Ana SayfaÇiçekAngelonia Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Angelonia Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Bahçelere şenlik getiren aslanağzı çiçeklerinin büyüsü sizi çepeçevre sarar. Ne var ki, bu etki geçicidir; zira bu çiçekler yaz sıcağıyla çabucak solan yıllık soğuk hava bitkileridir. Öte yandan, angelonia, son aslanağzı solduktan çok sonra bile dimdik ayakta duran, klasik aslanağzına benzer bir bitkidir. Angelonia’nın meyveli kokusu, onu cazip kılan bir diğer özelliğidir ve bu koku, özellikle sıcak yaz akşamlarında oldukça keskindir.

Angelonia Çiçeği Bakımı

Angelonia çiçeklerinin sağlam yapısı ve uzun süre çiçeklenme alışkanlığı, onları yazın çiçek tarhlarının baş tacı yapar. Bu bitkinin üzümü anımsatan kokusu ve bol nektarlı çiçekleri, polen taşıyıcıları güneşli bahçeye mıknatıs gibi çeker. Üstelik, oldukça az bakım gerektiren bu çiçek, bir haftalık tatilinizden döndükten sonra sizi neşe saçan çok sayıda tomurcuğuyla karşılayacaktır.

Angelonia Çiçeği Bakımı

Işık

Çiçeğinizin devamlı olarak açması için gereken enerjiyi depolaması adına onun gün boyu güneş almasını sağlayın. Günde en az altı saat boyunca doğrudan güneş ışığı almayan bitkiler çirkin saplar üretecektir. Tomurcukları ise büyük oranda seyrekleşir.

Toprak

Angelonia çiçekleri pek çok toprak türünü sever. Gelin görün ki, organik maddesi bol olan topraklar sizi sürekli sulama yapmaktan ve gübre vermekten kurtarır. Bitkilerin köklerinin çürümemesi için toprak drenajının iyi olması gerekir. Dolayısıyla, ağır kil ürünleriniz varsa çiçeğinizi yükseltilmiş tarhlarda ya da saksılarda büyütebilirsiniz.

Angelonia Çiçeği Bakımı

Sulama

Angelonia çiçeği dayanıklıdır ve kuraklık dönemlerinde bile açmaya devam eder. Çiçeğinizi, toprağın üst kısmı kuruduğunda sulamalısınız. Çiçeğiniz iyi drene edilmiş bir toprağa sahip olduğu sürece fazladan nem desteğinde bulunabilirsiniz.

Isı ve Nem

Angelonia çiçekleri sıcak yaz günlerini ve bolca nemi sever. Güney bölgelerinde sıcak ve nemli hava kendini gösterdiğinde coşarlar. Fazladan sulama yapıldığı sürece bu çiçekler güneybatı bölgelerine de uyum sağlar.

Gübre

Angelonia çiçeğinizi ayda bir kez sulamalısınız. Bu çiçekler hafif beslenmeye yatkındır ve gübrenin fazlası, yapraklarının çiçeklerin boyunu aşacak kadar büyümesine yol açabilir. Çiçeğinizi dikerken 10-5-10’luk ya da 12-12-12’lik, yavaş salınımlı dengeli çiçek gübresi de kullanabilirsiniz. Böylece, çiçeğinize tekrar gübre vermeniz gerekmez.

Angelonia Çiçeği Bakımı

Angelonia Çiçeği Türleri

  • Angelface Cascade Blue”: Hem uzayan hem de hızla çoğalan bu tür, yetiştiği bahçede iki role sahiptir.
  • The “AngelMist” series: Toprak örtücü bir bitki türüdür. Boyu yalnızca 10 ila 25 santim kadar uzasa bile 50 santimlik bir alana yayılır.
  • Angelonia “Serena” ve “Serenita”: Tohum olarak satın alınabilen yegâne türlerdir.

Budama

Yıllık olarak yetişen pek çok bitkinin aksine Angelonia çiçeğini daha güzel açması için budamanız gerekmez. Ne var ki, çiçeğinizi az da olsa budamak daha gür bir şekilde büyümesini sağlayacaktır.

Angelonia Çiçeği Bakımı

Angelonia Çiçeğini Saksıya Dikme ve Saksı Değişimi

Sürekli olarak çiçek açması, derli toplu görünümü ve kendini temizleme özelliği, Angelonia’yı saksıda büyütmek için ideal kılar. Angelonia’nın kelebekleri ve sinekkuşlarını kendine çeken cazibesini havuzlar veya verandalar için üretilen çiçekliklerden satın alarak ikiye katlayın! Üstelik, en az 45 santimlik geniş çiçeklikler küçük saksılara oranla çiçeğinizi kurutmaz.

Çiçeğinizi akşamları havanın daha sıcak olduğu ilkbaharın son aylarında saksıya dikin. Kaliteli bir toprak karışımı, doğru asit ve drenaj oranına sahip olabilir. Angelonia çiçeklerinin kök sistemleri küçüktür. Yıllık olarak yetiştirildiklerinde saksı değişimi gerektirmezler. Kışı geçirmiş çiçeklerin saksılarının ise daha iyi büyümelerini sağlamak için ilkbaharda değiştirilmesi gerekir.

Angelonia Çiçeği Bakımı

Angelonia Çiçeğinin Çoğaltılması

Angelonia çiçeği, saplarının budanmasıyla kolayca çoğaltılabilir. Çiçeğinizin sapının uç kısmını 8 santim kadar kesmeniz yeterlidir. Bunun için üzerinde çiçek olmayan bir kısmı seçmelisiniz. Kestiğiniz kısımdan üst bölümü hariç olacak şekilde yaprakların tümünü soyun. Çiçeğin sapı, kök sistemi olmaksızın fazladan yaprağı destekleyemez. Kesilen ucu kök hormonuna batırıp nemli toprak karışımına daldırın. Nem oranının yüksek olmasına özen gösterin. Yeni yapraklar oluşmaya başladığında yeni çiçeğiniz bahçeniz için hazır olacaktır.

Angelonia Çiçeğinin Tohumdan Yetiştirilmesi

Angelonia tohumları oldukça sağlamdır ve onlarla baş etmek zor olabilir. Bu nedenle, dikildikten sonra çözünen bir katmanı olan topaklanmış bir tohum tercih edin. Son dondan altı hafta önce tohumlarınızı içeri alabilirsiniz. Tohumları steril bir tohum karışımına bastırın. Bu süreçte tohumların üstünü kapatmamaya özen gösterin; zira ışık çimlenmeye yardımcı olur. Tohumlarınızı nemli tutun. Parlak ışık aldıklarından emin olun ve 21-23 santigrat derecelik bir ortam hazırlayın. 1 ila 3 haftaya kadar çimlenme gerçekleşecektir. Fidelerinize bahçede birbirlerinden 20 santim uzakta olacakları şekilde yer verin.

Angelonia Çiçeği Bakımı

Yaygın Görülen Haşereler/Hastalıklar

Yaprak bitleri Angelonia çiçekleri için sorun teşkil edebilir. Bilhassa çiçeklerin hızlı bir büyüme evresinde olduğu mevsimlerin başlarında bu haşerelere dikkat etmeniz gerekir. Haftada iki kez çiçeğinize haşereleri uzak tutacak bir sabundan az miktarda püskürtmeniz yararlı olacaktır. Bu sayede haşereler neye uğradıklarını şaşırırlar!

Angelonia mı Aslanağzı mı?

Bazı bahçıvanlar Angelonia’nın aslanağzına (Antirrhinum) bir alternatif olduğunu iddia etse de bu iki çiçek aynı familyada yer almaz. Aslanağzının Angelonia’dan çok daha geniş bir renk skalası vardır. Angelonia çiçeklerinde rastlayamayacağınız açık sarı ve turuncu tonlar da bu renklere dahildir. Aslanağzının ilkbaharda coşan daha büyük tomurcukları varken Angelonia’nın küçük tomurcukları en çok sıcak havalarda serpilir. Bahçenizde bir çiçek şöleni yaratmaya niyetliyseniz aslanağzıyla başlayabilir, ardından, yaz sımsıcak yüzünü gösterdiğinde Angelonia ile bahçenizi renklendirmeye devam edebilirsiniz.

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR