Hercai menekşeleri, bilinen ismiyle hercai çiçekleri, yapraklarında adeta bir yüz ifadesi barındıran çiçeklerdir. Serin havaları oldukça seven hercai menekşeleri hem ilkbahar hem de sonbahar aylarında rengârenk çiçekleri ile göz kamaştırmaktadır.
Hercai menekşeleri kalp şeklini anımsatan üst üste binen yapraklara geniş parlak çiçeklere ve desenlere sahiptir.
Doğru bakım koşulları sağlanan hercai çiçekleri neredeyse yıl boyunca renkli çiçeklerini koruyabilmektedir.
Saksıda ve bahçede yetiştirmek için oldukça uygun olan hercai çiçeği hakkında tüm bilgileri öğrenmek için yazımızın devamını okumanızı tavsiye ederiz.
Hercai Çiçeği Bakımı
Hercai çiçeği, menekşe çiçeğinin bir çeşididir. Süs bitkisi yetiştiricilerinin favorisi olan hercai çiçeği, yetiştirildiği ortama kolaylıkla uyum sağlamakta ve detaylı bir bakım istememektedir. Kendi halinde büyüyebilen bir bitki türü olarak öne çıkan hercai çiçeğinin daha sağlıklı ve hızlı gelişmesi için bazı standartların uygulanması gerekmektedir.
Hercai menekşeleri düzenli olarak sulanmalıdır. Kuruyan ve hastalanan hercai çiçeklerinin en büyük sebebi çiçeğin yeterli miktarda ve düzenli olarak sulanmamasıdır. Hercai çiçeğinizin hastalandığını ve parlak görünümünü kaybettiğini düşünüyorsanız sulama düzenini değiştirmeyi denemeniz önerilmektedir. Ancak hercai çiçekleri yoğun sulamayı sevmemektedir. Bu sebeple çiçeğinizin sulama düzeni uygun ayarlanalı ve düzenli şekilde tekrar etmelidir.
Hercai çiçekleri kendi halinde büyüyebilen süs bitkileri olsa da dışarıdan destek alan hercai bitkileri hızla büyüyebilmektedir. Gübre kullanımı ile desteklenen hercai çiçeği toprağınız bitkinizin yetiştirtilmesi için muhteşem bir yol olacaktır.
Hercai çiçeği bitkinizin daha fazla çiçek açmasını ve sağlıklı çiçeklenmesini sağlamak için kuruyan yapraklarının ve kuruyan çiçeklerinin düzenli olarak temizlenmesi büyük önem taşımaktadır.
Aydınlık alanları oldukça seven hercai çiçeği, doğrudan gün ışığına maruz kaldığında yapraklarında solmalar ve kurumalar ile karışabilmektedir. Hercai bitkilerinin yansıyan gün ışığandan faydalanması tavsiye edilir.
Hercai çiçeğinizin gelişimi için besleyici bir toprak kadar saksı seçimi de büyük önem taşımaktadır. Hercai çiçeğinin kökleri uzun değildir bu sebeple uygun genişlikte bir saksı seçimi çiçeğinizin saksı içerisinde bulunan besinlere daha kolay ulaşmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda hercai çiçekleri yatay olarak genişleyen bitkilerdir. Bu sebeple derin saksı seçimleri hercai çiçekleriniz için uygun olmayacaktır.
Hercai çiçekleri bakımları doğru yapıldığı takdirde uzun ömürlü bitkilerdir. Hercai çiçeklerinin dünya genelinde 500’e yakın türü bulunmaktadır. Dünyanın hemen her yerinde sıkça yetiştirilen hercai çiçeklerinin Türkiye’de yetişen yalnızca birkaç türü bulunmaktadır.
Hercai Çiçeği Hikayesi
Hercai çiçeğinin anlamı aklım sende, seni unutamıyorum ve aklımdan çıkaramıyorum gibi anlamları taşımaktadır.
Hercai çiçeğinin anlamının yanı sıra dilden dile anlatılan bir hikayesi de bulunmaktadır.
Hercai çiçeğinin hikayesine göre; uzun yollar önce dağ başında iki kır çiçeği birbirlerine büyük bir aşk ile bağlanır. Her ilkbahar döneminde çiçeklenen aşık çiçekler güneşe merhaba der. Ancak bir gün aşık çiçek sevgilisine: ‘’Biz diğer çiçekleri gibi baharda çiçek açmayalım, kış mevsiminde, herkesin soğuktan kaçtığı karlı günlerde çiçeklerimizi açalım ki tüm kır bize ait olsun’’ demiş. Aşık kır çiçeklerinin onayladığı bu fikir ile bahar mevsiminde çiçek açmaz. Çiçeklerden biri kış mevsiminin gelmesini ve çiçeklenerek sevgilisine kavuşmayı beklerken diğer çiçek yaz mevsiminde çiçek açar. O günden bu yana karda çiçeklerini açan ve sevgilisini masumca bekleyen çiçeğe ‘’kardelen’’, sevgilisini yarı yolda bırakan ve yaz mevsiminde çiçek açan çiçeğe ise ‘’hercai’’ denilmektedir.
Hercai Menekşe Nasıl Yetiştirilir?
Hercai çiçeği yıl içerisinde üç ayrı dönemde ekilebilen bir menekşe türüdür. Ağır kış şartlarının olmadığı alanlarda son derece hızlı ve sağlıklı gelişim gösteren hercai çiçeklerinin kök gelişimi 13 dereceye dek dayanabilmektedir. Bu sebeple soğuk kış aylarının yaşandığı alanlarında hercai çiçeklerinin korunmasız bırakılması önerilmemektedir.
Doğru bakım koşulları sağlanan hercai çiçekleri hava sıcaklıklarının 20 ila 21 derece olması durumunda 10 gün içerisinde çimlenmeye başlamaktadır.
Hercai Çiçeği Hangi Ayda Çoğaltılır?
Hercai çiçeği her yıl yayılma özelliği gösteren bir süs bitkisidir. Bu sebeple hercai çiçeğinin çoğaltılması ve başka bir saksıya aktarılması için doğru zamanın seçilmesi büyük önem taşımaktadır.
Hercai çiçeğinizi yılda 3 kez dikebilir ve çoğaltabilirsiniz. Hercai çiçeğinizin; gün ekiminden sonraki 5 hafta, bahar ekiminden sonraki 8 hafta ve kış ekiminden sonraki 20 hafta olmak üzere üç ayrı tarihte fideleri çıkar.
Çoğaltılan hercai çiçeklerinin dikiminde don ve soğuk ile karşılaşmaması oldukça önemlidir.
Çoğaltmak istediğiniz hercai menekşenizin genel olarak sonbahar sonlarında ekilmesi önerilir.