Ana SayfaÇiçekÇilli Begonya Bakımı ve Çoğaltması

Çilli Begonya Bakımı ve Çoğaltması

Renkli çiçekleri ve yaprakları ile göz alıcı bir görünüm sunan begonya çiçekleri hassas ve uzun ömürlü bitkilerdir. Çoğu begonya açık havada ve toprakta yetiştirilse de saksıda yetiştirilen begonya çeşitlerine rastlamak mümkündür.

Çilli begonya ismiyle anılan begonya türünün yaprakları çok çekici, renkli ve desenlidir. Nemli ve sıcak havaları seven çilli begonyalar soğuk havaları sevmemektedir.

Çilli Begonya Bakımı ve Çoğaltması

Çilli Begonya Bakımı

Begonia Maculata olarak bilinen çilli begonyalar kolaylıkla yetiştirilebilen ve detaylı bir bakım gerektirmeyen süs bitkilerindendir. Çilli begonyanız siz nerede isterseniz orada kolaylıkla yetişecektir.

Gün ışığına ihtiyacı olan ve karanlık ortamları sevmeyen begonya çiçeklerinizi aydınlık alanlarda konumlandırmanız önerilir. Ancak uzun süre gün ışığına maruz kalan çilli begonyalar yanma tehlikesi ile karşılaşabilmektedir.

Halk arasında benekli begonya olarak da bilinen çilli begonyalarınızın sulama düzeni bitkinizin sağlıklı ve hızlı gelişimi için büyük önem taşımaktadır. Benekli begonyaların düzenli aralıklarla sulanması gerekir. Nemli toprakları seven çilli begonyalarınızı yaz aylarında dört günde bir, kış aylarında ise haftada iki olacak şekilde sulayabilirsiniz. Begonia Maculata’nızın toprağına dokunarak sulama gereksinimlerini öğrenebilir ve buna göre sulama aralıklarınızı belirleyebilirsiniz.

Nemi çok seven ve sıklıkla sulanması gereken çilli begonyanızı aniden ve hızlı bir şekilde suya boğmanız bitkinize oldukça zarar verecektir. Toprağın her yerini dengeli ve eşit şekilde ıslatarak çilli begonyanızın sulama düzenini oluşturabilirsiniz. Sulama gerçekleştirirken aynı su kabını tercih etmek her zaman eşit miktarda sulama yapmanıza olanak sağlar. Ayrıca kış aylarında çilli begonyanızın dinlendirilmiş su ile sulanmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Begonya maculata bitkinizin toprak karışımı organik maddeler bakımından zengin, suyu bünyesinde tutmayan, taneli, humuslu ve geçirgen özellikte olmalıdır.

Kış aylarında bakılan begonya maculatanın yetiştirildiği ortam sıcaklığı 15 derecenin altına düşmemelidir. Çilli begonyanızın sağlıklı gelişimi için her mevsimde aydınlık bir ortamda bakılmasına ve bulunduğu ortamın sıkça havalandırılmasına özen gösterilmelidir.

Nem seven bir bitki olan çilli begonyanızı evin en nemli bölümü olan mutfaklarınızda yetiştirebilirsiniz.  Çilli begonyanızın yetiştirme toprağını iki yılda bir yenilemeniz bitki sağlığı için oldukça önemlidir. Yine kuruyan yaprak ve çiçekleri mutlaka bir makas yardımıyla temizlemeye çalışmanız bitkinizin nefes almasını sağlar.

Çilli Begonya Bakımı ve Çoğaltması

Çilli Begonya Nasıl Çoğaltılır?

Çilli begonyanızın çoğaltma işlemi için en doğru dönem ilkbahar aylarıdır. Çoğaltması oldukça kolay bitkiler arasında yer alan çilli begonyalar tohumlama, çelikleme ya da kökten ayırma yöntemleri ile çoğaltılabilir.

Tohumlama yöntemi ile çoğaltılmak istenen çilli begonyalar kış mevsiminde uygun toprak üzerine, yüzeye oldukça yakın kalacak şekilde dikilir. İlkbahar aylarında filizlenen çilli begonya tohumları uygun bir saksıya alınır.

Çilli begonya çoğalma yöntemlerinden en çok tercih edileni çilli begonyayı yapraktan çoğaltma yöntemidir. Çilli begonyanızı yapraktan çoğaltmak için; bir adet orta büyüklükte begonya yaprağı seçilir. Steril bir kesimi ile her parçada damar olacak şekilde yaprak birkaç parçaya ayrılır. Organik bir toprak üzerine parçalar yerleştirilir ve köklendirilir.

Çilli Begonya Bakımı ve Çoğaltması

Çilli Begonya Saksı Değişimi

Çilli begonya bitkileri küçük ve kısa kök yapısına sahiptir. Bu sebeple bitkinizi çok derin bir saksıya ekmeniz kesinlikle önerilmemektedir. Çilli begonyanızın saksı ve toprak değişimi için en uygun dönem ilkbahar mevsimidir.

Bitkiniz geliştikçe saksı boyutunu ihtiyacınıza göre büyütebilirsiniz. Ayrıca çilli begonya saksınızın birden fazla hava ve fazla suyu arıtmak için drenaj deliğine sahip olması gerekmektedir. Drenajı ve hava delikleri olmayan saksılarda yetiştirilen çilli begonyaların kökleri büyük hasar alacaktır.

Çilli begonya (Begonya maculata), kısa ve küçük kök yapısına sahip olduğu için bitkiyi çok derin bir saksıya dikmemelisiniz. Bitkiniz geliştikçe saksı boyutunu derecelendirerek büyütebilirsiniz.

Çilli Begonya Bakımı ve Çoğaltması

Çilli Begonya Çiçek Açar Mı?

Eşsiz çiçeklerini yaz döneminde gösteren begonya türleri sarı, pembe, beyaz, kırmızı ve turuncu renklere sahiptir.

Çilli Begonya Bakımı ve Çoğaltması

Çilli Begonya Hastalıkları

Suyu oldukça seven çilli begonya çiçekleri fazla sulamaya bağlı olarak mantar enfeksiyonu geçirebilmektedir. Çoğu toprakta bulunan ve bitkiye toprak seviyesinde kök ve gövde yoluyla bulaşan mantarlar bitkinizin toprağının değiştirilmesi ve gerekli kimyasal ilaçların kullanılması yöntemi ile uzaklaştırılabilir. Çilli begonyanızı hastalıklardan korumak için dengeli ve yeterli şekilde sulamanız önerilmektedir.

Çilli begonyanızda sıkça karşılaşabileceğiniz bir diğer hastalık ise thrips olarak adlandırılın küçük kanatlı böceklerdir. Çilli begonyanızı bu hastalıktan kurtarmak için bitkinize zarar vermeyecek kimyasal ilaçlardan faydalanmanızda fayda vardır.

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR