Amaryllis çiçeği, Amaryllidaceae ailesine ait soğan köklü bir süs bitkisidir. Halk arasında güzel hatun çiçeği, çoban çiçeği ve nergis zambağı olarak da isimlendirilmektedir.
Amaryllis çiçeğinin anavatanı Güney Amerika kökeni ise Brezilya’dır. Fakat amaryllis bitkisini popülerleştiren toplum Hollandalılardır. Amaryllis bitkileri zamanla iç mekanda bakım için uygun hale getirilmiştir.
Güzel hatun çiçekleri tek yıllık bitkilerdir. Fakat soğan köklü olması nedeniyle kolaylıkla çoğaltılabilmektedir.
Güzel hatun çiçeklerinin yaprakları etli yapıdadır. Yapraklar uzun şeritler halindedir ve soğandan direk çıkmaktadır.
Amaryllis (Güzel Hatun Çiçeği) Anlamı Nedir?
Amaryllis çiçeği anlamı gurur ve asilliği ifade etmektedir.
Amaryllis Bakımı Nasıl Yapılır?
Amaryllis çiçeği detaylı bir bakım istemeyen süs bitkileri arasında yer almaktadır. Doğru ve yeterli bakım koşulları sağlanan amaryllis çiçekleri hızla gelişim göstermektedir. Ilıman iklim çiçeklerinden olan güzel hatun çiçeği, sıcak ikilime sahip yerlerde tüm ihtişamıyla yetişmektedir.
Amaryllidaceae ailesinin bir türü olan Hippeastrumlar dış mekanda da yetiştirilebilmektedir. Ancak yaygın olarak amaryllis çiçekleri yalnızca iç mekan bakımları için uygundur.
Amaryllis çiçekleri soğuklarına karşı dayanıklı türlerdir. Ancak uzun süreli soğuk havaya maruz kalan bitkinin yapraklarında solma ve kuruma gözlenmektedir. İç mekanda bakımını sağlayacağınız amaryllis türleri soğuğa çok fazla maruz kalmayacağından bitkiniz korunacaktır.
Amaryllis çiçeği güneşi oldukça seven ılıman iklim bitkisidir. Öğlen saatinde dik açıyla güneşe maruz kalmadığı sürece sabah ya da akşam güneşi alması bitkinizin gelişimini olumlu şekilde etkileyecektir.
Amaryllis çiçeğinin bakımı için sulama düzeni hayati önem taşımaktadır. Güzel hatun çiçeğinin sulaması çok ihmal edildiği takdirde bitki su bulabilmek için gelişimini köklere vermektedir. Yani enerjisini köke harcamaktadır. Amaryllis çiçeğinizi sularken yaprakların çıktığı noktaya su değmemesine dikkat etmeniz önerilir. Çünkü bu noktalar bitkinizin çürümeye müsait bir noktalarıdır. Bitki soğanınızın en üst kısmı yani toprak dışındaki gövdesi su içerisinde olmamalıdır. Güzel hatun çiçeğinizin sulamasını oda sıcaklığında dinlendirilmiş su ile yapmanız önerilmektedir.
Amaryllis bitkinizin sulama düzenini oluştururken toprak nemini kontrol etmeniz ve toprağın ihtiyacına göre sulama yapmanız önerilmektedir. Çok sulama yapılması bitkinizin soğan köklerinin çürümesine sebep olabilmektedir.
Doğru toprak seçimi de amaryllis çiçeğinizin bakımı konusunda büyük önem taşır. Suyu bünyesinde tutmayan ve çok taneli olmayan her toprak türünde güzel hatun çiçeğinizi yetiştirebilirsiniz.
Amaryllis çiçeği bakımı konusunda önemli noktalardan biri diğeri ise doğru saksı seçimidir. Amarylis çiçeğinizin saksısı için mutlaka alt tabanı hava delikli saksılar tercih edilmelidir.
Amarylis çiçekleri bol ışık almayı sevmektedir. Bu sebeple çiçeğinizin bulunduğu ortam düzenli ve sık bir şekilde havalandırılmalıdır.
Amaryllis Ne Zaman Çiçek Açar?
Amaryllis bitkileri göz kamaştırıcı güzelliğe sahip çiçeklerini ilkbahar aylarında göstermektedir. Bitki, uzun saplı yapıya sahip narin çiçeklere sahiptir. Eğer bitkinin soğanı büyükse tek soğandan birkaç dal çiçek açabilmektedir.
Amaryllis Çiçeği Çiçek Açmıyorsa Ne Yapılmalıdır?
Her sene dikimi gerçekleştirilen amaryllis çiçeklerinin yeniden çiçeklenmesi için bitkiyi strese sokmanız önerilir. Bitki soğanını toprağa diktikten sonra, soğuk ve karanlık bir yerde sulamadan bekletip bitkiyi strese sokabilirsiniz. İki haftaya dek bu ortamda sulamadan beklettiğiniz amaryllis bitkinizi daha sonra aydınlık yere konumlandırabilirsiniz.
Bitkinizin çiçeklenmesine yardımcı olacak streslenme işlemi, bitkinize kış etkisi yaratacak ve çiçeklenmesini sağlayacaktır.
Amaryllis Nasıl Çoğaltılır?
Amaryllis çiçeğinin çoğaltılması oldukça kolaydır. Amaryllis bitkinizin soğanını tekrar tekrar dikerek yeniden yetiştirmeniz mümkündür. Bitki soğanlarınızı bu süreçte topraktan çıkartıp nemsiz, serin, karanlık bir ortamda muhafaza edebilir ya da toprağı hiç sulamadan kendi saksısı içerisinde saklayabilirsiniz.
Amaryllis çiçeğinizi çoğaltmak için tohumlama yöntemini de kullanmanız mümkün. Fakat tohumlama yöntemi için yaklaşık iki sene soğanların oluşmasını beklemeniz gerekmektedir.
Amaryllis Saksısı Seçimi
Amaryllis çiçeğine kullanacağınız saksı, bitkinizin sağlıklı gelişimi için çok önemlidir. Eğer hava deliği olmayan bir saksı kullanırsanız bitki toprağınız havalanamayacak ve fazla sulama suyunuz saksıdan arınamayacaktır. Su drene edilemeyen saksılar bitki soğanınızın çürümesine neden olur. Bu sebeple mutlaka alt tabanı hava delikli saksılar tercih edilmelidir.
Saksı boyutu bitki soğanınızın büyüklüğüne göre belirlenmelidir. Çok küçük bir soğan için büyük bir saksı kullanımı önerilmemektedir.
Amaryllis soğanın ucu toprak dışında kalacak şekilde toprağa dikilmelidir. Bu sebeple saksı ne kadar derin olursa bitkide o kadar sağlıklı gelişecektir. Çok fazla köklenen amaryllis soğanları geniş saksıda daha iyi beslenip hızlı bir gelişim gösterecektir.