Ana SayfaÇiçekBebek Parmağı Sukulent Bakımı ve Çoğaltılması

Bebek Parmağı Sukulent Bakımı ve Çoğaltılması

Çok az bakım gerektiren bu muhteşem sukulentler ihmal edildiklerinde bile hızla serpilirler.

Bu şirin sukulent cinsi gerçekten de isminin hakkını veriyor: Bebek parmağı sukulentler (Fenestraria rhopalophylla) Namibya ve Güney Afrika’da yetişen, küme şeklinde büyüyüp gelişen küçük sukulentlerdir. Tüp şeklindeki yapraklarının üst kısmı, ışığın kalın, etli tüplerden geçmesini sağlayan yeşil bir pigmentin bu bitkilerde eksik oluşu nedeniyle transparandır. Bundan dolayı, bu bitkiler, saydam yapılı sukulentler olarak kabul edilir. Olağanüstü özelliklerine ek olarak, bu güzel sukulentler ilkbahar ve sonbaharda beyaz, pembe ya da sarı renkli çiçekler açarlar.

Bebek Parmağı Sukulent Bakımı ve Çoğaltılması

Bebek Parmağı Bakımı Nasıl Yapılır?

Bebek parmağı sukulentler, tipik sukulent bakımına ihtiyaç duyarlar: tam gün güneş ve seyrek sulama. Sıcağı çok seven bu sevimli sukulentlere yeterince güneş ışığı sağladığınız takdirde bu bitkiler çok az bakım gerektirir. Bebek parmağı sukulentlerin aktif büyüme dönemi sonbahar, kış ve ilkbahar aylarını kapsar. Yaz aylarında ise bu bitkiler durgunlaşırlar.

Işık

İster kapalı alanda, ister açık alanda yetiştiriliyor olsun, bebek parmağı sukulent tam gün güneş ışığı ister. İdeal olanı, bu bitkinin sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve uzun bacaklı olmaması için günde en az 6 ila 8 saat boyunca doğrudan güneş ışığı almasıdır. Şayet bebek parmağı sukulentinize ev ortamında bakıyorsanız onun gün boyunca yeterli miktarda ışık aldığından emin olmak için bir bitki yetiştirme lambasından yararlanabilirsiniz.

Bebek Parmağı Sukulent Bakımı ve Çoğaltılması

Toprak

Bu sukulentler aşırı sulama konusunda hassastır ve köklerinin etrafındaki nemin kontrol edilebilmesi için iyi drene edilmiş, kumlu bir toprak karışımına dikilmeleri gerekir. Kaktüsler veya sukulentler için hazırlanan toprak karışımları bunun için idealdir. Bu karışımlar, çiçek tarhı ve bahçe merkezi gibi yerlerde kolayca bulunabilir. Bir miktar sıradan toprak karışımı, bir miktar perlit ve bir miktar da kumu karıştırarak evde kendi sukulent toprağınızı da hazırlayabilirsiniz.

Sulama

Bebek parmağı sukulent kuraklığa karşı dirençlidir ve çok sık sulama gerektirmez. Bunun için son derece pratik olan, bitkiyi ıslatıp kurutmaya yönelik bir yöntem mevcuttur. Öncelikle, toprağın iki sulama arasında tamamen kurumasını beklemelisiniz. Ardından ise sukulentinizi, saksının drenaj deliklerinden su boşalana kadar, bolca sulamalısınız. Bebek parmağı sukulentleri yazın durgunlaşır. Bu nedenle, yaz boyunca kök çürümesini önlemek adına bitkinizi azar azar sulamanız yeterli olacaktır.

Isı ve Nem

Çöllerde yaşayan bu sukulentler USDA’in belirlediği 10a ve 10b iklim kuşağında (Kaliforniya’nın Tustin ve Agoura ilçeleri) yaşamaya uygundur. Sıcak ve kuru iklimi tercih eden bu bitki dona pek tolerans göstermez. Şayet bu özel sukulenti kışları çetin geçen bir iklimde, açık havada yetiştirecekseniz kışın kolayca içeri alabilmeniz için ona saksıda bakmanız en iyisidir.

Gübre

Bebek parmağı sukulentinize fazla gübre vermemeye özen gösterin; zira bu bitkiler gübre yanmasına karşı oldukça hassastır. Bu sukulentler düşük kalitedeki toprakları sorun etmezler ve düzenli olarak gübre ile beslenmeye ihtiyaç duymazlar. Bununla birlikte, güçlü bir gelişim sergilemelerine yardımcı olmak için onları, büyüme sezonunun başlarında gücü azaltılmış, dengeli gübreyle az da olsa besleyebilirsiniz. Durgunlaşma dönemlerinde ise bebek parmağı sukulentlere gübre verilmemesi gerekir.

Bebek Parmağı Sukulent Bakımı ve Çoğaltılması

Bebek Parmağı Sukulentin Çoğaltılması

Bu sukulentler Haworthia ve Aloe Vera’larınkine benzer tomurcuklar açarlar ve bölme yöntemiyle kolayca çoğaltılabilirler. Bebek parmağı sukulentleri tohumdan yetiştirmek de mümkündür. Bununla birlikte, bu bitkinin tohumunu güvenilir bir satıcıdan bulup almak fazlasıyla zordur. Bu nedenle, onları halihazırda saksıya dikilmiş bir bitkiden çoğaltmak çok daha pratiktir.

Bebek parmağı sukulentleri, saksılarını değiştirirken bölmek en iyisidir; zira kökleri de bölmeniz gerekir. Kökler ortaya çıkınca onları kök yumağından didiklemek suretiyle çekerek filizleri anne bitkiden nazikçe ayırabilirsiniz. Filizlerin halihazırda gelişmiş kendi kökleri olması gerekir. Bu da onları çabucak başka bir yere dikebilmenize olanak sağlar.

Bebek Parmağı Sukulent Bakımı ve Çoğaltılması

Bebek Parmağı Sukulenti Saksıya Dikme ve Saksı Değişimi

Bebek parmağı sukulentleri yavaş büyür ve saksılarının düzenli olarak değiştirilmesi gerekmez. Bitkiniz saksısından taşmaya başlayınca saksısını değiştirmeniz yeterlidir. Yeni bir saksı seçerken saksınızın kök çürümesini önleyecek şekilde yeterli miktarda drenajı olması gerektiğini aklınızda bulundurun. Buna ek olarak, bebek parmağı sukulentlerinin kök sistemlerinin sığ olduğunu ve derin bir saksıya ihtiyaç duymadıklarını da unutmayın.

Bebek parmağı sukulentinizin saksısını değiştirirken narin köklerin hiçbirini koparmamaya ya da yanlışlıkla bitkiyi ortadan ikiye bölmemeye özen gösterin. Köklerin etrafında sıkışmış olan toprak parçalarını nazikçe gevşetin ve yeni saksınızı, sukulentler için özel olarak hazırlanmış taze bir toprak karışımıyla doldurun. Ardından, yeni yuvasına kavuşmuş olan bebek parmağı sukulentinizi güzelce sulayın.

Bebek Parmağı Sukulent Bakımı ve Çoğaltılması

Yaygın Görülen Haşereler ve Hastalıklar

Çoğu sukulent için olduğu gibi bebek parmağı sukulent için de tehdit oluşturan pek fazla haşere veya hastalık yoktur. Bununla birlikte, pamuklu bitler, kabuklu bitler veya yaprakbitleri, yaprakları etli bir yapıya sahip olan bu sukulentler için sorun teşkil edebilir. Bebek parmağı sukulentleri kök çürümesine karşı da hassastır. Dolayısıyla, toprağın suyu iyi emdiğinden ve saksıların, köklerin suyla dolup taşmasını engelleyecek yeterli miktarda drenaja sahip olduğundan emin olmanızda fayda vardır.

Bebek Parmağı Sukulent Bakımı ve Çoğaltılması

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR