Ana SayfaDekorasyonEn Önemli 5 Dekorasyon Kuralı

En Önemli 5 Dekorasyon Kuralı

Bu makaleyi okuduğunuzda, her dekoratör tarafından kullanılan temel dekorasyon kurallarını tanıyabilecek ve kullanabileceksiniz. Kim bilir, belki de biraz birikim yapacak veya yeni bir kariyerin ilk basamaklarını çıkmaya başlayacaksınız! Şimdi en baştan başlayalım ve dekorasyonun ne olduğunu anlayalım…

Dekorasyon Ne Demek?

Dekorasyon, mekânsal genişliğin yanı sıra yüzeyleri işleme yoluyla iç mekân deneyimini geliştirme ve biçimlendirme sürecidir.

İç mimarlık ile karıştırılmaması gereken dekorasyon, geleneksel dekorasyona ek olarak çevre psikolojisi, mimari ve ürün tasarımının özelliklerinden de yararlanır.

Bir dekoratör, dekorasyon alanında uzman kabul edilen veya işlerinin bir parçası olarak iç mekanlar tasarlayan kişidir.

Dekorasyon, programatik bilgileri analiz eden, kavramsal bir yön belirleyen, tasarıma şekil veren, grafik iletişim ve yapım belgeleri üreten yaratıcı bir uygulamadır. Bazı yetki alanlarında, dekoratör işlerini yapmaları için lisans almalıdır. ” – Kaynak:Vikipedi

Artık dekorasyon hakkında bir fikriniz olduğuna göre, devam edebilir ve gerçekten işinize yarayacak olan dekorasyon ilkelerini öğrenebiliriz. Haydi başlayalım!

En Önemli 5 Dekorasyon Kuralı

Uyum ve Ahenk

Dekorasyon yaparken evi bir bütün olarak düşünmek gerekir. Bu nedenle, belirlenmiş bir tarz ve temanın baştan sona devam etmesi en doğrusu olacaktır.

Bu, tüm dekorasyon öğelerinin aynı olması gerektiği anlamına gelmez elbette, ancak bütünlüğü güçlendirmek için uyumlu olmalı ve birbirlerini tamamlamalıdır.

Bu temayı veya tarzı oluşturmanın bir yolu, üzerinde gerçekten iyi düşünülmüş renk kullanımıdır. Genel olarak renk şemaları, bir mekanı bütün haline getirmenin harika bir yoludur.

Örneğin, üç veya dört renk seçebilir ve bunları evin her yerinde farklı tonlarda kullanabilirsiniz. Renk eşleme tekeri kullanmak, başlangıç olarak harika bir adım olabilir.

En Önemli 5 Dekorasyon Kuralı

Denge

Sadece bu makaleye şöyle bir göz atanlar için kısa bir cümle ile özetlersek; bir odadaki görsel ağırlığın eşit dağılımı olarak tanımlanabilir. Üç denge çeşidi vardır: simetrikasimetrik ve radyal.

Simetrik denge genellikle geleneksel iç mekanlarda bulunur. Simetrik denge, dikey bir eksenin her iki tarafında aynı pozisyonlarda tekrarlanan aynı nesnelerle tasvir edilir.

Örneğin bir odanın her iki tarafında benzer aynalar olan eski odaları hatırlayabilirsiniz. Bu simetri aynı zamanda insan formunu da yansıtır, bu yüzden dengeli bir ortam bize yabancı gelmez.

Asimetrik denge günümüzde tasarımlarda daha uygundur. Denge, eşit görsel ağırlığa veya göz çekiciliğine sahip bazı nesnelerle elde edilir.

Asimetrik denge daha gündelik, rahat ve daha az duyguyu yansıtır, ancak elde edilmesi daha zordur. Asimetri hareketi çağrıştırır ve daha canlı iç mekanlara yol açar.

Radyal simetri , bir tasarımın tüm öğelerinin bir merkez noktası etrafında dizilen tasarımdır. Döner bir merdiven de radyal dengenin mükemmel bir örneğidir. İç mekanlarda sıklıkla kullanılmasa da, uygun şekilde kullanıldığında ilgi çekici bir tamamlayıcı öge olarak kullanılabilir.

En Önemli 5 Dekorasyon Kuralı

Odak Noktası

Dekorasyonun en büyük düşmanı bıkma hissidir. İyi tasarlanmış bir oda, büyüklüğüne bağlı olarak her zaman bir veya daha fazla odak noktasına sahiptir. Bir odak noktası, dikkat çekmek için baskın olmalı ve izleyiciyi daha ileriye bakmaya teşvik edecek kadar ilginç olmalıdır.

Bu nedenle bir odak noktası kalıcı bir izlenime sahip olmalı, ancak aynı zamanda ölçek, stil, renk veya tema ile bağlantılı dekorasyonun ayrılmaz bir parçası olmalıdır. Bir şömine veya düz bir TV , çoğu insanın bir odanın odak noktası dediğimizde düşündüğü ilk örnektir.

Alanınızda şömine gibi doğal bir odak noktanız yoksa, belirli bir mobilya parçasını, sanat eserini vurgulayarak veya yalnızca bir odada zıt bir renkle boyayarak bir odak noktası oluşturabilirsiniz. Yine de dengeyi korumaya çalışın, böylece odak noktası tüm dikkati üzerine toplamaz.

En Önemli 5 Dekorasyon Kuralı

Ahenk

Müzik hakkında konuşacak olsaydık, ahenk müziğin nabzının atışı olarak tanımlardık. Dekorasyonda, ahenk tamamen görsel desen tekrarı ile ilgilidir. Ahenk, süreklilik, tekrarlama veya organize hareket olarak tanımlanır.

Bu temaları bir tasarımda elde etmek için tekrar, ilerleme, geçiş ve kontrast hakkında düşünmeniz gerekir. Bu mekanizmaları kullanmak, alanınıza bir hareket hissi verecek ve gözü bir tasarım öğesinden diğerine yönlendirecektir.

Tekrar, aynı elementin bir alan boyunca birden fazla kez kullanılmasıdır. Bir deseni, rengi, dokuyu, çizgiyi veya başka herhangi bir öğeyi veya hatta birden fazla öğeyi tekrarlayabilirsiniz.

Devamlılık, bir ögeyi ele almak ve onun özelliklerinden bir veya daha fazlasını çoğaltmak veya azaltmaktır. Bunun en belirgin uygulaması, boyuta göre bir derecelendirme olacaktır.

Basit bir tepsi üzerinde farklı boyutlarda bir mum süsü, doğal devamlılık nedeniyle ilgi yaratır. Ayrıca, her öğenin aynı tonun biraz farklı bir tonu olduğu tek renkli bir renk şemasında olduğu gibi, renk yoluyla ilerleme sağlayabilirsiniz.

Geçişi tanımlamak biraz daha zordur. Tekrar veya devamlılığın aksine, geçiş, gözün doğal olarak bir alandan diğerine kaydığı daha yumuşak bir geçişin olmasını sağlamaktadır. En yaygın geçiş, kemerli bir kapı veya dolambaçlı yol gibi nazikçe geçiş için kavisli bir çizginin kullanılmasıdır.

Son olarak, kontrast oldukça kolay ve anlaşılırdır. Bir kanepedeki siyah beyaz yastıklar gibi birbirine zıt iki unsur koymak, bu tasarım ilkesinin ayırt edici özelliğidir. Karşıtlık, birlikte kullanılan daireler ve kareler gibi biçimsel karşıtlıklarla da ima edilebilir.

Kontrast oldukça uyumsuz olabilir ve zaten genellikle bir alanı canlandırmak için kullanılır. Çok fazla kontrast oluşturarak bu durumu tersine çevirmeyin sakın, diğer öğeleri de dikkate alın.

En Önemli 5 Dekorasyon Kuralı

Detaylar

Sonsuz zahmete katlanmanın gerekli olduğu dekorasyonun bir diğer önemli unsuru da detaylardır. Abajurdaki süslemeden, yastığın üzerindeki boruların renginden, ışık anahtarlarına ve dolap tutma kollarına kadar her şeye dikkat edilmesi gerekir.

Renklerin aksine insanlar ayrıntıları sıkıcı bulurlar. Sonuç olarak, ihmal edilir ve gözden geçirilir veya genellikle dışarıda bırakılır. Renk, bir şemanın tüm ruhunu ve yaşamını ifade ettiğinden; detaylar da dekorasyonun önemli bir dayanağıdır. Detaylar açık olmamalı, ancak bir odanın genel hissini artırmalıdır.

Ölçek ve Oran – Bu iki tasarım ilkesi el ele gider, çünkü her ikisi de boyut ve şekil ile ilgilidir. Oran, bir tasarım öğesinin diğerine veya bir öğenin bütüne oranıyla ilgilidir. Ölçek, bir nesnenin diğerine kıyasla boyutuyla ilgilidir.

Renk – Renklerin, dekorasyonda yaratmak istediğiniz atmosfer üzerinde kesin bir etkisi vardır. Renkler ruh halimizi etkilediği için dekorasyon yaparken renkleri göz önünde bulundurmamızda fayda var.

En Önemli 5 Dekorasyon Kuralı

En Önemli 5 Dekorasyon Kuralı

En Önemli 5 Dekorasyon Kuralı

En Önemli 5 Dekorasyon Kuralı

En Önemli 5 Dekorasyon Kuralı

En Önemli 5 Dekorasyon Kuralı

En Önemli 5 Dekorasyon Kuralı

En Önemli 5 Dekorasyon Kuralı

En Önemli 5 Dekorasyon Kuralı

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR