Ana SayfaÇiçekAtatürk Çiçeği ve Bakımı

Atatürk Çiçeği ve Bakımı

Noel yıldızı olarak da bilinen Atatürk çiçeği, bulunduğu mekanın ambiyansını değiştiren saksı çiçeklerinden biridir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün en sevdiği çiçek olan Atatürk çiçeğinin kökeni Meksika’ya kadar uzanmaktadır.

Atatürk Çiçeği

Atatürk çiçeğinin anlamı, Mustafa Kemal Atatürk’ün en sevdiği çiçek olarak bilinmesidir. Köken olarak Meksika’ya ve Orta Amerika’ya uzanan çiçek, sütleğengiller familyasına ait kırmızı yapraklı bir çiçek türüdür. Dünyada bilinen ismi Noel yıldızı ve Poinsettia’dır.

Kırmızı çiçekleri ve büyük yeşil yaprakları ile noel süslemelerinde sıkça yer alır. Çiçek yaprakları üzerindeki yıldız şekilleri de çiçeğin dünyada Noel yıldızı olarak anılmasının nedenlerinden biridir.

Çiçeğin bir diğer ismi olan Poinsettia ismi ise Amerikalı bitki bilimci ve psikiyatrist olan Joel Roberts Poinsett’ten adını almaktadır.

Atatürk çiçeğine özellikleri açısından bakıldığında kolay yetiştirilebilen bir çiçek türüdür. Ilıman iklime sahip olan bölgelerde kolayca yetişen çiçek, iç mekanlarda da rahatça büyüyebilmektedir.

İç mekanlarda saksıda yetiştirilen Atatürk çiçeğinin boyu en fazla 1 metreye kadar uzayabilir. Dış mekanda yetiştirilen Atatürk çiçeğinde uygun koşullar sağlanırsa çiçek 5 metreye kadar büyüyebilir.

Saksıda Atatürk Çiçeği

Atatürk Çiçeği Çeşitleri

Sütleğengiller familyasına ait olan Atatürk çiçeğinin ait olduğu bu familyada 240 cins ve yaklaşık 6000 adet tür bulunmaktadır. Atatürk çiçeğinin çeşitleri arasında, tropik türler de bulunmaktadır.

Tropik türleri de bulunan familya üyeleri, çalı ve ağaç olarak da ayrışmaktadır. Bu türlerin sarmal yaprakları ve çoğunlukla süt boruları bulunmaktadır. Bazı türlerde ise dikenlere rastlamak mümkündür.

Atatürk Çiçeğinin Hikayesi

Dünyada Noel yıldızı ya da Poinsettia olarak bilenen Atatürk çiçeğinin hikayesi, ülkemizde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün en sevdiği çiçek olarak tanınmasına dayanır. Kırmızı yapraklara sahip olan bu çiçeğinin ülkemizde yetiştirilmesini yaygınlaştırmak için çaba gösteren Atatürk sayesinde bitki bilimciler tarafından “Atatürk Çiçeği” adını almıştır.

Atatürk Çiçeği Bakımı

Atatürk Çiçeği Bakımı

Nasıl Bakılır?

İlk olarak uygun iklim koşullarının sağlanması gerekir. Atatürk çiçeği bakımı nasıl olur denildiğinde, saksı çiçeği olarak bakımı düşünülmelidir. Çoğunlukla iç mekanlara renk katan zarif Atatürk çiçeğinin bakımında uygun sıcaklığın oluşturulması önemlidir. Çiçek açma sırasında haftada bir defa, bahar aylarında ise haftada iki defa sulanmalıdır.

Atatürk Çiçeği Nasıl Bakılır?

Saksı Değişimi

Atatürk çiçeği saksı değiştirme zamanları için bahar ayları uygun bir zaman dilimidir. Atatürk çiçeği saksı değişimi için uygun olan bu dönem, çiçeğin canlanması için de uygun bir zamandır. Gübreleme ise haziran ayından ekim ayına kadar her hafta yapılmalıdır. Gübreleme dönemi için haftada bir defa, bir litre suya 1-2 g gübre koymak uygun olacaktır.

Nasıl Dikilir?

Dikim için öncelikle uygun toprağın hazırlanması gerekir. Köklerin sağlamlaşması için 3-4 haftalık bir süreç gerekmektedir. Sulama işlemi de düzenli aralıklarla gerçekleştirilmelidir. Sulama sonrasında saksı tabağında su varsa dökülmelidir. Atatürk çiçeğinde bakım yapılırken saksıda su kalmaması önemli bir noktadır.

Budaması Nasıl Yapılır?

Budama, çiçeğin gövdesindeki zayıf ve cansız olan yaprakları temizleyerek yapılır. Bahar aylarında yapraklarını dökmeye başlayan Atatürk çiçeğinin budama zamanı da bu zamanlardır.

Nisan ve mayıs aylarında yapılması uygun olan budama işlemi, çiçeğin sonraki mevsime hazırlığı için güçlendirici niteliktedir. Atatürk çiçeği neden yaprak döker ve neden Atatürk çiçeği yaprakları dökülüyor diye merak edenler için cevap, çiçeğin mevsimsel bir döngüde olmasıdır.

Atatürk Çiçeği Yetiştirme

Atatürk Çiçeği Nasıl Ortamda Yetişir?

Atatürk çiçeği özellikleri bakımından çok ışık sevmeyen bir çiçek türüdür. Çiçeklenme dönemi öncesinde 15-20 derece ortam sıcaklığı gerekmektedir. Atatürk çiçeğinin çiçeklenme döneminde ise 13-15 derece sıcaklık uygun olacaktır. Çiçeklenme dönemi sonrasında 10-12 derece sıcaklık gerekmektedir.

Atatürk çiçeğinin nem ihtiyacı %70-%75 arasıdır. Çok fazla güneş ihtiyacı olmayan çiçek, yaz mevsiminde yarı gölge olan alanlarda tutulmalıdır. Hava akışlarından da kolayca etkilenen çiçek, hava akışının olduğu alanlardan mümkün olduğu kadar uzak tutulmalıdır. Ortam sıcaklığı, ortam ışığı, bulunduğu yer gibi özellikler, çiçeğin yetişme ortamı için dikkat edilmesi gereken unsurlardır.

Atatürk Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalı?

Atatürk çiçeği için suyu tutmayan özellikte toprak seçimi yapılmalıdır. Geçirgen toprak, Atatürk çiçeğinin toprağı için uygun olacaktır. Çiçeğin toprağında hacimsel olarak karışım yapılmalıdır. Toprak, torfla karıştırılmalıdır. Toprak harcı için; turba, yanmış ahır gübresi, perlitin ve yaprak çürüntüsü kullanılabilir.

Atatürk Çiçeği Yaprakları Nasıl Kızarır?

Atatürk Çiçeğinin Yaprakları Nasıl Kızarır?

Atatürk çiçeğinin yapraklarının kırmızı olması için çiçek, eylül ayı başlangıcından itibaren 10-12 hafta boyunca her gün en az 14 saat karanlıkta kalmalıdır. Bu noktada ortamın tamamen karanlık olması önemlidir.

Kısa süre de olsa yapay ışığa bile maruz kalan çiçeğin yapraklarının kızarması engellenmiş olur. Bu nedenle tamamen karanlık ortamda tutulmalıdır. Atatürk çiçeği yaprakları sararıp dökülüyor ya da kırmızı yaprakları kızarmıyorsa çiçeğin ışıktan uzak tutulması gerekir.

Kırmızı Yapraklı Atatürk Çiçeği

Atatürk Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?

Noel yıldızı adıyla da bilinen Atatürk çiçeğinin çiçek açması, günlerin kısalmaya başlaması ile zamanda gerçekleşir. Bu zamanda yapraklarının kızarması için karanlık ortam gerekmektedir.

Günler kısalmaya başladığında çiçek açma dönemine giren Atatürk çiçeğinde bu zaman dilimi önemlidir. Bu zamandan itibaren gölge ve karanlık ortamlarda tutulmalıdır. Kış aylarına doğru çiçek açma dönemine giren Atatürk çiçeğinin, kış ayları seven bir çiçek türü olduğu bilinir.

Atatürk çiçeği nasıl açar ve Atatürk çiçeği ne zaman kızarır sorularının cevabı, uygun ortam koşullarının sağlanmasından geçer. Açması için uygun sıcaklık ve ışık koşulları sağlanmalıdır. Atatürk çiçeğinin kızarması için karanlık ortamın sağlanması şarttır.

Beyaz Yapraklı Atatürk Çiçeği

Atatürk Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Atatürk çiçeğini çoğaltmak için çiçeğin genç sürgünlerinden alınarak çoğaltma işlemi yapılabilir. Çoğaltma işlemi için Atatürk çiçeği dal çeliği ile çoğaltma yönteminden de faydalanılabilir.

Atatürk çiçeğinin çoğaltma işlemi, budama sonrasında yapılmalıdır. İşlem sırasında çiçek, köklerinden ayrılır. Atatürk çiçeği dalından tutar mı diye merak edenler için, dalından çoğaltma işleminden bahsedilebilir. Atatürk çiçeğinin sağlıklı dalları ayrılarak toprağa ekilir. Çoğaltma işlem için mayıs ayı uygun olacaktır.

Çoğaltılan kısımdaki toprağın da torf açısından zengin olması gerekmektedir. Yeni çiçeğin tutması için sulama işlemi düzenli aralıklarda yapılmalıdır. Atatürk çiçeğini çoğaltma işleminde oda sıcaklığı önemlidir.

Uygun sıcaklık 17-18 derece olmalıdır. Toprağın sürekli nemli tutulması, yeni çiçeğin köklenmesini daha kolaylaştıracaktır. Atatürk çiçeği suda köklendirme işlemi için çok uygun olmayacaktır. Toprakta köklendirme işlemi, Atatürk çiçeğini çoğaltmak için daha verimli bir işlemdir.

Atatürk Çiçeği Hastalıkları

Atatürk çiçeğinin de diğer çiçekler gibi hastalıklara maruz kalabilme ihtimali vardır. Hastalık sonucu Atatürk çiçeği yaprakları soldu, Atatürk çiçeği yaprakları kuruyor gibi durumlarla karşılaşmak mümkündür.

Bu hastalıklar; kurşuni küf, kloroz, kök kanseri gibi hastalıklardır. Atatürk çiçeği hastalıklarının nedeni, çiçeğin bakımı sırasında yapılan hatalardır. Bunun dışında uygun koşulların sağlanmaması durumu da çiçeğin zarar görmesine neden olmaktadır.

Evde çiçek yetiştiriyorsanız Kurdele Çiçeği konulu bu yazımızı evterapisi.com/kurdele-cicegi okumanızı tavsiye ederiz.

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

2 YORUM

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR