Campanula, halk arasında bilinen ismiyle çan çiçeği, süs bitkisi severleri hayal kırıklığına uğratmayacak uzun ömürlü bir bitkidir.
Sizde campanula çiçeği bakımı nasıl yapılır? Campanula çiçeği özellikleri nelerdir? Sorularını merak ediyorsanız yazımızın devamını okumanızı tavsiye ederiz.
Çan Çiçeği Bakımı
Yaz boyunca çiçeklerini koruyan çan çiçeğinin keyfini çıkarmak için detaylı bir bakıma gerek yoktur. Ancak sağlıklı ve hızlı gelişmesini istediğiniz campanula bitkinizin bakımı için dikkat etmeniz gereken püf noktalar bulunmaktadır.
Çan çiçeğinizi direkt gün ışığından uzak, kısmen gölgeli konumlarda yetiştirmeniz önerilir. Çan çiçeğinizin konumunu doğru hazırlamanız bitkinizin hızlı gelişimini destekleyecek en önemli faktörlerden olacaktır.
En sevdiğiniz çan çiçeği türüne göre konumu en ince ayrıntısına kadar ayarladığınızda, çiçeğinizin gelişimi optimuma ulaşacaktır.
Yoğun sulama çan çiçeğinizin köklerinin çürümesine sebep olacaktır. Bu sebeple düzenli olarak toprağını nemli tutacağınız çan çiçeğinizin sulama düzenini dengeli tutmanız önemlidir.
Sağlıklı bir çan çiçeği elde edebilmek için solmuş çiçekleri düzenli olarak temizlemeniz gerekmektedir. Çiçeklenme döneminde 2-3 haftada bir kompost, boynuz talaşı veya ısırgan otu ile organik olarak gübreleyerek çiçeklenmeyi artırabilirsiniz.
Çan çiçeği budamanın sonbaharda ya da ilkbaharda taze sürgünlerden önce yapılması önerilmektedir.
Çan Çiçeği Dikimi
Mükemmel çan çiçeği dikim mesafesi, seçilen çan çiçeği tipine uygun olmalıdır. En popüler campanulalar için farklı dikim mesafeleri bulunmaktadır.
- Halı çan çiçeği (campanula) dikimi için bitki aralığı 20 cm (metrekare başına 16-18 adet)
- Karpat çan çiçeği (campanula) dikim mesafesi 25 cm (metrekare başına 16 adet)
- Çan çiçeği (campanula) dikimi için bitki mesafesi 35 cm (metrekare başına 8 adet)
- Büyük çiçekli çan çiçeği (campanula) dikim mesafesi 40 cm (metrekare başına 6-8 adet)
- Uzun koni çan çiçeği (campanula) dikim mesafesi 70-90 cm (metrekare başına 3-6 adet) olarak önerilmektedir.
Çan Çiçeği Toprak Seçimi
Çan çiçeği toprak seçimi bitkinin ışık ve sıcaklık koşullarına ilişkin taleplerine göre farklılık gösterebilir. Campanula türleri benzer topraklarda yetiştirilebilmektedir. Campanula bitkinizin yetiştirilmesi için doğru toprak seçimi; bitkinizi sıkıştırmayacak rahat ve geniş, besin değeri açısından zengin, taze, nemli ve kireçli olması önerilir.
Çan çiçeği, kökleri biraz kum ile genişletilmiş ve kil ile zenginleştirilmiş gevşek kompost bazlı saksı toprağı türlerinde yetişmeyi sevmektedir.
Çan Çiçeği Dikimi İçin En Uygun Dönem Nedir?
Çan çiçeği yetiştiricilerinin sık merak ettiği sorular arasında; çan çiçeği ne zaman dikilir? Çan çiçeği dikimi için en uygun dönem nedir? Soruları yer almaktadır.
Mayıs ayının bir çan çiçeği dikmek için en iyi zamandır. Mayıs ayı ortasından itibaren toprak donlarının gecikmesi riski sona erer, böylece elle yetiştirilen veya hazır olarak satın alınan genç çan çiçekleri engelsiz büyüyebilir.
Çan Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?
Çan çiçeklerinin çiçeklenme mevsimi Haziran ayından Ağustos ayına dek uzanmaktadır. Doğru ve detaylı bir bakım ile çan çiçeğinizin çiçeklenme dönemini sonbahara kadar birkaç hafta uzatmanız mümkündür. İlk çiçeklenme aşamasından sonra solmuş çiçekleri düzenli olarak temizleyerek bitkinizin sağlıklı çiçeklenmesini destekleyebilirsiniz.
Çan Çiçeği (Campanula) Budama
Solmuş çan çiçeklerinizi düzenli olarak keserseniz, yeni çan çiçekleri elde etmeniz kolaylaşacaktır. Solmuş çan çiçeği yapraklarını sonbahar ya da ilkbahar aylarının başlarında yerin hemen üstüne kadar kesebilirsiniz. Kesim döneminde steril bir kesici yardımıyla bitkinizin düzenli budamasını gerçekleştirebilirsiniz. Çan çiçeği bir toprak örtüsü görevi görürse, maksimum kesme yüksekliğine ayarlanmış bir çim biçme makinesinin yardımıyla erken ilkbaharda da budanabilmektedir.
Çan Çiçeği Sulama
Çan çiçeği dengeli bir su sulama düzenini tercih eder. Campanula kök topunun kurumasına veya su birikintisinde boğulmasına izin verilmemelidir. Çan çiçeğinizin kırılgan dallarında bulunan çiçeklerinin güzelliğinin bozulmaması için üstten sulamadan kaçınılmalıdır.
Çan Çiçeği Gübreleme
Campanula oldukça az bakım gerektiren çok yıllık bitkiler arasında yer aldığından, profesyonel bakım için gübreleme ikinci derecede önemlidir. Çiçeklenme döneminde 2-3 haftada bir yatakta kompost veya boynuz talaşı eklemeleri ile bitkinizin sağlıklı şekilde gelişmesine destek olabilirsiniz.
Saksıda yetiştirilen çan çiçekleri için her 14 günde bir organik sıvı gübre ilavesi bitkinizin besin ihtiyacını tamamen karşılar. Çan çiçeğinin kışa hazırlanabilmesi için Ağustos ayından itibaren gübre verilmemesi önerilmektedir.
Çan Çiçeği Çoğaltma
Çan çiçeği, bölme, kesim ya da tohumlama gibi klasik çoğaltma yöntemleri ile çoğaltılabilmektedir. Çan çiçeğinin tohumdan çoğaltılması için;
Bir tohum kabını veya küçük kapları turba kumu, hindistancevizi lifleri veya tohum toprağı ile doldurun ve tohumları biraz kuş kumu ile karıştırarak ekin. Hafif bir çimlendirici olarak, tohumları aşağı bastırın. İnce bir sulama ile çan çiçeği tohumlarını nemlendirin ve çimlenmesi için kısmen gölgeli bir yere saksınızı konumlandırın.
20 ila 25 santigrat derece sıcaklıkta, çan çiçeğinizin çimlenme süresi 7 ila 21 gün sürecektir. Tohumları her zaman hafif nemli tutulması çan çiçeğinizin hızlı filizlenmesine olanak sağlar.
Campanula Zehirli midir?
Campanula’daki toksisite seviyesi hala bir tartışma konusudur. Toksisite hakkında net bilgi sahibi olana kadar, campanulaların dikkatli bir şekilde kullanılmasını önerilmektedir. Çocukların ve evcil hayvanların campanula çiçeklerinden uzak tutulması gerekmektedir. Bitkinin tüm ekim ve bakım çalışmaları eldivenlerle yapılmalıdır.