Ev alarm sistemi, genellikle ev güvenlik sistemi olarak da bilinir. Bu sistem evdeki kapılar ve pencereler gibi evin giriş noktalarını emniyet altına alarak, bir evi izinsiz girişlere karşı korur.
Eve izinsiz girişler olduğunda evdeki güvenlik sisteminin alarmı tetiklenir, polisleri ya da ev sahibini uyararak, onların müdahalede bulunması sağlanır. Konut alarm sistemleri, ev sahiplerinin evlerine yapılan -hırsızlık gibi- izinsiz girişleri önlemelerine etkin şekilde yardımcı olur.
En iyi ev güvenlik sistemi; evinizin ihtiyacı, sizin tercihleriniz ve bütçeniz göz önünde tutularak oluşturulmuş sistemdir. Alarm sistemleriyle ilgili hazırladığımız bu detaylı içerik ile kendiniz için en iyi ev alarm sistemi kararını verebilirsiniz.
Ev Alarm Sistemi Nedir?
Ev güvenlik sistemleri, merkezi bir kontrol paneliyle iletişim halinde olan bir dizi elektronik bileşenden oluşur. Bu bileşenler ve kontrol paneli birlikte çalışarak evi, potansiyel izinsiz girişlere karşı korur. Ev alarm sistemleri genellikle aşağıdaki bileşenlerden oluşur:
- Kontrol paneli
- Evin içinde ve dışında yer alan hareket sensörleri
- Sensörlü aydınlatmalar
- Siren
- Görüntülü kapı zilleri
- Giriş noktası sensörleri
- Güvenlik kameraları
- Uyarıcı Etiketler
- Cam kırılma sensörleri
Ev Alarm Sistemleri Nasıl Çalışır?
Her eksiksiz ev güvenlik sistemi paketi içinde genelde sensörler, kontrol panelleri, kapı veya pencere sensörleri, sensörlü aydınlatmalar, görüntülü kapı zilleri ve güvenlik kameraları bulunur. Bu bileşenler hep birlikte, bir evi mümkün olduğunca güvende tutar.
Hareket Sensörleri
Genellikle evin içine konulan hareket sensörleri, bir ihlal durumunda güvenlik sisteminin kontrol panelini bilgilendirir. Bu kontrol paneli ise bir alarm vererek, kurulu güvenlik sisteminin türüne bağlı olarak ya ev sahibini ya da ilgili yetkilileri alarma geçirir. Ayrıca sistem yüksek sesli siren çalmaya başlar.
Kontrol Paneli
Kontrol panelleri, bir ev güvenlik sisteminin merkezdir. Ev sahipleri kontrol panelini kullanarak, ev alarmını kurabilir veya devre dışı bırakabilir. Bir alarmın kontrol paneli üzerinden devreye alınmasında ya da devre dışı bırakılmasında genelde kişiye özgü şifreler kullanılır.
Kontrol paneli herhangi bir hırsızlık durumunda sistemi alarma geçirir ve ev sahibi ile yetkililere haber verir.
Kapı veya Pencere Sensörleri
Kapı veya pencere sensörleri iki parçadan oluşur. Bunlardan biri hareketli parçaya, diğeri sabit duran kapı ya da pencere kasasına takılır. Kapı veya pencere kapandığında bu parçalar, birbirine temas ederek bir elektrik devresi oluştururlar.
Alarm sistemi aktif durumdayken bu devre kesilirse, kontrol paneline bir mesaj gönderir. Bunun sonucunda alarm verilir.
Sensörlü Aydınlatmalar
Sensörlü aydınlatmalar, bir evin dış mekânı için hareket sensörlerine benzer bir şekilde çalışır. Ancak sensörler tetiklendiğinde, bir alarmın duyulmasına neden olmazlar. Bunun yerine açılarak alanı ışıklandırırlar. İzinsiz giren bir kişi varsa, yanan ışıklar bu kişiyi korkutup kaçırabilir. Bunun olmaması durumunda ise yanan ışıklar, ev sahibinin dikkatini çekerek bölgeyi kontrol etmesini sağlar.
Siren
Komşuların duyabileceği kadar yüksek sesli alarm çalan sirenler birkaç farklı amaca hizmet eder.
- Evin içindeki insanları bir sorun oluştuğu konusunda uyarırlar.
- Yakındaki komşulara durumu bildirirler.
- Hırsızları kaçırırlar.
Görüntülü Kapı Zilleri ve Güvenlik Kameraları
Görüntülü kapı zilleri ve güvenlik kameraları, bir evin dışında neler olup bittiğini görmenizi sağlar. Bunun yanında güvenlik kameraları kayıt aldığı için herhangi bir hırsızlık durumunda eve giren kişilerin tespitinde yardımcı olur. Bu kameraların hırsızlık için caydırıcı olma etkileri de vardır.
Uyarıcı Etiketler
Evin dışına ve bahçeye yapıştırılan bu etiketler, eve izinsiz girmeye çalışan kişilerin, evde bir alarm sistemi olduğunu bilmelerini sağlar. Muhtemel izinsiz girenleri caydırma görevi görürler.
Ev Alarm Sistemi Türleri
Günümüzde konut güvenlik sistemleri her ev için temel ihtiyaçlardan biri. Bu sistemler sadece evinizi korumakla kalmayacak, aynı zamanda siz günlük işlerinizle meşgul olurken içinizin rahat olmasını da sağlayacaktır.
Kablolu Alarm Sistemleri
Pek çok güvenlik şirketi hem kablosuz hem de kablolu sistemler sunmaktadır. Kablolu güvenlik sistemlerinde sensörler ve diğer bileşenler, bir dizi kablo üzerinden merkezi kontrol paneline bağlanır.
Kablolu sistemler herhangi bir aksaklığa, ağ kesintisine ve başka sorunlara karşı dayanıklı oldukları için daha güvenilirdirler. Kablolu sistemlerde aynı zamanda kablosuz sistemlere kıyasla, sensörlerdeki enerjinin bitmesi de pek muhtemel değildir.
Kablolu sistemin en büyük dezavantajı -evinizin hemen her odasına kablo çekileceği için- kötü bir görüntü oluşturmasıdır.
Kablosuz Alarm Sistemi
Kablosuz güvenlik sistemindeki bileşenler, kontrol paneliyle iletişim kurmak için minyatür bir ağ oluşturur.
Kablosuz güvenlik sistemlerini kurmak, kablolu sistemlere göre daha zahmetsiz ve hızlıdır. Kablosuz sistemlerde sistemi genişletmek de daha kolaydır. Böylelikle gerektiğinde kolayca cihaz eklemenize olanak tanır.
Birbirlerine kablosuz olarak bağlanan sensörler nadiren de olsa sistemin aksamasına neden olabilir. Böyle durumlarda alarmınız gereksiz yere çalabilir. Ayrıca kablosuz sistemlerde batarya kullanıldığı için, bataryayı değiştirmeyi unutursanız sensörlerin bataryaları bitebilir ve pil değiştirene kadar görev yapamazlar.
Kablolu sistemin avantajı hızlı kurulumu, görüntü kirliliği oluşturmaması ve gerektiğinde sensörlerin yerlerinin kolayca değiştirilebilmesidir.
Alarm İzleme Hizmeti Olan Ev Güvenlik Sistemleri
Alarm izleme hizmeti, kendi alarm sisteminize ekleyebileceğiniz başka bir güvenlik katmanıdır. Temelde alarm sisteminizin bir izleme şirketi tarafından 7/24 izlenmesini sağlar. Bu hizmet özellikle, evinizden uzakta olduğunuzda ve izinsiz giriş alarmınızın çaldığını bilmenize olanak sağlar.
Bir olay meydana geldiğinde alarm sistemi, hem siren çalar hem de hizmet aldığınız şirketin alarm izleme merkezini haberdar eder. Ardından alarm izleme merkezi temsilcisi sizinle irtibata geçer ve gerekli durumlarda polislerin yönlendirilmesini sağlar. Temsilcinin sizinle ulaşamadığı durumlarda daha önceden bildirdiğiniz yakınlarınızı arar ve durumu bildirir.
Ev güvenlik sisteminizde alarm izleme hizmeti varsa, evinizin sürekli koruma altında olduğu konusunda içiniz rahat eder. Dolayısıyla potansiyel olarak stresli bir durumda, müdahalede bulunma ihtiyacına dair sorumluluğu da üzerinizden alır.
Alarm izleme hizmeti aldığınız durumlarda aylık hizmet ücreti ödersiniz.
Alarm İzleme Hizmeti Olmayan Ev Güvenlik Sistemleri
Kendi ihtiyaçlarınıza ve bütçenize göre bir alarm sistemi kurup ve sistemi kendiniz izleyebilirsiniz. Bu alarm sistemini internet üzerinden ya da mağazalardan satın alıp kurabileceğiniz gibi, güvenlik sistemi hizmeti veren şirketlerin hazır sistemlerini de satın alabilirsiniz. Sonrasında izleme hizmeti almayıp aylık ücret ödemezsiniz.
Bir olay meydana geldiğinde, kurduğunuz sistem yüksek desibelli bir alarm vererek sizi harekete geçirecektir. Bu durumda polisi, itfaiyeyi veya başka bir acil durum görevlisini aramak veya aramamak sizin kararınız olur.
Ev Alarm Sistemleri Fiyatları
Ev alarm sistemi fiyatları satın alma ya da aylık kiralama tercihinize göre ve kurulacak sistemin özelliklerine göre değişkenlik gösterir.
Kiralayarak Kullanabileceğiniz Ev Güvenlik Sistemleri
Ev güvenlik sistemi şirketlerinin kurduğu bu sistemleri satın almak yerine kiralarsınız. Aylık ücret içerisinde kullandığınız sistemin kirası ve alarm izleme hizmeti vardır. Temel paket haricindeki kullanılacak her sensör için ekstra para ödersiniz.
Ayrıca sistemin kameralı olup olmaması, kablolu ya da kablosuz olması gibi değişkenler de ödediğiniz aylık ücreti etkiler.
Sözleşmeniz bittiğinde çalıştığınız şirket sistemi demonte ederek geri alır.
Satın Alarak Kullanabileceğiniz Ev Güvenlik Sistemleri
Bu sistemlerde sadece satın alırken para ödersiniz. Maliyeti etkileyen unsurlar şöyledir:
- Kullanacağınız sensörlerin sayısı
- Kamera dahil edip etmediğiniz
- Sistemin kablolu ya da kablosuz olması
- Cam kırılma sensörü dahil etmediğiniz
- Kullandığınız sistemin markası
Satın alarak kurduğunuz ev güvenlik sistemlerinde de alarm izleme hizmeti alabilirsiniz. Bunun için hizmeti aldığınız şirketin donanımlarını kullanmanız gerekli. Bu yüzden başında iyi araştırma yapmalı ve net karar vermelisiniz. Burada da alarm izleme hizmetine aylık ücret ödersiniz.
Ev Alarm Sistemleri Nasıl Kurulur?
Ev alarm sistemi kurulumunun iki yolu vardır. İlki kendinizin kuracağı bir sistem. Burada ihtiyacınıza ve bütçenize göre bir sistem satın alıp evinize monte edebilirsiniz.
İkinci yol ise ev güvenlik şirketlerinin yapacağı kurulum. Kurulum aşamaları genellikle şöyledir:
- Ev güvenlik şirketi ile telefonda görüşüp hem sistem hem de yaklaşık fiyat ile ilgili bilgi alırsınız. Bunu şirketin web sitesi üzerinden de yapabilirsiniz.
- Sonrasında sizin için bir uzman atanır ve bu uzman ücretsiz ev incelemesi için sizi ziyaret eder. Evinizde etrafa göz atar ve hem ihtiyaçlarınızı, yaşam biçiminizi ve bütçenizi hem de evinizin zayıf noktalarını hesaba katarak, sizin için en etkin alarm sistemini önerir.
- Onay vermeniz halinde, kurulumun tarih ve saatini organize edilir ve o tarihte kurulum yapılır.
- Sistem kurulduktan sonra kontrolleri yapılır ve sistemi nasıl kullanacağınız ayrıntılı şekilde anlatılır.
Ev Alarm Sistemlerinin Avantajları Nelerdir?
Güvenliği ve Korumayı Artırır
Bir ev güvenlik sistemi, evinize izinsiz girişlerde sizi anında haberdar eder. Sevdikleriniz için güvenlik ve koruma seviyesinin artmasını sağlar.
Hırsızları Caydırır
Bir ev alarm sistemi, hırsızların gözünü korkutarak evinizin bir hırsızlık hedefi haline gelmesini engeller. Yapılan araştırmalar, görüşme yapılan hırsızların %60’ının, alarm olan bir evi hedef almaktan vazgeçtiklerini ortaya çıkarmıştır. Hırsızlar fark edilmeden kaçıp kurtulmalarına ve hırsızlığı mümkün olan en kısa sürede yapmalarına izin veren kolay bir hedef ararlar.
Sigorta Primlerini Azaltır
Evinizin güvenlik seviyesi arttığından dolayı, sigorta şirketiniz için bu durum daha düşük bir risk olarak sınıflandırılacaktır. Sigorta poliçenize bağlı olarak, bir alarm sistemine sahip olduğunuz için sigorta primlerinizde bir indirime tabi olabilirsiniz.
Evinizin Değerini Artırır
Yüksek kalitede bir güvenlik sistemi, özellikle de akıllı güvenlik sistemleri, son yıllarda evlerin değerli bir özelliği haline gelmiştir. Kendini emniyette ve güvenlikte hissetmek paha biçilemez ve bu his, ev almak isteyenlerin araştırmalarında istedikleri bir özelliktir. Kurulu bir alarm sistemine sahip olmak, bu nedenle evinizin değerini artırmaya yardımcı olabilir.
Güvende Hissettirir
Evinizin bir ev alarm sistemiyle korunduğunu ve emniyette olduğunu bilmenin iç rahatlığı, genelde hafife alınır. Bununla birlikte bir alarm sistemi kurdurmak büyük bir fayda sağlar. Pek çok ev sahibi, işte veya tatilde olduklarında, evlerinin risk altında olabileceğinden genellikle endişe duyarlar. Bir ev alarm sistemiyle siz veya komşularınız, bir olay olacaksa bile bundan haberdar olursunuz.
Sıkça Sorulan Sorular
Ev Alarm Sisteminin Amacı Nedir?
Alarm veren ve/veya uzman bir güvenlik sistemi yönetim şirketiyle haberleşme sağlayan ev güvenlik sistemleri, hırsızlığa karşı ilk savunma hattını oluşturur. Güvenlik sistemleri hırsızlık, yangın veya başka felaketler gibi tehlikeli durumlarda insanlar ve maddi kıymeti olan eşyalar dahil evin içindeki her şeyi korur.
Ev Alarm Sistemi İçin Para Harcamaya Değer mi?
Yapılan araştırmalarda ev güvenlik sistemlerinin, evleri hırsızlardan koruduğu ve hırsızların gözünü korkuttuğu ortaya çıkmıştır. Bir güvenlik sistemi satın almaya değip değmeyeceğini belirlerken, ihtiyaç duyulan koruma seviyesini göz önünde bulundurun.
Suç oranı yüksek olan yerlerde yaşayanlar veya kıymetli eşyalarını evde tutanlar, muhtemelen ev güvenliğine öncelik verecektir. Sistemin değip değmeyeceği ise, her bir hedefe ve ihtiyaç duyulan sistemle ilgili özel maliyetlere bağlı olacaktır.
Ev Alarm Sistemlerinde İnternet Gerekli mi?
Hayır duyulmaz. Çoğu şirket, ev güvenlik sisteminin kurulması için bir internet bağlantısının olması gerektiğini tavsiye ederken, bir internet bağlantısına ihtiyaç duymayan modelleri de gerekirse tercih edebilirsiniz.