90’lı yıllarda hemen her evde bulunan ve kültürümüzle bütünleşmiş olan difenbahya çiçeği her iklimde yetiştirilmek için uygundur ve bakımı da bir o kadar kolaydır.
Yaprakları içinde biriktirdiği nemi su damlası şeklinde dışarı atan difenbahya çiçeği bu özelliği ile ağlayan çiçek olarak da bilinmektedir.
Peki popüler süs bitkisi difenbahya nasıl yetiştirilir? Difenbahya bakımı nasıl yapılır?
Ağlayan Çiçek Difenbahya Hikayesi
Difenbahya çiçeği gövdesinde biriktirdiği nemi su olarak yapraklarının üzerinden atmaktadır. Difenbahya çiçeği yaprakları üstünde faza su yağmur şeklinde birikmektedir.
Bu damlalar difenbahyanın iri yapraklarından damlarlar. Bu durum difenbahya çiçeğini ağlıyormuş gibi göstermektedir. Bu sebeple halk arasında difenbahya çiçeği, ağlayan çiçek olarak da adlandırılır.
Dieffenbachia Amoena Difenbahya Çiçeği Özellikleri
Süs bitkisi yetiştirmeyi seven hemen her evde bulunan difenbahyanın bakımı oldukça kolaydır. Difenbahya çiçeği her iklime uyum sağlayabilir. Bu sebeple iç ve dış mekanda yetiştirilmek için uygundur.
Difenbahya çiçeği tropikal iklimlerde yetiştirilen bir çiçektir. Yeşil geniş yaprakları üzerine yer alan sarı bölgeler difenbahya çiçeğine etkileyici bir görünüm kazandırmaktadır.
Difenbahya çiçeğinin yeşil yapraklarının mat görünümü de difenbahya çiçeğinin tercih sebepleri arasında yer alır.
En çok tercih edilen salon bitkileri arasında yer alan difenbahya çiçeği iç mekan dekorasyonlarına geniş yaprakla ile etkileyici bir hava katmaktadır.
Difenbahya Çeşitleri
Dieffenbachia (difenbahya) çiçeği, araceae (arum) familyasına ait bir bitkidir. Araceae (Arum) familyasının Dieffenbachia (difenbahya) cinsi 200 kadar türden oluşmasına karşın bilimsel olarak kabul edilen 56 türü vardır.
Salon bitkisi olarak tercih edilen bitkiler arasında yer alan difenbahya çiçeklerinin farklı renk ve boyutlarda pek çok hibrit ve kültivarı geliştirilmiştir.
İri yapraklara sahip difenbahya çiçekleri dallanarak gelişim göstermez. Büyük yapraklara sahip olmayan difenbahya türleri daha fazla dallanarak gelişim gösterir.
Difenbahya bitkisinin çiçekleri pek tercih edilmemektedir. Tüm difenbahya türleri yaygın olarak çiçekleri için değil geniş yaprakları için tercih edilmektedir.
Difenbahya Bakımı
Bakımının kolay olması, yer ve iklim seçmemesi ve çoğaltılmasındaki basitlik sebebiyle tercih edilen difenbahya çiçeği en yaygın yetiştirilen salon bitkilerindendir.
Her ne kadar difenbahya çiçeğinin her ortama uyumlu bir süs bitkisi olduğundan bahsetmiş olsak da difenbahya çiçeğinin hızlı ve sağlıklı gelişim göstermesi için uygulanması gereken bazı bakım aşamaları ve dikkat edilmesi gereken püf noktalar bulunmaktadır.
Difenbahya çiçekleri aydınlık ortamlarda yetiştirilmeyi sevmektedir. Difenbahya yaprakları gün ışığına doğru eğilimde bulunacağından bitki her ay düzenli olarak gün ışığı yönüne doğru çevrilmelidir. Bu sayede bitkinin gelişimi eşit şekilde ilerleyecektir.
Difenbahya çiçekleri gelişimleri için yeterli alanlara sahip olmalıdır. Difenbahyalar duvara, mobilyalara ya da farklı bitkilere temas ederek yeterli gelişim gösterememektedir.
Hava akımının yoğun olduğu bölgeler, cereyanlı ya da klimalı ortamlar difenbahyanın gelişimi için uygun değildir. Difenbahyanın bulunduğu ortam oldukça sakin ve değişimlere açık olmayan alanlar olmalıdır.
Difenbahya çiçeğinizin toprağının besin değeri açısından yüksek toprağa sahip olması önemlidir. Bu sebeple difenbahya toprağınız yılda bir kez değiştirilmelidir. Vitamin ve mineral ile desteklenen difenbahya çiçekleri hızlı ve verimli gelişim göstermektedir.
Difenbahya Çiçeği Sulanması
Difenbahya çiçeğinin doğru ve yeterli sulanması büyük önem taşımaktadır. Difenbahya çiçeği toprağın nemi kontrol edilerek ve her bir alan eşit miktarda ıslanacak şekilde yapılmalıdır.
Difenbahya çiçeğinizin sulama suyunun dinlenmiş su olması önemlidir. Yaz aylarında ısınan havalar ile birlikte difenbahya çiçeğiniz daha fazla sulanırken kış aylarında daha seyrek sulanmaktadır.
Difenbahya Çoğaltma
Bakımı kolay olduğu kadar difenbahya bitkisi çoğaltılması da kolaydır. Peki difenbahya çiçeği yapraktan nasıl çoğaltılır?
Gövdesinde boğum çizgileri bulunan difenbahya bitkisinin birden fazla dalı varsa seçilen gelişmiş bir dal kesici yardımıyla boğum çizgisinden kesilir. Kesilen dal oda sıcaklığında dinlendirilmiş su içerisinde bırakılır. Bitkinin daha hızlı köklendirilmesini sağlamak amacıyla su içerisine uygun vitamin mineral ya da küp şeker eklenebilir.
Su içerisinde köklenen difenbahya dalı kökleri 10 ila 15 cm’e dek ulaştığında yeni bir saksıya ekilebilmektedir.
Difenbahya Çiçek Açar Mı?
Difenbahya çiçekleri her ne kadar geniş yeşil yaprakları ve sarı kırçıllı görünümü için tercih edilse de difenbahya bitkileri çiçek açmaktadır.
Difenbahya çiçekleri oldukça dikkat çekici bir görünüme sahiptir. Difenbahya havaların ısındığı yaz aylarında çiçeklenmektedir.
Difenbahya Yaprakları Neden Sararır?
Difenbahya yaprakları sararıyor sorunu pek çok difenbahya yetiştiricisinin karşılaştığı yaygın sorunlardandır. Genel olarak difenbahya çiçekleri aşırı sulama, az sulama ya da ortam ısısı sebebiyle sararmaktadır.
Aşırı sulanan difenbahya çiçeği yaprakları sararmakta hatta çürüyerek ölebilmektedir.
Az sulanan difenbahya çiçekleri yeterli beslenememektedir. Az sulanan difenbahya bitkisi toprağı çatlamaktadır. Çatlayan toprağa sahip difenbahyalar daha sık sulanmalıdır.
Difenbahya yaprakları genel olarak sararmasının altına 3 ana neden vardır.
Ortam ısısı da difenbahya çiçeği sararmasına sebep olmaktadır. Difenbahya çiçekleri tropikal iklim çiçekleridir bu sebeple ortam ısısısın 15 derece altına düştüğü ortamlarda difenbahyalar zarar görmekte ve üşüyerek sararmaktadır.
Difenbahya Hastalıkları
Bakımı en kolay salon bitkilerinden olan difenbahya çiçeği uygun bakım ve yetiştirme koşulları sağlanmadığında hastalıklara yakalanmaktadır.
Genel olarak difenbahya hastalıkları yanlış sulama ile ortaya çıkmaktadır. Difenbahyada görülen yaygın hastalıklar; yapraklarda yapışkan ve pamuksu rahatsızlıklar, yaprak dökülmeleri, mantarlar, sinekler ve solucanlar olarak sıralanabilmektedir.
Kalitesiz toprak, bakımsızlık ve yanlış sulama difenbahya çiçeklerinin hastalanmasına sebep olmaktadır.
Difenbahya Zehirli Mi?
Difenbahya çiçeği ile ilgili merak edilen en önemli konulardan bir diğeri difenbahya çiçeğinin zehirli olup olmadığıdır.
Difenbahya çiçeği yaprakları üstünde yer alan sıvılara uzun süre maruz kalınması ya da difenbahyanın tüketilmesi uyuşukluk hissi yaratarak insan sağlığını olumsuz etkilemektedir. Aynı zamanda difenbahya çiçeği yetiştirilen alanların sık sık havalandırılması da önerilmektedir.