Ev temizliğinde büyük kolaylık sağlayan robot süpürgeler artık hayatımıza girmeye başladı. Robot süpürgeler, robot süpürge modelleri ve bu modellerin özelikleri ile ilgili detaylı bilgileri bu içeriğimizde bulabilirsiniz.
Ev süpürmek, kadın ya da erkek herkesin korkulu rüyaları arasında yer alıyor. Zira erişilemeyen mobilya altları her zaman bir sorun olurken, süpürme esnasında yarı eğilir durumda olunduğu için zamanla kalıcı bir sırt ve bel sorunu bile ortaya çıkabiliyor. Ancak teknolojinin gelişmesi ile beraber, bu duruma akıllı bir çözüm getirildi: Robot süpürgeler. Tamamen kendi başına çalışan ve siz evde olmasanız dâhi görevini ifa etmeye devam eden bu akıllı süpürgeler, bireyleri zorlu süpürge koşullarından bir nebze dahi olsa uzaklaştırabiliyor. Peki, uygun fiyatlı robot süpürge modelleri ve özellikleri nelerdir?
Bu konuya geçmeden önce, robot süpürgelerin içerisinde bazı sensörlerin de olduğu bilinmeli. Zira bu sensörler tüm robot süpürgelerde olduğu için, fiyatı da doğrudan etkiliyor. Eğer bu sensörlerin ne işe yaradığını bilirseniz, ihtiyacınız olmayacak bir sensörü tercih etmeyerek, fiyatı düşürebilirsiniz.
Peki, robot süpürge nedir? Bu süpürgeler, temizlik işini sizden devralarak, size dinlenme imkânı sunmaktadır. Elektrikli süpürgeler ile kıyaslandığında bu cihazlar daha sessiz çalıştığı için, istenilen saatte kullanılabiliyor. Robot süpürgeler hortum ve kabloları olmadığı için buralara takılma ya da kablo toplama gibi hususlar da mevcut değil.
Dolayısıyla size daha kolay ve rahat bir süpürge imkânı sunuluyor. Uzaktan kumandası ile bu süpürgeleri oturduğunuz yerden kontrol edebilir ya da hiçbir şeye dokunmadan nasıl çalıştığını izleyebilirsiniz. Peki, Robot süpürge alırken nelere dikkat edilmelidir ve neler bilinmelidir? İşte bu konu üzerine bilmeniz gereken her şey.

Robot Süpürge Özellikleri Nelerdir?
Eğer Türkçe ya da İngilizce bir Google araştırması yaparsanız, robot süpürge modelleri ve markalarına göz atabilirsiniz. Tüm robot süpürgeler, aynı mantık üzerinde çalışmakta. Ancak sahip oldukları sensörlere ve özelliklere göre bazı farklılıklar da mevcut. Burada fiyatlar arttıkça, sensörler ve özellikler de artış gösteriyor. Size tavsiyemiz, bir modelin özelliklerinin eviniz için gerekli olmadığını düşünüyorsanız, farklı bir modele bakmanız. Peki, bu robot süpürge özellikleri nelerdir ve hangi işe yaramaktadır?
Temizleme Modları
Herkesin aşina olacağı gibi elektrikli süpürgeler sert ve halı temizliği için ayrı ayrı ayarlanabiliyor. Bu durum, robot süpürgeler için de geçerli. Ancak bu süpürgeler akıllı olduğu için, sizin ayarlamanız gerekmiyor. Pek çok model temizleme modları arasında geçişi otomatik olarak yapmakta. Tabi sizin gönderdiğiniz verilere göre de değişiklik yapıyor. Yine bazı modellerde konsantre temizlik modu mevcut olabiliyor. Eğer bir yeri özellikle sildirmek istiyorsanız, konsantre temizlik sizin için bunu sağlıyor. Bazı modellerde odanın çift ve tek geçişi için modlar mevcut olduğu gibi, bazılarında duvar kenarlarına odaklanma imkânı oluyor.
Piyasada bulunan tüm robot süpürgeler farklı sayıda robot süpürge temizleme moduna sahip. Dolayısıyla ürünleri incelerseniz, hangisinin kaç modu olduğunu görebilir, bunlar arasından işinize yaramayacakları atabilirsiniz. Tabi burada temizleme modlarının artmasıyla beraber, fiyatın da arttığını bilmek gerek.

Robot süpürgeler, tahmin edileceği gibi temizliği yapabilmek için etrafında olan nesneleri ve çevresini algılayabilmelidir. Temizlik sırasında merdiven gibi büyük boşluklar sezerse dönüş yapmalı, mobilya ve benzeri engellere de takılmaksızın işini yapabilmelidir. Bu durum, navigasyon sayesinde yapılmaktadır. Bu sensör, cihazın çevresindekileri algılamasına imkân verir. Eğer merdiveniniz varsa, navigasyon derinlik sensörleri ile yüksek bir boşluk olduğunu görecek ve düşmeksizin geri dönecektir. Eğer bir eşya ya da nesneye denk gelinmişse, sensörler cihaza çarptığı bilgisini vererek, yön değişikliği yaptırır.
Bazı modellerde navigasyon ile ilgili bir kir sensörü bulunmaktadır. Eğer bu sensör varsa, cihaz kir miktarını da belirleyebilmekte. Temizlik modu da böylece tekrar ayarlanabiliyor.
Kontrol Düzeneği
Robot süpürge kontrol düzeneği nedir? Bu sensör, temel olarak iki işleve sahiptir ve tüm robot süpürge modellerinde vardır.
- Otomatik mod
- Planlama modu
Otomatik mod, bazı durumlarda manuel sistem olarak da bilinmekte. Zira burada çalıştırma bireyler tarafından yapılıyor. Her süpürge modelini, üzerinde bulunan bir butondan, bir uygulamadan veya uzaktan kumandadan kolay bir kontrol etmek mümkün oluyor. Eğer acil olarak ev temizliği yapmanız gerekiyorsa, bu mod sizin için can kurtarıcı bir özelliktir.
İkinci seçenek, yani planlama modu ise cihazı programlamanıza imkân tanıyarak, evde olmadığınız zamanlarda ya da istediğiniz vakitlerde çalışmasını sağlamakta. Böylece belirttiğiniz saat geldiğinde robot temizliğe başlayacaktır. Burada bilmeniz gereken, üst modellerde kontrol düzeneği akıllı hoparlörlere de uyum sağlayabiliyor. Böylece sesli kontrol de bir seçenek haline geliyor.
Haritalama
Haritalama iki şekilde olmakta. Bunlardan biri kamera sistemli robotlar, diğeri ise lazer yansımalarından faydalanarak, odanın bir haritasının yapılması. Bu özellik robot süpürgenin gerekmediği takdirde aynı noktayı tekrar yapmasının önüne geçerek, burayı daha önce temizlediğini, dolayısıyla burayı tekrar yapmaması gerektiğini söylüyor. Eğer temizlik esnasında şarjı biterse, şarjının doldurulması ardından kaldığı yeri de cihaza bildirerek, o noktadan devam etmesini sağlamakta.
Haritalama özelliği, günümüzde gittikçe yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Ancak bu fiyata da etki ediyor. Dolayısıyla bu özelliği tercih etmezseniz, ödeyeceğiniz fiyat da daha düşük olacaktır.
Yasak Bölgeler
Eğer robot süpürgenin girmesini istemediğiniz bir bölge varsa, gerekli bölgeye bir manyetik bant uygulayarak, robotun girmesini engelleyebilirsiniz. Robot süpürge sensörleri bu bandı algılayınca buraya girmeden geri dönecektir. Ancak bazı modellerde uygulama üzerinden özel sınır belirleme ayarı mevcuttur. Bu ayarlar sayesinde robotun belirli bir sınır içerisinden çıkmamasını sağlayabilirsiniz.
Örnek olarak robotunuzun mutfağa girmemesini isteyebilir ya da buradan dışarı çıkmamasını tercih edebilirsiniz. Bunu manyetik bantlar ya da varsa uygulama aracılığıyla yaparak, bunu sağlayabilirsiniz. Böylece siz evde olmasanız, dahi, süpürge sizin sözünüzden dışarı çıkmayacaktır. Bu durum evinizde herhangi bir odaya uygulanabilmektedir.
Robot Süpürge Wifi Olmadan Çalışır mı?
Robot süpürgelerin wifi (Kablosuz ağ) özellikleri uzaktan kontrol, zemin haritalarını kaydetme ve düzenleme, temizlik geçmişleri gibi farklı özellikleri kullanabilmenizi sağlar. Robot süpürgeler wifi olmadan da çalışabilir, ancak bu durumda bazı özelliklerini kullanmanız mümkün olmaz. Wifi, süpürgenizden tüm özellikleriyle faydalanmanızı sağlar.
Bunun yanında Wi-Fi özelliği olmayan robot süpürge modelleri de mevcut. Eğer evinizde wifi yoksa ve kullanmayı düşünmüyorsanız, fiyatı daha uygun olan wifi’siz modelleri tercih edebilirsiniz.

Boyut
Robot süpürgelerinde en önemli noktalardan bir tanesi de boyut. Zira insanlar mobilya altlarını almada ya da mutfak dolapları altında zorlu temizlik dakikaları yaşasa da, küçük boyutlu bir robot süpürge buraya hemen girebiliyor. Bunun için ilk olarak, mobilya ve dolapların yerden ne kadar yüksekte olduğunu bilmeniz gerekli. Ardından bu boyutla süpürge boyunu karşılaştırırsanız, kesin bir sonuca varabilirsiniz.
Ek olarak boyut olarak yüksek robot süpürgeler, alçak noktalara ulaşmada zorluk yaşayacak ve burada sıkışacaktır. Eğer süpürgeyi özellikle bu alanlar için alacaksanız, tavsiyemiz yüksek olmayan modeller tercih etmeniz. Ayrıca robot vakumu ne kadar büyükse, çöp kutusu da orantılı olarak büyük olmaktadır.

Her ne kadar piyasada olan tüm robot süpürgeler farklı özelliklere sahip de olsa, bu verdiğimiz özellikler tüm robot süpürgeler için geçerli. Dolayısıyla bunları bilirseniz, hangisinin ne işe yaradığını öğrenebilir, böylece sizin için gereksiz olan özellikleri olan bir robot süpürgeyi tercih etmeyerek, daha uygun bir seçeneği alabilirsiniz. Şarj konusunda da gelişmiş modellerin, şarjı belirli bir seviyeye düştüğünde şarj istasyonuna gidip, kendi kendini şarj etme özelliği bulunuyor. Bu sebeple siz evde olmasanız da süpürgeniz kendi kendini şarj edebiliyor. Benzer olarak bazı modellerde de çöp haznesini kendi boşaltma özelliği yer alıyor.
Peki, robot süpürge alırken nelere dikkat etmeli? Eğer e-ticaret mağazalarında robot süpürgelerle ilgili bir arama yapılırsa bu konuda pek çok seçenek ve geniş bir fiyat yelpazesi olduğu görülüyor. Bu sebeple satın almadan önce, bazı konuların da bilinmesi gerekiyor.
Robot Süpürge Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Robot süpürgeler evlerde tozları ve kirleri alabilme, girilemeyen aralıklara girebilme yeteneğine sahip. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar da mevcut. Bunlardan en önemlisi de robotun süpüreceği odanın dağınıklık miktarı. Robot süpürgeler, büyük engelli aşamadığı için bir sorun oluşabilir. Bu nedenle evinizde robotun aşamayacağı engeller varsa, ilk önce bunları kaldırmanız gerekli.

Evcil Hayvanlar
Evcil hayvanınız var mı? Kedi ve köpek gibi dostlarımız tüy dökmeleriyle tanınmakta. Peki, bu tüyler robot süpürge tarafından alınabiliyor mu? Buna cevabımız evet, ancak evcil hayvanlarla bu süpürgelerin arası pek de iyi değil. Özellikle kediniz varsa, kendi kendine hareket eden ve düşük seviyede ses çıkartan bu cihaz, ilgisini çok çekecek ve onunla oynamak isteyecektir. Bu sebeple eğer robotu almaya kararlıysanız, evcil dostlarımızı küçük bir süreliğine güvenli yerlere taşımak daha yararlı olacaktır.

Robot Süpürgeler Halıya Çıkıyor mu?
Robot süpürgelerin bir çoğu halıya çıkabilir ancak marka ve modele göre çıkabileceği yükseklik değişebilir. Çoğu robot süpürge modelleri için 1-2 cm yükseklik sorun olmuyor ancak daha kalın bir halınız varsa almayı düşündüğünüz model özelinde araştırma yapabilirsiniz.
Robot Süpürge Avantajları Nelerdir?
Herkes bir elektronik eşya almadan önce ne gibi avantajları olduğu özellikle merak edilen konular arasında. Her ne kadar robot süpürgeler dünyada yaygın olarak kullanılsa da, ülkemizde kullanımı hâlâ oldukça yeni. Bu sebeple pek çok kişi bu avantajların neler olduğunu da bilmiyor. Böylece bu süpürgeler yanlış tanınabiliyor ve satın alırken hatalar yapılabiliyor.
Burada öncelikle, robot süpürgelerin elektrikli süpürgeleri çöpe atmadığı bilinmeli. Zira robot süpürgelerin vakumları güçlü olsa dahi, çok güçlü bir elektrikli süpürgeye göre düşük kalıyor. Eğer kirler halıların altlarına işlemişse, süpürge gibi anında çekmeye nazaran, katmanlar arasında ilerleterek yüzeye çıkartıyor. O zaman bu süpürgenin avantajları ne?
Eğer evde yalnız yaşayan bir kadınsanız, bunun bir anlamı da mobilyaların altlarını temizlerken zorluk yaşayacağınız. Bu konuda robot süpürge, sizin için mobilya altına girerek, detaylı bir süpürge yapabilir. Böylece mobilyaları kaldırmak gibi zorlu durumlar artık oldukça kolay.
Buna benzer olarak çalışan kişiler de süpürge yapmak için gereken zamanı çoğu kez bulamamakta. Dolayısıyla ani misafirler söz konusu olduğunda çoğu kez ev gelişigüzel temizlenmekte veya süpürge bile yapılamamakta. Ancak bir robot süpürgeniz varsa, siz evde yokken sizin için çalışabilir. Burada güçlerinin az olduğu doğru, ancak bahsettiğimiz üzere pek çok model programlı olarak çalışabiliyor. Eğer gerekli ayarlamaları yaparsanız, gün içerisinde birden fazla kez çalışabilir. Eğer şarjı biterse şarj olmak için geri döneceği için şarjını doldurduktan sonra çalışmaya tekrar devam edecektir. Tabi burada evden çıkmadan önce robotun çalışmasına engel olabilecek kaba kirleri almanız şart.
Robot süpürge satın almayı düşünüyorsanız, robot süpürgeleri daha detaylı incelediğimiz “Robot Süpürge Alacaklara Tavsiyeler” başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz.
Robot Süpürge Modelleri Nelerdir?
Yazımızın buraya kadar olan bölümünde bu robotların ne olduğu, ne işe yaradığı, özelliklerinin ve avantajlarının neler olduğu ve nelere dikkat edilmesi gerektiğine değindik. Zira robot süpürge satın almadan önce ne aldığınızı ve temel özelliklerin neler olduğunu bilmeniz büyük önem sahibi. Peki, uygun fiyatlı modeller arasında en iyi robot süpürge modelleri neler? Bu listemizde değerlendirmeye aldığımız markalar şunlar.
- iRobot Roomba 605 Robot Süpürge
- iRobot Roomba 671 Robot Süpürge
- Anker Eufy Robovac 35C Wi-Fi Akıllı Robot Süpürge
- Anker Eufy Robovac R500 Akıllı Robot Süpürge
Peki, bu modellerin özellikleri nasıl? Bu konuda iRobot Roomba 605 Robot Süpürge şöyle.

iRobot Roomba 605 Robot Süpürge
iRobot Roomba 605, eviniz için tercih edebileceğiniz modeller arasında. Ürünün teknik özellikleri şöyle.
- Pil teknolojisi: Lityum-İyon yüksek yoğunluklu
- Pil performansı: 2200mAh
- Şarj edilebilir mi: Evet
- Şarj süresi: 3 saat
- Çalışma süresi: 60 dakika
- Aşılabilir engel: 20mm
- Toz kapasitesi: 0,5 litre
- Toz torbası: Torbasız
- Yükseklik: 92mm
- Ağırlık: 3600g
- Vakumlu temizleme hava filtresi: AeroVac
- Gürültü seviyesi: 61dB
iRobot, süpürgeyi üç aşamalı bir temizleme ile yapıyor. Dolayısıyla aldığınız verim de daha yüksek. Böylece vakumla aldığı toz ve kirleri, hemen haznesine almakta. İster sert zemin, isterse halı olsun kirleri kolayca temizleme özelliği mevcut. Cihazın temizleme başlığı otomatik olarak ayarlanmakta olup, bulunduğu zemine hızlı bir şekilde değişiyor.
iRobot, kir sensörü de bulunduruyor. Bu nedenle eğer cihaz bir bölgede daha yoğun kir algılarsa, burayı temizleyebilmek için daha fazla güç harcıyor. Eğer şarjı kritik seviyelere inerse, otomatik şarj olma özelliği ile kendi kendini şarj etmek için gidiyor.
Cihazda sensör olarak haritalama ve navigasyon sensörleri mevcut olup, böylece evinizi daha kolay ve hızlı şekilde temizlemenize imkân veriyor. Eğer iRobot’un bir yere girmesini istemiyorsanız, sanal duvarı ile gerekli komutlarını girebilirsiniz.

iRobot Roomba 671 Robot Süpürge
Eğer daha fazla performans ve özellik istiyorsanız, iRobot Roomba 671 özellik bakımından 605’e göre daha gelişmiş. Bu cihazın teknik özellikleri şöyle.
- Vakumlu temizleme hava filtresi: HEPA
- Gürültü seviyesi: 61dB
- Çalışma süresi: 90 dakika
- Toz torbası: Torbasız
- Ağırlık: 3600g
- Toz kapasitesi: 0,5 litre
- Aşılabilir engel: 20mm
- Boy: 34cm
- Pil tipi: Li-Ion
- Wi-Fi: Evet
- Şarj süresi: 3 saat
Eğer mobilyalarınız daha darsa, iRobot Roomba 671 daha dar yerlere girebildiği için sizin bu sorunuzu ortadan kaldırabilecektir. Çalışma süresi önceki modeline göre arttırıldığı için, şarj olma gereksinimi duymadan önce daha uzun süre sizlerin hizmetinde olacaktır. Şarj olmak için gerek duyduğu süre değişmediği için sağladığı verim de artmaktadır.
Bu modelde Wi-Fi özelliği mevcut olup, yukarıda değinmiş olduğumuz üzere bunu kullanmak istemiyorsanız, basitçe bunu kurmamanız ve internet bağlantısını yapmamanız yeterli. Ancak yine de bağlantısını yapmak isterseniz temizleme geçmişini görebilir, temizleme faaliyetini izleyebilirsiniz. Ayrıca robot süpürgesini de otomatik olarak güncel tutabilirsiniz.
Köşeleri ve kenarları süpürmekte olan cihaz, hem halılarda hem de sert zeminlerde etkili olarak sonuç vermekte. Temizleme başlığı otomatik olup, sizin hiçbir şey yapmanıza gerek kalmadan tüm değişikliği kendi yapabilir. Önceki modelde olduğu gibi kir sensörü bulunan cihaz, böylece daha kirli yerlerde daha fazla çaba harcayacaktır. Haritalama ve navigasyon sensörleri de yer almaktadır.
iRobot Roomba 671 ve Roomba 605 Karşılaştırılması
Teknik özelliklerini ve detaylarını verdiğimiz bu ürünler aynı gibi görünse de, aslında büyük farklılıklara sahip. Öncelikle boy konusunda 671, daha mini boyuyla öne çıkıyor. Roomba 605 daha yüksek olduğu için, evinizde mobilya ya da dolap altlarına giremeyebilir. Ancak buna karar vermeden önce, tavsiyemiz evinizde ölçüm yapmanız. Zira mobilya ve dolap altlarınız yeterli genişliğe sahipse, Roomba 605 altında temizliği kolayca yapabilir.
İki modelin de şarj süreleri 3 saat olarak sabit olmakla beraber, 671 çalışma süresi 90 dakika. Dolayısıyla Roomba 605’e göre daha uzun süre temizlik yapabiliyor. Bunun haricinde Roomba 671 Wi-Fi özelliği de bulunması sebebiyle akıllı özelliklere sahip.
Ancak bunlar dışında sensörleri, kullanıldığı zeminler ve temizleme sistemi gibi hususlar aynı. İki cihaz da evcil hayvan tüylerini alabiliyor. Bu ürünleri almadan önce mutlaka bakmanız gereken konu mobilya ve dolap altlarınızın ölçüsü. Eğer ikisinin de uyduğu farz edilirse ve eviniz daha çok temizlik gerektiriyorsa, Roomba 671 daha uzun süre aktif kalacağı için temizliği de daha fazla yapacaktır. Ancak evinizin o kadar temizlik gerektirdiği düşüncesinde değilseniz, 605 sizin için yeterli olacaktır.
Dolayısıyla bu iki üründen hangisi sizin ihtiyacınızı en iyi şekilde karşılıyorsa, tercih etmeniz gereken cihaz da odur.

Anker Eufy Robovac 35C Wi-Fi Akıllı Robot Süpürge
Anker Eufy Robovac 35C şu teknik özellikleri bulundurmaktadır.
- Çalışma süresi: 100 dakika
- Şarj süresi: 6 saat
- Toz kapasitesi: 0,6 litre
- Aşılabilir engel: 16mm
- Boy: 70mm
- Pil teknolojisi: Lityum
- Şarj edilebilir: Evet
- Wi-Fi: Evet
- Gürültü seviyesi: 55dB
- Toz torbası: Toz torbası
100 dakika gibi daha uzun bir çalışma süresine sahip olan Anker Eufy Robovac 35C, vakum gücü ve üç noktalı temizleme sistemi ile daha detaylı bir temizlik fırsatı sunmaktadır. Çok sessiz şekilde çalışan cihaz, siz uyurken sizi rahatsız etmeden gece boyu çalışmaya devam edebilir. Eğer şarjı çok düşük seviyelere inerse, kendini otomatik olarak şarj etmektedir.
Eğer herhangi bir nedenle robotun girmesini istemediğiniz bir yer varsa, bu durumu ona belirtirseniz robot sadece belirlediğiniz sınırlar içerisinde çalışmasına devam edecektir. Bu modelde Wi-Fi seçene mevcut olup, böylece bu teknolojinin getirdiği tüm yararlardan faydalanabilirsiniz. Ancak güvenlik sebepleriyle kullanmak istemiyorsanız, bu özelliği kurmamanız durumunda herhangi bir sorun da kalmayacaktır. Anker Eufy Robovac 35C navigasyon sistemi sayesinde temizliği daha etkili yapmakta ve engelle karşılaştığında kolayca aşabilmektedir.

Anker Eufy Robovac R500 Akıllı Robot Süpürge
Anker Eufy Robovac R500, 35C ile karşılaştırılırsa teknoloji bakımından biraz daha geriden seyrettiği görülüyor. R500 teknik özellikleri şöyle.
- Şarj süresi: 6 saat
- Aşılabilir engel: 15mm
- Çalışma süresi: 100 dakika
- Boy: 70mm
- Toz kapasitesi: 0,6 litre
- Wi-Fi: Hayır
- Pil teknolojisi: Li-Ion
- Toz torbası: Toz torbası
- Gürültü seviyesi: 60dB
Anker Eufy Robovac R500, 35C ile aynı çalışma süresi, otomatik şarj, toz kapasitesi ve şarj zamanına sahip olmakla beraber, teknoloji bakımından biraz daha geriden takip ediyor. Burada sensör arasında düşmeyi önlemleri mevcut olsa da, haritalama, Wi-Fi gibi özellikleri yer almıyor.
Ancak gerekli planlamasını yaparsanız, diğer robot süpürgeler gibi siz yokken çalışıyor. Dolayısıyla siz işteyken R500, planınıza uygun olarak işleri yapabiliyor.
Anker Eufy Robovac R500 ve 35C Karşılaştırma
Peki, hangi Anker Eufy daha uygun? Aslında bu seçim tamamen sizin arzunuza ve ihtiyacınıza göre şekillenmekte. Zira belirttiğimiz üzere R500 sadece sensör bakımından bazı eksiklikler bulunduruyor. Örneği Wi-Fi desteği yok. Ancak merdivenden düşmesini önlemek için gerekli sensörleri de var. Her iki ürünün çalışma ve şarj süreleri de aynı.

Robot Süpürge Bakım Onarımı
Eğer robot süpürge alacaksanız, uzun süreli bir kullanım istiyorsanız her elektronik eşya gibi bakım onarım yapma durumunuz var. Burada öncelikle aldığınız ürünün kullanma kılavuzunu okuyarak bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Robot süpürge bakımına geçmeden önce bilmeniz gereken bir konu da bu cihazların bazen yerlerine kenetlenmeyebildiği.
Burada herhangi bir sorun bulunmayıp, aslında tamamen normal bir olay. Bunun için şarj noktasını konumlandırırken tavsiye edilen köşe noktalardan ziyade, daha orta bir yerde koymanız. Zira böylece robot daha kolay kenetlenebilecektir. Ayrıca şarj cihazının yerini değiştirmek de bir çözüm getirebilir. Burada tavsiye edilen ikinci konu, şarj cihazının gelip, geçilen noktalarda olmaması ve mobilya altı gibi konumlara da yerleştirilmemelidir. Uygun yeri bulmanız biraz zaman alabilecek olsa da, bulduktan sonra bu durum kalkacaktır.

Peki, robot süpürge temizliği nasıl yapılır? Bunun için önerilen, birkaç kullanımda bir filtreyi temizlemeniz. Bu sayı birkaç düzine olduğunda ise filtre değişimi yapmanız tavsiye edilir. Burada yan sanayi filtreleri kullanma şansınız da mevcut. Böylece filtre alırken tasarruf da yapabilirsiniz. Ancak bu filtreleri kullanmak, cihazınızın garantisini geçersiz duruma düşürebilir.
Robotun fırça rulosunu temizleme esnasında, buraya sarılmış saçları kesebilirsiniz. Tekerlek, yan fırçalar ve fırça rulosu üzerinde gördüğünüz yatakları da birkaç haftada bir kez olmak kaydıyla temizlemeniz yeterli olacak.
Bundan sonra kullanım kılavuzuna bakarsanız, burada temizleme için bazı aşamaların olduğu da görebilirsiniz. Özellikle sensörler temizlenirken, bu aşamalara uymak oldukça önemli. Eğer temizleme esnasında ulaşamadığınız noktalar varsa ve buralarda toz görünüyorsa, buraya hava tutarak bunları giderebilirsiniz.
Peki, ne zaman parça değişimi yapılır? Yan fırçalar ve filtrelerin genellikle yılda birkaç kez değişimi gerekir. Fırça rulosu senede bir kere, robot süpürge pilini ise iki yılda bir değiştirmeniz yeterli olacak. Ancak pil durumu genelde ne kadar sıklıkla kullanıldığına göre değişmekte. Eğer robot süpürgeniz Roomba ise tamir edilebilme imkânı da yer almakta.