Teknolojinin hızlı gelişimi, dünya üzerinde yer alan tüm kültürlerin ikonik ürünlerine ulaşım imkanı sağlamıştır. Son dönemlerde özellikle yabancı ülkelerin ev dekorasyonlarında sıklıkla tercih edilen düş kapanı diğer adı olan rüya kapanı olarak da bilinir.
Bohem dekorasyon içeriklerinin vazgeçilmezlerinden biri olan bu ürün, birçok kişinin tercih ettiği dekoratif eşyalar arasında yer alır.
Kendin yap akımının artması ile beraber evde düş kapanı yapımına yönelik pek çok içerik internet ortamında yer almaya başlamıştır. Kendi imkanları doğrultusunda bu ürünü yapmak isteyenlerin bazı adımları takip etmeleri gerekir.
Düş Kapanı Nedir?
Dünyanı pek çok farklı ülkesinde ve farklı kültüründe aynı anlamı taşıyan rüya kapanı, kötü ruhları kovmak için kullanılan bir ürün olarak tanımlanabilir. Eski Mısır geleneğinde, Mayalılar döneminde, Şaman geleneğinde ve en bilinen formu ile Kızılderililerde bu geleneksel ürüne rastlamak mümkün olur.
İngilizcede “Dream Catcher” olarak bilinen düş kapanının, geceleri uyku esnasında insanın ruhunun seyahat halinde olduğunu düşünen kişilerce ruhu koruma altına aldığına inanılmaktadır.
Hayatları avcılık üzerine kurulu olan Kızılderililerin avladıkları hayvanların tüylerini düş kapanlarına astıkları bilinir. Yeni nesil ürünlerde ise yapay tüyler ile bu görüntüyü yakalamak mümkün olur.
Düş Kapanının Önemi
Düş kapanı yapımında genellikle tercih edilen söğüt çemberi, söğüt ağacından elde edilen dallarla yapılır. Bu ağaç hayat ağacı olarak bilinen ve insanın enerjisini dengeleyen bir yapıya sahiptir.
Düş kapanının küçük boyutlarda yapılması bebeklerin odalarında kullanabilmek için uygundur. Doğumdan itibaren tamamen savunmasız olan bebeklerin korunduğu inancı yaygındır. Düş kapanı insanın enerjisini dengelemesi ve uyku esnasında gezen ruhunun bedeninden ayrılmasını önleyici bir yapıya sahip olarak önem kazanır.
Bireylerin daha rahat bir uyku süresi geçirmelerine yardımcı olan mistik bir ürün olarak da bir çok kişi tarafından tercih edilir.
Düş Kapanı Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Düş kapanı yapabilmek için öncelikle alınacak olan malzemelerin boyutlarına dikkat edilmelidir. Yuvarlak iskelet ve kenevir ipi ile düş kapanı yapılabilir. Yuvarlak iskelet tercihinde iskeletin söğüt ağacından yapılmış olmasına da dikkat edilmelidir.
İskeletlerin çoğunluğu dairesel şekilde üretilmekte ve kasnak haline getirilmektedir. İsteğe bağlı olarak çeşitli geometrik desenlerde de üretim sağlanabilir. Söğüt ağacından elde edilmiş olan parçaların birbirleri ile birleştirilmesi oldukça önemlidir. Bu kısımda ağaç kısımlarının gözükmemesi için kumaş ya da kenevir ipi ile sarma tekniği uygulanabilir.
Düş Kapanı Yaparken Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Düş kapanı yapabilmek için gerekli olan malzemeler;
- Kuş tüyleri
- Çember şeklinde kasnak
- Eski dantel örtüleri
- Deniz kabukları
- Tahta boncuklar
- Yapıştırıcı
- Mumlu ip şeklindedir.
Malzeme listesi kişinin kendi zevkine göre arttırıp azaltabileceği şekilde yenilenebilir. Düş kapanı yapmak kişinin kendi zevki doğrultusunda bir ürün ortaya çıkarmasına olanak tanıyan tekniklerden oluşur.
Bu nedenle net bir malzeme listesine bağlı kalmak yerine, zevke uygun modellerle ürünü ortaya çıkarmak gerekir. Deniz kabuğu gibi ürünler sahillerden toplanarak herhangi bir ücret ödemeden elde edilebilecek malzemelerdir. Düş kapanı yapımı kolay ve maliyeti çok az olan bir üretim aksesuarı olarak tercih edilebilir.
Eski Dantellerden Düş Kapanı Nasıl Yapılır?
Eski dantel kullanarak düş kapanı yapabilmek için öncelikle çember kasnağı kurdele ya da iple sarmak gerekir. Daha sonra evde bulunan eski dantel parçasına kısa bir ütü işlemi yaparak düz hale getirilmelidir.
Kasnağın etrafına mumlu ip kullanarak eski dantel ortaya gelecek şekilde geçme işlemi uygulanır. Daha sonrasında kasnağın alt kısmına tahta boncuk ve flamingo ipleri dizilerek düş kapanı oluşturulmaya devam edilir. Sahilden toplanmış olan deniz kabukları da düş kapanının alt kısmına eklenir. Eski dantel kullanımı düş kapanlarında en çok tercih edilen yöntemlerden biridir.
Evde Düş Kapanı Yapmanın Maliyeti Nedir?
Evde düş kapanı yapmak maliyet bakımından bütçeyi zorlamayacak kadar uygun ve kolay bir işlemdir. Düş kapanında kullanılan çember kasnaklar 3 TL gibi bir fiyata satılmaktadır. Kasnak boylarına göre bu fiyatta artış görülebilir. Tüyleri hemen her yerde 1 TL gibi bir fiyata satın almak mümkündür.
Deniz kabukları sahilden toplanabilecek ürünler olduğu için herhangi bir ücret ödenmesine gerek kalmaz. Eski danteller de birçok evde yer alan maliyetsiz ürünlerden biridir. Silikon ve silikon tabancasının maliyeti de 20 TL gibi bir rakamdır. Evde düş kapanı yapımının toplam maliyeti kişi için ortalama 25 TL değerindedir.
Düş Kapanı Yapımının Püf Noktaları Nelerdir?
Düş kapanı yapmak kişinin yaratıcılığına bağlı olarak ortaya çıkabilecek görüntüyü tamamen değiştirir. Düş kapanını oluşturabilmek için uygulanacak püf noktalardan biri kasnağa uygun bir iç dantel seçilmesidir. İç kısımda dantel kullanmayacak olan kişilerin ise kendilerine uygun bir model bulmaları ve kasnağın içini doldurmaları gerekir.
Son dönemlerde düş kapanı yapımında en çok tercih edilen modellerden birisi yarım ay şeklindeki kasnaklardır. Bu kasnak modeli ile göze daha güzel gelen bir model oluşturabilmek mümkün olur.
Düş Kapanını Hangi Alanlarda Kullanabiliriz
Düş kapanı geçmişten bugüne kadar birçok medeniyete tanıklık etmiş ürünlerden biridir. Hala etkisini devam ettiren ve birçok kültürde kendisine yer bulan düş kapanı, genellikle yatak odalarında amacına hizmet etmesi için kullanılır.
Kötü rüya görmemek, ruhun uyku esnasında bedenine geri dönebilmesi vb. birçok nedene bağlı olarak yatak odasında tercih edenler daha fazladır. Ancak aksesuar olarak da düş kapanlarını kullanabilmek mümkün olur.
Ev, ofis, cafe işletmeleri gibi birçok alanda bu ürüne denk gelinebilir. Özellikle duvar süsü olarak tercih edilen düş kapanı, son yıllarda hemen her alanda insanların karşısına çıkan bir ürün olmayı başarmıştır.