Gerçek zambak olarak kabul edilmemesine rağmen, gala çiçekleri etkileyici çiçekleri ve yaprakları ile zambak bitkilerine oldukça benzeyen olağanüstü çiçeklerdir. Çok sayıda rengi bulunan gala çiçeği, köksaplardan yetişir ve bordürlerde kullanım için idealdir. Ayrıca saksılarda, açık havada veya güneşli bir pencerede yetiştirilmek için de oldukça uygundur.
Peki gala çiçeği bakımı nasıl yapılır? Gala çiçeği nasıl dikilir? Gala çiçeği anlamı nedir? İşte bahçenizin ışıldamasını sağlayacak gala çiçekleri hakkında birkaç ipucu!
Gala Çiçeği Bakımı
Calla lilyum olarak da bilinen gala çiçeklerinin bakımı ve yetiştirilmesi oldukça kolay süs bitkileridir. Detaylı bir bakım gerektirmeyen gala çiçeklerinin yetiştirilmesinde dikkat edilmesi gereken püf noktalar bulunmaktadır.
Gala çiçeğinizi yetiştirirken dikkat etmeniz gereken en önemli konu çiçeğinizin dikimi ve konumlandırılmasıdır. Gala zambaklarının yetişeceği topraklar bu noktada büyük önem taşımaktadır. Gala çiçeğinizi iyi drene edilmiş toprağa ekmeniz gerekmektedir. Gala çiçekleri konum olarak sıcak bölgelerde ve kısmı gölgelerde bulunmayı tercih eder. Doğru konumlandırılan gala çiçekleri oldukça hızlı bir gelişim gösterir.
Gala çiçekleri genellikle ilkbahar aylarında ekilir. Toprağın ısındığı ilkbahar dönemlerinde gala çiçeğinizi ekmeniz doğru bir gelişim sağlamasına yardımcı olacaktır. Çiçeğimizin dikimin ardından iyi sulanması gerekmektedir. Ayrıca gala çiçeğinizi büyüme mevsimi boyunca gübrelemeniz bitkinizin hızlı gelişimine destek olacaktır.
Bahçede yetiştireceğiniz gala çiçeğinizin etrafına bir malç tabakası yerleştirmeniz bitkinizi nemli ve yabani otlardan uzak tutacaktır.
Gala zambakları, çiçeklenme döneminin ardından uyku sürecine girmektedir. Bu süre zarfında, bitkinin ölmesine izin vermek için fazla sulamadan kaçınmalısınız.
Gala çiçekleri daha sıcak iklimlerde yıl boyunca yaşayabilse de ev ortamında yetiştirilen gala bitkileri çok sıcak alanlardan korunmalı ve daha serin alanlarda saklanmalıdır.
Gala çiçeğinizi ilkbahar aylarında daha yüksek sıcaklıklar gelene dek tercihen karanlık, serin ve kuru bir alanda bulunmalıdır. Aynı şekilde, zambaklarınızı kışın sonlarında içeriye taşımayı ve ilkbaharda dışarıya nakletmeyi seçebilirsiniz.
Büyüyen gala çiçeklerinin bakımı oldukça kolaydır. Bahçede veya evde yetiştirilebilen gala çiçekleri, herhangi bir alana renk katmanın harika bir yolu olacaktır.
Saksıda Gala Çiçeği
Gala çiçeği direkt güneş almayan fakat mutlaka gün ışığı alan bir yere yerleştirilmelidir. Aynı zamanda rüzgar gala çiçeklerinin dallarına ve yapraklarına zarar vermektedir. Bu sebeple cereyan alan rüzgarlı alanlardan gala çiçeği saksınızı uzak tutmanız önerilir. Gala çiçeklerinin bakımı oldukça kolay olsa da narin bir çiçek olduğundan hava akımlarından ve ısılardan hızlıca etkilenmektedir.
Saksıda yetiştireceğiniz gala bitkinizi ışık alan bir köşeye koyduğunuzda yönünü sık sık değiştirmeniz önerilir.
Gala bitkinizin dal ve yapraklarının duvara ya da başka bir objeye değmemesine dikkat etmelisiniz. Bir başka objeye temas eden saksıda gala çiçeğiniz hemen sararır ve solar.
Gala Çiçeği Anlamı
Gala çiçeği eşsiz narin çiçekleri ve kırılgan yapısıyla saflığı ve temizliği simgeler. Bu özellikleri ile gelin çiçeği olarak da adlandırılan gala çiçeği gelinlerin el çiçeği olarak tercih ettiği sık modeller arasında yer almaktadır. Gala çiçeğinin anlamı temizlik ve saflıktır. Beyaz gelinlik giymiş bir gelini simgeleyen gala çiçeği saflığın simgesi olarak gösterilir.
İç mekan bitkisi olarak da sıklıkla tercih edilen gala çiçekleri evlerimizi ve bahçelerimizi zarif görünümleri ve anlamları ile dekorasyonlarımızı süslemektedir.
Gala Soğanı Nasıl Dikilir?
Gala soğanınızı dikmeden önce gala bitkinizin dikimi için hazırladığınız toprağınızın karışımını oluşturmanızda fayda vardır. 10 litrelik toprak harcının asgari %20 oranına torf karıştırarak doğru bir gala çiçeği toprağı oluşturabilirsiniz. Geri kalan kısmı ise bahçenizde bulunan besin değeri yüksek toprağınızdan karıştırabilirsiniz.
Saksıya gala soğanın dikimi gerçekleştirecekseniz saksınızın tabanına 3 ila 4 cm yüksekliğinde çakıl taşları yerleştirebilirsiniz. Saksınızın yüksekliğine göre saksınızın dibine taş yerleştirmeniz bitkinizin fazla suyu hızlıca atmasına yardımcı olacaktır.
Gala soğanlarınızın dikimi için birbirlerine değmeyen soğanları 10 cm aralıklarla sivri kısımları yukarı gelecek şekilde yerleştirmeniz gerekmektedir. Dikimini gerçekleştirdiğiniz gala soğanlarınızın üstünü 5 cm toprakla kapatarak sulama yapmanız yeterli olacaktır.
Gala soğanı dikiminizin ardından soğanların çeşidine göre bitkiniz yaz aylarında çiçek açacaktır.