Ana SayfaÇiçekEvde Amazon Fil Kulağı Bitkisi Yetiştirme

Evde Amazon Fil Kulağı Bitkisi Yetiştirme

Güneydoğu Asya kökenli olan Amazon fil kulağı bitkisi popüler bir tropik bitkidir. Görkemli görünümü, bu hibrit türü mükemmel bir ev bitkisi yapar ve bu bitki genellikle evde bakılmak üzere satın alınır. Satın alınıp dikildikten sonra bütün bir yıl boyunca kapalı bir ortamda bakımı yapılabilir.

Amazon fil kulağı bitkisinin ayırt edici özelliği, koyu yeşil renkli yapraklarıdır. Yaprakların üzerinde ise yer yer beyazımsı veya açık yeşil damarlar mevcuttur. Bu bitkinin yaprakları tırtıklıdır. Bazı çeşitlerinde bu yapraklar kısmen mor-yeşil tonlar sergiler. Oldukça hızlı büyüyen bu bitkinin boyu, olgunluğa eriştiğinde 60 santime kadar uzamaktadır. Amazon fil kulağı bitkisi özellikle kapalı ortamda çiçek açar; ancak bu oldukça ender görülür. Etkileyici bir görünüm sergileyen bu bitki genellikle göz alıcı yaprakları nedeniyle yetiştirilir.

Evde Amazon Fil Kulağı Bitkisi Yetiştirme

Amazon Fil Kulağı Bitkisinin Bakımı

Amazon fil kulağı bitkisinin bakımı oldukça kolaydır. Bu bitki için ideal olan dolaylı güneş ışığı almasıdır. Bitkinizi güneş almayan bir yere de koymanız gerekebilir. Toprağı ise zengin ve nemli olmalıdır. Tropik bitkilerin çoğu gibi bu bitki de sıcak havalarda ve nem oranı yüksek olduğunda coşar. Bu bitki türü aynı zamanda bolca suya ihtiyaç duyar. Bu bitkiyi çoğaltmanın en iyi yolu ilkbaharda toprağını bölmektir. Birden fazla sapı olan sağlıklı bir numunede mevcut saksıdan bitki soğanları kazılıp çıkarılarak küçük saksılara yeniden dikilebilir. Ölü ve solmaya başlamış yaprakları budadığınız takdirde daha güzel bir görünüm elde edebilirsiniz.

Işık

Amazon fil kulağı bitkisi bol miktarda parlak ve dolaylı ışık ister. %80 oranda gölgede de hayatta kalabilen bu bitkiler esasında yaklaşık %60 gölgeye ihtiyaç duyar. Bu sayede en iyi şekilde büyürler. Yaprakları ise capcanlı bir yeşil tonuna kavuşur. Bitkinizi yoğun ve doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamaya özen göstermelisiniz. Aksi takdirde, yaprakları sönükleşecek ve güneşte kavrulacaktır.

Evde Amazon Fil Kulağı Bitkisi Yetiştirme

Toprak

Bu bitki türü, hızlı drene olan, iyi havalandırılan bir toprak karışımına ihtiyaç duyar. İçinde bolca turba yosunu bulunan organik, yumuşak bir toprak idealdir. Toprak karışımınız fazla ağırsa biraz kum ve perlit yardımıyla onu daha hafif hale getirebilirsiniz.

Sulama

Toprağınızı nemli tutmalısınız. Ne var ki, Amazon fil kulağı bitkisinin ıslak zemin sevmediğini de unutmamalısınız. Mümkünse, yaprakların fazla ıslanmasını engellemek için sabahleyin bitkinizin alt kısmını (kök bölümünü) sulayın. Bitkiniz kışın belli bir döneminde dinlenmek isteyecektir. Bu nedenle, bu aylarda iki sulama arasında toprağın kısmen de olsa kurumasına müsaade edin. Bununla birlikte, toprak tamamen kurursa bitki durgunlaşacaktır.

Evde Amazon Fil Kulağı Bitkisi Yetiştirme

Isı ve Nem

Tropik bir bitki olan Amazon fil kulağı, soğuk havalarda durgunlaşabilir ya da ölebilir. Bu bitki genellikle anavatanı olan Güneydoğu Asya’nın iklimine benzer bir sıcaklıkta, yani 18-24 santigrat derecelik bir ortamda bulunmayı sever. Üstelik, bu bitki, ortalamanın üstünde bir nem seviyesini tercih eder. Amazon fil kulağı bitkinizi evinizin genellikle nemli olan bir bölümüne koyabilirsiniz. Banyonuz bunun için uygundur. Yine de bitkinizi çakıl taşlarıyla dolu bir nem tepsisine koymanız ya da bir nem aygıtı alıp bitkinizi onun yanına koymanız gerekebilir.

Gübre

Amazon fil kulağı bitkisi büyüme döneminde bolca besine ihtiyaç duyar. Seyreltik dengeli gübreye de olumlu tepki verir. İlkbaharda bitkinizi iki haftada bir beslemeye başlayın. Ağustosun sonunda beslemeye son verin. Ardından, bir sonraki ilkbahar döneminde başlayacak şekilde aynı döngüyü sürdürün. Bazen bu bitkinin yaprakları sararabilir. Bu durumda, mikrobesleyici içeren gübreleri devreye sokabilir veya ayda bir defa bitkinin tabanına, etrafına yayacak şekilde Epsom tuzu (magnezyum sülfat) serpebilirsiniz.

Evde Amazon Fil Kulağı Bitkisi Yetiştirme

Hayvanlarda Zehirlenme Belirtileri

  • Ağızda tahriş
  • Ağrı; ağzın, dilin ve dudakların şişmesi
  • Salyada aşırı artış
  • Kusma
  • Yutkunurken güçlük çekme

Amazon Fil Kulağı Bitkisini Saksıya Dikme ve Saksı Değişimi

Amazon fil kulağını bitkisini saksıda yetiştiriyorsanız bitkinizin büyümesini desteklemek için geniş bir saksı tercih etmelisiniz. Epeyce büyümüş bir bitkinin saksısını yılda bir kez değiştirmek gerekir. Bununla birlikte, yapraklarının güzelce gelişmesi için bu bitkinin bir süre aynı saksıda kalmasının bir mahzuru yoktur.

Evde Amazon Fil Kulağı Bitkisi Yetiştirme

Yaygın Görülen Haşereler/Hastalıklar

Amazon fil kulağı bitkisi tipik olarak hastalık riskine açık değildir. Ne var ki, aşırı sulama mantar enfeksiyonlarına yol açabilir. Bitkinizin üzerinde koyu kahverengi ya da siyah benekler görürseniz (genellikle yapraklarda sarımsı bir çıkıntı da bunlara eşlik eder) bu durum bir mantar enfeksiyonunun eli kulağında olduğunun göstergesidir. Bitkinizi tedavi etmek için hasar görmüş olan yaprakları almalısınız. Ardından, onu diğer bitkilerinizden ayrı bir yere koyup üzerine bir mantar ilacı püskürtmelisiniz. Birkaç haftada bir bitkinize sabunlu su dolu bir karışım püskürtmek de pamuklu bit, örümcek akarı ve yaprakbiti gibi haşereleri kovmanıza yardımcı olur. Bu sayede, etrafa güzellik saçan Amazon fil kulağınızı tozdan da arındırmış olursunuz.

Evde Amazon Fil Kulağı Bitkisi Yetiştirme

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR