Kendi yetiştirdiğiniz ananaslar dışarıdan satın alacağınız ananaslardan daha küçük olsa da çok daha lezzetli olacaktır. Bunu daha önce duymamış olabilirsiniz ancak manavdan ya da pazardan aldığınız ananastan evinizde ananas yetiştirmeniz gerçekten mümkün.
Eğlenceli bir bahçecilik projesi arıyorsanız belki de aradığınız şey tam da budur. Her ne kadar ananasın olgunlaşması biraz zaman alacak olsa da yapmanız gerekenler oldukça basit. Ananası dışarıda yetiştirilmesi imkansız olan soğuk iklimlerde yaşayan kişiler için evde yetiştirmek harika bir fırsattır.
Ananas Evde Yetişir Mi?
Evde ananas yetiştirmek hiç de zor değildir. Başarılı bir şekilde köklendirilmiş bir ananas bitkisi, bol sıcak ve yeterli nem sağlandığı müddetçe haftalar içinde büyümeye başlayacaktır.
Köklendikten sonra ananas bitkisi yaklaşık iki yıl içinde olgun bir meyve verecektir ancak bu sürenin uzunluğu sağladığınız koşullara göre değişiklik gösterir.
Bir ana bitki satın alıp ana bitkiden çıkan sürgünleri kesip ekerek ya da olgun meyvenin tepesini keserek evde ananas yetiştirmeye başlayabilirsiniz.
Hangi yöntemi uygularsanız uygulayın yeterli bir alana sahip olmanız gerekir çünkü bitkinin gelişebilmesi için en az 19 litrelik kova ya da saksıya ihtiyacınız olacak.
Evde Ananas Yetiştirme
Güneş ışığı
Ananaslar tam güneş ışığını tercih eder, bu nedenle onları günde en az 6 – 8 saat ışık alabilecekleri bir yere koyun. Ananası evinizde doğrudan bolca güneş ışığı alabileceği bir yere koyun.
Yapay Işık
Evinizde yeterince güçlü güneş alan bir nokta yoksa güneş ışını desteği verecek bir suni yetiştirme ışığı almayı düşünebilirsiniz. Yüksek yoğunluklu veya LED lambalar ananasın büyümesini destekleyecek en iyi seçeneklerdir. Kışın da bitkinin günde en az 8 saat güneş almasına dikkat edin.
Sıcaklık ve Nem
Tropik köke sahip olduğu için ananas soğuk ve kuru havada büyüyemez, don koşullarında asla hayatta kalamaz. En iyi sonucu almak için ananas bitkinizi 18 – 35°C sıcaklıklarda tutun.
Neme gelince, evinizdeki nem koşulları muhtemelen ananas bitkiniz için uygun olacaktır. Özellikle kuru bir iklimde yaşıyorsanız bitkinizi arada bir su püskürterek nemlendirebilirsiniz ancak asla doyma noktasına getirmemelisiniz.
Ananas Bitkisini Sulama
Ananas bitkinizi ömrü boyunca bol bol sulayın. Çoğu ananasgil bitkisi gibi ananasınızı asla alttan su içinde bırakmamalı, her zaman üstten sulamalısınız. Ananaslar yeterli miktarda su alamazsa daha yavaş büyür ancak az sulanmaya karşı çok sulanmaya nazaran genellikle daha toleranslıdırlar.
Üst ve kök çürümesi, bitkinin çok sık sulanması veya drenajı az olan toprağa ekilmesinden kaynaklanan mantar hastalıklarıdır. Bu sorunu gidermek için bitkinizi drenajı iyi bir toprakla dolu başka bir saksıya almayı ya da sulama sıklığınızı azaltarak toprağın sulamadan sulamaya kurumasına izin vermeyi düşünün.
Gübre
Genç ananas bitkinize büyüme dönemi boyunca her ay hafif sıvı gübre verin. Ananas ilk yaşını doldurunca bitkinize birkaç ayda bir gübre verebilirsiniz.
Budama ve Bakım
Ananas bitkisini budamak bitki sağlığından öte bir estetik meselesidir. Bitkiyi budarken daha eşit bir görünüm elde etmek için daha uzun yaprakları kesmeniz yeterlidir.
Saksı ve Boyutu
Bir ananas bitkisinin büyüme döngüsü için 19 litre hacminde bir saksı uygun olacaktır. Saksı pişmiş toprak, seramik ve plastik bir kova bile olabilir, yeter ki drenajı iyi olsun.
Saksı Toprağı ve Drenaj
Ananas bitkisini nemli ancak drenajı iyi bir toprağa ekin. Geleneksel saksı karışımları işinizi görecektir ancak ananasgillere özel toprak karışımı bulabilirseniz çok daha iyi olacaktır. Toprağın yapısının hafif asidik olması faydalıdır ancak genel olarak pH seviyesi nötr olan ortamlarda da büyüyebilirler.
Ananas Bitkisinin Saksıya Ekilmesi ve Başka Bir Saksıya Alınması
Genellikle ananasların başka bir saksıya alınmasına gerek duyulmaz. Yeni köklenmiş bir ananasın çok tırtıklı (tutarken dikkatli olun!), uzun ve şeritli (sağlıklı bir bitkide 76 cm uzunluktadır) yaprakları çıkacaktır.
Bitki olgunlaştıkça kökten filizler çıkmaya başlayacaktır. Bunlar dikkatli bir şekilde alınıp ayrı ayrı saksıya ekilebilir ancak ana bitkinin başka bir saksıya alınmasına gerek yoktur. Bitki meyve verdikten ve meyveyi hasat ettikten sonra ana bitki ölmeye başlayacaktır. Bu nedenle onu atıp sürgünlerle ilgilenebilirsiniz.
Ananas Bitkisinin Yazın Dışarıya Alınması
Ananas dışarıya alındığında da mutlu olacaktır. Tam güneş aldığından emin olun.
Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Ananas bitkisinin az sulanmayı fazla sulanmadan daha iyi tolere edebildiğini unutmayın, bu nedenle gözünüz hep onda olsun. Ananas bitkisi doğadan yeterli suyu alıyorsa kendiniz bir daha sulayıp dengesini bozmayın.
Bitkiyi tam güneş alan bir yere koyun ve düşük sıcaklıklara karşı hava tahminlerini takip edin.
Ananas Bitkisinin Eve Geri Alınması
Ananas bitkinizi sonbaharda sıcaklıklar düşmeye başlayınca içeri alın. 29°C ve üzerindeki sıcaklıklarda en iyi gelişimi gösterdiklerini ve sıcaklık 21°C’nin altına düştüğünde uyku haline geçtiklerini göz önünde bulundurun.
Bitkiyi içeri almadan önce birkaç hafta yavaş yavaş daha gölgeli yerde tutarak kış boyunca maruz kalacağı ev koşullarına alışmasını sağlayın.
Ananas Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Ananas Bitkisini Çoğaltmak Kolay Mıdır?
Manavdan aldığınız ananas meyvesini çoğaltmak için bitkinin yapraklı üst kısmını çevirerek veya keserek çıkarın. Altındaki birkaç yaprağı da alın. Kestiğiniz parçayı birkaç gün kurutun.
Kestiğiniz parçayı yapraklar toprak seviyesinde ya da biraz üstünde kalacak şekilde ekin ve sulamaya başlayarak toprağı nemli tutun. 8 hafta gibi bir sürede kökler çıkmaya başlayacaktır.
Ananasta Hangi Zararlı Böcekler Yaygın Olarak Görülür?
Pamuklu ve kabuklu bitler gibi yaygın görülen zararlı böceklere dikkat edin. Böcek istilasına dair bir belirti fark ederseniz bitkinize bu belirtiler ortadan kaybolana kadar sık sık neem yağı gibi bahçecilikte kullanılan toksik olmayan yağlar uygulayın.
Evde tropikal bitkiler yetiştirmeyi seviyorsanız bu yazımızı da okumanızı öneririz. https://evterapisi.com/papaya-yetistirme/