Ana SayfaÇiçekKalanşo (Kalanchoe) Çiçeği ve Bakımı

Kalanşo (Kalanchoe) Çiçeği ve Bakımı

Sukulent familyasından olan Afrika ve Asya kökenli kalanchoe bitkisi, Türkçe ismiyle ‘’kalanşo’’ olarak bilinmektedir. Tombul, parlak yaprakları ile dekorasyonlarınıza renk katacak kalanşolar, en çok tercih edilen çiçeklerinden biridir.

Demetler halinde yetişen kalanşoların kırmızı, sarı, beyaz, pembe ve turuncu gibi birçok çeşidi bulunur.

Kalanşo (Kalanchoe) Çiçeği ve Bakımı

Kalanşo Çiçeği Bakımı

Ev dekorasyonlarında sıklıkla tercih edilen bir sukulent türü olan kalanşoların bakımı oldukça kolaydır. Temel bakımları yapılan kalanşo bitkisi uzun yıllar yaşayabilir.

Uygun yetiştirilme alanı sağlanarak yeterli miktarlarda sulanan kalanşolar kendi kendilerine uzun süre canlılığını korur. Ek olarak kalanşo toprağına gerekli bakımları yaparak bitki konforuna önem verildiğinde kalanşo çiçeğiniz birden fazla kök salarak çoğalacak ve büyüyecektir.

Kalanşo bitkileri havadar ve gün ışığı alan ortamları sevmektedir. Düzenli havalandırılan odalarda, ısıtıcı ve direkt gün ışığından uzak şekilde bakılması sağlıklı şekilde büyümesi için önerilmektedir.

Işık: Kalanşoların günde 6-8 saat doğal, parlak ışığa ihtiyaç duyduğu düşünülür. Ancak bu süre değişkenlik gösterebilir. Sonbahar ve kış mevsiminde ise günde en az 14 saat karanlıkta kalmalıdır.

Kalanşo (Kalanchoe) Çiçeği ve Bakımı

Toprak: Kalanşo çiçeği en iyi; iyi drene edilmiş, humuslu toprakta yetişir.

Su: Kalanşolar suyu pek sevmez. Yaz mevsiminde haftada 1 defa, kışın çok daha az sıklıkla sulamanız yeterlidir.

Sıcaklık ve Nem: Kalanşolar nem oranından pek etkilenmezler. Ancak sıcaklık önemlidir. 10-25 derece arasında yetişmeleri gerekir. Eğer bitkinizi bahçede yetiştiriyorsanız, don gördüğü anda öleceğini unutmamalısınız.

Gübre: Bu bitkiler genellikle gübreye ihtiyaç duymazlar. İç mekanda yetiştirilen kalanşolara ilkbahar ve yaz mevsiminde ayda bir kez gübre verilebilir. Bitkiniz az çiçekleniyorsa, fosfor içeren bir gübre kullanabilirsiniz.

Kalanşo (Kalanchoe) Çiçeği ve Bakımı

Kalanşo Çiçeği Anlamı

Rengarenk çiçekler açan kalanşo bitkisinin renklerine göre değişen anlamları bulunmaktadır.

Beyaz renkli çiçeklere sahip olan kalanşolar barış ve özür dilemek anlamlarını taşımaktadır.

Sarı renkli kalanşo çiçekleri geçmiş olsun anlamını ifade eder.

Pembe renkli kalanşo çiçeği mutluluk dilemek ve tebrik anlamları taşımaktadır.

Kırmızı kalanşo çiçekleri aşkı ve sevgiyi ifade eder.

Kalanşo (Kalanchoe) Çiçeği ve Bakımı

Kalanşo Çiçek Açtırma

Kalanşo sahiplerinden sık sık “Kalanşo çiçek açmıyor.” şikayetini duymak mümkün. Onlara hak veriyoruz. Sonuçta herkes neşe saçan çiçekleri görmek ister. Bu sebepten, kalanşoları nasıl çiçeklendirebileceğinizi yazma kararı aldık.

İyi bakım yapılan kalanşolar, iç mekanda her mevsim çiçek açabilir. Pek kalanşolar için “iyi bakım” nedir?

Öncelikle kalanşoların her mevsim çiçek açması için günde 6-8 saat arasında güneş görmesi gerekiyor. Ancak -yukarıda da belirttiğimiz gibi- sonbahar ve kış mevsimlerinde günde en az 14 saat karanlıkta kalmalılar. Aslında bunun sebebi, kalanşonun çiçeklenmesiyle doğrudan ilgili. En az 6 hafta sürmesi gereken bu günlük döngü, kalanşoya çiçek açması için enerji verir.

Çiçekleri hepten solan bir kalanşonun çiçeklerini koparmak da çiçeklenmeyi teşvik eder. Bununla birlikte fosfor oranı yüksek bir gübre kullanmak da çiçeklenme için oldukça önemlidir.

Kalanşo çiçeği sahipleri rengarenk kalanşo çiçeklerinin eşsiz görünümünü elde etmek istemektedir. Kalanşo bitkinize çiçek açtırmanın püf noktası bitkinizin solan çiçeklerini dalından kırmaktır. Dalından kırdığınız çiçekler kısa sürede aynı yerden sizlere çiçek olarak geri dönecektir. Dalından kırmadığınız ya da çiçeklenmesi için müdahale etmediğiniz bitkinizin çiçek açması uzun sürecektir.

Kalanşo (Kalanchoe) Çiçeği ve Bakımı

Kalanşo Çoğaltma

Kalanşo çiçeği hakkında en çok sorulan sorulardan biri de “Kalanşo nasıl çoğaltılır?” olmaktadır. Kalanşoları çoğaltmak için en çok kullanılan 2 yöntemi sizinle paylaşacağız. Merak etmeyin, ikisi de çok kolay?

Çelikleme Yöntemiyle Çoğaltma

En az 3-4 cm uzunluğunda bir dal, bitkiden kesilir. Köklenene kadar suda bekletilir (Ortalama 1 hafta içinde köklenir.) ya da direkt toprağa dikilir. Köklenme gerçekleştikten sonra uygun bir toprak karışımının bulunduğu saksıya dikilir.

Kalanşo sulamanızda dikkat etmeniz gereken konu, suyun oda sıcaklığında olmasıdır. Çoğaltılan kalanşo bitkinize yılda bir kez vitamin verebilirsiniz.

Kalanşo Yapraktan Çoğaltma

Etli, orta boy bir kalanşo yaprağı kökünden, hafifçe kıvırarak koparılır ya da kesilir. 1-2 gün kadar hava alan bir yerde bekletilir. Ardından kesim yeri aşağı gelecek şekilde bir bardağa koyulur ve yaprağın 1-2 cm’lik kısmına gelecek kadar su eklenir. Köklenene kadar bekletilir ve uygun bir saksıya dikilir. Yaprağın sadece alt kısmının suda olması önemlidir. Orta kısımları suda bekletilmemelidir.

Kalanşoyu yapraktan çoğaltmak için illa suda bekletmemize gerek yok. Yaprağı kopardıktan sonra direkt toprağa dikip azıcık sulamak da olumlu sonuçlar doğurabilir.

Kalanşo (Kalanchoe) Çiçeği ve Bakımı

Kalanşo Çiçeği Budama

Uzayan kalanşo çiçeğinizin daha sağlıklı yaşaması için düzenli olarak budama işlemi yapmanız gerekmektedir. Kalanşo budanmasının çiçeklenme zamanı bittikten sonra yapılır. Kalanşonuzu budamak için en uygun zaman ilkbahar ortasından yaz başına dek olan süredir.

Budama yapılmasının ardından kesilen parçaları suda bekleterek ya da direkt toprağa ekerek çoğaltma işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Budama işleminden ayrı olarak solan kalanşo dallarını da kesilerek alınmalıdır. Bitkinizin daha taze ve sağlıklı görünmesi için solan yapraklarının kesilmesi büyük önem taşımaktadır.

Kalanşo (Kalanchoe) Çiçeği ve Bakımı

Kalanşo Saksı Değişimi

Kalanşo bitkinizin saksı değişimi bitkinizin büyüklüğüne göre değiştirilmelidir. Saksını değiştirmek istediğiniz kalanşo bitkisi en fazla bir numara büyük saksıya dikilmelidir. Kalanşo çiçeğinizin toprak değişimi ise yılda bir kez Nisan ayında yapılmalıdır. Vitamin ve mineral açısından zengin toprak tercih etmeniz bitkinizin daha sağlıklı büyümesini sağlayacaktır.

Kalanşo Çeşitleri

Kalanşo çiçekleri farklı çiçek ve yaprak yapılarına sahip çeşitlere sahiptir.

Kalanchoe Blossfeldiana: En yaygın kalanşo çiçeği türüdür. Farklı renk ve çeşitleri mevcuttur. Uygun koşullar altında yıl boyunca çiçek verebilen bu türün doğal çiçek açma dönemi ilkbahardır.

Kalanchoe Manginii: Çanı andıran sarkan çiçekleri ve sulu yapraklarıyla tanınan kalanşo türüdür. Gösterişli bir görünüme sahip olan bu türün çiçeklerini uzun süre koruması aldığı ışık ve nem oranına bağlıdır.

Kalanchoe Porphyrocalyx: Mor renkli gövde üzerinde krem renkli uçlara sahip olan bu kalanşo türü ince çentikli ve düzensiz yaprak yapısı ile tanınır. İlkbahar başlangıcı ile çiçek açmaya başlayan bu tür 20 cm’e dek büyüyebilmektedir.

Kalanchoe Beharensis: Yapraklarının kenarları dikenli üst kısımları kadifemsi bir yapıya sahip olan bu tür soluk yeşil bir renge sahiptir.

Kalanchoe Pinnata: Dört mevsim yaprak dökmeyen, pürüzsüz, dik ve etli bir yapıya sahiptir. Çoğunlukla tropik bölgelerde yetişir.

Kalanşo (Kalanchoe) Çiçeği ve Bakımı

Kalanşo Çiçeği Hastalıkları

Kalanşo çiçeklerini yetiştirmek kolaydır ama doğru biçimde sulanmadıklarında aşırı yüksek dereceye maruz kaldıklarında çeşitli sorunlar baş gösterebilir.

Küllenme Hastalığı

Küllenme, genellikle yoğun nemde ve güneşin yetersiz olduğu dönemlerde oluşan bir mantardır. Kalanşonuz bu hastalığa yakalanırsa büyüyemez. Hastalığın yayılmaması için bitkinizin hastalıklı yerlerini kesip mantar ilacı kullanabilirsiniz.

Kalanşo Yaprak Yumuşaması ve Lekeleri

Kalanşo yaprakları, fazla sulamada ya da soğuk havalarda yumuşar. Bazen de hasarlı görünür. Çiçeğinizin bulunduğu yerin ısısı 10 dereceden düşükse yerini değiştirebilir, iç mekana alabilirsiniz. Isıyla ilgili bir problem olmadığından eminseniz çiçeğinizi daha az sulamayı deneyin.

Sapların Yumuşaması

Bitkinizi aşırı suluyorsanız ya da toprağı iyi drene edilmemişse, saksısı su tutuyorsa kökleri çürür ve sapları yumuşar. Kalanşonuzun daha az su tutmasını sağlamalısınız.

Solma

Kalanşo, 25 derecenin üstündeki havalarda solar. Uygun sıcaklıktaki bir alana alabilirsiniz.

Yaprak Yanması

Bitkiniz çok fazla doğrudan güneş ışığı alırsa yaprakları yanar. Onu dolaylı ışık alan bir yere koyabilirsiniz.

Kalanşo (Kalanchoe) Çiçeği ve Bakımı

Sıkça Sorulan Sorular

Kalanşo (Kalanchoe) Ne Zaman Çiçek Açar?

Rengarenk çiçekleriyle ev ve bahçe dekorasyonlarınızın vazgeçilmezi olan kalanşo çiçekleri dört mevsim çiçek açabilirler.

Kalanşo (Kalancho) Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Solmakta olan bir kalanşo çiçeği; doğru budamayla, doğru sulamayla, doğru sıcaklıkla; kısacası doğru bakımla canlandırılabilir. Kalanşo çiçeğinin bağışıklığı düşük olsa da uygun koşullarda canlanması pek de zor olmaz.

Kalanşo (Kalanchoe) Çiçeği ve Bakımı Kalanşo (Kalanchoe) Çiçeği ve Bakımı

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR