Ana SayfaÇiçekKahkaha Çiçeği (Gündüz Sefası) Bakımı

Kahkaha Çiçeği (Gündüz Sefası) Bakımı

Kahkaha çiçeği olarak da bilinen gündüz sefası (Convolvulus), gündüz sefası ailesinde yer alan eşsiz çiçekleri ile göz kamaştıran bir süs bitkisidir. Gündüz sefası bitkisinin 250’den fazla türü vardır. Tırmanıcı bir bitki olan gündüz otu; binaları, çeşitli bahçe yapılarını, kemerleri ve daha fazlasını süslemek için harikadır.

Kahkaha çiçeği özellikleri nelerdir? Kahkaha çiçeği bakımım nasıl yapılır? Kahkaha çiçeği çeşitleri nelerdir? Sorularına yanıt arıyorsanız yazımızın devamını okumanızı tavsiye ederiz.

Kahkaha Çiçeği (Gündüz Sefası) Bakımı

Kahkaha Çiçeği Özellikleri

Kahkaha çiçekleri çok yıllık bir bitkilerdir. Gündüz sefası olarak da bilinen bitkinin kök sistemi sürünerek gelişir ve kökleri iplik gibidir. Bitkinin yaprakları; basit, bütün, saplı, loblu, dişli, ok şeklinde ve kalp şeklinde olabilmektedir. Bitkinin çiçekleri en çok çiçek salkımlarında toplanmaktadır.

Gündüz sefası çiçeği ismini gün doğumunda çiçek açan ve akşamları kapanan çiçeklerinden almaktadır. Gündüz sefası çiçekleri çan veya huni şeklindedir. Tohumlar bir kapsül içinde olgunlaşarak büyür.

Dekoratif ve bağlayıcı bir bitki türü olan kahkaha çiçeği ile dikey yüzeyleri süsleyebilir ve özgün bir peyzaj görünümü oluşturabilirsiniz.

Kahkaha Çiçeği (Gündüz Sefası) Bakımı

Tohumlardan Gündüz Sefası Yetiştirme

Gündüz otu sadece tohumlarla çoğalabilmektedir. Bitkinin daha hızlı büyümesi ve daha iyi çiçek açması için, tohumları doğrudan açık toprağa ekmemek en iyi yöntem olacaktır.

Sağlıklı gündüz sefası fideleri için gündüz sefası tohumlarının mart ayında ekilmesi gerekir. Ekimden önce tohumlar 24 saat suda bekletilmelidir. Daha sonra ayrı saksılara ekilerek dikim işlemi gerçekleştirilir.

Ekilen kahkaha çiçeği tohumlarının bulunduğu saksılar, sıcaklığın 18 ile 20 derece arasında olduğu bir odaya yerleştirilmelidir. Tohumların gelişimi için düzenli sulama da gereklidir. İlk sürgünler yaklaşık 2 hafta sonra ortaya çıkar. Sulamaya ek olarak, gündüz sefası fideleri 2 haftada bir uygulanması gereken mineral gübrelere ihtiyaç duymaktadır.

Kahkaha Çiçeği (Gündüz Sefası) Bakımı

Gündüz Sefası Bakımı

Gündüz sefası bitkisi düzenli ve bol sulanmalıdır. Nem eksikliği bitkinin tomurcuklarının düşmesine neden olmakta ve aşırı nem nedeniyle çeşitli mantar hastalıkları ortaya çıkabilmektedir. Çok kuru geçen yaz aylarında bitkinin sulama düzenine özel dikkat gösterilmesi gerekmektedir.

Gündüz sefaları tüm yabani otları bastırdığı ve büyümelerini engellediği için, ekimden sonraki ilk birkaç haftaya kadar bitki toprağının ayıklanması gerekmez.

Tırmanıcı ve yayılmacı özelliğe sahip gündüz sefalarının, aktif büyüme dönemlerinde örüleceği bir desteğe ihtiyacı duyar. Bitkinizin tırmanma alanı için duvar boyunca yoğun bir iplik gerebilir veya bitkinin kıvrılacağı bir çerçeve takabilirsiniz. Fideler biraz büyüdüğünde, sürgünleri bir hasır üzerine dikkatlice sarmanız gerekmektedir. Bitkiniz yanlış yönde büyüyorsa, fazla sürgünlerin küçük bir budamasını yapabilirsiniz.

Kahkaha çiçeklerinin büyümesi oldukça yavaş olmaktadır. Büyümelerini hızlandırmak için köklerin altına odun külü veya çiçekli bitkiler için özel müstahzarlar eklemeniz önerilmektedir.

Kahkaha Çiçeği (Gündüz Sefası) Bakımı

Çiçeklenme Sonrası Gündüz Sefası

Yıllık olarak gündüz sefası yetiştirmek oldukça tercih edilen bir yöntemdir. Sonbaharın ortasında, bitkiyi kökleriyle birlikte çıkarmanız ve toprağı iyi kazmanız yeni bitkiler elde etmeniz için yeterli olacaktır. Gündüz sefası bitkileri kendi kendine ekim yaparak hızla üreyebilmektedir. Bu sebeple sonraki baharda aynı yerde bağ bitkisi sürgünleri belirmesi oldukça muhtemeldir.

Kahkaha Çiçeği (Gündüz Sefası) Bakımı

Gündüz Sefası Hastalıkları

Gündüz sefası bitkisinin hastalıklardan zarar görmesi ya da zararlı böcekler ile istila edilmesi son derece nadirdir. Ancak doğru bakım koşulları sağlanmayan gündüz sefaları hastalanabilmektedir. Hastalıklı gündüz sefaları bir mantar ilacı çözeltisi ile dikkatlice tedavi edilmelidir.

Dönemsel olarak gündüz otu bitkileri yaprak bitleri saldırısına uğrayabilmektedir. Zararlı saldırısı ile karşılaşan bitkinizi profesyonel destek alarak kimyasal ilaçlarla tedavi edebilirsiniz.

Kahkaha Çiçeği (Gündüz Sefası) Bakımı

Yabani Gündüz Sefasından Nasıl Kurtulurum?

Sadece dekoratif gündüz sefası türleri değil, aynı zamanda vahşi olanlar da vardır. Bir ot olarak kabul edilen ve kurtulması çok zor olan yabani gündüz sefaları bağlayıcı ve yayılmacı bitkilerdir. Bağlayıcı gündüz sefası bitkileri başka bir bitkinin etrafına sarılarak onu boğmaya başlar, büyümesini ve düzgün gelişmesini engeller. Bu nedenle, bu tür yabani otlarla henüz gençken uğraşmak en iyisidir.

Koparılan yabani gündüz sefası kalıntılardan yeni sürgünler çıkacağından, tüm kökü topraktan çıkarmak önerilmektedir. Bununla birlikte, yabani otlar bahçede aktif olarak büyüyorsa kimyasal ilaçlardan destek alarak kökleri yok etmeniz gerekmektedir.

Gündüz sefalarından kurtulmak için bitkiyi ilkbaharda iyice kazmak ve bitkinin tüm parçalarını ve her şeyden önce köklerini çıkarmak gerekmektedir. Kazdığınız alanı ışığın veya oksijenin geçmesine izin vermeyecek bir malzeme ile örtmeniz yeni bitkiler oluşmasını engelleyecektir.

Her hasat döneminin ardından toprak dikkatlice kazılmalı ve yabani otların tüm kısımları çıkarılmalıdır. Tohumların parçalanmaması ve bitkiler tekrar filizlenmemesi için istenmeyen yabani gündüz sefası bitkileri bahçenin dışına atılmalıdır.

Kahkaha Çiçeği (Gündüz Sefası) Bakımı

Gündüz Sefası Çeşitleri

Gündüz sefası bitkilerinin 250’den fazla türü bulunmaktadır. Yaygın olarak bilinen en popüler gündüz sefası türleri;

Mağribi: Bir kapta veya asılı sepette yetiştirmek için idealdir. Sapları 50 cm’ye kadar büyüyebilir. Yapraklar narin ve gri-yeşil renktedir. Çiçekler soluk mor rengina sahiptir.

Gündüz Otu: Doğal ortamında bir dağ yamacında, kumlu bir nehir kıyısında veya bir dağ bozkırında yetişir. Gövde uzunluğu yaklaşık 40 cmdir. Bitki yatarak ya da yükselerek gelişebilmektedir. Yapraklar tüylü ve tüysüz, yay şeklindedir. Çiçekler genellikle pembe renklerdedir.

Gündüz Otu Üç Renkli: Yıllık otsu ve yoğun dallı bir gündüz sefası türüdür. Sapları yere yayılarak ya da yükselerek gelişebilmektedir. Yaprakları mızrak şeklinde, uçları sivri ve donuk yeşil bir renge sahiptir. Çiçekleri huni şeklinde ve ilginç renktedir. Üç renkli gündüz otu çiçeklerinin kenarları açık mavi, ortası beyaz ve boğaza yakın sarıdır. Morumsu mavi, mavi, beyaz, pembe ve mor çeşitleri de vardır.

Krimzon Monarch: Bu tür gündüz sefalarının çiçekleri oldukça büyüktür ve ilginç bir mor renge sahiptir.

Mavi Şimşek: Mavi şimşek gündüz sefası türü cüce olarak kabul edilir çünkü 25 cm’den daha uzun büyümez. Çiçekler açık mavi renktedir.

Kahkaha Çiçeği (Gündüz Sefası) Bakımı

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR