Ana SayfaÇiçekDua Çiçeği Bakımı ve Çoğaltılması

Dua Çiçeği Bakımı ve Çoğaltılması

Sade görünümü ve kalın yaprakları sayesinde evlerin dekorasyonunu tamamlayan ve otantik bir hava sağlayan dua çiçeği, tüm güzelliği ile hayatınızın bir parçası olmaktadır. Yeşil tonlara hakim olan bu naif çiçek, bulunduğunuz ortamın havasını değiştiriyor.

Dua Çiçeği – Calathea

İlk bakıştan itibaren gözleri üzerine toplayan dua çiçeği, çiçek severlerin gözde çiçek türlerinden biri haline gelmektedir. Dua çiçeği, soy olarak Marantaceae ailesinden olup, Maranta cinsine ait bir türdür. Dua çiçeğine çok benzer olan 20 tane daha alt türü bulunmakta ve bu alt türler Dua çiçeğine çok benzemektedir.

Meşhur saksı çiçeği türlerinden biri olan Dua çiçeği, salkımlı yapısı ve yapraklarının orta kısmında bulunan farklı renkteki desenli yapısıyla hoş bir atmosfer yaratmaktadır. Genel olarak Dua Çiçeği, salon çiçeği olarak bakılmaktadır.

Dua Çiçeği Bakımı ve Çoğaltılması

Dua Çiçeğinin Anlamı

Dua çiçeğinin adı, gece gündüz değişimi yaşanırken sergilediği hareketlerinden almaktadır. Gündüzden geceye geçerken, fiziksel şeklinde küçük değişiklikler meydana getirir. Gece saatinde dua çiçeği, adından da anlaşılacağı gibi dua eden bir insanın ellerinin şekline gelir ve ismi de temel olarak buradan gelmektedir.

Sıra dışı bir şekilde Dua çiçeğinin içinde bulunduğu cinsteki bütün çiçekler aynı hareketliliği gösterdiği için bütün bu çiçeklere Dua çiçeği ismi verilmektedir. Dua çiçeğinin anlamı da aslında bu hareketlerden gelmektedir.

Duyguların en iyi ifade edilme yolu olan çiçekler, insanlara duyulan sevginin gösterilmesinde en güzel araçlardan bir tanesi olmaktadır.

Dua Çiçeği Bakımı ve Çoğaltılması

Dua Çiçeğinin Çeşitleri

Dua çiçeğinin bulunduğu aile içerisinde birden fazla Dua çiçeğine benzeyen türü bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 20 tane Dua Çiçeği türü bulunmaktadır ve bu türlerin neredeyse hepsi Dua çiçeği ile benzer özelliklere sahiptir. Bu türlerin, Dua çiçeği ile olan en belirgin özelliği onlarında geceleri aynı fiziksel dönüşümü yaşamaları olmaktadır.

Bu türlerden bazıları şu isimler ile bilinmektedir:

Calathea Makoyana, Calathea Roseopicta, Calthea Lancifolia, Calathea Ornata, Calathea Louıse, Kalatya Dua Çiçeği gibi birçok dua çiçeğine benzeyen türü bulunmaktadır.

Dua Çiçeği Bakımı ve Çoğaltılması

Dua Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Dua çiçeği, tür olarak sıcağı seven bir bitki türüdür. Bu sebeple Dua çiçeğinin soğuklardan korunması gerekmektedir aksi halde yaprakları kurur. Dua çiçeğinin yaşamı için uygun olan hava sıcaklığı 23 derecedir. Kış mevsimine geçildiğinde ise 18 dereceye kadar yaşayabilmektedir.

Dua çiçeğinin özelliği sayesine kışın kuruyan yapraklar, yaz mevsimine geçildiğince tekrardan canlanabilmektedir. Ne kadar sıcak havayı sevse de Dua çiçeği, güneş ışınlarından pek hoşlanmamaktadır. Bu sebeple saksının yarı gölge ortama koyulması önerilmektedir.

Diğer çiçeklerde de olduğu gibi yaz aylarında daha fazla, kış aylarında daha az sulanması Dua çiçeği için yapılması gerekenler arasında bulunmaktadır. Sulama hakkında bilinmesi gereken konu, verilecek olan suyun soğuk olmamasına dikkat edilmesi gerektiğidir. Aksi taktirde çiçek çürüyebilir.

Dua Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Dua çiçeğinin çoğaltılması ve yeni doğan Dua çiçeklerinin yetiştirilmesi çok basittir. Çiçeğin kökünden gelen yeni ve taze sürgünler ile yapılmaktadır. Belirlediğiniz sürgünleri köklerinden dikkatli şekilde çıkartıp, uygun bir bardağın içerisine yerleştirin.

Sürgünlerin kök kısımlarının tamamına gelecek şekilde su doldurun ve köklerin filizlenmesini her gün düzenli olarak izleyin. Yeni bir saksı alın ve kaliteli toprak ile doldurun, bu işlemden sonra filizlenen Dua Çiçeği kökünü güzelce dikin.

Can suyunu, sprey şişesi yardımıyla yapın ve Dua çiçeğini zamana bırakın.

Dua Çiçeği Bakımı ve Çoğaltılması

Dua Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Dua çiçeğinin özelliği gereği, günlük bakımı düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Sıcaklığa karşı hassas olan Dua çiçeğinin bulunması gereken sıcaklık değerlerine göre uygun koşullarda konumlandırılmalıdır. Farklı bakı açılarına sahip olan evlerde yetiştirilen Dua çiçekleri severlerinin bu konuya dikkat etmesi gerekir. Sulama açısından düzenlilik sağlanmalı ve sıcak aylarda çok, soğuk aylarda az az sulama yapılmalıdır.

Dua Çiçeği Saksı ve Toprak Değişimi

Dua çiçeğinin toprak değişimi için şu maddeler göz ününde bulundurulmalıdır:

  • Kaliteli minerallere sahip olan bir toprak kullanılmalıdır.
  • Yılda 1 kez olacak şekilde bahar aylarında toprak değişimi yapılmalıdır.

Dua çiçeği saksısının genel özellikleri şu şekilde olmalıdır:

  • Dua çiçeğinin köklerinin rahat edebileceği geniş bir saksı olmalıdır.
  • Çiçeğin boyundan biraz daha büyük bir saksı seçilmelidir.
  • Saksının altının delikli olması çiçeğin sağlığını artırabilmektedir.

Dua Çiçeği Bakımı ve Çoğaltılması

Dua Çiçeği Yaprakları Neden Kurur?

Dua çiçeğinin yapraklarının kuruma sebepleri aşağıdaki gibi olabilmektedir:

  • Yaprakların çok sulanması, kurumaya yol açabilir.
  • Bulunduğu ortamın hava özelliklerine göre de yaprak kuruluğu olabilir.
  • Klima gibi ısıtıcıların bulunduğu ortam yapraklara zarar verebilir.
Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR