Ana SayfaÇiçekEcheveria Elegans Bakımında Püf Noktalar

Echeveria Elegans Bakımında Püf Noktalar

Tüm sukulent türleri arasında, Echeveria Elegans en tanınabilir görünümlerden birine sahiptir. Yaprakları açık, gümüşi yeşil ve hafif morumsu olan etli yapraklara sahip Echevereia Elegans gösterişli bir sukulenttir.

Meksiya topu ve Meksika cevheri olarak da bilinen ecgeveria elegans en çok tercih edilen sukulent türleri arasında yer almaktadır.

Bu gösterişli sukulenti yetiştirmekle ilgileniyorsanız Echeveria Elegans bakımı nasıl yapılır, echeveria elegans ekimi nasıl yapılır ve türleri nelerdir başlıklarını içeren yazımızı okumaya devam etmenizi tavsiye ederiz.

Echeveria Elegans Bakımında Püf Noktalar

Echeveria Sukulent Bakımı

Meksika Kartopu hem açık havada hem de kapalı alanda yetiştirilebilir. Her iki konumda da sağlıklı ve hızlı bir gelişim gösterebilmesi için bakım önerilerine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Tüm sukulent türlerinde olduğu gibi echeveria elegans’da uzun süreli ıslak topraklarda yetiştirilmemelidir. Uzun süreli nemli topraklar kök çürümesine neden olarak echeveria sukulentinizin boğarak ölmesine sebep olabilmektedir.

Ticari olarak üretilen sulu kaktüs toprakları echeveria saksınız için ideal olacaktır. Bitki toprağınızı isterseniz klasik saksı toprağına kaba kum ve perlit karıştırarak da elde edebilirsiniz.

Ana vatanı Meksika olan echeveria sukulenti sıcak ve kuru iklimleri sevmektedir. Dayanıklılığı ile farklı hava koşullarında zarar görmeyen echeveria sukulenti çok uzun süreler soğuk ya da sıcak bölgelerde bırakılmamalıdır.

Sukulent türlerinde olduğu gibi echeveria elegans’da direkt gün ışığından sakınılmalıdır. Aşırı gün ışığına maruz kalmak bitkinin sağlıklı yapraklarına zarar verecektir. Echeveria sukulentinizi doğrudan güneş almayan bir konumda yetiştirmek doğru olacaktır.

Echeveria elegans sukulentinizi sulama düzeniniz bitkiniz için büyük önem taşımaktadır.

Echeveria Eeleganslar bol miktarda suya uzun süre maruz kalmaya tahammül edemezler; bununla birlikte, uzun süre kuru kalmayı da sevmezler. Sukulentinizin sulama düzeni için “Islat ve kurula” yöntemi kullanılmalıdır. Başka bir deyişle, sadece toprak kuruduğunda ve yapraklar buruşmuş bir görünüme sahip olduğunda sulanmalı ve sulama yaparken toprağı tamamen ıslatılmalıdır.

Echeveria Elegans Bakımında Püf Noktalar

Echeveria Sukulent Çoğaltılması

Echeveria elegans hem köklerinden hem de yapraklardan çoğaltılabilir.

Echeveria Elegans’ı yapraklardan çoğaltmak için sağlıklı, sağlam bir yaprak seçilir. Yaprağı gövdeden çıkarmak için, bir bükme hareketi yapılır ve bitkinin gövdesinden nazikçe ama sıkı bir şekilde çekilir. Bu aşamada tüm yaprağı gövdeden çıkardığınızdan emin olunmalıdır. Bununla birlikte, sapın bir kısmı yaprakta kalırsa sorun olmayacaktır.

Yaprak çıkarıldıktan sonra, yaprağın ucunda bir gelişim olana dek kadar birkaç gün bekletilir. Uygun genişlikte bir kap iyi drene olan toprakla doldurulur ve sulanır. Gelişim gösteren echeveria sukulenti yaprağını toprağın üstüne yerleştirilir.

Yeni yaprağınızı sadece toprak tamamen kuruduğunda sulanmalıdır. Kökler kendilerini toprağa sabitlenecek ve dikim için hazır olacaktır.

Echeveria Elegans Bakımında Püf Noktalar

Echeveria Elegans Sulama Düzeni

Etli yaprakları ve yayılmacı özellikleriyle echeveria elegans sık sulama istemektedir. Islat ve kurula yöntemi ile sulanması doğru bulunun echeveria elegans bitkinizi sulamadan önce toprağının tamamen kurumasına ve yapraklarının buruşmuş bir görünüm almasına izin vermeniz gerekmektedir.

Echeria elegans bitkinizi sularken toprağı tamamen ıslatın. Bitkinizin sulama düzeni bitkinizin yetiştirilme alanı ile doğrudan alakalıdır. İç ve dış mekanlarda yetiştirilen echeveria elegans bitkisini ayda bir kez sulamanız yeterli olabilmektedir. Ancak sıcak yaz aylarında bitkinizin ihtiyacına göre haftada bir olacak şekilde sulayabilirsiniz.

Echeveria Elegans’ınızın ne zaman sulanması gerektiğini belirlemenin en iyi yolu, onu yakından takip etmektir. Yapraklar kurumuş gibi göründüğünde, bitkiyi sulamanın zamanı gelmiştir. Kök çürümesine neden olabileceğinden ve bitkiyi boğabileceğinden ve öldürebileceğinden aşırı sulamadan kaçının.

Sukulent Yaprakları Neden Yumuşar?

‘Sukulent yaprakları neden yumuşar’ sorusunun cevabı sulama düzeni ile ilgilidir. Sulama mevsimine dikkat etmediğinizde ve uygun miktarda sulama gerçekleştirmediğinizde sukulentin yaprakları yumuşamaktadır.

Echeveria Sukulent Çeşitleri

Echeveria’nın dünyada bilinen 150 civarında türü mevcuttur. Ülkemizde çok çeşitli türleri olmakla beraber en yaygın tercih edilen tür Echevria Elegans’tır.

Echeveria affinis (Siyah Prens), Echeveria Elegans, Echeveria derenbergii (Boyalı Bayan), Echeveria Agavoides, Echeveria Gibbiflora ve Echeveria Pulvinata en çok tercih edilen echeveria sukulent türleri arasında yer alır.

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR