Eviniz en fazla vakit geçirdiğiniz alanlardan biridir. Keza, burada az zaman harcasanız bile, ev daima özlenilen bir alan olarak insanların kafasında yer edinmiştir. Günümüzde, dış dünyanın karmaşası, koşturmalar, yorgunluklar, insanların birbirlerine hoyratça davranışları vd. gibi faktörler de, herkesi kendi evine kapanmaya itmiştir. Ev, bu yüzyılda huzur demektir. Günümüzde insan, evinde vakit geçirmenin verdiği rahatlığı, hiçbir şeye değişmemektedir.
Nitekim, bu huzurlu yuvanın sürekli bakıma ihtiyacı olmaktadır. Bir evi oluşturan en önemli unsurların başında, mobilyalar gelmektedir. Bilhassa, salonda ve oturma odasında kullanılan mobilyalar, evinizin atmosferini de değiştirir. Bu anlamda, onların da kullanım ömürleri vardır ve kimi zaman bakıma ihtiyaçları olabilir. Peki, mobilyalarımızın bakıma ihtiyaç duyduklarını nasıl anlarız? Eğer, yeni bir mobilya takımı alma gücümüz yoksa, eski mobilyalarımıza bakımı kendimiz nasıl yaparız? Bu konularda, çeşitli teknikler uygulamamız mümkündür. Mobilya boyamak eğlenceli olduğu kadar, dikkat edilmesi gereken de bir iştir.
Mobilyalar Neden Bakıma İhtiyaç Duyar?
Genellikle ahşap olan mobilyalar belli bir kullanım oranına eriştikten sonra, bakım sinyalleri verirler. Mobilyaların bakımı, onların kalitesiyle ve kullanım alanlarıyla da yakından ilgilidir. O yönde, zaten mobilyalarınızı size bakım sinyallerini de kendileri mutlaka verir. Bilinir ki, evden genellikle hanımlar sorumludur ve onlar da sık sık eşyaların yerlerini değiştirebilirler. Fakat, eşyaların yerlerinin değiştirilmesi, mobilyalara zarar da verebilmektedir. Mobilyaların taşınırken bir yerlere çarpması, bir yerlerinin çizilmesi gibi faktörler de onları hasara uğratabilir.
Bununla birlikte, oda sıcaklığı, soğuk havanın veya güneşin etkisi de bu eşyaların kullanım ömürlerini belirlemektedir. Ahşap mobilyalar neme karşı çok duyarlıdır. Mobilyalarınız aşınmaya başladıklarında, belli kısımlarının çürüdüğünü fark edebilirsiniz. Keza, ıslandıklarında da şişme yapabilirler. Mobilyalarınızda ayrıca çizilme, çatlama, genişleme, kırılma gibi unsurlar da gördüğünüzde, bakım zamanının geldiğinin sinyalleri verilmeye başlanmıştır.
Mobilyaların yapımında farklı ağaç türleri kullanılabilir. Özellikle, bu konuda meşe ağacının sıkça kullanıldığını belirtebiliriz. Ayrıca, karaağaç, huş, ceviz ağacı, maun ağacı, akasya ağacı, kiraz ağacı, çam ağacı da kullanılabilmektedir.
Mobilyalara Bakım Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Mobilya bakımında dikkat edilecek kimi hususlar vardır. Bunların birçoğu temizlik yaparken de göz önünde bulundurulacak ayrıntılar içermektedir. Mobilyaların bakımıyla veya temizliğiyle ilgili dikkat edilecek ayrıntılar şu şekilde belirtilebilir:
- Öncelikli olarak, mobilyalarınızı sürekli temizlemenizin doğru olmadığını belirtmeliyiz. Onlar için kullandığınız her kimyasal, aldıkları her nem, yüzeylerine de zarar vermektedir. Bu yüzden, mobilyalarınızı iki haftada yahut ayda bir şekilde temizlemeniz tavsiye edilir.
- Mobilyalarınızı silmek için kullandığınız bezin çok ıslak olmaması gereklidir. Nemli bir bezle alınan tozlar, mobilyalarınızın daha sağlıklı kalmasını sağlar. Nemli bezle silseniz bile, ardından kuru bezle üstünden geçilmesi gereklidir. Bezin yumuşak pamuklu bir yüzeyinin olması da önemlidir.
- Mobilyalarınızı duvara çok dayamamanız, onların sırt ve yan bölgelerinde nefes alanı yaratacak açıklıklar bırakmanız yerindedir.
- Mobilyalarınızın parlaklığına da dikkat etmeniz gerekebilir. Öyle ki, vernik, cila gibi unsurların olmadığı yahut aşındığı noktalarda da, sorunlar baş gösterebilir.
- Mobilyalarınızın üstüne doğrudan temas sağlayacak malzemeler koymamaya özen gösterin. Özellikle, çaydanlık, tencere gibi sıcak materyallerin yanında; ağzına kadar dolu şarap kadehleri, kahve fincanları da tehlike arz edebilirler. Mobilya yüzeyinin sıcak-soğuk, her türlü malzemeyle doğrudan temasından mutlaka kaçının.
Mobilyaları Boyarken Hangi Tip Boyalar Kullanılmalıdır?
Zamanı geldiğinde, mobilyalarınızı kendiniz de boyayabilirsiniz. Bunun bir sakıncası yoktur; ama, seçtiğiniz malzemelere ve ürünlere özen göstermeniz gereklidir. Onun için de bazı hususları gözden kaçırmamanız gereklidir. Mobilyalarınızı boyamayı seçerken, uygun zamanı da oluşturmanız önemlidir. İnsanlar hız çağının etkisiyle, işleri bir an önce bitirme telaşında oldukları yahut bir işi bitirmeye vakit bulamadıkları için, kimi noktaları es geçmektedirler. Bu da, acelecilikle gelen bir yanlışlar zincirine sebebiyet vermektedir.
O anlamda, öncelikle, boya yapmak için en sakin ve geniş zamanınızı seçmeniz tavsiye edilir. Bu, hafta sonu izni, yıllık izin, bayram izinleri vd. gibi süreçler olabilir. Ardından, boya işlemlerine başlamadan önce, mobilyaların bulunduğu alanın havalandırılması gerekmektedir. Bu anlamda da, boyama işlemlerinin bahar aylarında, o ılık hava esintisiyle beraber yapılması daha isabetlidir. Havalandırmayla birlikte, boya yapılacak alana muşamba, gazete gibi malzemeleri de serin ve üstünüze boya yapabileceğiniz ve kirlendiğinden sorun yaratmayacak bir kıyafet giyin.
Mobilyalarınızı boyamadan önce, temizliklerini yapın. Eğer, üstlerinde açıklar, delikler varsa, ahşap macun kullanın. Ardından, sökülecek kısımları varsa, sökün. Ona göre, parçaların her birini ayrı ayrı boyamaya çalışın ki, mobilyanızın her yerinin bakımı tam sağlansın. Boyama işlemine geçmeden önce, seçtiğiniz boyanın suya karşı dayanıklı olmasına ihtimam gösterin. Bu anlamda, akrilik denilen ürünlerin ya da sentetik boyaların seçilmesi isabetlidir. Markalarının da iyi olması işinizi sağlamlaştıracaktır. Boyama esnasında, bilhassa rulo fırça kullanmanız da avantajlıdır. Rulo fırça, mobilyayı her yerine değin en eşitlikli ve yoğun şekilde boyayan materyallerden biridir.
Mobilyalar Boyanırken Dikkat Edilecek Püf Noktalar Nelerdir?
Evde mobilya boyamak için kimi püf noktalarının da üstünde durulması gereklidir. Boya işlemi kolay gibi görünse de, aslında işin iç yüzü o kadar da basit değildir. Bu anlamda, daha sağlıklı işlemler gerçekleştirebilmeniz için, evde mobilya boyamanın 7 püf noktası aşağıda verilmektedir:
Zımpara Yapın
Mobilya boyasından önce, ilk yapmanız gereken işlem zımparalamak olmalıdır. Eğer, mobilyanızda küçük bir bölgeyi yapacaksanız, elle; daha geniş bölgeyi yapacaksanız, titreşimli zımpara aletiyle bunu gerekleştirebilirsiniz.
Ahşap Macunu ve Dolgu Malzemesi Kullanın
Zımpara yapıldıktan sonra, mobilyaların üstündeki çatlakların, deliklerin, oyukların da kapatılması gereklidir. Eğer, bunu yapmazsanız, boya bazı noktalarda şişkinlik yaratabilir. Bu noktada, tespit ettiğiniz bölgeleri bu dolgu malzemeleriyle doldurun. Üstüne tekrar bir zımpara atın.
Astarlama Uygulayın
Zımparalama ve dolgu işlemleri gerçekleştirildikten sonra, astarlama kısmına geçilir. Astarlama yapılması adına da, su bazlı transfer astarı tercih edilebilir. Burada, kimi kısımlara iki kat astar da atabilmeniz mümkündür.
Suya Karşı Dayanıklı Boyalar Tercih Edin
Boya yapma aşamasına geçmeden önce, boya seçiminin iyi yapılması mühimdir. Bu anlamda, solvent bazlı ürünlerden ziyade, su bazlı boyaların kullanılması tavsiye edilir. Özellikle, akrilik boya alınabilir.
Doğru Fırçayı Kullanın
Akrilik boyayı tercih etmenizle birlikte, mobilyalarınızı boyarken doğru fırçayı da edinmeniz gereklidir. Nitekim, seçtiğiniz fırça sizi yarı yolda bırakmayacağı gibi, sağlam kıllara sahip olmalıdır ki, mobilyanızın üstüne dökülen parçalar olmasın. Bunun için de, kıllı fırçadan ziyade, rulo fırçanın kullanılması daha pratiktir. Rulo fırça geniş yüzeylerde rahatça kaydırılabilir. Ama, mobilyanızın küçük ayrıntıları varsa, orada da daha ince ama, sağlam kıllı fırçalar kullanılabilir.
Verniği Unutmayın
Boyama işlemi yapıldıktan sonra, son olarak vernik kısmına geçilir. Burada da, sprey vernikleri veya sıvı vernikleri edinebilirsiniz. Fakat, vernik yapmadan önce, mobilyaların kuruduğundan emin olmalısınız.
Mobilyanın Boyanacağı Bölümleri İyi Belirleyin
Hangi mobilyanızı boyayacaksanız, öncelikle onu iyi tespit etmeniz gerekir. Nitekim, eğer mobilyanızın kimi kısımlarının sökülmesi ve tekrar takılması gerekiyorsa, bunu çok dikkatli yapmalısınız veya bir uzmandan yardım almalısınız. Ayrıca, aynalı mobilyaların bu kısımlarına boya sıçramaması adına, etrafına bant kullanmanız da mümkündür.
Evinizin bakımını ve yenilemeleri kendiniz yapmayı seviyorsanız, Evde Fayans Boyama konulu kendin yap içeriğimizi okumanızı öneririz. evterapisi.com/fayans-boyarken-nelere-dikkat-edilmeli