Ana SayfaÇiçekBalkonda Çiçek Yetiştirmenin Püf Noktaları

Balkonda Çiçek Yetiştirmenin Püf Noktaları

Nüfusun artması ve müstakil evlerin yok denecek kadar aza inmesiyle birlikte doğaya olan özlem yavaş yavaş artmaya başladı. Bitki yetiştirmeyi sevenler, çözümü salon bitkileri yetiştirmekte bulurken; salon bitkileri, evin biraz kirlenmesine sebep olabileceği için son zamanlarda balkon çiçekleri ön plana çıkmaktadır.

Balkonda çiçek yetiştirmek, terasınızın adeta bir bahçe gibi gözükmesini sağlayacaktır. Ancak pek çok insan balkonda çiçek yetiştirmenin püf noktalarını bilmemektedir.

Balkonda çiçek yetiştirmek için bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Zira balkonunuzun hangi cepheye baktığı bile, balkonda çiçek bakımını etkilemektedir. Bu nedenle eğer dış mekanda saksıda bakacağınız bitkilerin uzun ömürlü olmasını istiyorsanız, çiçek türünü ve ortamı iyi seçmeniz gerekmektedir. Aksi halde bitkileriniz sağlıklı olmayacaktır.

Balkonda Çiçek Yetiştirmenin Püf Noktaları

Balkonda Yetiştirilebilen Çiçekler Nelerdir?

Balkonda çiçek yetiştirmek isteyen bireylerin öncelikle hangi çiçeklerin dış mekanda dayanıklı olduğunu bilmesi gerekmektedir. Zira bazı bitkiler, sadece iç mekanlara adapte olabilmektedir. Salon bitkisi olarak da adlandırılan iç mekan çiçeklerini balkon ya da teras gibi açık mekanlara konumlandırmanız halinde bitkiniz kısa bir süre içinde ölecektir. Aşağıda yer alan listede, dış mekan için ideal olan bazı bitkiler sıralanmıştır. Bu bitkiler arasından seçeceğiniz çiçek ya da çiçekler, oldukça dayanıklı olduğu için balkonunuzu uzun süre boyunca süsleyecektir.

  • Lavanta
  • Gazanya
  • Sardunya
  • Begonvil
  • Bodrum papatyası
  • Kahkaha çiçeği (Petunya)
  • Hercai menekşe
  • Acı bakla
  • Yasemin
  • Latin çiçeği
  • Cam güzeli
  • Kirli hanım çiçeği (Zinya)
  • Kalanşo
  • Lale
  • Açelya

Yukarıda belirtilen çiçeklerin yanı sıra, balkonlarda biber, domates, nane, maydanoz, fesleğen gibi sebzeler de yetiştirilebilmektedir.

Balkonda Çiçek Yetiştirmenin Püf Noktaları

Balkonda Çiçek Yetiştirme İpuçları

Balkonda çiçek yetiştirmek, doğru bitkiyi seçenler için oldukça kolaydır. Zira doğru bitki, dış mekana hızlı bir şekilde adapte olabileceği için geriye sadece bakım yapmak kalacaktır. Balkonunuzun çiçek bahçesine bürünmesini istiyorsanız aşağıda yer alan başlıklara göz atarak püf noktalar hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Saksı Seçimi

Balkonda bitki yetiştirmek için en önemli püf noktaları arasında saksı seçimi bulunmaktadır. Balkonda bakacağınız bitkilerin saksı materyali teneke ya da plastik olabilir. Balkon, evin içine kıyasla  daha fazla güneş alacağı drenaj deliği olan saksılar tercih edilmelidir. Zira eğer toprağınızda fazla su birikimi olursa bitki kökleri çürümeye başlayacaktır. Bu nedenle saksının tabanında fazla suyu tahliye edebilecek deliklerin mutlaka yer alması gerekmektedir.

Saksıların drenaj delikleri olacağı için saksınızın altında mutlaka tabla ya da tabak koymalısınız. Zira bazla su dışarı atıldığı zaman balkonunuzun zeminine çamurlu su dökülebilir. Bunun yanı sıra, bazı bitkiler fazla sulandıkları zaman ölebilecekleri için  drenaj deliklerinden tablaya dökülen suyun tekrar bitki tarafından emilmemesi için tabladaki suyun alınması gerekmektedir.

Saksı seçimi yaparken saksıların büyüklüğü, bitkinin sığabileceği şekilde olmalıdır. Balkonda çiçek yetiştirmek için saksıların boyutu oldukça önemlidir. Eğer bitkiye küçük gelecek bir saksı seçerseniz, bitkinizin bir süre sonra büyümesi duracaktır. Bunun sebebi ise köklerin toprağın içinde karışıp gelişememesidir. Çiçekleriniz büyüdükçe mevcut saksıyı, bir boy büyük saksı ile değiştirmeniz tavsiye edilmelidir. Bunun yanı sıra, balkondaki saksıları çok dip dibe koymamaya özen göstermelisiniz. Bazı bitkiler, yakınlarda başka tür çiçek olmasından hoşlanmamaktadır.

Balkonda Çiçek Yetiştirmenin Püf Noktaları

Toprak Seçimi

Balkonda çiçek bakımı yaparken toprak seçimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Toprağın oksijen geçirgenliği olması çok önemlidir. Eğer toprağın geçirgen özelliği yoksa oksijen ve su, bitki köklerine ulaşmakta zorlanacaktır. Bu durum, bitkinin büyümesine engel olmaktadır. Balkon bitkileri için ideal olan torf özellikli toprağı, bitki satışı yapan mağazalardan satın alabilirsiniz.

Eğer hazırda toprağınız varsa, bazı hususlara dikkat ederek sahip olduğunuz toprağı kullanabilirsiniz. Ancak toprağın yabani otlardan temizlenmiş olması, böcek içermemesi ve kum kadar küçük taneli olmaması gerekmektedir. Bu hususlara dikkat ederek balkon çiçekleriniz için bahçe toprağı kullanabilirsiniz.

Balkonda Çiçek Yetiştirmenin Püf Noktaları

Sulama

Balkonda çiçek yetiştirmek için sulama konusuna ekstra önem verilmelidir. Zira yanlış sulama bitkilerin çürümesine, sararmasına, solmasına hatta ölmesine sebep olabilmektedir. Balkon çiçeklerini sularken dikkat etmeniz gereken hususlar aşağıda sıralanmıştır.

  • Sulama yapmadan önce toprak kontrol edilmelidir. Eğer bitki toprağına parmağınızı değirdiğiniz zaman elinizde nemli his kalmıyorsa, bitkiyi sulamanın zamanı gelmiştir. Ancak bu durum bazı çiçeklerde farklılık gösterebilir.
  • Balkon bitkileri, daha fazla güneş alacağı için sulama esnasında gövde, yaprak ve çiçek kısmına su değmemelidir. Sulama, sadece toprağa yapılmalıdır. Sprey şişeleri ile su püskürtmesinden kaçınılması gerekir.
  • Toprağın her kısmına su gelmelidir. Bu nedenle suyu birden saksıya dökmek yerine, kontrollü davranılması önemlidir.
  • Güneşin etkisini en çok gösterdiği saatlerde sulama yapılmamalıdır. En verimli sulama zamanı sabahın erken saatleri ya da günbatımı esnasında olmalıdır.
  • Bitkileri sulayacağınız suyun, çok sıcak ya da çok soğuk olmaması gerekmektedir. Bunun yanı sıra su, mümkünse kireçsiz olmalıdır. Hazır sular, arıtma suları ya da kaynatılıp soğutulmuş sulardaki kireç en az seviyededir.

Gübre

Balkonda çiçek yetiştirmek isteyenlerin mutlaka çiçekleri için gübre edinmesi gerekir. Saksıda büyüyen çiçeklerin toprakları az miktarda olduğu için topraktaki mineral seviyeleri de çok yüksek değildir. Bu nedenle bitkilerin gelişimi gübre ile desteklenmelidir. Çiçeğinizin türüne göre yapı marketlerden ya da çiçek satışı yapan mağazalardan gübre edinebilirsiniz.

Dış mekan çiçekleri için önerilen gübreler genellikle sıvı olmaktadır. Ölçü kapları ile birlikte satılan gübreler, direkt olarak toprağa dökülmemelidir. Gübrenin üzerinde bulunan etikette su ve gübre karışım miktarı bulunmaktadır. Gübreden bir ölçüyü su ile karıştırarak sulama yapılmalıdır. İdeal gübreleme zamanı ise, çiçek ilk dikildiği zaman ve 1 ya da 2 ayda bir defa olmaktadır.

Yukarıda verilen hususlara dikkat edildiği sürece bitkilerinizin ömrü daha uzun olacaktır. Eğer bitkinizde bir hastalık meydana gelirse, ilaçlama da yapılmalıdır. Aksi takdirde hastalık yayılabilir ve balkonunuzda bulunan diğer bitkilere de geçiş yapabilir. Bu nedenle bitki bakımına özen göstermeniz oldukça büyük bir önem arz etmektedir.

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR