Ana SayfaÇiçekBodrum Papatyası Bakımı ve Çoğaltılması

Bodrum Papatyası Bakımı ve Çoğaltılması

Bodrum papatyaları (Osteospermum spp.), çemberinin etrafına dizilmiş taç yapraklarıyla sıradan papatyalar gibi görünür. Hatta, kasımpatılar ve zinyalar ile birlikte Papatyagiller (Asteraceae) familyasına aittirler. Ne var ki, capcanlı renkleri, bu güzel bitki türünü klasik papatyalardan ayırır. Aslına bakarsanız Bodrum papatyaları ilk kez piyasaya sürüldüğünde bazı insanlar bu bitkilerin boyanmış olduğunu düşündü. Gerçekten de çiçeklerin ortasındaki çember metalik boyayla boyanmış gibi görünüyor. Bu şahane çiçeğin yaprakları çeşitli şekillerde görülür. Mızrak gibi, geniş, ovalimsi ve pürüzsüz, dişli ya da yuvarlak uçlu olabilirler. Taçyapraklar ise tipik bir papatyada olduğu gibi pürüzsüz ve düz olabilir. Borumsu bir kaşık şeklinin etrafına da dizilebilirler. Bu çiçeklerin, don tehlikesi geçtikten sonra ilkbahar aylarında dikilmeleri gerekir. Oldukça hızlı büyüyen bu çiçekler dikildikten yaklaşık iki ay sonra çiçek açmaya başlarlar.

Bodrum Papatyası Bakımı ve Çoğaltılması

Bodrum Papatyası Bakımı

Bodrum papatyaları hem bahçede hem de saksıda yetiştirilebilir. İlkbaharın sonlarından yazın başlangıcına doğru ve yazın sonundan sonbaharın başlangıcına doğru çiçeklenme oranı artar. Bodrum papatyaları kavurucu sıcaklarda çiçeklenmeyi bıraktıklarından yaz ortasında diğer bitkilerle birlikte bakılmaları ortamdaki görsel çekiciliği artıracaktır.

Sevdikleri bir ortamda oldukları sürece bu çiçekler çok az bakım gerektirir. Bolca güneş ışığı aldıklarından ve iyi drene edilmiş bir toprakları olduğundan emin olun. İlkbahardan sonbahara kadar süren serpilme döneminde çiçeğinizi düzenli bir şekilde sulamayı ve gübrelemeyi ihmal etmeyin. Ayrıca, çiçeğinizin yeniden açmasını teşvik etmek için kuruyan çiçekleri toplamayı unutmayın.

Bodrum Papatyası Bakımı ve Çoğaltılması

Işık

Bodrum papatyalarının en güzel açtığı dönem, güneş ışığını bolca aldıkları zamanlardır. Kısmen gölgede kalabilirler; ancak bu durum muhtemelen daha az çiçek üretmelerine sebep olacaktır. Buna ek olarak, çiçekler genellikle ışığı gördüklerinde açıp gece boyunca ve kapalı havalarda kapanırlar. Bununla birlikte, bu papatyaların bazı pembe, gri ve mor renkli cinsleri gece boyunca kapanmaz.

Bodrum Papatyası Bakımı ve Çoğaltılması

Toprak

Bodrum papatyaları, bol drenajlı, organik olarak zengin ve kısmen asidik toprağı tercih ederler. Drenajı artırmak ve besleyici öğe desteğinde bulunmak için çiçeğinizi dikerken toprağınıza organik gübre veya başka bir organik madde katabilirsiniz.

Bodrum Papatyası Bakımı ve Çoğaltılması

Sulama

Her ne kadar kuraklığa karşı dayanıklı olsalar da Bodrum papatyalarının daha iyi büyüyebilmek için haftada en az 2,5 santimetre suya ihtiyaçları vardır. Kuraklık ya da aşırı sıcaklık dönemlerinde bitkiler dinlenmeye geçer ve durgunlaşır. Toprağı eşit bir şekilde nemli tutmaya çalışmalısınız. Bitkinizi fazla sulamayın; zira sırılsıklam bir toprak kök çürümesi gibi hastalıklara neden olabilir.

Bodrum Papatyası Bakımı ve Çoğaltılması

Isı ve Nem

Bodrum papatyaları ılık hava ister. En güzel çiçek açtıkları zamanlar havanın ılık olduğu zamanlardır. Gece hava sıcaklığının 5 dereceye kadar düştüğü zamanlarda idare edebilirler. Ne var ki, ayaz onlara zarar verebilir ya da onları öldürebilir. Yeterli hava sirkülasyonuna maruz bırakıldıkları, düzgünce sulandıkları ve topraklarının drenajı sağlandığı sürece nem bu çiçek türü için pek fazla sorun teşkil etmez.

Bodrum Papatyası Bakımı ve Çoğaltılması

Gübre

Bu bitki türü, büyüyüp en verimli şekilde çiçeklenmek için bolca beslenmek ister. Bitkinizin çiçek açması için büyüme dönemi boyunca toprağınıza, organik gübreye ek olarak ayda bir kez suni gübre de katmalısınız.

Bodrum Papatyası Bakımı ve Çoğaltılması

Bodrum Papatyasının Türleri

Bodrum papatyasının düzinelerce türü ve çeşidi vardır. Bu türlerden bazıları şunlardır:

  • Osteospermum“Passion Mix (Tutku Karışımı)”: Bu kompakt bitkinin boyu 30 santimetreye kadar uzayabilir ve çeşitli renkleri vardır (pembe, mor, gül kurusu ve beyaz). Her birinin ortası mavi renktir. Tohumdan kolaylıkla büyüyebilen bu tür, sıcağa karşı dayanıklı oluşu ile bilinir.
  • Osteospermum“4D”: Orta kısımlarının kabarık ve saçaklı oluşuyla bilinen bu çiçeklerin yaprakları sıcak havalarda bile gün boyu açıktır. Boyları ise 35 santimetreye kadar uzayabilir.
  • Osteospermum“Flower Power Spider White (Beyaz Örümcek)”: Bu çiçeklerin tuhaf, kaşık biçimli, beyaz ve eflatun rengi taçyaprakları vardır. Orta kısımları ise altın rengindedir. Bu türlerin 35 santimetreye kadar büyüdüğü bilinmektedir.
  • Osteospermum“Lemon Symphony (Limon Senfonisi)”: Bu bitkinin tereyağı sarısı rengindeki taçyapraklarına mor bir çember ve turuncu bir göz eşlik eder. Bu türün de 35 santimetreye kadar büyüdüğü bilinmektedir.
  • Osteospermum“Sideshow Copper Apricot (Kayısı Bakırı)”: Bu türün açık kayısı renginde göz alıcı çiçekleri vardır. Orta kısmı ise mordur. Boyu 30 santimetreye kadar uzayabilir.

Bodrum Papatyası Bakımı ve Çoğaltılması

Bodrum Papatyasının Çoğaltılması

Bodrum papatyalarının çoğu türü hibrittir ve bitkilerden kalan tohumlardan büyümezler. Ne var ki, bitkilerinizi budama yöntemiyle kolayca çoğaltabilirsiniz.

Bunun için öncelikle sığ bir tepsiyi, tohum ekmek için hazırlanan özel bir karışımla doldurun. Karışımı hafifçe nemlendirin. Ardından, 5 ila 20 santim uzunluğunda, en az iki grup yaprak düğümü olan budanmış kısımları alın. Halihazırdaki tüm çiçek tomurcuklarını tutup çekin ve altlarda kalan yaprakları alın. Kesilen ucu köklenme hormonuna batırın. Sonra, kesik ucu tohum ekmek için hazırlanan özel karışıma ekin. Tepsiyi plastik bir kapakla kapatın. Ardından, dolaylı parlak ışık alan, 15-20 santigrat derece ısıya sahip bir yere koyun. 4 ila 6 haftaya kadar bitkilerin saksılara veya bahçeye taşınabilecek kadar köklenmiş olmaları gerekir.

Bodrum Papatyası Bakımı ve Çoğaltılması

Yaygın Görülen Haşereler/Hastalıklar

Elverişli bir ortamda stresten uzak tutuldukları sürece Bodrum papatyalarına saldıran pek fazla haşere veya hastalık yoktur. Bununla birlikte, rutubetli veya nemli şartlarda kurşuni küf gibi mantar hastalıklarına karşı tetikte olmalısınız. Bu tür hastalıklar yaprakların zarar görmesiyle ya da renklerinin bozulmasıyla kendilerini belli eder. Bitkinizin etrafındaki hava sirkülasyonunu artırmaya çalışın. Bu durum, mantar hastalıklarını yok etmek için ideal bir yöntemdir. İhtiyaç olması halinde bir mantar ilacı da kullanabilirsiniz. Ayrıca, yaprakbiti ve beyazsinek gibi yaygın görülen bazı bitki haşereleri bilhassa stres altındaki bitkiler için ciddi bir sorun teşkil edebilir. Yine de erken yakalanırlarsa böcek öldürücü bir sabun veya kimyasal bir sprey ile kontrol altına alınmaları mümkündür.

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR