Ejderha ağacı ya da Madagaskar dragon ağacı olarak da bilinen dracaena marginata en popüler iç mekan bitkilerinden biridir. Genellikle standart gövdeli olarak görülen dracaena marginata çok dar ve ağır yapraklarıyla ve koyu yeşil yapraklara sahiptir.
Halk arasında yaygın olarak kullanılan ejderha ağacı kelimesi kullanımı aslında dracaena marginatalar için uygun değildir. Çünkü ejderha ağaçları bir ağaç olarak değerlendirilememektedir. Ejderha ağaçları kuşkonmaz ailesine ait bir türdür. Birçok türe ve çeşide sahip olan alt familyaya sahiptir.
Bununla birlikte, tüm dracaena marginatanın tipik özelliği, yeşil, beyaz ve ayrıca kırmızımsı renkte olabilen uzun çizgili yaprakları ve yaprak kenarlarıdır.
Dracaena Marginata Türleri
Drcena marginatanın en bilinen türleri: Dracaena marginata, Dracaena surculosa veya daha geniş yapraklı olan Dracaena massangeana’dır.
Dracaena Marginata Bakımı
Dracaena marginatanın dengeli ve sağlıklı şekilde yetiştirilmesi için dikkat etmeniz gereken püf noktalar bulunmaktadır.
Dracaena marginatanın konumlandırılması bitkinizin sağlıklı gelişimini etkileyecek en önemli unsurlardandır. İdeal dracaena marginata konumu, kısmen gölgeli ortamlar olacaktır. Tropikal bir bitki olan dracaena marganita 15-20 santigrat derece sıcaklıkları tercih etmektedir. Bitkinizi direkt gün ışığından kaçınarak konumlandırmanız bitkinizin yapraklarının sıcaktan yanmasını ve yer yer kurumasını engelleyecektir.
Dracaena marginatanın hızlı gelişimi için humuslu topraklar tercih etmeniz önerilir. Dracaena marginata bitkinizin toprağı ne çok ıslak ne de çok kuru olmalıdır. Bu nedenle dracaena marginatanızı düzenli aralıklarla, tercihen orta derecede sulamalısınız.
Saksı toprağı çöken dracaena marginata bitkinizin toprağını mümkün olan en kısa sürede değiştirmeniz gerekmektedir. Toprak değişimi dracaena marginatanızı uzun vadede ayakta tutacaktır. Drcena marginatanın büyüme dönemi olan yaz aylarında bitkinizi sıvı gübre ile dikkatlice gübreleyerek güçlendirirsiniz.
Dracaena Marginata Budama
Az ışıklı çok karanlık bir yer ve aşırı gübreleme ile karşılaşan dracaenalar, sürgünlerinden zayıf bir yaprak büyümesi ile karşılaşır ve solar.
Bu durumda, dracaena marginatanızı budamanız ve yeni bir yer aramanız önerilir. Drcenanızı budamak için bir çift budama makasına ve bir muma ihtiyacınız olacaktır.
Dracaena marginatanızı budama makasları ile gövdenin istediğiniz noktasından kesin. Yarayı kapatmak için kesimin üzerine mum damlatın. Drcena Marginatanıza mum damlatmanız bitkinizin hastalıklardan kaçınmasına yardımcı olur. Alternatif olarak, özel ağaç mumu da kullanabilirsiniz.
2-3 hafta içerisinde budanan bölgenin hemen altında bitkinizin yeniden filizleneceği yaprak tomurcukları oluşacaktır.
Dracaena Marginata Çoğaltma
Dracaena marginatanızı keserek çoğaltmayı mı planlıyorsunuz? Bunu yapmak oldukça kolay!
Dracaena Marginatanızı budamayı planladıysanız, yeni bitkiler elde ederek bitkinizi çoğaltmanız mümkündür. Dracaena marginatanızı çoğaltmak için; bitkinizin ucundan yaklaşık 10 cm’lik bir kesik alın. Budama yönteminde olduğu gibi, gövdede oluşan kesik yarasını mum mumu ile kapatmalısınız.
Dracaena marginata, önümüzdeki birkaç hafta içinde kesik altında tekrar filizlenecektir. Keserken, kesikleri de balmumu ile kapatmayı unutmamanız gerekmektedir. Köklenen bitkinizin yapraklarını yaklaşık 1-2 cm uzunluğunda kısaltın. Bu buharlaşmayı azaltarak ve tüm kuvvet kök oluşumuna gitmesini sağlar.
Bir sonraki adım dracaena marginatanızın kesiğini su ile dolu bir bardağa koymaktır. Yeni bitkinizin konumu öncekiyle aynı olmalı veya en azından ona karşılık gelmelidir.
Her şey yolunda giderse, 2-4 hafta içinde yeni kökler oluşacaktır. Daha sonra genç dracaenanızı uygun bir alt tabakaya kolayca ekebilirsiniz.
Dracaena Marginata Zehirli Midir?
Dracaena marginata zehirli midir sorusu tüm dracaena marginata yetiştiricilerinin merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Evet, dracaena marginata zehirlidir.
Dracaena marginatanın zehirli öz sıvısı sağlıklı yetişkinler için pek sorun olmayacaktır ancak küçük çocuklar ve evcil hayvanlar için durum farklıdır. Bu nedenle, bitkinizi çocukların ve kolaylıkla erişemeyeceği konumlarda konumlandırmanız gerekmektedir.
Dracaena Marginata Hastalıkları
Dracaena marginatalar nispeten sağlıklı ve bakımı oldukça kolay bir ev bitkisi olarak kabul edilir. Ancak, elbette bakımı doğru yapılmayan dracaenalar hastalıklara yatkın olmaktadır. Diğer yeşil bitkiler gibi, örümcek akarları, thrips ve yünlü ve pullu böcekler tarafından saldırıya uğrayabilmektedir.
Zararlıya bağlı olarak bitkiniz için uygulayacağınız kontrol yöntemleri bulunmaktadır. Bitkinizi dış zararlılara karşı korumanın en güvenli yolu bitkinize düzenli olarak haşereleri kovmak için hazırlanan kimyasal pestisitler uygulamaktır. Bitkinizin sağlığını tehdit etmeyecek seviyede uygulanacak kimyasal ilaçlar bitki yapraklarına püskürtülür ya da sulama suyuna karıştırılarak uygulanır.
Ancak dracaena marginata bitkinizin hayatını zorlaştıran sadece zararlılar değildir. Ev bitkisi dracaena marginatanızın yaprakları ile sizinle konuşarak uygunsuz bakımını gösterir.
Dracaena ağacınız sallanması genellikle seyrek sulamanın bir işaretidir. Dracaena ağacınızın seyrek sulanması kahverengi yaprakları veya kahverengi yaprak uçları olmasıyla da kendini göstermektedir. Kuruluğa ek olarak, çok fazla nem ve yoğun sulama da bu semptomlara yol açabilir. Kökler, kalıcı olarak suda kalırlarsa çürür ve artık suyu ememezler.
Hava Temizleyici Olarak Dracaena Marginata
Dracaena marginata ideal bir ev bitkisidir. Sadece dekoratif ve bakımı çok kolay olduğu için tercih edilmeyen dracaena marginatalar NASA çalışmalarına göre odanın havasını temizleyecek sayısı bitkiler arasında da yer almaktadır.
Dracaena, havada bulunan canlı kirleticileri odalardan filtreler ve böylece yeşil bir hava temizleyici görevi görür.
Dracaena marginatalar ayrıca lazer yazıcılardan gelen kirleticileri havadan filtreleyebilmektedir. Bu özelliği ile ofis veya ev ofisiniz için vazgeçilmez bir süs bitkisi olma özelliğini korumaktadır.