Evinde bitki yetiştirmeyi seven kişiler, iç mekan süs bitkileri ile ilgili çeşitli araştırmalarda bulunuyor. Evinde veya ofisinde bitki yetiştirmek isteyen kişiler, ev bitkileri ile ilgili her şeyi detaylı bir şekilde öğrenmek zorundadır.
Bitkiler, canlı varlıkları oldukları için bakımlarına büyük derecede önem verilmelidir. Önemsiz bakımlar sonucunda bitkiler solabilir, hatta kuruyabilir.
İç mekan süs bitkileri, çeşit olarak oldukça fazladır. Bitki seçimi yapılırken, konulacak olan mekanın almış olduğu güneşe de dikkat edilmesi gerekmektedir. Bazı bitkiler güneşi çok severken, bazıları güneşi hiç sevmezler. Bu sebepten dolayı bitki seçimi doğru şekilde yapılmalıdır.
İç Mekan Süs Bitkileri Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
İç mekan süs bitkileri seçimi yaparken, birçok etkene dikkat edilmesi gerekmektedir. Bitkinin ne kadar su istediği, ne kadar gübre istediği ve güneşe olan bağlılığı baş etkenler arasında gelmektedir.
İç mekan süs bitkisi seçimi yapılırken, ortama uygun olan bitkinin seçilmesi gerekmektedir. Örneğin çiçeğin yer alacağı bölüm pek fazla güneş görmüyorsa, güneşi daha az seven bir çiçek tercih edilmelidir.
İç mekan süs bitkileri, düzenli olarak bakıma ihtiyaç duyarlar. Ancak bazı süs bitkileri, diğerlerine nazaran daha az bakım isterler.
Eğer çalışan biriyseniz ve evde pek fazla vakit harcamıyorsanız, daha az bakım isteyen iç mekan süs bitkilerini seçebilirsiniz. Bu hususlara son derece dikkat edilmesi, çiçek sahibi olacak kişileri memnun bırakacaktır.
İç Mekan Süs Bitkileri Bakımı Nasıl Olmalıdır?
İç mekan süs bitkilerinin bakımı düzenli olarak yapılmalıdır. Oldukça hassas olan bu bitkiler, bakıma son derece ihtiyaç duyarlar. Saksı değişimi, düzenli olarak havalandırma ve ideal şekilde sulama, iç mekan süs bitkilerinin bakımı olmaktadır.
Çiçek toprağının üst kısmına el ile bastırılarak ne kadar nemli olduğu anlaşılır. Eğer parmak 1 cm kadar toprağa girdiğinde nemlilik yoksa çiçek su istiyordur. Çiçeğin sulanması gerekmektedir.
Saksı değiştirme işlemi de iç mekan süs bitkileri bakımında büyük derecede rol oynar. Senede bir defa bu bitkilerin saksılarının değiştirilmesi ve daha büyük bir saksıya alınması gerekmektedir. Bu işlem bitkiler, daha iyi bir şekilde gelişmeye başlar.
Bitkinin düzenli olarak havalandırılması da bakımlar arasında yer almaktadır. Bitkinin bulunduğu ortam düzenli olarak havalandırılmalıdır.
Dekoratif Yapraklı İç Mekan Süs Bitkileri
Dekoratif yapraklı iç mekan süs bitkileri, bulundukları ortama adeta renk ve gösteriş katarlar. Bu bitkiler, bulundukları ortamı son derece gösterişli bir hale getirirler.
Dekoratif yapraklı iç mekan süs bitkileri şu şekilde sıralanmaktadır;
- Benjamin
- Yucca
- Palmiye
- Difenbahya
- Paşa Kılıcı
- Devetabanı
- Aşk Merdiveni
- Atatürk Çiçeği
- Telgraf Çiçeği
- Fil Kulağı Bitkisi
Dekoratif yapraklı iç mekan süs bitkileri bu şekilde sıralanmaktadır. Bu bitkiler gösterişli ve son derece kolay bakıma sahip olan bitkilerdir. Bu bitkiler ile mekanların her köşesi, renk bulur ve oldukça büyük bir gösterişe sahip olur.
Hangi Bitkiler Evde Yetişir?
Birçok bitki evde rahat bir şekilde yetişebilmektedir. Ancak bu bitkilerin bakımına özen gösterilmelidir. Bu bitkiler arasında evde oldukça rahat bir şekilde yetişen çeşitler bulunmaktadır.
Evde yetişen bitkiler şu şekilde olmaktadır;
- Kaktüs
- Orkide
- Paşa Kılıcı
- Yelken Çiçeği
- Aloe Vera
- Kurdele Çiçeği
- Arakorya Çiçeği
- Guzmanya
- Kumkuat
- Salon Sarmaşığı
- Difenbahya
Ev ortamında rahat bir şekilde yetiştirilebilen bitkiler bu şekilde sıralanmaktadır. Bu bitkiler, pek fazla su istemezler ve ağır bakımlar gerektirmezler. Ev ortamında son derece rahat bir şekilde yetiştirilebilirler.
Salonda Hangi Bitkiler Yetişir?
Ev salonlarında veya oturma odalarında yer alan çiçekler, oldukça büyük bir gösteriş verirler. Bulundukları her ortamı güzelleştiren bitkiler, salonlara da ayrı bir renk katmaktadır.
Salonlarda son derece rahatça yetişen bitkiler şu şekildedir;
- Kalanşo
- Peygamber Kılıcı
- Afrika Menekşesi
- Duvar Sarmaşığı
- Ficus Benjamin
- Atatürk Çiçeği
- Salon Eğreltisi
Evlerin salon bölümlerinde oldukça rahat bir şekilde yetiştirilebilen iç mekan süs bitkileri bu şekilde sıralanmaktadır.
Süs Bitkileri Kaça Ayrılır?
Süs bitkileri kendi aralarında dört sınıfa ayrılmaktadır. Bunlar; Kesme çiçekler, iç mekan süs bitkileri, dış mekan süs bitkileri ve doğal çiçek soğanları şeklinde ayrılmaktadır. Kesme çiçekler genel olarak buket ve aranjman yapımlarında kullanılırlar. İç ve dış mekan süs bitkileri ise saksı halinde bulundukları ortama renk veren bitkilerdir. Çiçek soğanları ise bitkilerin toprak altında kalan kısımlarıdır. Bu soğanlardan yeni çiçekler ortaya çıkmaktadır. Örneğin ‘lale’ bitkisi, lale soğanı ile oluşmaktadır. Bu tür bitkilere, doğal çiçek soğanı ismi verilmektedir.
Hızlı Büyüyen İç Mekan Süs Bitkileri
Bitkiler arasında hızlı ve büyüyen bitki çeşitleri yer almaktadır. Hızlı büyüyen iç mekan süs bitkileri, diğer bitkilere oranla daha hızlı bir şekilde büyümektedir.
Hızlı büyüyen iç mekan süs bitkileri şu şekilde sıralanmaktadır;
- Kalyos Çiçeği
- Aşk Merdiveni
- Itır
- Testere Çiçeği
- Begonya
- Paşa Kılıcı
- Sardunya
- Emel Hanım Çiçeği
- Salon Sarmaşığı
- Japon Şemsiyesi
Mekanların içerisinde son derece hızlı bir şekilde büyüme gösteren iç mekan süs bitkileri bu şekilde sıralanmaktadır. Bu bitkiler, bulundukları ortamı sevdikleri zaman oldukça hızlı bir büyüme gösterirler.
Soğanlı Süs Bitkileri Nelerdir?
Süs bitkileri dört kola ayrılır ve bu kollar arasında ‘Soğanlı süs bitkileri’ yer alır. Soğanlı süs bitkileri, soğanlarının toprağa gömülmesi ile ortaya çıkan bitkiler olmaktadır. Soğanlı süs bitkilerinin birçok çeşidi mevcuttur ve tüm çiçeklerden daha gösterişli bir yapıya sahiptir. Soğanlı süs bitkilerinin her rengi mevcuttur.
Soğanlı süs bitkileri şu şekilde sıralanmaktadır;
- Sümbül
- Frezya
- Zambak
- Nergis
- Lale
- Grit Lalesi
Soğanlı süs bitkileri de bu şekilde sıralanmaktadır. Oldukça kolay bakıma sahip olan soğanlı süs bitkileri, bulundukları ortama renk kadar, ortamın daha gösterişli bir hale gelmesini sağlıyor.