Hostes çiçeği (Hypoestes phyllostachya), parlak alacalı yapraklarıyla diğer yeşil yaprakların arasından öne çıkan göz alıcı bir küçük bitkidir. Çoğu hostes çiçeği bitkisinde yeşil benekli pembe yapraklar bulunur.
Ancak mor, beyaz, kırmızı ve daha derin renklerde ve parlak kontraslı tonlarıyla daha da göz alıcı benekli veya ebruli türleri de vardır. Bu bitkilerin yetiştirilmesi hiç zor değildir çünkü sıcak iklime alışkındır ve pek çok bahçeci onlara yıllık bitki muamelesi yaparak her yıl bu bitkilerin yenisini diker.
Bu bitkileri ekmek için en uygun zaman ilkbahardır. Ayrıca saksı içinde ev bitkisi olarak da yetiştirilebilir. Özellikle içeride bakıldığında orta büyüme hızına sahiptir ve olgunlaştığında nispeten küçük kalır.
Hostes Çiçeğinin Bakımı
Hostes çiçeğinin büyümesinde yüksek sıcaklık ve nem önemli rol oynar. Yeterince yağmur düşmediğinde düzenli olarak sulanması gerekir. Bu bitkiye ayrıca ilkbahar ve sonbahardaki büyüme sezonu süresince düzenli olarak besin vermek gerekir.
Hostes çiçeği genellikle yaz boyunca düzensiz olarak çiçek açar, çiçekleri ise sivri uçlu küçük lila veya pembe renktedir. Bu sivri çiçekleri yolarak bitkinin enerjisini göz alıcı yaprakların gelişimine saklamasını sağlayabilirsiniz.
Işık
Dışarıda yetiştirildiğinde hostes çiçekleri bir miktar gölge alan yerlerden hoşlanırlar. Bu bitkileri aşırı ışık almayan bir yere ekin, aksi halde yapraklarının rengi solar ve bitkinin süs değeri düşer. İç mekanda ise doğru veya güney tarafına dönük pencereler gibi güneş ışığının doğrudan düşmediği noktalar idealdir.
Toprak
Hostes çiçeği bitkisi drenajı iyi olan zengin toprağı tercih eder. Bu bitkiler için genellikle her amaca uygun organik saksı karışımları uygundur. Toprak drenajını artırmak için bir miktar ponza veya perlit karıştırabilirsiniz.
Su
Bu bitkiler daima toprakta orta düzeyde nem olmasından hoşlanır. Toprağı eşit derece nemlendirecek kadar su verin. Saksıdaki bitkileri bahçeye ekili bitkilerden daha sık sulamanız gerekir. Kış aylarında sulamayı biraz daha azaltın ve ilkbaharda büyüme sezonu geldiğinde eski sulama rutininize geri dönün.
Sıcaklık ve Nem
Hostes çiçeği bitkisi 21-27ºC sıcaklıkları tercih eder. İlkbaharda don tehlikesi geçtikten sonra dışarıda ekilir, kışı geçirmelerini istiyorsanız sonbaharda ilk don görülmeden önce onları içeriye almanız gerekir.
Bu bitkiler nemli koşulları sever, nem seviyesinin en az yüzde 50 olmasını tercih eder. Nemi artırmanız gerekiyorsa bitkinizin yapraklarına su püskürtebilir veya saksısını üzerine çakıl serilmiş ve su dolu bir tepsi üzerine yerleştirebilirsiniz ancak saksının dibinin suya değmemesi gerekir.
Gübre
Saksıdaki bitkilere sıcak büyüme mevsimi boyunca ayda bir kez ev bitkileri için hazırlanmış organik gübre verin. Bu bitkiler çok besin tüketir. Bahçeye ektiyseniz her ilkbaharda toprağa bir kat kompost karıştırın.
Budama
Hostes çiçeği bitkileri ince uzun saplıdır. Bitkinin dallarının sırık gibi uzamaması için temiz ve keskin makasa ya da budama makasına ihtiyacınız olacak. Çalı gibi gür çıkmasını istiyorsanız her hafta her bir sapın en üstündeki iki yaprağı kesin veya budayın.
Aktif budama bitkinin daha sağlıklı ve dinç bir şekilde büyümesine yardımcı olur. Çiçekler hoş gelse de hostes çiçeği bitkinizin büyüme sezonunu uzatmak için çiçekler çıkmaya başlar başlamaz budanması gerekir. Hem çiçekler yapraklar kadar süslü görünmüyor. Çiçek açma zamanı sona erdiğinde bu bitki ölür veya uyku haline geçer.
Hostes Çiçeğinin Çoğaltılması
Hostes çiçeği bitkisi tohumdan veya çelikten yetiştirilebilir. Tohumdan yetiştirecekseniz ilkbaharın başında ekmeniz gerekir. Çelikten ise her an çoğaltabilirsiniz ancak sağlıklı bitki yetiştirmek için başarı şansınız ilkbahar ya da yaz aylarında en yüksek olacaktır.
Daha gür ve sağlıklı olması için hostes çiçeğinizi budamak en iyi yöntemdir. Tropik olmayan bir iklimde yaşıyorsanız hostes çiçeğiniz ilk don geldiğinde ölecektir. Çiçeğinizin dışarıda ölmek üzere olduğunu fark ettiğinizde çelik keserek bitkinizi içeride büyüterek kurtarabilirsiniz.
Hostes Çiçeği Bitkisinin Tohumdan Yetiştirilmesi
Tohumları ılık ve nemli bir toprağın yüzeyine ekin. Bitkiyi güneş alan bir yere yerleştirin. Tohumlar birkaç güne filizlenecektir. Fideler genellikle birkaç hafta içinde birkaç santim uzunluğa eriştikten sonra daha büyük bir saksıya veya bahçeye ekilmeye hazır hale gelir. Dışarıya ekmek için don tehlikesinin sona ermesini bekleyin.
Hostes Çiçeğinin Saksıya Dikilmesi ve Saksı Değişimi
Bir saksı bir bitkiye küçük gelmeye başladığında bitki saksıdan dışarı taşar veya kökleri birbirine dolanır. Köklerin gidecek bir yeri kalmamıştır. Bir bitkinin kökleri drenaj deliklerinden dışarı taşıyorsa bu saksı artık bu bitkiye küçük geliyor demektir. Bir hostes çiçeği bitkisini başka bir saksıya dikmek için en uygun zaman uyku döneminin sona erdiği ilkbahar mevsimidir.
Bitkinizin saksısını yavaş yavaş büyütün. Yeni saksınız eski saksıdan en fazla beş cm genişlikte ve beş cm derinlikle olmalıdır. Saksı çok büyük olursa kökler toprak hattının altına doğru büyümeye odaklanacağı için bitkinin boyuna büyümesi açısından iyi olmaz.
Kışı Geçirmek
Bu tropik bir bitki olduğu için dondurucu havalarda hayatta kalamaz. Bu nedenle ilk don gelmeden önce bitkiden kestiğiniz çelikleri içeride küçük bir saksı veya kavanoz içinde köklendirin. Dışarıda bir saksıda tutuyorsanız bu bitkileri içeriye kısmen güneş alan bir noktaya taşıyın. İlkbaharda don tehlikesi geçtikten sonra onları yeniden bahçeye ekebilirsiniz.
Yaygın Zararlılar ve Bitki Hastalıkları
Hostes çiçeklerine en fazla musallat olan böcekler pamuklu bitler, yaprak bitleri, örümcek akarları, kirpikkanatlı böcekler ve karasineklerdir. Hostes çiçeği bitkilerinin sıklıkla başına gelen hastalıklar kök çürümesi, benekli yaprak hastalıkları, mantar, gövde çürüklüğü ve külleme hastalıklarıdır.
Yaprakların renginin solması, yapraklarda delikler olması veya sağlıksız görünmesi ve bitkilerin üzerinde küçük böceklerin yürümesi böcek istilası veya hastalığa dair açık belirtilerdir.
Hostes Çiçeği Bitkisinin Çiçek Açması
Bu bitki, yazın sonlarında veya sonbaharın başında çiçek açar. Gündüzün kısalmasıyla birlikte bitkiye büyüme sezonunun sonuna yaklaşıldığı mesajı iletilir ve çiçeklenme tetiklenir. Küçük lila veya pembe renkli salkımlar veya çiçek sapları önemsizdir, bilinen bir koku veya görünüme sahip değildir.
Çiçekler çıktığında bitkinin uyku hali tetiklenir. Bu yüzden bitkinizin daha uzun ömürlü olmasını istiyorsanız bu çiçekler çıkmaya başlar başlamaz kesmek veya budamak en iyisidir.
Sık Sorulan Sorular
Hostes Çiçeğinin Bakımı Kolay mıdır?
Hostes çiçeği bitkisinin bakımı ve çoğaltılması kolaydır. Mükemmel yetişme koşullarının sağlanması kimi zaman zor olsa da sağlandıktan sonra genellikle her şey yolunda gider.
Hostes Çiçeği Bitkisinin Gelişme Hızı Nasıldır?
Bu bitkiler, büyüme koşulları konusunda biraz seçici olmalarına ve mükemmel koşullar sağlanmadığında büyüme hızlarının yavaşlamasına rağmen orta hızda büyürler.
Hostes Çiçeği Bitkisinin Ömrü Ne Kadardır?
Hostes çiçeği bitkisi genellikle yaşam döngüsünü bir yıl içinde tamamlar. Ancak büyüme sezonu sona erdiğinde çelikle çoğaltarak ömürlerini uzatabilirsiniz.
Bizi Instagram’dan da takip edebilirsiniz. instagram.com/evterapisi