Ana SayfaÇiçekKaktüs Meyvesi Nedir? Faydaları Nelerdir?

Kaktüs Meyvesi Nedir? Faydaları Nelerdir?

Kaktüs meyvesi ilk bakışta göze korkutucu görünebilir, ancak dikenli dış kısımlarını geçtikten sonra yumuşak ve besin açısından zengin bir lezzet sunar. Çiğ yenen kaktüs meyvesi, eşsiz tariflere eklenerek veya serinletici bir içeceğe dönüştürülerek tüketilebilmektedir.

Kaktüs meyvesi, Orta Amerika’ya özgü Opuntia kaktüs türlerinden ve Kuzey Amerika’nın daha kuru, çöl bölgelerinden gelir. Yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 90 Opuntia türü vardır ve hepsi kaktüs meyveleri üretir. Opuntia ülkemizde kaynana dili olarak adlandırılır.

Kaktüs meyvesi hem etli hem de kabukludur. Çeşidine göre rengi değişir. En yaygın kaktüs meyvesi renkleri; beyaz, yeşil, mor, sarı, kırmızı ve hatta turuncu olarak sıralanabilmektedir

Opuntia (Kaynana dili) ficus-indica, ekin bitkisi olarak kullanılan evcilleştirilmiş bir kaktüs türüdür. Opuntia’nın yabani türleri de besin kaynağı olarak işlev görür. Kaktüsün meyvesi, dikenli armut, kaktüs armut, dikenli armut meyvesi, nopal meyve, ton balığı, sabra, Berberi armudu ve Hint inciri olarak da bilinir.

Kaktüs Meyvesi Nedir?

Kaktüs Meyvesi Faydaları

Opuntia (Kaynana dili) kaktüsünün meyvesi, amino asitler, yağ asitleri gibi sağlığı artıran besinler ve betalainler, polifenoller ve flavonoidler gibi antioksidanlar içermektedir.

Kaktüs meyvesi besin değerleri değişkendir, ancak tüm kaktüs meyveleri, hücreleri koruduğu bilinen çeşitli antioksidanlar içerir. Bu antioksidanlar vücudunuzdaki trigliseritleri ve kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca vücut yağ yüzdelerini azaltabilir ve metabolik sendrom riskinizi düşürmenize yardımcı olabilirler.

Kaktüs meyvesi, içerdiği betalain ve potasyum sayesinde sindiriminizi iyileştirmeye yardımcı olmaktadır. Potasyum, yiyeceklerin daha iyi emilmesine yardımcı olurken, betalainler anti-inflamatuardır ve sindirim sisteminizi korumaya yardımcı olur.

Kaktüs meyveleri bir dizi vitamin ve antioksidan bakımından zengindir ve en bol betalainler bulundurmaktadır. Kaktüs meyvesi aynı zamanda: C vitamini, E vitamini, K vitamini, Beta karoten, Potasyum, Magnezyum, Kalsiyum, Fosfor kaynaklarıdır.

Kaktüs Meyvesi

Kaktüs Meyvesi Nasıl Soyulur?

Kaktüs meyvenizi doğru şekilde soymak için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Kaktüs meyvenizi soymak için; meyvenizi iki ucunu da kesin ve kestiğiniz baş kısımlarını atın. Kaktüs meyvenizin gövdesinden uzun ve dikey bir dilim kesin. Parmağınızı dilimin içine sokun ve deriyi tutun. Kaktüs meyvenizin cildini soyun. Meyvenin etrafına sarılmış tüm kalın etli cildi soymaya başlayın. Soyduğunuz cildi atın. Soyulmuş kaktüs meyvenizi bu şekilde elde edeceksiniz.

Kaktüs Meyvesi Nedir?

Kaktüs Meyvesi Nasıl Yenir?

Dikenli armut olarak da isimlendirilen kaktüs meyvesinin suyu genellikle reçel veya şekerleme yapmak için kullanılmaktadır. Aynı zamanda kaktüs meyveleri kokteyllerde de harikalar yaratmakta ve salatalarda salata sosu olarak da kullanılmaktadır.

Kaktüs meyvesi onlarca küçük yenilebilir tohumla süslenmiştir, eğer çekirdekler sizi rahatsız etmiyorsa, dikenli armudu çekinmeden kesip yiyebilirsiniz.

Kaktüs meyvesinin suyu da sıklıkla tüketilmektedir. Kaktüs meyvesinin suyunu çıkarmak için, “kabuğu çıkarılmış” kaktüs meyvelerinizi bir blender veya mutfak robotuna koyun ve sıvılaşana dek karıştırın. Elde ettiğiniz kaktüs meyvesi suyunuzu ince gözenekli bir elek içine koyun ve uygun bir kaba süzme işlemini gerçekleştirin. Kalan posa ve tohumları atın. Elde ettiğiniz kaktüs meyvesi suyunu istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Kaktüs meyvelerinin boyutuna bağlı olarak, 6 ila 12 kaktüs meyvesi size yaklaşık 1 bardak meyve suyu verecektir. Kaktüs meyvesi suyunun taze limonata ile karıştırılması eşsiz bir lezzet elde etmek için önerilmektedir.

Kaktüs Meyvesi Nedir?

Kaynana Dili (Kaktüs Meyvesi) Nasıl Yetiştirilir?

Kaynana dili için yayılabilecekleri iyi drene edilmiş bir toprak ve tam güneş alan bir yer seçilmesi gerekmektedir. Kaynana dilinizi koşullara bağlı olarak her bir ila iki haftada bir sulayın. Sulama düzeninizi oluştururken bitki toprağınızın sulamalar arasında kurumasına izin verin. Ancak uzun süre sulanmayan kaynana dilleri yaprakları büzülme sorunu ile karşılaşacağından yeterli ve dengeli bir sulama düzeni oluşturduğunuzdan emin olmanız gerekmektedir.

Meyve veren kaynana dillerinizi yıl boyunca ayda bir kez gübrelemeniz önerilir. Çiçekleri bolsa bazı çiçekleri tekleme işlemi ile azaltmanız daha sağlıklı meyveler elde etmenizi sağlayacaktır.

Kaynana dili bitkinizi zararlılar için düzenli olarak kontrol edin. Genellikle öz suyu emen böcekler tarafından rahatsız edilir, ancak bunun dışında haşerelere karşı oldukça dirençlidirler. Ölçekler veya et böcekleri tarafından ele geçirilen kaynana dili (kaktüs meyvesi) için, böcek öldürücü sabun veya bahçe yağı uygulamanız önerilmektedir. Dayanıklı bitkiler olan kaktüs meyvelerinin hastalanması oldukça nadirdir. Ancak toprağı sürekli ıslak kalan kaktüs meyvelerinde ciddi çürüme sorunları meydana gelir.

Kaktüs meyvelerinizi, saç benzeri dikenlere sahip olduğunda hasat edebilirsiniz.  Kaktüs meyvenizin zarar görmesini önlemek için meyveyi pedden çevirmeniz gerekmektedir. Bu manevra, meyvenin çeşidine bağlı olarak bir çift sağlam eldiven gerektirebilir.

Bahçenizde yetiştirmek için dikeceğiniz kaynana dilini, en az genişlikte sıralar halinde 2 ila 3 metre aralıklarla yerleştirin. Saksıdaki dikenli armutları, fidanlık kabında oldukları derinlikte dikin. Dikenli armut, asitlik, alkalilik ve tuzluluk dahil olmak üzere çok çeşitli toprak sorunlarına toleranslıdır.

Kaktüs Meyvesi Nedir?

Kaktüs Meyvesi

Kaktüs Meyvesi

Kaktüs Meyvesi Nedir?

Kaktüs Meyvesi

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR