Aloe vera, günümüzde en popüler çiçeklerden biridir. Oldukça sade ve şık bir görünüme sahip olan bu bitkiler, evlerde bakmak için de oldukça idealdir. Aloe vera bitkisinin yapraklarının içi saydam bir jel ile doludur ve bu jel; yaraların, yanıkların, güneş lekelerinin tedavisi için kullanılmaktadır.
Aloe vera evinizi süsler, bunun yanı sıra %100 doğal bir ilaçtır. Evde aloe vera bakımı yapmak isteyenler, aşağıdaki başlıklara göz atarak daha fazla bilgi sahibi olabilir.

Aloe Vera Bakımı
Aloe vera için doğru toprak humuslu yapıda olanlardır. Aynı zamanda toprağın oksijeni köklere kadar iletmesi oldukça önemlidir. Eğer çok sert yapılı bir toprağa dikerseniz, bitkinizin kökleri yeteri kadar beslenemeyeceği için büyüme yavaşlayabilir hatta tamamen durabilir.
Bitki bakımında henüz yeniyseniz, bitkiniz için basit tabirle yumuşak olan toprakları seçmelisiniz. Bunun için toprak satın alacağınız yapı market ya da çiçekçilerden bu konuda yardım alabilirsiniz.

Aloe Vera Saksısı Nasıl Olmalı?
Bu bitki fazla suyu sevmiyor ve fazla sulama bu bitkilerin çürümesine neden olabilir. Bu nedenle saksı seçimi oldukça önemlidir.
Aloe vera saksısı seçerken saksının alt kısmında drenaj deliklerinin olduğundan emin olmalısınız. Zira suyu sevmeyen bu bitki türü, yeterli miktarda suyu emdikten sonra alttaki saksı deliklerinden suyu tahliye edebilmelidir. Aksi takdirde bitkiniz kısa bir sürede ölebilir.
Bitkiniz, fazla suyu drenaj delikleri ile boşaltacağından dolayı saksının altında bir tabla olması şarttır. Ayrıca sulama işleminden hemen sonra bu tablaya gelen suyu dökmeniz gerekir.

Doğru Sıcaklık ve Nem
Aloe vera bakımı yaparken doğru sıcaklık ve nem unsurlarına dikkat etmelisiniz. Çünkü bu bitki, bu koşullar sağlandığı zaman oldukça hızlı büyür. Öncelikle bitkinizin saksısını evin aydınlık bir yerine konumlandırmalısınız. Bu bitki için en ideal yetişme aydınlık ortamlarda olur.
Soğuk havalardan pek haz etmese de -7 dereceye kadar direnç gösterebilir. Ancak soğuk havalarda uzun süre kalması, bitkinizin büyümesine engel olacaktır. Mekân sıcaklığını en az 15 derece olmalıdır. Bunun yanı sıra bitkiniz, hafif rüzgârlı ortamlarda yaşayabilir ancak sert rüzgarlara maruz bırakmamanız gerekir.
Güneş alan bir odada yetiştirdiğiniz bitkinin saksısını arada bir kendi etrafında döndürerek bitkinin her yerinin eşit bir şekilde güneş almasını sağlayabilirsiniz. Aloe vera’yı koyacağınız odada aynı anda iki pencere açmamaya (cereyan olmaması için) dikkat etmelisiniz.

Sulama
Daha önce de belirttiğimiz gibi Aloe vera çok fazla su seven bir bitki değildir. Bu nedenle sulama işlemi oldukça dikkatli yapılmalıdır. Bitkinize her gün su vermeniz gerekmez. Sulama gereksinimi için belirli gün aralıkları yoktur. Suya ihtiyacı olup olmadığını anlamak için toprağı kontrol etmeniz yeterli olacaktır.
Toprağının köküne yakın olmayan bir bölümüne parmağınızı sokup çıkarttığınızda elinizde nemli bir his kalmıyorsa bitkinizi sulayabilirsiniz. Ancak toprak hâlâ nemli ise sulama işlemi yapmanıza gerek yoktur.
Çok sıcak yaz aylarında haftada en az 2 defa olacak şekilde sulama yapmanız doğru olacaktır. Ancak toprağın türüne göre kuruma süresi değişebileceği için toprağı kontrol etmeyi ihmal etmemelisiniz. Bu bitki kış aylarında, yaz aylarına oranla daha az suya ihtiyaç duyar.
Sulama işlemi sırasında suyun yapraklara temas etmediğinden emin olmanız gerekir. Su, sprey yöntemi ile verilmemeli ve birden toprağa boca edilmemelidir. Sadece toprağın ıslanacağı şekilde yavaş bir sulama yeterli olacaktır. Eğer su, bitkinizin yaprak kısımlarına değerse çürümeler oluşabilir.

Saksı Değişimi
Aloe vera, doğru bakıldığı zaman hızlı bir şekilde büyüyecektir. Bitkinin gövde kısmı büyüdükçe, kök kısmı da büyüyeceği için saksı değiştirmek ve bitkinin daha fazla büyümesine imkân tanımak gerekir.
Bitkinin büyüme hızına göre yılda bir defa saksı değiştirmek yeterli olacaktır. Unutmamanız gereken bir husus da her saksı değişiminde toprağı da yenilemeniz gerektiğidir. Saksı değişimi için en ideal olan mevsim ilkbahardır.
Aloe vera saksısı değiştirirken bitkiye nazik davranmanız ve sadece ellerinizi kullanmanız gerekir. Bıçak gibi keskin aletler, bitkinin köküne zarar verir. Topraktan nazikçe çıkardığınız bitkiyi hafifçe silkeleyerek köklerini temizleyip yeni saksıya dikkatli bir şekilde yerleştirmelisiniz.

Aloe Vera Nasıl Çoğaltılır?
Bu bitki, köklerden çoğalır. Bunun için sizin herhangi bir müdahalede bulunmanıza gerek yoktur. Gelişen Aloe vera bitkileri köklerinin bulunduğu yerden yeni yumrular çıkartır.
Eğer bitkinizin dibinde yeni yumrular gördüyseniz, yeni bitki için yeni bir saksı edinmeniz gerekir. Yeni yumru ya da yumruları, köklere zarar vermeden nazikçe ayırmalı ve saksı değişimi yapar gibi yeni saksıya aktarmalısınız.
Aloe Vera Bitkisi Canlandırma
Aloe vera bitkisi, rahatsız olduğu bir durum ile karşılaştığı zaman kök ve yapraklarındaki değişimlerle bunu belli eder. Örneğin uzun bir süre kavurucu güneş ışığına maruz kalırsa yapraklarında sararma gözlemlenir. Bu durumda bitkinizi güneşten almalı ve gölge bir yere yerleştirmelisiniz.
Sararma gösteren bitkinin düzelmesi için ise çiçekçi, yapı market veya seralarda satılan bitki vitaminlerinden almalısınız. Bu sayede bitkiniz tekrar canlanacak ve eski hâline dönecektir.
Yaprakların Sararmaması İçin Ne Yapılmalı?
Özellikle tatil nedeni ile evinden uzak kalan ve bu süreçte bitkilerinin canlı kalmasını isteyenler ya da solan Aloe vera bitkilerini eski hâline döndürmek isteyenler evdeki malzemeleri kullanarak yapacağı karışımla Aloe vera’larını canlı tutabilir. Bu karışım için gerekli olan malzemeler aşağıda sıraladık:
- 1 adet aspirin tablet
- 1 yemek kaşığı kuru maya
- 1 litre su
Aspirin dövülerek toz hâline getirilir ve maya ile karıştırılır. Toz karşımın üzerine belirtilen miktarda su eklenir. Her bir saksı için bir çay bardağı karışım yeterli olacaktır. Bu karışımı yapraklara değdirmeden sadece toprağa dökmelisiniz.
Bunun yanı sıra 1 çay bardağından daha fazla uygularsanız, bitkiniz çürüyebilir. Bitkiniz ortalama büyüklükte ise 1, küçük ise yarım, ortalamadan daha büyükse 1,5 çay bardağından fazla uygulamayınız.

Aloe Vera’da Yaprak Boşalması Neden Olur?
Sukulent türü bir bitki olan Aloe vera, etli ve içi jel dolu yapraklara sahiptir. Bu yapraklar, suyu hapseden bir kaktüs gibidir. Bu bitkinin fazla suya ihtiyaç duymamasının sebebi de budur. Aloe vera fazla suya maruz kaldığı zaman yaprakları zarar görür.
Yaprak boşalmasının bir diğer nedeni ise toprağın türüdür. Eğer bitkinin toprağı yeterince hava geçirmiyorsa verdiğiniz her su bitki köklerinin boğulmasına neden olabilir. Boğulan kökler çürümeye başlayarak bitkinin ölmesine sebep olur.
Çürüyen bitkiniz, yaprakların içindeki jelin boşalmasına neden olur. Bu durumu engellemek için bitkinizi yavaşça topraktan ayırıp kökleri incelemelisiniz. Eğer kök tamamen çürümemişse çürük olan kökleri keserek yeniden canlanmasını sağlayabilirsiniz.
Çıkarttığınız köklerin çürüyüp çürümediğini anlamak oldukça kolaydır. Eğer kökler çok yumuşak ve kahverengi ise bitkiniz çürümeye başlamış demektir. Çürümüş kökleri temizledikten sonra başka bir toprağa ekerek bitkinizi kurtarabilirsiniz. Ancak dikme işlemi yapacağınız yeni toprağın kuru olması gerekir.
Bitkiye birkaç gün su verilmemeli ve kendini toparlayabilmesi için bir süre beklemelisiniz. Eğer bitkiniz canlanmaya başlıyorsa birkaç hafta içinde yapraklarda düzelme görülebilir. Ancak bitki birkaç hafta geçmesine rağmen hâlâ aynı ise çürükler ilerlemiştir ve bu durumda bitkiniz ölür.

Aloe Vera Nasıl Kullanılır?
Daha önce de belirttiğimiz gibi Aloe vera bitkisi hem evleri süsler hem de doğal bir ilaçtır. Bakım yaparak büyüttüğünüz bitkinin yapraklarından faydalanmak isterseniz, bir bıçak yardımıyla yapraklardan birini kesmelisiniz. İnce bir şerit hâlinde yeşil kısmı soyduğunuz zaman içerisindeki jel ortaya çıkacaktır. Bu jeli günlük yaralar, yanıklar ve güneş lekeleri için kullanabilirsiniz.
Kestiğiniz yaprak, bir daha aynı yerden büyümez. Ancak bu endişe edilecek bir durum değildir. Çünkü bu bitki, zaman içerisinde yeni kökler oluşturmaya başlar. Bu sayede yeni bitkiler elde edebilmeniz mümkündür.
Ev çiçek yetiştiriyorsanız siklamen çiçeği ile ilgili bu yazımızı https://evterapisi.com/siklamen-cicegi/ ya da afrika menekşesi bakımı konulu bu yazımızı https://evterapisi.com/afrika-meneksesi/ okumanızı öneririz.