Daha önceki derin bilgiler yazımızda derin dondurucu nedirden derin dondurucu çeşitlerine, no frost ile statik derin dondurucu arasındaki farktan hem buzdolabı hem derin dondurucu olan dual’e kadar çok geniş çaplı bilgiler vermiştik.
Buradan derin dondurucu hakkında genel bilgiler verdiğimiz yazımıza ulaşabilirsiniz. evterapisi.com/derin-dondurucu
Diyelim ki evinizin ihtiyacına, bütçenize ve teknik özelliklerine göre bi’ derin dondurucu aldınız. Hangi ürünler derin dondurucuda yer alır, hangi ürünler nasıl saklanır, ürünlerin derin dondurucuda kalma süresi ne kadardır, ürünler derin dondurucuda saklanırken yapılan hatalar nelerdir gibi birçok soru aklınıza gelmiş olabilir.
Bu yazımızda öncelikle derin dondurucuda neler saklanır, neler saklanmaz sorusunun cevabını vereceğiz. Başka bir derin bilgiler yazımızda diğer soruları cevaplandıracağız.
Hazırsanız hemen başlayalım!
Derin Dondurucuya Neler Konulur?
Zamandan ve mekândan kazandıran, israftan kaçınmanızı sağlayan, kışın yazı yazın kışı yaşatan derin dondurucularda her çeşit etten marketten aldığınız meyve-sebzeye, memleketten gelen doğal ürünlerden büyükannenizin yaptığı yiyeceklere kadar her şeyi güvenle saklayabilirsiniz.
Şimdi derin dondurucuda neler saklanır sorusunun cevabını, konuyu soğutmadan hemen verelim.
Kırmızı Et
Malum Kurban Bayramı yaklaşıyor; “Kurban etlerini nerede saklayacağım”, “O kadar et nereye sığacak” gibi sorular ve sorunlar sizin de aklınızı kurcalıyorsa cevap çok basit: Tabii ki derin dondurucuda!
Elbette yalnızca kurban etlerini değil marketten veya kasaptan aldığınız kıyma, kuşbaşı, kendi ellerinizle hazırladığınız köfteler, kavrulmuş ve haşlanmış etler derin dondurucuda muhafaza edilebilir.
Beyaz Et
Küçük dokunuşlarla fırında, tavada ve ızgarada, nispeten kırmızı ete göre de uygun fiyatlı olan tavuk da derin dondurucuda saklanabilen bir gıdadır.
İşten eve yorgun argın döndünüz, bi’ baktınız üzerinizde hiç hâliniz kalmamış. Gidiyorsunuz hemen derin dondurucunun başına, çıkarıyorsunuz tavuğu, birkaç sebzeyle birlikte atıyorsunuz fırına, hoop yemeğiniz yarım saatte hazır.
Balık
Sağlıklı beslenmenin anahtarı, en azından haftada bir kere tüketilmesi önerilen sofraların sultanı balığı unutmak olmaz elbette. İster bütün hâlinde ister parçalara bölünmüş hâlde balıklar da derin dondurucuda saklanabilir.
Meyveler
“Çocuğuma katkı maddeli değil doğal meyve suyu içirmek istiyorum.”, “En sevdiğim meyvedir o ama mevsimi gelmeden alamıyorum çok pahalı.” diyenler burada mı? Evet şimdi sayacağımız meyveleri gönül rahatlığıyla derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
- Çilek
- Kiraz
- Böğürtlen
- Muz
- Şeftali
- Kayısı
- Erik
- Dut
- Mürdüm Eriği
Sebzeler
Meyvelerin saklandığı gibi sağlıklı beslenmek isteyenlerin sıkça tercih ettiği ıspanak, dolmalık biber, fasulye, enginar, mantar, bezelye, brokoli, havuç gibi sebzeler de derin dondurucudaki en güzel yeri alabilir.
Kuru Baklagiller
Türk mutfağının vazgeçilmezi kuru baklagiller de derin dondurucuda saklanabilen gıdalar arasındadır. Mesela nohut, kuru fasulye, kırmızı mercimek, barbunya, börülce gibi…
Tatlılar ve Hamur İşleri
Zamansız gelen misafir, çocukların veya torunların ansız istekleri için daha önceden hazırladığınız kurabiye (pişmiş veya hamur hâlinde), kek, pasta (pişirilip tamamen soğutulduktan sonra) gibi tatlıları ve yufkasını sizin açtığınız veya hazır alarak yaptığınız börekleri, mantıları bir kurtarıcı olarak derin dondurucuda bekletebilirsiniz.
Ekmek ve Simit
Pandemiyle birlikte evde kendi ekmeğini kendin yapmak uzun bir süre moda olarak hayatımızda kaldı. Evet yaptığınız veya dışardan aldığınız ekmekler ve simitler de derin dondurucuda saklanabilecek ürünler arasında…
Tereyağ
Muhlamanın, iskenderin, pilavın ve daha nice yemeğin lezzet noktası olan tereyağı da derin dondurucuda uzun süre saklanabilecek ürünlerden bir tanesidir. Aynı zamanda tereyağı kadar sağlıklı olmasa da margarinler de derin dondurucuda saklanabilir.
Tavuk ve Et Suyu
Yemeklere lezzet katmada etkili ve oldukça sağlıklı olan bir başka tavuk ve et suyudur. Özellikle “hasta çorbası” diye adlandırılan çorbalara ve tane tane dökülen pilavlara katılan tavuk ve et suyu da derin dondurucuda saklanabilir.
Çorba
Tavuk ve et suyu demişken çorbaları atlamak olmaz. Evet yanlış duymadınız, çorbaları da bir kap ve dondurucu torbası yardımıyla derin dondurucunuzda muhafaza edebilirsiniz. Çorba da tıpkı tavuk gibi akşam yemeğini kurtaran bir çözüm olarak hem derin dondurucunuzda hem de aklınızda bulunsun.
Kuruyemiş
Çayın yanında ikram edilen, televizyon karşısında keyfe keyif katan, yılbaşı gibi özel günlerin vazgeçilmezi kuru yemişlerin de derin dondurucularda saklanabileceğini biliyor muydunuz? Bilmiyorsanız da artık öğrenmiş oldunuz.
Hazır Pizza
Daha çok öğrencilerin tercih ettiği ama özellikle çocuklu ailelerin de ara sıra tükettiği hazır pizzalar derin dondurucuda muhafaza edilebilir. Hatta hamurunu kendinizin açtığı, malzemelerini özenle dizdiğiniz ev yapımı pizzalar da derin dondurucuya atılabilir.
Derin Dondurucuya Neler Konulmaz?
Elbette her yiyecek derin dondurucuda saklanamaz. Yiyeceklerin tadının değişmesi veya sağlıksız koşulların oluşması bazı yiyeceklerin derin dondurucuya girmemesinin sebeplerinden yalnızca birkaç tanesi.
İsterseniz nelerin derin dondurucuya koyulmayacağının cevabına geçelim.
Kırmızı ve Beyaz Et
Başlığı görüp hemen yanlış anlamayın. Evet kırmızı veya beyaz et derin dondurucuda saklanabilir fakat derin dondurucudan çıkıp çözünen etleri tekrar derin dondurucuya koymamanız gerekir.
Etlerin buzu çözüldükten sonra hemen tüketmelisiniz yoksa etlerinde üzerinde zararlı mikroorganizmalar çoğalır, gıda zehirlenmesine kadar varan tehlikeler ortaya çıkarır. Bildiğiniz gıda zehirlenmesi de basit bir şey değildir, ölüme kadar götürebilir.
Sulu Meyveler
Elma, karpuz, kavun gibi sulu meyveler derin dondurucuya koyulmamalıdır. Bol sulu meyveler derin dondurucuda bırakıldığı zaman yapısı değişime uğrar, dolayısıyla tadında da değişimler meydana gelir.
Sulu Sebzeler
Meyvelerde olduğu gibi bol sulu sebzeler de derin dondurucuya girmemelidir. Mesela salatalık, domates, patates gibi sebzeler de derin dondurucuda saklandıklarında tatları ve yapıları değişime uğrar.
Süt ve Bazı Süt Ürünleri
Öncelikle derin dondurucuya saklanan sütün tadının pek de değişmeyeceğini belirtelim. Fakat derin dondurucuda bekleyen sütü çözdürdüğünüz zaman içindeki diğer maddeler birbirinden ayrılır. Su üste çıkarken katı maddeler dibe çöker. Böylece sütün büyük bir kısmı kullanılmaz hâle gelir.
Süt ürünlerinden bazı peynirler derin dondurucuda saklanması uygun değildir. Özellikle yumuşak yapıdaki (krem peynir vb.) peynirler derin dondurucuya koyulduktan sonra yapısı ve tadı değişir. Fakat daha katı yapılı mesela kaşar peyniri gibi peynirler derin dondurucuda saklanabilir.
Bunların dışında yoğurt da derin dondurucuya girmemesi gereken süt ürünlerinden bir tanesidir. Derin dondurucuya giren yoğurtun da yapısının değişeceği için ve üstünün pütür pütür olacağını unutmayın. Fakat bu yazıyı okumadan önce derin dondurucuya yoğurt koyduysanız o yoğurdu hamur işlerinde veya yapacağınız tatlılarda kullanabilirsiniz.
Yumurta
Hem kendi sağlığınız hem de derin dondurucunuzun sağlığı için kabuklu yumurtayı derin dondurucuya koymaktan kaçının. Çünkü yumurta donduğu zaman kabuğu çatlar, bu çatlaktan içeriye hem bakteriler doluşur hem de derin dondurucunuzun içine akar.
Kızarmış Yiyecekler
Özellikle çocukların severek yediği hem dışarıdan sipariş edilen hem de evde kendinizin yapabileceği çıtır tavuk ve patates kızartması da derin dondurucuya girince yapısı bozulan, çıtırlığını kaybeden yiyeceklerden…
Konserveler
Konserveler donduğu zaman patlama ihtimali olan ürünlerdendir. Bu durum hem dondurucudaki diğer ürünlere hem de derin dondurucunuza zarar verebilir. Bu yüzden hem kutu hem de cam kavanozdaki konserveleri derin dondurucuda tutmamak gerekir.
Makarna ve Pilav
İsrafı önlemek için bazen makarna ve pilav derin dondurucuya koyulsa da bu yanlış bir çözümdür. Çünkü derin dondurucuya atılan makarna ve pilav sağlık açısından bir tehdit oluşturmasa bile buzluktan çıkarılıp çözüldükten sonra kıvamını kaybeder, hamur gibi olur. Ha tabii ki “Ben hem makarnanın hem de pilavın kıvamını çok güzel tuttururum, hiç de hamur gibi olmaz.” diyenler hariç.
Mayonez, Ketçap ve Diğer Soslar
Mayonez tıpkı yoğurt gibi dondurulduğu zaman içindeki maddeler ayrışır ve tüketilemez hâle gelir. Ketçap da dondurulduğu zaman tat değişikliğine uğradığından derin dondurucuda saklanması uygun görülmeyen ürünlerden birisidir.
Yemekleri veya salataları tatlandırmak, lezzetine lezzet katmak için hazırladığınız soslar da derin dondurucuya girince aromasını kaybeder ve istediğiniz tadı almanızı engeller.
Sakatatlar
Aslında böbrek, karaciğer, dalak vb. sakatatlar derin dondurucuda saklanabilir. Fakat kolay bozulup koku yapan bu gıdalar olabildiğince kısa bir sürede tüketilmesi gerekir. Bu yüzden her ihtimale karşı sakatatları derin dondurucuda saklamaktan kaçınmanız sizin yararınıza olacaktır.
Gazlı İçecekler
Günümüzde sofralardan eksik olmayan yediden yetmişe herkesin tükettiği kola, gazoz vb. gazlı içecekler derin dondurucuya girdiği zaman asitleri kaçar ve tat kaybına uğrar. Sanki şekerli su içiyormuş hissini yaşamak istemiyorsanız, asitli içecekleri de derin dondurucunuzdan uzak tutun.
Zamanı Geçmiş, Tazeliğini Kaybetmiş Ürünler
Derin dondurucunun asıl amacı tabii ki de ürünlerin tazeliğini korumaktır. Bu amaca uygun olarak tarihi geçmiş ürünler veya paketi deforme olmuş ürünler sağlığınız açısından derin dondurucuda saklamamanız gereken ürünlerin başında gelir.
Atladığımız bir nokta veya önerileriniz, çözümleriniz varsa aşağıdaki yorum kısmında buluşalım.
Derin Bilgiler serisinin üçüncü bölümünde görüşmek üzere!