Ana SayfaÇiçekBegonvil Çiçeği Bakımında Püf Noktalar

Begonvil Çiçeği Bakımında Püf Noktalar

Bulunduğu ortamı renklendiren ve görünümüyle neşe saçan begonvil çiçeği özellikle yazlık iklimlerde sıklıkla tercih edilmektedir.

Akdeniz ikliminde yetişen begonviller; renkli çiçekleri, sarmaşık gövdesi ve cezbeden kokusuyla en çok tercih edilen süs bitkileri arasında yer alır.

Peki gözde süs bitkisi begonvil bakımı nasıl yapılır? Begonvil hikayesi nedir? Begonvil çiçeği isimleri nelerdir?

Begonvil Çiçeği İsimleri

Gelin duvağı ve Bodrum çiçeği isimleri ile de bilinen begonvil çiçeği Akdeniz’de yetişen, kış aylarında yapraklarını döken ancak yaz aylarında rengarenk çiçekleri ile neşe saçan bitkidir.

Doğru bakım ile farklı yörelerde pek çok çeşidi yetişen begonvil çiçeği yazlık yerlerde özellikle Bodrum’da sıklıkla yetiştirildiği için bodrum çiçeği adını ile de anılmaktadır.

Begonvil çiçekleri aynı zamanda; gelin duvağı çiçeği ve Rodos çiçeği olarak da anılmaktadır.

Farklı pek çok yörede isimlendiren begonviller; turuncu, açık pembe, sarı, mor renkli çiçekleri ile bahçelerinizi ve balkonlarınızı süsler.

Begonvil Çiçeği Bakımında Püf Noktalar

Begonvil Çiçeği Bakımı

Doğru bakılan begonvil çiçekleri 10 ila 15 metreye dek uzayabilmektedir. Bu sebeple begonviller yetiştirilmeleri için büyük saksılara ve geniş alanlara ihtiyaç duyarlar.

Begonviller her ne kadar nemli ve sıcak iklim çiçekleri olsalar da suya çok ihtiyaç duyarlar. Öyle ki begonvil çiçekleri havaların sıcak olduğu yaz aylarında haftada iki kez sulanırken, kış aylarında bir kez sulanabilmektedir.

Begonvil çiçeği güneşli iklim çiçeği olsa da uzun süre direkt gün ışığına maruz kaldığında yanarak zarar görebilmektedir.

Evinizde yetiştirdiğiniz begonvil çiçeklerinizi dışarıda bırakmak hava değişimlerinden çiçeğinizin etkilenmesine sebep olacaktır. Begonviller kış aylarında en az 12 ila 13 dereceli ortamlarda bulunmalı daha soğuk dereceli ortamlardan korunmalıdır.

Soğuk alanlarda bahçelere ekilen ve korunamayan begonvil çiçekleri solabilmektedir.

Begonvil Çiçeği Bakımında Püf Noktalar

Begonvil Ne Demek?

Begonvil çiçeği anlamı begonvil severler tarafından oldukça merak edilen bir konudur. 768 yılında Brezilya’da keşfedilen begonvil çiçeği anlamını Avrupa’da yaygınlaşmasını ve tanınmasını sağlayan Louis Antonie de Bougainville’den almaktadır.

Begonvil çiçeğinin latince adı da bougainvilea olarak bilinmektedir.

Begonvil Çiçeğinin Hikayesi

Rivayetlere göre begonvil çiçeğinin Ege kıyılarına Yunan adası Rodos’dan hediye olarak geldiği söylenmektedir.

Bir başka rivayete göre ise Halikarnas Balıkçısı begonvilleri ilk kez Büyükada’dan Bodrum’a getirmiş ve dikmiştir.

Begonvil Çiçeği Bakımında Püf Noktalar

Begonvil Çiçeği Özellikleri

Begonvil çiçekleri güneşi çok sevmekte, soğuk ve kırsal iklimlerde yaşayamamaktadır. Rüzgarlı ve soğuk havalarda yaşayamayan begonviller çok sulandığı takdirde çiçeklerini dökmekte ve kurumaktadır.

Begonvil çiçekleri; begonvil sarmaşığı olarak da isimlendirilmektedir. Boyları oldukça uzayabilen ve bir sarmaşık gibi tutunarak ilerleyen begonvil sarmaşıkları pek çok farklı renk çiçeklere sahip olabilmektedir.

Kırmızı, mor, koyu pembe gibi  farklı renklerde çiçeklenen begonvil sarmaşıkları yaz başı olan haziran ayından ekim ortalarına dek renkli çiçekleriyle görsel şölen yaşatmaktadır.

Begonvil Çiçeği Büyütülmesi

Begonvil çiçeği sıcağı ve güneşi çok seven bir bitkidir ve uygun yetiştirme koşulları altında büyüyebilmektedir. Ancak begonvil sarmaşıkları daha hızlı büyütülmek isteniyorsa bakımı ve budanması aksatılmamalıdır.

Budama işlemi begonvil çeşidine göre yapılmalıdır. Örneğin begonvil sarmaşığı türü için yapılan budama işlemi begonvil çiçeği türü için yapılan budama işleminden farklıdır.

Begonvil Çiçeği Bakımında Püf Noktalar

Begonvil Ne Zaman Budanır?

Begonvil çiçeklerinin budaması gelişimleri için büyük önem arz eder. Begonvil çiçekleri gövde kısımları kalınlaştığında dalları artar ve çiçekleri azalır.

Begonvil çiçeği budanması ilk çiçeklenme döneminden sonra yapılır. Kış sonu ya da bahar başı yapılan budama işlemi bitkiyi olumsuz etkiler. Bodur türde begonvillerin budama işlemi ise kış sonunda yapılır.

Begonvil Nasıl Çoğaltılır?

Begonvil yetiştiricilerinin merak ettiği en önemli huşulardan bir diğer de begonvil çiçeği nasıl çoğaltılır? Begonvil daldan nasıl çoğaltılır? Sorularıdır.

Begonvil çiçeği birden çok farklı yöntem ile çoğaltılabilmektedir. Ancak en çok tercih edilen begonvil çoğaltıma yöntemi tepe çeliği yöntemidir.

Tepe çeliği yöntemi ile begonvil çiçeği çoğaltılması yönteminde; ilkbahar aylarında havaların ısınması ile birlikte begonvil çiçeği genç ve olgun dalından 10 cm kadar kesilir. Alttaki yaprakları da atılarak kesilen begonvil dalı havadar ve suyu çok iyi süzen bir toprağa dikilir.

Bu yöntem ile çoğaltılmak istenen bitki kapalı ve şeffaf ışık alan bir kapta ya da poşette bulunmalıdır. Böylelikle sera etkisi yaratılarak bitkinin çoğaltılma işlemi hızlandırılır. Köklenene dek haftada bir gün kaptan çıkarılarak dinlendirilen begonvil dalının köklenmesi yaklaşık 6 ila 8 hafta sürmektedir.

Köklenen begonvil dalı kaptan ayrılarak toprağa ve güneşe alıştırılmalıdır.

Begonvil Çiçeği Bakımında Püf Noktalar

Begonvil Çeşitleri Nelerdir?

İki tür begonvil çiçeği bulunmaktadır. BU türler; sarmaşık begonvil ve begonvil çiçeği olarak adlandırılır. Bu begonvil çeşitleri iç ve dış mekanlarda yetiştirilmek için uygundur.

Begonvil çiçekleri renklerine göre de farklılık göstermektedir. Mor renkli begonvil çiçekleri en çok tercih edilen begonvil renkleri arasında yer almaktadır.

Mor Çiçekli Begonvil

Mor çiçekli olan begonvil çiçeği en çok tercih edilen begonvil renkleri arasında yer almaktadır. Çiçekleri ilkbahardan itibaren açmaya başlayan mor çiçekli begonviller ekim aylarına dek çiçeklerini taşır. Etkiletici mor renkleri ile hayranlık uyandıran mor renkli begonvil çiçekleri soğuk havalarda yetiştirilememektedir. Sıcak ve kurak iklimlerde yetiştirilebilen mor begonvil çiçekleri yaklaşık altı metreye dek büyüyebilmektedir.

Kuruyan Begonvil Nasıl Canlandırılır?

Begonvil çiçekleri bakımı kolay süs bitkileri olsa da doğru şekilde bakılmayan ve yetiştirme ortamına sahip olmayan begonviller kuruyabilmekte hatta solarak ölebilmektedir.

Peki kuruyan begonviller nasıl canlandırılır?

Kuruyan begonvillerin yeniden canlandırılabilmesi için kapsamlı bir budama işlemi gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Begonvil budaması canlı dallar hariç kuruyan ve ölen tüm begonvil dallarının kesilmesi yöntemi ile gerçekleştirilir.

Kuruyan dalların budanmasının ardından begonvil çiçeği sulanır. Begonvil çiçekleri için olumsuz etki doğuran rüzgar ve soğuktan korunarak bitki dinlendirilir.

Begonvil toprağını da besin değeri yüksek gübreleme yöntemleri ile zenginleştirmekte kuruyan begonvil çiçeğinizin yeniden hayata dönmesine yardımcı olacaktır.

Begonvil Çiçeği Bakımında Püf Noktalar

Begonvil Ne Zaman Dikilir?

Bahçe ve balkonlarımızı renkli çiçekleri ile aylarca süsleyen begonvil fidanları ne zaman ve hangi ayda dikilir sorusu begonvil severlerin ve bir begonvil çiçeği sahibi olmak isteyenlerin sıkça sorduğu sorulardandır.

Begonvil fidanlarının bazı türleri yılın her ayında dikilebilmektedir. Ancak genel olarak begonvil fidanları ilkbahar ve sonbahar aylarında dikilir. Bu dönemlerde dikilen begonvil fidanları daha hızlı toprağı tutar ve gelişim gösterir.

Saksıda Begonvil Çiçeği Yetiştirmek

Begonvil çiçekleri geniş bahçelerin yanı sıra balkonlarda ve iç mekanlarda da yetiştirilebilmektedir. Doğru ölçüde tercih edilen geniş begonvil saksıları ve gelişim göstermeleri için doğru yaşam alanları sağlandığında begonviller saksıda da yetiştirilmektedir.

Begonvil saksısı düzenli olarak değiştirilerek besin değerleri açısından zengin toprağa sahip olunması sağlanmalıdır.

Begonvil Çiçeği Bakımında Püf Noktalar

Begonvil Çiçek Açmıyor

Yaz mevsiminde sıcak havalar ile birlikte bahçe bakımları süs bitkilerinin sulanması artmaktadır. Begonvil çiçekleri de yaz aylarında sıkça sulanmaktadır. Ancak begonvillerin sıkça sulanması doğru değildir. Sık ve düzenli sulanan begonviller rahatlayıp gevşer ve çiçek vermez. BU sebepler begonvillerde çiçek açmama durumu gözlenir.

Bu durumlarda begonvil çiçeklerinin sık ve düzenli sulaması bozularak az sulanmaya başlanmalıdır. Az sulanan begonviller kuruma endişesi ile çiçeklenir. Begonvil çiçek açmıyor sorunu yaşayanların uygulaması gereken ilk adım sulama sıklığı ve düzenini değiştirmek olmalıdır.

Begonvil Yaprak Döküyor

Begonvil çiçekleri iç mekanlarda yetiştirilmek için uygun çiçekler değildir. Bu sebeple iç mekanda yetiştirilen begonvil çiçeklerinde yaprak dökme sorunu yaşanmaktadır. Begonviller havadar alanlarda yetiştirilmelidir.

Begonvil Kışın Nasıl Korunur?

Tropik bir bitki olan begonvil çiçekleri ılıman iklimi olan yerlerde yaşamaktadır. Dayanıklı bir bitki olan begonvil çiçekleri detaylı bir bakım istememektedir. Yüksek binalara dek tırmanarak uzayabilen begonvil çiçekleri doğru koşullar sağlandığında çok yayılmacı olabilmektedir.

Kış aylarında begonvil çiçeklerini korumak için 12 ila 15 derecenin altındaki ısılarda dış mekanda bakılan begonvillerin üstünün örtülmesi ve soğuktan minimum seviyede etkilenmesi sağlanmalıdır. Balkonlarda yetiştirilen bodur ağaç şekilde olan begonviller ise kış aylarında iç mekanlara alınarak korunabilir ya da begonvil çiçekleri için kaplı balkonlar tercih edilebilir.

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR