için dikkat edilmesi gerekir.
Gübre
Afrika menekşenize gübre vermek istiyorsanız, bu işlemi toprak kuruyken yapmamaya özen göstermelisiniz. Çok sık bir şekilde gübre vermenize gerek yoktur. Bitkinizin büyümesi durduğu zaman topraktaki besin değerinin tükenmiş olduğunu anlayabilirsiniz.
Doğru gübreleme zamanı ise büyümenin durakladığı zamanlardır. Ortalama 1,5 ya da 2 ayda bir defa olacak şekilde bitkinize gübre verebilirsiniz.
Afrika menekşesi bakımı yaparken gübre kullanmak isteyenler, gübre işleminden önce toprağı sulamalıdır. Bunun yanı sıra Afrika menekşesi uyku dönemindeyken (Uyku dönemi: 20 derecenin altındaki kış zamanı) gübre verilmez. Bu dönemde gübre vermek bitkinize zarar verecektir.
Gübre seçimi yaparken alacağınız gübrenin içeriğine dikkatlice bakmanız ve hangi bitkiler için uygun olduğunu araştırmanız gerekir. Çünkü her besin tüm bitkilere iyi gelmez.
Genel olarak Afrika menekşesi bakımı için en doğru gübreler, düşük mineralli ve organik içerikli olanlardır. Menekşeniz için gübre satın almadan önce, satış danışmanlarından uygun olan gübreler hakkında bilgi alabilirsiniz.

Afrika Menekşesi Nasıl Çoğaltılır?
Evleri süsleyen Afrika menekşeleri, işlemler doğru yapıldığı zaman çoğaltılabilir. Afrika menekşeleri için çoğaltma, budanan yapraklı dallar aracılığı ile yapılır. Siz de Afrika menekşenizi çoğaltmak istiyorsanız aşağıda maddeler halinde belirtilen adımları takip edebilirsiniz:
- Büyümüş olan Afrika menekşenizi nazik bir şekilde budayınız. Budama işlemi yaparken kestiğiniz dalların en az 4 cm sap kısmı olmasına dikkat ediniz.
- Kestiğiniz belirtilen boyuttaki sap kısmını su dolu bir bardakta bekleterek köklenmesine yardımcı olabilir ya da direkt olarak toprağa dikebilirsiniz.
- Dikme işlemi yapacağınız sap kısmı için besin açısından zengin bir toprak kullanınız. Saksı seçiminiz derin olmamalıdır.
- Saksının 1/4’üne toprak ekleyiniz. Daha sonra yaprak kısımlarının toprağa değmeyeceğinden emin olarak nazikçe dalı dikiniz. Bu aşamada toprağa baskı yapmamaya özen gösteriniz.
- Dikme işleminden sonra bitkiye can suyunu veriniz.
- Bu aşamadan sonra normal bir Afrika menekşesi bakımı yapınız.
Çoğaltmak istediğiniz Afrika menekşesi, yukarıda belirtilen hususlara dikkat ettiğiniz sürece, en geç 6 ay içerisinde çiçek verecektir. Bu dönemde bitkinizin sulama, gübreleme, doğru sıcaklıkta tutma gibi gereksinimlere dikkat etmelisiniz.

Afrika Menekşesi Hastalıkları
Her canlı gibi bitkiler de yaşamlarının bir bölümünde bazı hastalıklara yakalanabilir. Bu hastalıkların nedeni bitkiyi aşırı sulama, susuz bırakma, hava değişimi gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Aşağıda Afrika menekşesinde gözlenen anormal durumlar ve bu durumların sebeplerini sizin için sıraladık.
Tomurcuk Dökülmesinin Nedenleri
Afrika menekşesi bakımı yaparken yanlış yapacağınız işlemler, bitkinizin tomurcuklarının dökülmesine sebep olabilir. Tomurcuk dökülmesinin nedenleri şu şekildedir:
- Toprağın fazla asitli olması
- Gübreleme işleminin gereğinden fazla yapılması
- Besin değeri düşük ya da köklere hava akışı sağlamayan bir toprakta bulunması
- Bitkinin ani hava değişimlerine maruz kalması
- Toprağa fazla nitrojen gübresi verilmesi ya da kendiliğinden nitrojen içerikli toprak kullanılması
Çiçeklenme Olmamasının Nedenleri
Eğer bakım yaparken aşağıdaki hatalardan bir ya da birkaçını yapıyorsanız çiçeklenme gözlemleyemezsiniz:
- Kış aylarında bitkinin aldığı ışığın yetersiz olması
- Bitkinin bulunduğu ortamdan daha soğuk ya da daha sıcak su ile sulanması
- Bitkinin soğuk ve kuru havada tutulması
- Bitki yeterince büyünce saksının değiştirilmemesi veya sık saksı değiştirilmesi
Kök Çürümesinin Nedenleri
Bitkinizin kök çürüyor ve bitkiniz ölmeye başlıyorsa, bunun nedeni ya da nedenleri şu şekilde olabilir:
- Bitkinin toprağının fazla ıslak olması
- Toprağın hava almaması
- Bitkinin bulunduğu saksının derin olması
- Bitkinin ani sıcak ya da soğuk havaya maruz kalması
- Bitkinin bulunduğu ortamın havalandırılmamış olması
Afrika menekşesi, evleri süsleyecek en güzel bitkiler arasındadır. Bakımı da oldukça kolay olan bu bitkide, yukarıda belirttiğimiz anormal durumlar gözleniyorsa bakım aşamasında yanlış bir yol izlemiş olabilirsiniz.
Belirtilen nedenleri bitkinize uyguluyorsanız, bu işleme son vermeli ve bakımı kurallara uygun yapmalısınız. Afrika menekşesi doğru bakıldığı takdirde hızlı büyüyecek ve çoğaltılmaya uygun bir hâle gelecektir.
Evde çiçek yetiştirmeyi seviyorsanız ve siklamen çiçekleriniz varsa siklamen çiçekleri hakkında detaylı bilgileri bu yazımızda https://evterapisi.com/siklamen-cicegi/ bulabilirsiniz.