Hiçbir dekoratif süs bitkisi guzmanya çiçeği bakımının kolaylığını yenememektedir. Hızlı büyüyen guzmania bitkisi bakımı oldukça basittir ve yıl boyunca evinizin her köşesine neşe saçacaktır! Süs bitkisi yetiştiriciliğine yeni başlayanlar için sıklıkla önerilen guzmanya çiçekleri dekoratif görünmeleri ile de evinize neşe katacaktır!
Guzmania çiçeği bakımı hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz…
Guzmanya Bakımı
Guzmanya bitkileri bromeliad ailesine ait çok yıllık bitkilerdir. 120’den fazla türü bulunan guzmanya bitlisi Güney Amerika’ya özgürdür. Tropik bir havası olan guzmanya bitkileri, bitkinin merkezinde büyüyen gözdeden direkt olarak yapraklarına ayrılır ve renk alır. Türüne göre guzmanya renkleri; kırmızı, sarı, turuncu ya da koyu mor olabilmektedir. Guzmanya yaprakları koyu yeşil ve incedir.
Guzmanya bitkisini bakımı her ne kadar kolay olsa da sağlıklı gelişim gösteren bir guzmanya bitkisine sahip olmak için dikkat etmeniz gereken noktalar bulunmaktadır.
Guzmanya bitkileri düşük gün ışığı alan ortamları sevmektedir. Bu sebeple direkt gün ışığı alan ortamlardan uzakta tutulmalıdır.
Guzmanya çiçeğinizin sulanması bitkinizin sağlığını koruması için en önemli noktalardan biridir. Filtrelenmiş ve dinlendirilmiş su ile guzmanya çiçeğinizi yeterli miktarlarda sulamanız çiçeğinizin çürümesini ve zarar görmesini engelleyecektir.
Guzmanya bitkileri tropikal bitkiler olduğundan yüksek nemden faydalanmaktadır. Yapraklarını nemlendireceğiniz guzmanya çiçeğiniz daha canlı ve parlak görünecektir.
İlkbahar ve yaz aylarında iki haftada bir dengeli bir gübre ve yaz sonunda yavaş salınan bir gübre ekleyerek guzmanya çiçeğinizin hızlı gelişimine destek olabilirsiniz.
Guzmanya Çiçeği Anlamı
Guzmanya çiçeğinin farklı kültürlerde değişen pek çok anlamı bulunmaktadır. Ancak yaygın olarak guzmanya çiçeği anlamı bolluk ve bereket olarak yorumlanmaktadır.
Guzmanya çiçekleri anavatanı olan tropikal ormanların enerjisini ve ruhunu taşımaktadır. Bu sebeple tropikal bölgelerde guzmanya çiçeğinin tüm yaşam kaynaklarını kendine çektiğine ve topladığına inanılmaktadır. Bu inanışa göre guzmanya çiçekleri; gökyüzünü, yağmuru ve güneşi içine toplayarak enerjisini parlak renkli yapraklarına ve çiçeklerine yansıtmaktadır.
Guzmanya Çiçeği Faydaları
Salon bitkisi olarak sıklıkla tercih edilen guzmanya çiçeğinin pek çok faydası bulunmaktadır. Depresyondan kurtulma, vücudun genel durumunu iyileştirme ve uyku düzeni sağlama gibi pek çok alanda faydalarının olduğuna inanılan guzmanya çiçeği, iç mekanlara enerji ve denge sağlamaktadır. Rahatlan ve ortama uyum sağlayan guzmanya çiçekleri enerji akışı sağlayarak ortamdaki yaratıcı yetenekleri teşvik etmektedir.
Guzmanya çiçeği sahipleri; guzmanya bitkilerinin stresi azalttığına, olumlu duygular kazandırdığına ve enerji verdiğine inanmaktadır.
Guzmanya yetiştiricilerine göre de doğanın, hareketin, yaşamın, var olmanın ve bereketin çiçeği guzmanyalar iç mekan dekorasyonlarına dinginlik kazandırmaktadır.
Guzmanya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Guzmanya çiçeği kökten ayırma yöntemi ile çoğaltılabilmektedir. Guzmanya çiçeğinin gelişen yavrusu ayrılarak çoğaltma işlemi gerçekleştirilir.
Guzmanya çiçeğinizi çoğaltmak için en uygun mevsim ilkbaharın son iki ayı Nisan ve Mayıs’tır.
Guzmanya Çiçeği Yaprakları Sarardı
Bakımı oldukça kolay olan guzmanya çiçeklerine yeterli özen gösterilmediğinde farklı hastalıklar ile karşılaşılması kaçınılmaz olmaktadır. Düzensiz ve yetersiz sulama guzmanya çiçeğinizin yapraklarını solduracak ve sarartacak en önemli sebeplerin başında yer almaktadır. Doğru ve düzenli şekilde sulanan guzmanya çiçeklerinin hastalanması büyük oranda engellenecektir.
Guzmanya Çiçeği Rengi Soldu Ne Yapmalıyım?
Solan guzmanya çiçekleri düzenli olarak temizlenmeli ve bitkinin geneline yayılması engellenmelidir. Dibe doğru ilerlemeyen solmalar ve çürümeler, sararan kısımların kesilmesi ile önlenebilir. Ancak tüm bitkinizi kaplayan bir sorun ile karşı karşıya kaldığınızda bitkiniz için uygun olacak kimyasal ilaçlardan faydalanmanızda yarar vardır.
Guzmanya Çiçeğinin Yavrusu Nasıl Ayrılır?
Guzmanya çiçekleri hızla çoğaltılabilen süs bitkilerindendir. Birkaç yıl içerisinde 8 ila 10 adet guzmanya bitkisine sahip olmak mümkündür. Guzmanya çiçeğinin yavrusunun ayrılma işlemi, Nisan ayında gelişen yavru kökün alınması ile mümkün olmaktadır.
Ayrılan guzmanya yavrusu ideal boyutlardaki bir saksıya alınır. Dikilmesi ile az miktarda sulanan guzmanya yavrusu yaklaşık 10 gün içerisinde kök salınma işlemini gerçekleştirir ve gelişir.
Guzmanya çiçeği yavrusunun gelişmesi için ideal sıcaklık 18 ila 24 derece arasındadır. Bu sebeple Mayıs ayı guzmanya yavrunuzu geliştirmeniz için en uygun aylardandır.