Dikenler tacı çiçeği, etkileyici yeşil yapraklı görünümü ve bakımındaki kolaylık sebebiyle sıkça tercih edilmektedir.
Dikenler Tacı Çiçeği
Euphorbia milii ismiyle bilinen dikenler tacı çiçeği; yılbaşı dikeni, kral tacı, gelin kaynana çiçeği ve dikenli taç isimleri ile de halk arasında anılmaktadır.
Bakımı oldukça kolay olsa da dikenler tacı ağacı bakımının püf noktalar bulunmaktadır. Peki dikenler tacı ağacı bakımı nasıl yapılır? Dikenler tacı çiçeğinin özellikleri nelerdir? Dikenler tacı nasıl çoğaltılır?
Dikenler Tacı Özellikleri
Dikenler tacı bitkisi gövdesi dikenli bir bitki olma özelliği taşımaktadır. Bu dikenler bitkinin dış etkenlere karşı kendisini koruması için değil, su tutma ve tırmanma amaçlı olarak meydana gelmektedir.
Dikenler tacı çiçeği çalı formundadır. Dikenler tacı çiçeğinin dalları ve yaprakları 2 metreye dek ulaşabilmektedir.
Dikenler Tacı Bakımı
Oldukça dayanıklı süs bitkilerinden olan dikenler tacı çiçeği kış aylarında -10 dereceye dek dayanabilmektedir.
Aynı zamanda dikenler tacı çiçeği detaylı bir bakıma ve sulamaya da ihtiyaç duymamaktadır. Kendi ihtiyaçlarını kendi giderebilen dikenler tacı çiçeği havadaki nem ile su ihtiyacını karşılayabilmektedir. Ancak daha sağlıklı ve hızlı gelişim göstermesi için dikenler tacı çiçeği çiçeklenme dönemi olan yaz aylarında sıkça uslanmalı ve nemsiz bir ortamda yapraklarına su püskürtülmelidir.
Dikenler tacı çiçekleri aydınlık ve güneş alan ortamlarda daha verimli şekilde gelişecek ve çiçeklenecektir. Dikenler tacı çiçek açmıyorsa bu durum güneş almayan ve elverişsiz ortamlarda yetiştirilmesinden kaynaklanmaktadır.
Güneşi çok seven bir bitki olsa da dikenler ağacı çiçeği de diğer tüm çiçekler gibi direkt güneş ışığından sakınılmalıdır.
Genç dikenler tacı çiçekleri budama istemeyecektir. Çok eski bitkilerde budama işlemi ile gençleştirilebilir. Budama işlemi gerçekleştirilirken bitkinin sürgünleri üçte iki oranında kısaltılmalıdır. Yıl boyunca budama işlemi gerçekleştirilebilse de mart ve nisan ayları yani ilkbaharın başlangıcında en verimli budama işlemleri gerçekleştirilir.
Dikenler tacının sütsü özü zehirlidir. Bu sebeple budama işlemi gerçekleştirilirken eldiven giyilmesi ve açık havada bu işlemin gerçekleştirilmesi sağlığınız açısından büyük önem taşır.
Dikenler Tacı Saksı Değişimi
Dikenler tacı zehirli bir bitki olduğundan yalnızca gerekli olan durumlarda bitkinin saksı değişimi gerçekleştirmelidir. Dikenler tacı saksı değişimi bitkinizin kökleri ve gövdesi çok büyüdüğünde ve artık yeni bir saksıya geçmesi gerektiğinde gerçekleştirilmelidir.
Hızlı gelişim gösteren genç bitkiler neredeyse her yıl saksı değişimine ihtiyaç duymaktadır Daha yaşlı bitkiler ise gelişim hızlarına göre üç ila dört yıldan bir saksı değişimi gerçekleştirilebilir. Dikenler tacı çiçeği saksısı tercih edilirken suyun kolayca dışarı süzülebileceği delikli saksıların seçilmesi bitkinin fazla su sebebiyle hastalanmasını önleyecek önemli bir etkendir.
Dikenler Tacı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Dikenler tacı çiçeği çoğaltılması da bakımı gibi oldukça kolaydır. Dikenler tacı çiçeğinizi ilkbaharın son aylarında çoğaltmanız tavsiye edilmektedir. Mayıs ayı dikenler tacı çiçeğinizi çoğaltmak için doğru bir tercih olacaktır. Dikenler tacı bitkinizin sağlıklı ve gelişim göstermiş bir dalını keserek nemli ve besin değeri yüksek bir toprağa dikebilirsiniz.
Daldan çoğalttığınız dikenler tacı çiçeğini ektikten sonra da can suyu vermeniz gerekmektedir. Hava akımı olan ve güneş gören bir alanda iki ila üç gün bekletilen dikenler tacı dalının toprağı kurudukça sulanmalıdır. Yeni dikenler tacı çiçeğinizi bu şekilde elde edebilir ve dikenler tacı çiçeğinizi çoğaltabilirsiniz.
Dikenler Tacı Çiçeği Renkleri
Dikenler tacı çiçeği estetik görünümünü tamamlayan ve cinsine göre değişen renkte çiçeklere sahiptir. Kırmızı beyaz ya da sarı çiçekleri ile dikenler tacını görmek mümkündür. Dikenler tacı çiçekleri ekim ayından mart ayına dek devam etmektedir. Renkli çiçekleri ile adeta görsel şölen yaşatan dikenler tacı çiçeğinin kokusu yoktur.
Dikenler Tacı Yaprakları Sararıyor
Dikenler tacı yaprak sararması birçok dikenler tacı sahibinin yaşadığı önemli bir sorundur. Dikenler tacı yaprakları sararması birden fazla sepele yaşanabilmektedir.
Dikenler tacı çiçeğinin sararmasının en sık sebebi sulama düzeninde yaşanan düzensizliktir. Az ya da çok sulama ile dikenler tacı çiçekleri zarar görmektedir. Aynı zamanda sulama suyunun dinlendirilmiş su ile verilmesi önemlidir.
Dikenler tacı toprağı seçimi de bitkiyi direkt etkileyen önemli etkenlerdendir. Verimsiz toprakta dikenler tacı çiçeği hastalıklara açık olacak ve yeterli gelişim gösteremeyecektir.
Dikenler tacı çiçeğinin yetiştirildiği alan da bitkinin gelişimi için büyük önem taşımaktadır. Dikenler tacı çiçeği bol ışık alan ortamları sevmektedir. Eğer dikenler tacı ışık almayan bir ortamda gelişirse yaprakları çelimsiz olmaktadır.
Ortam sıcaklığı da diken tacı çiçeğinin sağlığını direkt etkilemektedir. Madagaskar kökenli bir çiçek olan diken tacı çiçeğinin -10 dereceye kadar dayanabildiği söylense de uzun süreli çok soğuk ortamda kalan diken tacı çiçekleri sararabilmekte hatta ölebilmektedir.
Dikenler Tacı Bitkisi Tehlikeli mi?
Dikenler tacı çiçeği tehlikeli bir bitkidir. Süt otu olarak isimlendirilen süt özleri hafif bir baskı ile dahi dışarı salınmaktadır. Bu sıvı cildi tahriş ederek solunum sistemine zarar vermektedir. Solunum sistemindeki mukoza zarlarını yakan bu sıvı aynı zamanda ciddi ağrılara sebep olmakladır.
Süt özleri cilde bulaştığında hemen yıkamalıdır ve ciddi bir etkide doktora başvurulmalıdır.
Bu sebeple dikenler tacı, küçük çocukların ve evcil hayvanların yaşadığı evlerde yetiştirilmemeli, yetiştirilecekse yüksek kontrollü olarak bakılmalıdır.