Areka palmiyesi olarak bilinen Areka bitkisi, iç mekanlarda en fazla tercih edilen palmiye türlerinden biridir.
Areka palmiyesi tüylü kavisli yaprakları ile öne çıkmaktadır. Büyük ve geniş areka palmiyelerinin kökeni Madagaskar’a dayanmaktadır. Arecaceae familyasına ait olan Areka palmiyesi yemyeşil dalları ile ev ve ofis dekorasyonlarının popüler bitkilerindendir.
İç mekanlarına tropikal bir esinti katmak isteyenlerin ilk tercihlerinden olan areka palmiyesi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için yazımızı okumaya devam edin!
Areka Salon Palmiyesi Bakımı
Yemyeşil yaprakları ile iç mekanların yıldızı olacak Areka palmiyesi bakımı, süs bitkisi severler tarafından merak edilmektedir.
Areka bitkisi tam potansiyeline ulaşmak ve tropikal bir ağaç görünümü kazanmak için diğer bitkilerden daha fazla özen gerektiren bir bakıma ihtiyaç duyar.
Areca palmiyesi tropikal kökenli bir bitkidir. Bu sebeple gün ışıklarını oldukça sevmektedir. Ancak direkt gün ışığına maruz kalan areka palmiyesi yaprakları zarar görmektedir. Areka palmiyesinin dolaylı olarak bol miktarda ışığı emdiğinden emin olunmalıdır, aksi takdirde yaprakları kuruyabilmekte ve sararabilmektedir.
Areka palmiyesi fazla sulamaya ihtiyaç duymaktadır. Toprağı sık sık kuruyacak olan areka palmiyesinin sulama düzeni bitkinin sağlıklı gelişimi açısından büyük önem taşır.
Gerektiğinden fazla sulanan ve nemli toprakta uzun süre bekletilen areka palmiyeleri zarar görecek ve çürüyecektir. Bu sebeple areka palmiyenizin toprağını kontrol ederek ihtiyacına göre sulamanızda fayda vardır.
Havaların ısındığı ilkbahar ve yaz aylarında areka salon palmiyeleri çok susamaktadır. Bu aylar içerisinde sıkça sulayacağınız palmiyenizin toprağını nemli tutmanız önerilmektedir.
Areca Palmiyesi Çiçek Açar Mı?
Areca palmiyesi çiçek açar mı sorusu areka yetiştiricilerinin sıklıkla sorduğu sorulardan biridir. Areka palmiyeleri çiçek açmaktadır. İlkbahar sonlarında ve yaz aylarının başlarında parlak sarı renkli çiçekler açan areka palmiyeleri çiçeklerini yapraklarının altında büyütecektir.
Areka çiçekleri hem erkek hem de dişidir ve açtıktan sonra çiçeklerin olduğu yerde yeşilden sarıya bir meyve belirmektedir. Yemek için uygun olmayan oval şekilli areka palmiye meyvesi, olgunlaştıktan sonra parlak sarıdan turuncuya döner ve yaklaşık 2.5 cm çapına ulaşır.
Areka Palmiyesi Özellikleri
Areca palmiyesi, NASA’nın ünlü Temiz Hava Çalışmasını tanıtmaktan sorumlu Amerikalı bilim adamı Bill Wolverton tarafından ‘’en iyi hava temizleyici bitkilerden biri’ unvanını kazanmıştır.
Aynı zamanda areka palmiyesi evcil hayvanlara dost olan ve zarar vermeyen salon bitkilerinden biridir.
Areka Palmiyesi Nasıl Olur?
Areca Palmiyesi, latince ismi ile Dypsis lutescens, iç mekan dekorasyonlarınıza tropik bir dokunuş kazandırmak için harika bir palmiye ağacı seçimidir.
Sıcak ve nemli iklimleri tercih eden areka palmiyeleri, uzun yıllar yeşil yapraklarını koruyabilen bir salon bitkisidir.
Pürüzsüz gümüş yeşili bir gövdeye sahip olan areca palmlar, tüylü yapraklarla kaplıdır. Bu yapraklar kümeler veya kalın kümeler halinde büyümektedir. Bu kümeler, yukarı doğru uzun kıvrımlı yaprak sapları üzerinde yaklaşık altı ila sekiz yapraktır.
Areka yaprakları “V” şeklinde görünüme sahip yaklaşık 90 ila 110 yaprakçıklar içerir.
Areka Palmiyesi Çoğaltma
Areka palmiyesi kendi kendine çoğalır mı? Sorusunun cevabı; evet olacaktır. Areca palmiyesi yayılarak gelişmekte ve büyümektedir.
Bitkinin tabanından çıkan sürgünler yayılarak çoğaltılabilmektedir. Areka sürgünleri bambuya çok benzer ve genellikle bambu palmiyesi olarak adlandırılır.
Yayılmacı areka sürgünleri çok sıkı büyüyerek yatay bir gelişime başlayabilmektedir. Pasifik Adaları gibi tropikal bölgelerde, areca palmlar sürgünleri sebebiyle istilacı bir tür olarak kabul edilir.
Areka palmiyenizi başka bir saksıda çoğaltmak için; sürgünleri çıkarabilir, nemli bir toprağa ekerek yeni bitkinizi yetiştirebilirsiniz.
Areca Palmiyesi Tohumdan Yetiştirilir mi?
Areca palmiyesi tohumdan yetiştirilebilmektedir. Areka palmiyesi tohumları filizlenmesi ve topraktan çıkmaya başlaması yaklaşık iki ila dört ay sürecektir. Tohumdan areka yetiştirmek için çok sabırlı olmanız ve toprağı nemli tuttuğunuzdan emin olmanız gerekmektedir.
Areka Palmiyesi Yaprak Sararması
Areka palmiyesi yaprak sararması yaygın sebebi bitkinizin çok fazla güneş ya da su almasıdır. Areka palmiyesi saksınızın bol miktarda drenaj aldığından ve yoğum miktarlarda sulanmadığından emin olmanız gerekmektedir.
Yaprakları sararan areka bitkinizin saksısını değiştirerek doğrudan gün ışığı almayacağı bir konuma yerleştirebilir ve bitkinizi iyileştirebilirsiniz.
Evde çiçek yetiştirme hakkında daha fazla bilgi için bu sayfamıza göz atmanızı öneririz. evterapisi.com/cicek