Her yerde rahat bir şekilde büyüyebilen kaktüs, oldukça uzun bir ömre sahiptir. Öte yandan çiçeğin bakımı kolay ve zahmetsiz olduğu için birçok insan tarafından tercih edilen çiçek, binlerce türe sahip bir familya olarak karşımıza çıkmaktadır. Dikenleri ile meşhur olan bitkinin pek çok mekanda bakılabildiği bilinmektedir.
Kaktüs Çiçeği Nedir?
Dikenli yapısı ile bilenen ve birçok türe sahip olan kaktüs çiçeğinin son zamanlarda pek çok ortamda bakılabildiği bilinen bir gerçektir. Kökleri kalın ve uzun olan bu bitkinin boyu 12 ile 15 metreye kadar uzanabilmektedir.
Uzun süre yaşayabilen bitkinin bakımının da düzgün bir şekilde yapılması oldukça önemlidir. Kaktüsün uzun süre sağlıklı bir şekilde gelişimini devam ettirmesi isteniyorsa eğer toprağının belirli aralıklarla havalandırılması gerekmektedir. Bilindiği üzere kaktüslerin su ihtiyacı çok fazla değildir. Bu nedenle çok fazla sulama yapılması kaktüse zarar vermektedir. Peki kaktüs çiçeği bakımı nasıl yapılmalıdır? Bakım sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Kaktüs Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Kaktüs çiçeği bakımı düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Dikkat edilmesi gereken hususlar özelinde bakım yapıldığında çiçek uzun bir süre dayanmaktadır. Kaktüs çiçeği, doğal ortamında uzun süre susuzluğa dayanabilmektedir. Bu özelliği başta olmak üzere estetik yapıları ve bakımının kolay olması, kaktüsün tercih edilme nedenleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Dikenli bir yapıya sahip olan bitkinin çok fazla su ihtiyacı olmaması, çiçeğin bakımının kolaylaşmasını sağlamaktadır. Düzenli aralıklarla ve belirlenen hususlar çerçevesinde yapılan bakım, çiçeğin uzun süre dayanmasını sağlamaktadır.
Kaktüs Çiçeği Yetiştirme için Püf Noktalar Nelerdir?
Bilindiği gibi her bir çiçeğin kendine uygun bakım aşamaları bulunmaktadır. Çiçeğin uygun bir şekilde büyümesi ve yaşantısını sürdürebilmesi adına çiçeğin bakımının nasıl olması gerektiği bilinmelidir. Kaktüs çiçeği bakımının oldukça kolay olduğu birçok insanın bildiği bir gerçektir. Bakımı konusunda bilinmesi gereken püf noktaları şu şekilde özetlenebilmektedir:
- Saksıya dikilen kaktüsün 1-2 gün sulanmaması gerekmektedir. Eğer bu süreç içerisinde su verilirse kaktüsün kökleri çürüyebilir.
- Kaktüs toprağının nemli olması yeterlidir.
- Çiçek çok fazla güneşe maruz bırakılmamalıdır. Bu nedenle çiçeğin doğrudan güneş ışığı alabilecek bir ortamda tutulmaması gerekmektedir.
- Kaktüs toprağının kumlu olmasına özen gösterilmelidir.
- Genç kaktüslerin yarı güneş alan bir ortamda bulunması, kaktüsün gelişimi açısından oldukça önemlidir.
- Kaktüsün çoğaltma işleminin yapılması için en uygun zaman bahar aylarıdır. Taşınma işleminin yapılması esnasında köklerin kırılmamasına özen gösterilmesi gerekmektedir.
- Kaktüs ilkbahar aylarında haftada bir olacak şekilde sulanmalıdır. Sulama işlemi sabah erken saatte veya akşam saatlerinde yapılmalıdır.
- Kaktüsün tozlanması bitkinin uygun şekilde büyümesini engelleyen bir durumdur. Bu nedenle eğer çiçek tozlandı ise çiçeğin tozlardan arındırılması gerekmektedir.
Yukarıdaki hususlar, kaktüs çiçeğinin bakımı konusunda bilinmesi gereken bilgileri içerisinde barındırmaktadır. Bu nedenle kaktüs çiçeği bakımı için yukarıdaki adımların takip edilmesi oldukça önemlidir.
Kaktüs Çiçeği Nasıl Sulanmalıdır?
Her çiçeğin kendine göre sulanma yöntemi ve zamanı vardır. Bazı çiçekler çok su severken bir kısım çiçek ise az su ile düzgün bir şekilde büyümektedir. Suyu çok fazla sevmeyen bir bitki olan kaktüs, az su ile yaşamanı sürdürebilen bir bitkidir. Peki kaktüs çiçeği nasıl sulanmalıdır?
Kaktüs çiçeğinin sulanması noktasında belirleyici olan unsur, toprağın tamamen kuru olmasıdır. Bu nedenle çiçeğin gözlemlenmesi ve toprağın kuruması durumunda çiçeğin sulama işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Genellikle sulama işlemi haftada bir olacak şekilde yapılmaktadır. Sulama sonrasında saksının tabak kısmında birikmiş olan suyun dökülmesi gerekmektedir. Bu hususlara dikkat edildiği takdirde kaktüs uygun şekilde sulanmış olacaktır. Bu durum ise bitkinin uzun süre dayanmasını sağlayacaktır.
Kaktüs Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Bir çiçeğin bakımı konusunda ön plana çıkan bazı hususlar bulunmaktadır. Bu hususlar; bitkinin sulanma şekli ve zamanı, bitki toprağının değiştirilmesi, toprağa vitamin verilmesi vb. Kaktüs bitkisi için de bu noktalar oldukça önemlidir. Çiçeğin toprağının suyu geçirmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra toprağın kireçli bir yapıya sahip olmaması gerekmekte olup bu hususlara dikkat edilmesi oldukça mühimdir.
Kaktüs Çiçeği Çoğaltma İşlemi Nasıl Yapılmalıdır?
Kaktüs çiçeği çoğaltma işlemi kökten ayırma şeklinde yapılmaktadır. Kaktüsün saksıdan çıkarılması sonrasında belirlenmiş olan saksının içerisine konulması oldukça önemlidir. Saksıya konulan kaktüsün uygun şekilde sulama işlemi yapılmalıdır. Bu sayede çiçek düzgün ve hızlı bir şekilde büyüyecektir.
Kaktüs Çiçeğine Gübre Verilmeli midir?
Kaktüs besleyen birçok insan, çiçeğe gübre verilip verilmediğini oldukça merak etmektedir. Öncelikli olarak belirtilmesi gereken husus, kaktüse hayvan gübresi verilmemesi olmaktadır. Hayvan gübresi yerine çiçek coşturan veya çiçek açtırıcı vitamin olarak bilinen gübrenin verilmesi gerekmektedir. Gübre vermek adına seçilmesi gereken zaman dilimi ilkbahar aylarıdır. Kışın gübre verilmemesi oldukça önemlidir. Bilindiği üzere kaktüs çiçekleri kış aylarında dinlenme dönemine geçmektedir. Kışın verilen gübreler kaktüs tarafından tutulamamaktadır.
Kaktüs Çiçeği Evin Neresine Konulmalıdır?
Kaktüslerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi adına uzun bir süre güneşe maruz kalmaları gerekmektedir. Bu sebeple kaktüsün evin güney kesiminde çok güneş alan noktaya konulması oldukça önemlidir. Denilebilir ki güneş alan ortamlar, kaktüsler için en iyi yer olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bakımı kolay olduğu için tercih sebebi olan kaktüs çiçeğinin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için yukarıda verilen bilgiler ışığında bakımı yapılmalıdır. Gerekli adımların uygulanması durumunda kaktüs ideal şekilde büyüyecektir. Uygun şekilde ve düzenli aralıklarla bakımı yapılan kaktüsün uzun süre dayanacağı bilinmesi gereken bir konudur.