Balkonlarımızda ve bahçelerimizde eşsiz çiçek görünümleri ile sıkça tercih ettiğimiz Japon gülü ya da diğer bir adıyla Çin gülü çiçeği süs bitkisi severlerin vazgeçilmez bitkileri arasın yer almaktadır.
Hibiscus rosa-sinensis olarak bilinen Japon gülü çiçeğinin bakımı, çeşitleri, özellikleri, çoğaltılması, saksı seçimi ve sulanması ile ilgili püf noktaları merak ediyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Japon Gülü Çiçeği
Halk arasında Japon gülü ya da Çin gülü olarak bilinen eşsiz çiçeğin Latince ismi Chinese Rose’dur. Ebegümeci familyasından olan Japon gülünün büyük çanak görünümünde çiçekleri vardır. Japon gülü bitkisi; çiçekleri, uzun sapı ve renkleri ile göz alıcı bir ihtişam sergilemektedir. Japon gülü çiçekleri; kırmızı, pembe, ebruli ve beyaz renklerinde olabilmektedir.
Uzun ve geniş bir görünüm sergileyen Japon gülü içeriklerinin boyarı 3 metreye dek ulaşabilir ve 2 metreye dek yayılabilir. Dallanarak gelişen ve çalı formunda olan Japon gülü bahçelerde ve saksılarda yaygın olarak yetiştirilebilmektedir.
Japon gülü çiçeğinin yaprakları yeşil, sert ve ovalimsidir. Koyu yeşil olan Japon gülü gövdesi yıl alarak yaşlandıkça griye çalan bir renge bürünür.
Japon Gülü Anlamı
Japon gülü ve Çin gülü olarak bilinen hibiscus çiçieği, Doğu Asya kökenli saksı ve bahçe bitkisidir.
Latince adı sebebiyle Çin gülü anlamını taşısa da halk arasında Japon gülü ismi ile bilinmektedir.
Japon Gülü Bakımı
Bahçe ve balkon dekorasyonlarına egzotik görünümü ile zarif bir dokunuş katan ve en çok tercih edilen süs bitkilerinden olan Japon gülü, bakımı birçok püf nokta içermektedir.
Peki Japon gülü bakımı nasıl olmalıdır? Japon gülü bakımında dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Japon gülü toprağı nasıl olmalıdır?
Japon gülü ılıman iklimleri seven bir süs bitkisidir. Kış aylarında karşılaşılan soğuklara dayanamamakta ve 7 derecenin altındaki oda sıcaklıklarında yaşayamamaktadır.
Japon gülü çiçeği kış aylarında ortalama 13 ila 18 derece arasında bir sıcaklıkta yaşamalıdır. Kış aylarında balkonda yetiştirdiğiniz Japon gülü çiçeğinizi daha korunaklı bir alana taşıyarak sağlıklı gelişim göstermesini sağlayabilirsiniz.
Japon gülü çiçeği bol güneş alan, aydınlık ve havadar ortamları sevmektedir. Ancak diğer tüm bitkilerde olduğu gibi direkt gün ışığına bırakılan Japon gülü çiçeği zarar görecektir.
Japon gülü yetiştiriciliği için uygun toprak seçimi besin değeri ve humus açısından zengin topraklar olmalıdır. Bahçe ve saksı toprağınıza yanmış çiftlik gübresi ve kil ekleyerek humuslu toprak elde etmeniz mümkündür.
Japon gülü çiçeğinizin sulanması da çiçeğinizin sağlıklı bir gelişim göstermesi açısından büyük rol oynar. Japon gülü çiçeğinize çiçek tomurcukları oluştuğunda bol su verilmelidir. İlkbahar ve yaz aylarında tomurcuklanan Japon gülü çiçeğinize bol su vermeniz ve sıcak havalarda yapraklarına su püskürtmeniz gerekmektedir.
Japon Gülü Saksı Değişimi
Hibiscus bitkinizin saksı değişiminin ilkbahar aylarında yapılması önerilir. Gelişim göstererek mevcut saksısına sığmayan hibiscus çiçeği dikkatlice sökülerek uygun toprak ile hazırlanan yeni saksısına dikilebilir.
Japon Gülü Çeşitleri Nelerdir?
Ana vatanı Asya ülkeleri olan Japon gülü çiçeği; Çin, Kore, Japonya, Endonezya ve Malezya da yaygın şekilde yetiştirilir. Dünya genelinde farklı coğrafya ve kültürlerde yetiştirilen Japon gülü çiçeğinin 82 türü bulunmaktadır.
Türkiye’de Hibiskus Bitkisi Nerede Yetişir?
Hibiskus bitkisi ılıman iklim bitkisidir. Gerekli yetiştirme koşulları sağlanan her alanda yetiştirilebilmektedir. Ancak Türkiye’de Japon gülü bitkisi yaygın olarak ılıman iklime sahip olan Ege ve Akdeniz kıyılarında yetiştirilmektedir.
Evlerinde süs bitkisi olarak Japon gülü tercih eden kişiler ise gerekli ısı ve saksı düzenini oluşturduklarında diledikleri her alanda bitkilerini yetiştirebilmektedir.
Japon Gülü Nasıl Çoğaltılır?
Japon gülünün tercih edilen en yaygın çoğaltma yöntemi çiçeğin çelikle çoğaltılmasıdır. Japon gülünün çelikle çoğaltılması işlemi nisan ve ağustos ayları arasında gerçekleştirilmektedir.
Japon gülünün olgunlaşmış ancak odunlaşmamış dalından kesilen çelikler 7 ila 10 cm uzunluğunda olmalıdır. Japon gülünden kesilen çelikler suda bekletilerek köklendirebileceği gibi direkt toprağa da ekilebilmektedir.
Japon Gülü Hangi Ayda Dikilir?
Japon gülü çiçeklerini çoğaltmak isteyenlerin sıklıkla merak ettiği sorulardan bir diğeri de Japon gülü hangi ayda dikilir sorusudur. Japon gülü dikimi için en doğru zaman sonbahar aylarıdır.
Japon gülü dikimi için önce saksıyı 3’te 2 oranında toprak il doldurarak Japon gülü tohumları 3 cm boşluklarla saksı içerisine yerleştirilir. Saksı genişliğinize göre dilediğiniz kadar Japon gülü tohumu ekimi gerçekleştirebilirsiniz. Ardından tohumların üstünü hazırladığınız toprak ile kapatarak saksıyı streç film ile örtün.
Japon gülü saksınızı aydınlık ancak direkt gün ışığına maruz kalmayacak bir alana yetiştirerek, streç film üzerine delikler açabilirsiniz. Bu deliklerden Japon gülü tohumlarınızı sulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Fidanlarınızın boyu 1 ila 2 cm kadar kendini gösterdiğinde streç filmi kaldırabilir ve yapraklanan fidelerinizi dilediğiniz saksıya taşıyarak gelişimlerini keyifle izleyebilirsiniz.
Japon Gülü Yaprakları Neden Sararır?
Japon gülü çiçekleri detaylı bir bakım istemese de doğru yetiştirme koşulları sağlanmadığı takdirde hastalıklara yakalanabilmektedir. Japon gülü yetiştiricilerinin en merak ettiği soru Japon gülü yaprakları neden sararır olmaktadır.
Japon gülü bitkisi çok sıcak ya da çok soğuk hava koşullarında hastalanabilmektedir. Japon gülü yapraklarının sararmasının ilk nedeni uygun ısı seviyesini yakalanamamış olmasıdır.