Japon küpesi yetiştirilmesi kolay ve sürekli çiçek açan bir bitkidir. Boyuna büyürler ve kısa zamanda uzayabilirler. Bu muhteşem kırmızı çiçekleri dik tutmak için destek çubukları kullanmanız gerekebilir. Bitkinizin uzamasını istemiyorsanız saplarını budayabilirsiniz. Endişelenmeyin, bu arsız bir bitkidir. Budadığınızda bitkiniz dallanarak daha dolgun hale gelecek ve daha çok çiçeklenecektir.
Boru şeklindeki çiçekler yaklaşık 5 cm uzunluğundadır ve 3 veya 4’lü gruplar halinde çıkarlar. Kırmızı, kırmızımsı turuncu, pembe ve mor olmak üzere farklı renklerde farklı çeşitler arasından seçim yapabilirsiniz. Her çiçeğin içindeki çizgiler ve noktalar sayesinde bu parlak çiçek açan bitkiler, evinizdeki diğer bitkiler arasında kolayca göze çarpar.
Japon Küpesinin tüm parçaları ince kırmızı tüylerle kaplıdır. Yemyeşil, kadifemsi yapraklarla çarpıcı bir kontrast yaratan bu kırmızı tüyleri taraklı yaprak kenarlarında daha rahat görebilirsiniz.
Japon Küpesi (Kohleria) Bakımı
Işık
Japon Küpesi çiçek açmak için bol miktarda parlak ışığa ihtiyaç duyar. Bitkinizi bol ışık alan bir yere koyun ancak doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın. Güneye veya batıya bakan bir pencereden süzülen güneş ışığı ihtiyacı olan ışığı alması için yeterli olacaktır. Japon Küpesi Büyüme ışığı kullanarak neredeyse yıl boyunca çiçeklenmesini sağlayabilirsiniz.
Sulama
Büyüme mevsiminde toprağın homojen şekilde nemli kalmasını sağlayın ancak çok fazla sulamayın. Tekrar sulamadan önce üstteki 5 cm kısmın kurumasını bekleyin. Islak toprak kök sapların hızlıca çürümesine neden olur. Kuru toprak bitkinin uyku haline geçmesine olur. Böyle bir durumda bitkinizi atmayın. Normal bakımına devam edin, bitkinizin tekrar canlandığını göreceksiniz.
Kış aylarında yalnızca yaprakların solmasını önleyecek kadar su verin. Kök sağlar suyu depolar, bu nedenle bitki kuru toprağa ıslak topraktan daha dayanıklıdır. Yumuşak yapraklar ve çiçekler ince tüylerle kaplıdır, bu tüyler nemi hapsederek lekelere neden olabilir, bu yüzden bunların üzerine su sıçratmamaya dikkat edin.
Yükseklik
30-60 cm kadar büyüyebilir. Sarkmaya başlarsa destek çubukları kullanabilirsiniz. Ya da geri budayabilirsiniz.
Nem
%50’nin üzerinde bağıl neme sahip bir ortamda sağlıklı bir şekilde gelişim gösterirler ancak daha düşük seviyelere de dayanabilirler. Havadaki nem seviyesini sabit tutmak için soğuk buharlı oda nemlendirici veya nem tepsisi kullanın. Tüylü yapraklar nemi hapsedeceğinden ve bu da lekelere ve küfe sebep olabileceğinden bu bitkiye su püskürtmeyin.
Sıcaklık
Ortalama oda sıcaklığı yıl boyunca 18-24°C olmalıdır. Bu bitkiyi 16°C’nin altındaki sıcaklıklara maruz bırakmayın. Japon küpesi soğuğu hiç sevmez.
Toprak
Saksıdaki fazla suyun düzgünce tahliye olması için perlit takviyeli turbalı saksı toprağı kullanın. Afrika menekşesi toprağı kullanabilirsiniz.
Gübre
İlk bahar ve yaz aylarında 2 haftada bir, yüksek fosfor içerikli, suda çözülebilen, yarı yarıya seyreltilmiş (10-30-10) gübreyle besleyin.
Japon Küpesi Nasıl Çiçek Açtırılır?
İlkbahar ve yaz aylarında bitkinizin onlarca çiçek açmasını sağlayabilirsiniz. En çok çiçeği, bitkinizi doğrudan güneş ışığına maruz bırakmadan bol ışık almasını sağlayarak alabilirsiniz. Ancak gübre vermeyi de unutmayın.
Budama
Bu yumuşak, dolgun saplar budanmadıkları takdirde uzar ve aşağı sarkar. Bu arsız bitkiyi budamaktan korkmayın. Sapı istediğiniz yükseklikte kesebilirsiniz. Herhangi bir yaprak düğümünden (yaprağın bağlandığı yer) hemen üstünden kesin, çünkü bu şekilde gövdenin dallanmasını sağlayarak daha çiçekli dolgun bir bitki elde edersiniz. Kesilen bu sapları da atmayın, bunları kullanarak daha fazla bitki elde edebilirsiniz. (Aşağıdaki “Çoğaltma” bölümüne bakın.)
Saksı Değişimi
Bu bitki saksıdan hafifçe taşmayı seven bir bitkidir ve en iyi bu şekilde çiçek açar. Yalnızca saksıdan çok fazla taşarsa ilkbaharda saksısını değiştirebilirsiniz. Toprağın aşırı ıslanarak kökün çürümesine neden olmasını önlemek için daima delikli bir saksı kullanın.
Japon Küpesi Çoğaltma
İlk bahar ayında kök sapları ayırın ve ayrı saksılara ekin. Ya da üzerinde en az 1 çift yaprak bulunan 4 inç (10 cm) uzunlukta yaprak ucunu kesip nemli saksı toprağında köklendirin. Üzerini komple naylonla kapatın ve nemli tutmak için cam fanus içine koyun. Doğrudan güneş ışığına maruz bırakmadan parlak ışık almasını sağlayın. Budanan parçalar yaklaşık 4-6 hafta içinde kök verir. Kök verdikten sonra naylonu çıkarın ve bitkinizi görmek istediğiniz yere koyun.