Ana SayfaBahçeBüyük Cezayir Menekşesi Bakımı Nasıl Yapılır?

Büyük Cezayir Menekşesi Bakımı Nasıl Yapılır?

Her dem yeşil kalan eşsiz bir yer örtücü

Büyük Cezayir menekşesi (Vinca major), klasik Cezayir menekşesi (Vinca minor) ile neredeyse aynıdır; tek bir bariz fark haricinde: ondan daha büyüktür. Klasik Cezayir menekşesi gibi, büyük Cezayir menekşesi de ilkbahardan yaza hatta bazen sonbahara kadar haftalarca açan büyüleyici eflatun-mavi renkli çiçekleriyle etrafı şenlendirir. “Vinca” adı Latince bir sözcük olan “vincire”den gelmektedir. Bu sözcüğün tam karşılığı “bağlamak, sarmak”tır. Sözcüğün kökeninin, Romalıların festivallerde etrafı süslemek için çelenklerde kullandıkları ya da başlarına taç olarak taktıkları sarmaşıklara dayandığına inanılmaktadır.

Büyük Cezayir menekşesi, sıcak iklime sahip bölgelerde yetişen çok yönlü bir yer örtücüdür. ABD’de genellikle çiçek aranjmanlarında kullanılan bu güzel çiçek, parlak, deri görünümü sergileyen koyu yeşil yapraklarıyla ünlüdür. Bu bitkinin çiçekleri genellikle eflatun-mavi renklerdedir. Ne var ki, çok yaygın olmamakla beraber beyaz çiçekli ya da alacalı yapraklara sahip, çeşitli renkler sergileyen farklı türler de mevcuttur.

Büyük Cezayir Menekşesi Bakımında Püf Noktalar

Büyük Cezayir Menekşesi Bakımı

Küçük yapraklı versiyonu gibi bu bitkinin de bakımı oldukça kolaydır. Yayılmacı bir tür olan bu bitkiyi, küçük çiçek tarhları gibi yerler yerine rahatça yayılabileceği kadar alan içeren, nispeten geniş yerlerde yetiştirmek gerekir. Kök sistemleri kalın, karışık bir yığın biçimini aldığından diğer bitkileri eninde sonunda boğabilir. Bu nedenle, yer örtücü bir tür olan bu bitkiyi diğer bitkilerle bir arada değil, tek başına yetiştirmek idealdir. Bununla birlikte, büyük Cezayir menekşesinin geniş, bodur ağaçlarla ya da uzun ömürlü ağaçsı bitkilerle de iyi anlaştığı bilinir.

Işık

Büyük Cezayir menekşesi tamamen gölgede de büyüyebilir, tam gün güneş aldığında da. Yine de ideal olan, bu çiçeği kısmen gölgede kalan bir yerde büyütmektir. Onu tam gün güneş alan bir yere dikmek sıcak havalarda yapraklarının kurumasına sebep olabilir. Dolayısıyla, aşırı sıcakların hissedildiği günlerde onu devamlı sulamakta fayda vardır.

Toprak

Toprak konusunda fazla seçici davranmayan büyük Cezayir menekşesi alışılmadık yerlerde belirme alışkanlığına sahiptir. Örneğin, diğer bitkilerin altına sürünebilir ya da bir çeşmenin yanında büyümeyi tercih edebilir. Serpilmek için ise bu güzel çiçek iyi drene edilmiş, kısmen asidik toprağı yeğler. Şayet büyük Cezayir menekşeniz killi toprakta büyüyor ve cansız görünüyorsa ya da pek fazla çiçek açmıyorsa toprağınızı turba yosunu ve organik gübre karışımıyla zenginleştirebilirsiniz.

Büyük Cezayir Menekşesi Bakımında Püf Noktalar

Sulama

Menekşeniz gölgede büyüyorsa fazladan su istemez. Bununla birlikte, uzun süren bir kuraklık döneminde ona fazladan su vermeniz yararlı olabilir.

Isı ve Nem

Büyük Cezayir menekşesi, soğuğa, sıradan bir Cezayir menekşesi kadar dayanıklı değildir. Ilıman iklimleri tercih eder. Ne var ki, soğuk bir bölgede, taş ya da tuğla gibi bir yapının yakınına dikilirse uzun ömürlü bir bitkiye dönüşebilecek kadar ısıyı muhafaza edebilir.

Gübre

İçine dikildiği toprak sağlıklı ise ve drenaj düzeyi iyiyse bu dayanıklı yer örtücü, gübreye ihtiyaç duymaz.

Semptomlar

Bu bitki fazla miktarda yendiği takdirde hafif mide krampından tutun da ani kalp durmasına kadar bir dizi semptoma yol açabilir.

Evcil hayvanınızın bu bitkiyi reaksiyon gösterecek derecede yemesi durumunda ise kusma ya da ishal gibi semptomlar görülecektir. Bu tür semptomlara rastlamanız halinde veterinerinize danışmalısınız. Minik dostunuza bol bol su vermeyi ihmal etmemelisiniz. Veterineriniz dostunuzun midesini rahatlatmak adına kapectolin (kaolin ve pektin) vermeyi önerebilir.

Büyük Cezayir Menekşesi Bakımında Püf Noktalar

Büyük Cezayir Menekşesinin Çoğaltılması

Bu bitkiyi çoğaltmanın en iyi yolu gelişmiş kısımlarını bölmektir. Sap kesme yöntemini de denemeniz elbette mümkündür. Bitkinizi budamadan evvel sulayın ve 10-15 santim uzunluğunda bir sapını kesin. Turba yosunu ve perlit içeren bir toprak karışımına bu kestiğiniz kısmı yerleştirin. Nemi içeride hapsedecek bir poşet yardımıyla toprağı nemli tutun. 2-3 hafta içinde kökler belirmeye başlayacaktır.

Bitkinizi tohumdan yetiştirerek de çoğaltabilirsiniz. Ne var ki, evvela tohumları tohum kapsüllerinden çıkarıp toplamanız ve kurutmanız gerekir. Ardından, ilkbaharda son dondan önce tohumları ekebilirsiniz. Bu da tohumları kış boyunca serin ve kuru bir yerde tutmanız gerekeceği anlamına geliyor. Tohumları toprak karışımı içinde bir tohum tepsisine ekmelisiniz. Bu tepsinin loş ışıkta ve sıcak bir yerde (24-25 santigrat derece) tutulması gerekir. Fideler belirene kadar bir sprey yardımıyla tohumlarınızı nemli tutabilirsiniz. Sonrasında ise onları azar azar ancak düzenli bir şekilde sulamanız gerekir. Fideler 5 cm uzunluğa erişince saksılara alınabilir. Ardından, don tehlikesi tamamen geçince de dışarıya dikilebilirler.

Büyük Cezayir Menekşesi Bakımında Püf Noktalar

Büyük Cezayir Menekşesi Bakımında Püf Noktalar

Büyük Cezayir Menekşesi Bakımında Püf Noktalar

Büyük Cezayir Menekşesi Bakımında Püf Noktalar

Büyük Cezayir Menekşesi Bakımında Püf Noktalar

Büyük Cezayir Menekşesi Bakımında Püf Noktalar

Büyük Cezayir Menekşesi Bakımında Püf Noktalar

Büyük Cezayir Menekşesi Bakımında Püf Noktalar

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR