Oval şekilli parlak yeşil yaprakları ile Ficus Benjamin, en sevilen süs bitkilerinin başında gelmektedir. Tropikal iklimlerde mükemmel şekilde büyüyen Benjamin çiçeği, Güneydoğu Asya’nın nemli tropikal bölgelerinden gelmektedir.
Süs bitkisi yetiştiriciliğine yeni başlayacaklar için mükemmel bir tercih olacak olan Benjamin çiçeği özel bir bakım gerektirmez.
Ficus Benjamin ağacı yüksek oksijen içeriği yayar ve formaldahit veya diğer toksinler gibi kimyasalları uzaklaştırarak iç havayı arındırır.
Peki Benjamin bitkisi bakımı nasıl yapılır? Benjamin çiçeği özellikleri nelerdir? Benjamin çiçeği nasıl çoğaltılır?
Benjamin Bitkisi Bakımı
Tropikal kökenli olan Benjamin bitlisi ışıktan ve ılıman iklimlerden hoşlanmaktadır. Her ne kadar gün ışığını sevse de sıcak yaz günlerinde yoğun gün ışığına maruz kalan Benjamin çiçeklerinin yaprakları yanabilmekte ve dökülebilmektedir.
Tropikal bir bitki olan Ficus Benjamin, sıcak ve nemli havaya ihtiyaç duyar. Benjamin bitkiniz için ideal sıcaklıklar 18 ila 22 derece arasında değişmektedir. Bu nedenle kışın dikkatli olunması gerekir.
Evde çiçek bakımı hakkında daha çok içerik için bu sayfaya göz atabilirsiniz. evterapisi.com/cicek
Ficus Benjamin Bitkisinin Sulanması
Benjamin bitkinizin sık sık sulanması gelişimini desteklemektedir. Ancak çok fazla sulanan Benjamin bitkisi kökleri zarar görecek ve çürüyecektir.
Bitkiniz için uygun su miktarını sıcaklık faktörüne bağlı olduğundan, yaz aylarda daha sık sulama düzeni oluşturulmalıdır. Sıcaklıkların 10 dereceye düştüğü kış aylarında ise, aylık bir sulama seansı yeterlidir.
Ficus ağacınızı tekrar sulamadan önce toprağın kurumasını beklemeniz önerilir.
Ficus benjamin ağacı yapraklarını düzenli olarak buğulamaktan çekinmeyin. Yapraklarını fısfıs yardımı ile düzenli olarak nemlendirmeniz bitkinizin yaprak kalitesini artıracak ve yaprakların kurumasını önleyecektir.
Benjamin Ağacı Özellikleri
800 farklı türü olduğu bilinen Benjamin ağacının kimi türleri küçük kalırken kimi türleri büyük ağaçlara dönüşmektedir. Daha küçük formlarda olan ve bonsai olarak yetiştirilen Benjamin bitkisi türleri iç mekanlarda yetiştirilmek için oldukça müsaittir.
Benjamin bitkisi, çok fazla yer değiştirmekten hoşlanmayan, yerine uyum sağlama süreci geçiren bir bitkidir. Bu sebeple Benjamin bitkinizin yer değiştirilmemelidir.
Benjamin Bitkisi Şekil Verme
Benjamin bitkisinin özelliği, gençken gövdesindeki kabuk tabakasının oluşmamasıdır. Bu sayede her şekle girebilir, uzun süre esnek kalabilir.
Benjamin çiçeği şekillendirme, en çok kış bahçelerini, seraları ve sundurmaları süslemek için kullanılır. Benjamin şekillendirme, yalnızca çekici bir görünüm yaratmak amacıyla hazırlanmamaktadır.
Çiçeğin çok hızlı büyümesine ve ona düzgün ve kompakt bir şekil verilmesine yardımcı olan dokumalar, bitkinin gelişiminde ihtiyacı olacak olan desteklerden kurtulmasına yardımcı olacaktır.
Benjamin çiçeği şekillendirme için birkaç tür bulunmaktadır;
Spiral dokuma türü: Bitkiyi süslemenin en popüler yollarından biridir. Bunu yapmak çok kolaydır. Benjamin bitkisi spiral dokuma için; büyüme döneminde, çiçek tabanın çevresi boyunca bükülür. Gövde tamamen şekline kilitlenir. Kilitlenen çiçeğin desteğini kaldırabilirsiniz.
Çit dokuma türü: Böyle bir yapı oluşturmak daha zordur. Her şeyden önce, arka arkaya fide dikmeniz gerekmektedir. Bu yöntem ile büyüyen Benjamin çiçeklerinin gövdeleri büyüdükçe iç içe geçer. Çoğu zaman, eşkenar dörtgen, oval veya bal peteği şekilleri oluşturulur.
Pigtail dokuma türü: Bu tür bir dokuma, bitkinin kalınlığı 1 cm’ye ulaşır ulaşmaz kullanılabilir, prosedür, bir örgü için tellerin katlanmasıyla aynı şekilde gerçekleştirilir.
Sütun dokuma türü: Bu tür bir dokuma güzel ama zor bir yoldur. Zorluk, bitişik gövdeleri ekleme ihtiyacı ile bağlantılı olarak ortaya çıkar. Deneyimsiz ve bilinçsiz şekillendirme bitkiye zarar verebilir, bu nedenle dikkat edilmesi gerekmektedir.
Benjamin Budama
Ficus Benjamin ağaçlarının budanmayı sevmediği söylense de bu doğru değildir. Benjamin bitkileri budanmayı çok sever. İstenilen her mevsim ihtiyaca göre hafifçe budanan Benjamin çiçeğinin yaprakları daha yoğun ve gür şekilde büyür.
Benjamin Neden Yaprak Döker?
Ficus ağaçları, bazı böcek ve parazitlere karşı savunmasızdır ve uygun bakım koşulları sağlanmadığında yaprak dökmektedir.
Ficus ağaçları için oldukça yaygın olan yaprak dökme, dökülme düzenli olduğu ve çok fazla yaprak dökülmediği sürece normaldir.
Çok fazla yaprak döken fiscus Benjamin bitkinizin doğru ve düzenli sulandığında emin olmanız gerekmektedir.
Saksı genişliği ve yer değişikliğine bağlı olarak da sıklıkla yaprak döken Benjamin çiçeği, ışık eksikliğinden de etkilenmektedir.