Antoryum çiçeği kalp şeklinde görünümü ve her ortama kolay adapte olabilen yapısıyla son dönemde oldukça ilgi gören nadide çiçeklerden biridir. Anlam bakımından zengin olan Antoryum çiçeği misafirperverliğin sembolü olarak kabul edilir. Aynı zamanda uyum, mutluluk ve bereket anlamlarına da sahip olan Antoryum bakımı hakkında doğru bilinen yanlışlar oldukça fazla olduğundan son derece dikkat çekicidir. Bir diğer ismi Flamingo Çiçeği olan bitkinin Arum çiçek familyasından olduğu da belirtilmelidir.
Sahip olduğu uyum sağlama anlamına karşın Antoryum çiçeği her ne kadar her türlü ortama uyum sağlayabiliyor olsa da bakımı konusunda bazı zorlukları içermektedir. Özellikle hassas yapısıyla dikkat çeken çiçek, toprak değiştirme, sulama ve benzeri bakım işlemlerinde hassas yaklaşım gösterilmelidir. Hassas yapısına karşında tüm çiçekler arasında en uzun ömürlü ve dayanıklı çiçeklerden biri olan Antoryum bakımı hakkında doğru bilinen yanlışlar, çiçeğin ömrünü kısaltılmasına olumsuz etkiler de bulunmaktadır.
Antoryum bakımı hakkında doğru bilinen yanlışlar çoğunlukla çiçeğin yapısı üzerinedir. Burada en belirgin şekilde ön plana çıkan bitkinin kırmızı renkte olan yapraklarının çiçek olarak düşünülmesidir. Aslında kırmızı renkte olan şeyler bitkinin yapraklarıdır ve gerçek çiçekler tam ortada ve küçük yapıya sahip olduklarından dikkatle bakılmadığında görülmez durumdadır. Antoryum çiçeğinin genel özellikleri nelerdir?
Antoryum Çiçeğinin Genel Özellikleri
Kalp şeklinde açık yaprakları ile dikkat çeken Antoryum çiçeği aynı zamanda sahip olduğu anlamla da pek çok kimse tarafından ilgi görmektedir. Anavatanı Kolombiya ve Ekvator olan bu nadide çiçeğin bu denli ilgi görüyor olmasının bir diğer sebebi de canlı renklere sahip olan yaprakları ve hemen her ortama dayanıklı olan yapısıdır. Üstelik bitki, sahip olduğu canlı yapıyı iç mekanda yetiştirilmesi durumlarında etkili ve doğru bir bakım ile uzun süre koruyabilmektedir. Bu sebepten dolayı Antoryum bakımı konusunda detaylı fikir sahibi olunmalıdır.
Antoryum çiçeği bakımı konusunda detaylı bilgi sahibi olmak adına da çiçeğin genel olarak özelliklerinin biliyor olması gerekir. Antoryum çiçeğinin genel özellikleri şu şekildedir:
- Beyaz, pembe ve yeşil renkte olabilmektedir.
- Mutluluk, bereket, huzur ve misafirperverlik anlamlarına gelmektedir.
- Hem soğuk hem de sıcak iklimlere uyum sağlayabilmektedir.
- Aarum çiçek ailesine ait bir bitkidir.
- Fazla suya ihtiyaç duymadığından, çok fazla sulanmasına ihtiyaç yoktur.
- Yoğun düzeyde güneş ışığını sever.
- Soğuk ve sıcak iklimlere uyum sağlayabildiği gibi daha çok ılık ortamları sever.
- Nem konusunda son derece duyarlı olan bitki, nemli ve havadar ortamları çok sevmektedir.
- Bütün yıl kesintisiz bir biçimde çiçek açabilmektedir.
Çiçeğin genel özelliklerini oluşturmaktadır.
Antoryum Bakımı Nasıl Yapılır?
Antoryum bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken bazı özel durumlar bulunmaktadır. Her ortama uyum sağlayabildiği için bakım konusunda zorluklar çıkarmayan çiçeğin daha uzun ömürlü olabilmesi ve renkli çiçeklerinin uzun süreli olarak canlı görünebilmesi adına toprak ve saksı değişimi, sulama işlemleri düzenli olarak yapılmalıdır.
Antoryum bakımı son derece basit olmakla birlikte yüksek düzeyde özel bir ilginin gösterilmesine de gerek yoktur. Saksı boyu bakımından satıldığında içerisinde bulunduğu saksı boyutu ideal olmakla birlikte, çok büyümemesi halinde saksının değiştirilmesine de gerek yoktur. Çiçeğin kökünden yukarı doğru hareket eden Flamingo, ölmesi durumunda ise doğru bakım teknikleri uygulandığından tekrardan çıkması son derece yüksek olasılıktadır. Antoryum bakımı konusunda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Antoryum Bakımı Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Antoryum bakımı konusunda dikkat edilmesi gerekenler genel olarak şu şekildedir:
- Çiçeğin en sevdiği ortamlar nemli ortamlar olduğundan nem dengesi iyi korunmalıdır.
- Çiçek daima kapalı bir ortamda yaşıyorsa, mantar hastalıklarının oluşma riski oldukça yüksektir. Bu sebepten dolayı havadar bir ortamda yetiştirilmelidir.
- Yeteri kadar güneşlendirilmesi gereklidir.
- Birkaç senede bir kez dinlendirilmesi gereklidir. Kapalı bir ortamda 8 ile 10 gün aralığından bekletilebilir.
- Antoryum bitkisinin sulanması durumunda kireçsiz su kullanılmalıdır.
- Sulama işlemlerinde suyun ılık olmasına dikkat edilmelidir.
- Toprak ve saksı değişimleri ilk bahar aylarında yapılmalıdır. Çiçeğin yeni toprağa ve saksıya uyumu en etkili şekilde bu aylarda ortaya çıkar.
- Hızlı büyümesi isteniyorsa geceleri 20 gündüzleri 28 derece sıcaklığa sahip ortamlarda büyütülmelidir.
- Toprağının sürekli olarak nemli kalmasına özen gösterilmelidir
Belirtilmiş olduğu gibi bakımı son derece basit olan Antoryum çiçeği, bu ve benzeri durumlara dikkat edilmesi durumunda kolaylıkla bakılarak, canlı kalması sağlanabilir.
Antoryum Çiçeğinin Toprak ve Saksı Değişimi
Antoryum çiçeğinin toprak ve saksı değişim işlemleri belirtilmiş olduğu gibi ilk bahar aylarında ve daha özel olarak Nisan ayında yapılmalıdır. Çok fazla güneşi seven yapısı olduğundan bu ayların ardından gelen yaz mevsiminde yeni toprağına ve saksısına alışması daha hızlı olacaktır. Bunula birlikte toprak ve saksı değişim işlemlerinde dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken bazı özel noktalar da vardır.
Antoryum çiçeğinin toprak ve saksı değişimi konusunda bilinmesi gerekenleri:
- Toprak kullanımında humuslu ve mineral bakımından zengin toraklar tercih dilmelidir.
- Çiçek için en ideal toprak karışım halinde bulunan mineral bakımından engin topraktır.
- Zengin bir toprağa sahip olmak için çürümüş yaprak ve dallar toprağa eklenerek gübreleme yapılması mümkündür.
- Vitamin bakımından zengin olmayan topraklar Antoryum çiçeğinin gelişimine doğrudan etki ederek zarar verebilmektedir.
Antoryum çiçeğinin toprak ve saksı değişimi konusunda bilinmesi gerekenler bunlardır ve görüleceği üzere çiçeğin toprak ve saksı gereksinimi de son derece kolaylık sağlamaktadır.
Antoryum Çiçeğinin Sulanması
Antoryum çiçeğinin sulanması hakkında bilinmesi gerekenler genel olarak şu şekildedir:
- Çiçek genel olarak suyu sevmektedir ve el ile toprağının kontrol edilerek nemli olup olmadığı test edilmelidir.
- Toprağın nemsiz olduğunun düşünülmesi durumunda çiçeğin sulanması gereklidir.
- Sulanması durumlarında suyun çok fazla sıcak ve çok fazla soğuk olmadığından emin olunması gerekir.
- Bitkinin sulanma işlemlerinin ardından saksının altında bulunan suyun bitki tarafından tekrar emilmesi gereklidir ve bu işlemin tamamlandığından emin olunmalıdır.
- Sulama konusunda aşırıya kaçılmamalıdır. Fazla sulama çiçeğin köküne ve yapraklarına zarar verebilir.
Antoryum çiçeğinin sulanması konusunda tüm bunlara dikkat edilerek etkili bir şekilde çiçeğin büyümesi ve canlı yapraklarının daha da canlı hale getirerek uzun süreli yaşam sürdürmesi mümkün olmaktadır.