Ana SayfaÇiçekBarış Çiçeği (Spatifilyum) Bakımı

Barış Çiçeği (Spatifilyum) Bakımı

Zarif beyaz çiçeği, yemyeşil geniş yaprakları ve eşsiz görünümüyle barış çiçeği; her haliyle yaşam alanlarınızın en göz alıcı dekoratif salon bitkisi olmak için hazır!

Evinize benzersiz beyaz rengi ile zarafet ve huzur taşıyacak barış çiçeği halk arasında yelken çiçeği ve barış zambağı isimleriyle de bilinmektedir.

Narin dalları, sayılı verdiği beyaz çiçekleri ve yeşilin en güzel tonundaki yaprakları ile barış çiçeği, ev ve iş yeri dekorasyonunuza ışıltı katacak. Bilimsel ismi Spathiphyllum olarak adlandırılan eşsiz çiçek her ortama kolaylıkla uyum sağlar ve kolay bakımlı salon bitkileri tercih edenler için idealdir.

Geniş yaprakları ve uzayan boyuyla ihtişamını sergilemekten çekinmeyen barış çiçeği bakımı nasıl yapılır? Barış çiçeği nasıl çoğaltılır? sorularını merak ediyorsanız yazımızın geri kalanını okumanızı tavsiye ederiz.

Barış Çiçeği Bakımı

Barış Çiçeği (Yelken Çiçeği)

Ülkemizde barış çiçeği, barış zambağı ve yelken çiçeği olarak bilinen bu eşsiz çiçek, dünyada en çok bilimsel adı da olan spathiphyllum ismiyle biliniyor.

Spathiphyllum kelimesi barış çiçeğinin beyaz renkli çiçek kısmından (spathe) gelir. Eski Yunancada spáthē keser, kürek, spatula gibi aletlerin metal keskin taraflarına delmektedir. Yani Spathiphyllum spatula yapraklı anlamına gelmektedir.

Canlı ve parlak yeşil geniş yaprakları, dik ve uzun gözdesi ve beyaz zarif çiçekleri ile Barış çiçeği kolay bakımı ile en çok tercih edilen salon bitkileri arasında yer almaktadır.

Oldukça narin bir görünüme sahip olan barış çiçeği aslında birçok koşula kolaylıkla adapte olabilmektedir. Bakımlı bir barış çiçeği ilkbahar ve sonbahar aylarında yılda iki kez çiçek açmaktadır.

Barış çiçeği Nasa tarafından yürütülen bilimsel çalışmalarda ‘’havadaki zararlı gazları yok eden bitkiler’’ arasında yer almaktadır.

Barış Çiçeği Bakımı

Barış Çiçeği (Spatifilyum) Bakımı

Doğada sulak alanlarda yetişen barış çiçeğini evde yetiştirmeniz oldukça kolaydır. Evinizde yetiştireceğiniz barış çiçekleri detaylı bir bakım istememektedir. Ancak barış çiçeğinin bakımı ve yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken püf noktalar bulunmaktadır.

Öncelikle doğru toprak seçimi ve doğru saksı seçimi çiçeğinizin ömrünü uzatacak en önemli etmenlerdendir. Torf ve lif gibi mineral bakımında zengin toprakların tercih edilmesi önerilmektedir.

Barış çiçeğinizin bulunduğu ortam aydınlık ve ışık alan ortamlar olmalıdır. Ancak direkt gün ışığı alan alanlar barış çiçeği bitkinize zarar verecektir.

Barış çiçekleri çok sıcak ya da çok soğuk ısılarda yaşayamamaktadır. Bu sebeple çiçeğiniz için en uygun sıcaklığın 10 ila 28 derece arasında olması önerilir. Kuru topraklar barış çiçeğinizin yaşaması için uygun değildir, çiçeğinizin toprağının sürekli nemlendirilmesi hayati önem taşımaktadır.

Barış çiçeği suyu oldukça seven bir çiçektir. Yaz aylarında toprağının nemli kalması için sık sık, kış aylarında ise haftada 1 ya da 2 kez sulanması gerekmektedir. Çiçeğinizi sulamadan önce kullandığınız suyun musluk suyu olmamasına ve dinlendirilmiş olmasına dikkat etmeniz önerilir.

Barış çiçeğinizin çiçeklenme dönemi ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Bu dönemlerde çiçeğinize daha fazla özen göstererek toprağını kuru bırakmamanız ve gölge alanda tutmanız gerekmektedir.

Sprey ile suladığınız barış çiçeğinizin yapraklarını kolaylıkla temizleyerek nemli kalmasına yardımcı olabilirsiniz.

Barış Çiçeği Bakımı

Barış Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Barış çiçeğinin çoğaltılması önerilmemektedir. Çünkü saksı içirişinde yavrulayan barış çiçeği ne kadar çok yavrularsa o kadar güçlü olacaktır. Aynı saksı içerisinde genişleyen ve yavrulayan barış çiçeği gösterişli ve sağlıklı bir görünüme sahip olur.

Küçük yavruların dışında en az 6 güçlü kök varsa ya da çiçeğinizin uygun boyutlara ulaştığını düşünüyorsanız ayırarak çoğaltabilirsiniz.

Barış çiçeğinizi çoğaltmak için en uygun zaman nisan ve mayıs aylarıdır. Kış mevsiminde de uygun oda sıcaklığına sahip yaşam alanlarında çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ancak sıcak yaz aylarında barış çiçeği çoğaltma işleminin yapılması önerilmemektedir.

Barış çiçeğinizi çoğaltmak için öncelikle köklendirme toprağının hazırlanması gerekir. Köklendirme toprağınız normal topraktan farklı olarak torf ve lif oranı yüksek topraklar olmalıdır.

Barış çiçeği köklerinden ayırma yöntemiyle çoğaltılabilmektedir. Ancak barış çiçeği kökleri oldukça hassastır ve çabuk kopar. Bu sebeple kökten ayırma yönteminin saksı değişim döneminde yapması önerilir. Aynı zamanda kökten ayırma yönteminde köklerden yükselecek yeni bitkiyi ayırırken çok dikkatli olunmalı ve birden fazla kök ayırma işlemi gerçekleştirilmemelidir.

Barış Çiçeği Bakımı

Barış Çiçeği Saksı Değişimi

Barış çiçekleri değişimi sevmeyen bitkilerdir. Bu sebeple sık saksı değişimleri bitkinize zarar verecektir. Barış çiçeğinizin saksı değişiminin 2 ila 3 senelik periyodlar ile yapılması doğru olacaktır. Barış çiçeğinizin saksısını değiştirirken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta çiçeğin hassas kök kısmına özen göstermenizdir.

Barış çiçeğinizin saksı değişimi için en uygun zaman ilkbahar aylarıdır. Bu aylar içerisinde barış çiçeğinizi halihazırda bulunan saksısından bir boy büyük saksı ile değiştirebilirsiniz.

Kalabalıklaşarak saksısına sığmayan barış çiçeğinizi toprağından çıkarın ve 2-3 saat kadar uygun özelliklerdeki suda bekletin. Bu aşamada barış çiçeğinizin hassas kökleri topraktan kolaylıkla ayrılacak ve zarar görmeyecektir.

Topraklarından ayırdığınız barış çiçeğinizi bir bıçak yardımıyla keserek ayırın. Çiçeğinizi tek tek değil grup şeklinde ayırmanız gerekmektedir. Çiçeğinizi ayırdığınız her parça için mini birer saksı gerekmektedir. Fidelerinizin zor sığacağı küçük saksılarda köklendirme toprağı ile dikilmelidir. Köklendirme toprağı yoğun şekilde sulanmamalı orta nemlikte olmalıdır. Köklendirme toprağına koyduğunuz barış çiçeklerini hava almayacak şekilde poşetler ile sararak bağlamanız gerekmektedir. 10 gün bu şekilde aydınlık ve ılık bir yerde bekleyecek çiçeğinizi 10 günün ardından poşetinden çıkarıp sulamanız gerekmektedir.

Barış çiçeğinizi kesip ayırdığınız günden yaklaşık yedi hafta sonra asıl saksılarına alabilirsiniz. Uygun genişlikteki saksılara dikilmesi ince köklerinin toprağa tutunması açısında büyük önem taşımaktadır. Köklendirme saksılarında bulunan barış çiçeklerinizin köklerini topraklarından ayırmadan yeni saksılarınıza dikip sulayabilirsiniz.

Barış Çiçeği Bakımı

Barış Çiçeği Nasıl Sulanır?

Barış çiçeği bakımında bahsettiğimiz şekilde barış çiçeği toprağı sürekli nemli tutulmalı ve asla kurtulmamalıdır. Bu sebeple yaz aylarında sık sık kış aylarında ise haftada bir ila iki kez sulama yapılmalıdır. Barış çiçeği sulaması çiçeğinizin çiçeklenme döneminde farklılık gösterebilir. Barış çiçeğinin çiçeklenme dönemi olan ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde sulama sıklığı azaltılarak toprağın kuruması gözlenmeli ve ardından sulanmalıdır. Bu yöntem ile sulama düzeni değişen bitkiniz kısa süre içerisinde çiçeklenmeye başlayacaktır. Çiçeklenme dönemi biten bitkinizin sulama düzenini eski düzenine taşımaya özen göstermeniz gerekmektedir.

Barış çiçeği nasıl sulanır? Barış çiçeği sulanırken nelere dikkat edilmelidir? Sorularının önemli püf noktaları bulunmaktadır. Öncelikle sulama işlemini gerçekleştireceğiniz su kabınıza hep eşit miktarda su koymanız gerekmektedir. Sulama suyunuz dinlendirilmiş su olmalı ve musluk suyu olmamalıdır. Barış çiçeğiniz mümkünse hep aynı gün ve saatte sulanmalıdır.

Barış Çiçeği Bakımı

Solmuş Barış Çiçeği Nasıl Canlanır?

Barış çiçeği suyu oldukça seven bir bitkidir. Uzun süre sulama yapmadığınız barış çiçeğiniz solabilir ya da yapraklarını bükebilir.

Barış çiçeğinizi yeniden canlandırmak için yapraklarını bir arada olacak şekilde bağlayarak yarım saat suyun içerisinde bekletmeniz gerekmektedir. Suyun içerisinde beklettiğiniz barış çiçeğiniz kısa sürede eski haline dönecektir.

Barış Çiçeği Bakımı

Barış Çiçeği Hastalıkları

Oldukça dayanıklı olan barış çiçeği doğru bakılmadığı takdirde kuruyabilir, sararabilir ve sonucunda ölebilir. Barış çiçeğinizin solan yaprakları çiçeğinizde bir sorun olduğunu göstermez ancak aynı anda çürüyen pek çok yaprak barış çiçeğinizin hasta olduğunu belirtmektedir.

Barış çiçeğinde böceklenmeler, yanlış saksı seçimleri ve saksı değişimleri, bakım özensizliği ya da hataları sebebiyle hastalıklar gelişebilmektedir. En yaygın olarak bilinen barış çiçeği hastalığı ‘’phytophthora parasitica’’ adı verilen fungal bir hastalıktır. Bu hastalık barış çiçeklerinde hızlı gelişen enfeksiyonlara sebep olmaktadır. Yağmur suları bu hastalığın yayılmasına sebep olmaktadır. Uygun ilaç kullanımı ile barış çiçeğinizi kurtarmanız mümkündür.

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR