Gelin teli çiçeği, Asya’ya özgü göz alıcı bitkilerdir. Bitkinin diğer adı taşkıran çiçeği, bilimsel adı ise saxifraga stolonifera‘dır.
Bu bitkiler olgunlaştıkça yuvarlak yaprak kümelerinde sonlanan uzun ve ince kök filizleri çıkarır. Evde bakıldığında ve bir pervaz veya kenarın üzerine asıldığında çok ilginç bir görünüme sahip tüylü ve kırmızı renkli yapraklar verir.
Bahçıvanların zemin örtüsü olarak kullandığı gibi yaprak filizlerinin yere saçılmasına izin verebilirsiniz. Saksının tabanında mutlu bir şekilde bir grup genç bitki oluşturacaklar. Zaman geçtikçe ve kök filizleri çoğalıp biraz daha karışık görünmeye başlar. Bu durumda çelikler alarak yeni bitki yetiştirmeye başlayabilirsiniz.
Gelin teli çiçeği yılın herhangi bir zamanında evde ekilip bakılabilir, hızlı büyüyecek ve size de çok kısa zaman içinde güzel yapraklarının tadını çıkarmak kalacak. Doğru şartlar sağlandığında bu bitki ilkbaharda bile çiçek açabilir ama çiçekleri pek önemsenmez.
Gelin Teli Çiçeği Bakımı
Gelin teli çiçeğinin yetiştirilmesi ve bakımı çok kolaydır, dolayısıyla amatör ev bitkisi sahipleri için tatmin edicidir. Çok fazla nemi ve sıcağı sevmezler çünkü mantar sorunlarını tetikleyebilir ve çok fazla sulanırsa kökleri çürümeye müsaittir.
Genelde soğuğa karşı insanların düşündüğünden daha toleranslıdır ve 7 Santigrat derecenin altındaki sıcaklıklara dayanabilir ve kurtulabilir. En iyi sonucu alabilmek için bitkinizi her ilkbaharda yeni bir saksıya alın. Çünkü köklerinin dolaşmasını sevmezler ve bu durumda en iyi şekilde gelişip güzel görünemezler. Kış aylarında büyümenin yavaşlayıp durabileceğini unutmayın.
Işık
Gelin teli çiçeği aydınlık yeri sever ama güneş üzerine doğrudan vurmamalıdır. Genellikle doğu veya batıya bakan bir pencere onun için mükemmel olacaktır. Bitkinizi doğrudan güneş altında bırakacaksanız dikkat edin çünkü yaprakları yanabilir ve yapraklarda delikler oluşabilir.
Toprak
Gelin teli çiçeği hafif ve drenajı hızlı saksı toprağını tercih eder. Nemli olmalı ama suya doygun kalmamalıdır.
Su
Bu bitkiler hızlı büyür ve büyüme mevsiminde bol su ister. Diğer tüylü yapraklı bitkiler gibi mantar hastalıkları riskini azaltmak için gelin teli çiçeği yapraklarına su gelmemesine dikkat edin. Bitkinizi toprak üstten beş ila yedi buçuk cm (iki ila üç inç) kuruyunca su verin ve su alttaki drenaj deliklerinden çıkana kadar bitkiyi suya doyurun. Kış aylarınca sulama sıklığını azaltın ama bitkiyi tamamen kuru bırakmayın.
Sıcaklık ve Nem
Gelin teli çiçeği sıcaktan çok serinliği tercih eder, bitkinizin gelişebilmesi için ortam sıcaklığını 10-24 Santigrat derece arasında tutmaya çalışın. Sıcak olursa bitkiniz gelişmeyecektir, bu nedenle gelin teli çiçeğinizi daha serin bir yere götürün. Neme gelince, gelin teli çiçeği orta ile yüksek düzeyde nemli ortamlarda gelişir ama evdeki ortalama nem düzeyini artırmanız gerekmez.
Gübre
Büyüme döneminde haftada bir kez içinde mikrobesin bulunan ve çiçek açmayı destekleyen zayıf sıvı gübre verin. Kontrollü salınımlı gübre peletler bunun için mükemmeldir.
Gelin Teli Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Gelin teli çiçeğini sürgünlerinden çoğaltmak çok kolaydır. Çoğaltmak için genç bitki/sürgünleri toprağa hafifçe itin, ana bitkinin bulunduğu saksıya veya hemen yanındaki küçük bir saksıya (ana bitkiye bağlı bırakın) dikebilirsiniz, sonrasında birkaç hafta beklemeniz gerek. Bu genç bitkiler hızlıca köklenecektir. Kendi kökleri çıktıktan sonra ana bitkiye bağlanan kök filizini kesin, klonunuz artık hazır.
Saksıya Ekilmesi ve Başka Bir Saksıya Alınması
Bu hızlı büyüyen bitkiler hızlı gelişeceği için kendi saksılarını hemen kaplayacaktır. Gelin teli çiçeğinizin hızlı büyümesine devam edebilmesi için bitkinizi her ilkbaharda daha büyük bir saksıya alın. Ancak zaman içinde ana bitkinizin ortası biraz çıplak görünmeye ve oduncu saplar çıkmaya başlayabilir. Bu durum gerçekleşirse ana bitkiyi atıp genç bitkilerinizi büyütmeye devam edin.
Sık Görülen Zararlı Böcekler ve Hastalıklar
Çoğu etli bitkide olduğu gibi gelin teli çiçeği de pamuklu bitler ve yaprak bitleri istilalarına müsaittir. İstila belirtilerine rastlarsanız hastalıklı yaprakları koparıp bir böcek ilacı uygulayarak sorunu en kısa zamanda giderin.