Gelin çiçeği adıyla da bilinen kalla zambağı, sevginin, bağlılığın, zarifliğin sembolü olarak da görülen, oldukça çekici bir çiçektir. Aslen, ‘liliaceae’ diye bilinen zambak familyasının içinde değil de, ‘arum’ denilen çiçek familyasının içinde sınıflandırılmıştır. Bir çiçek soğanından büyüyen bitkinin, özellikle mor renkli çeşitleri insanı cezbeder. Bu zambağın, ten rengine benzeyen türleri de vardır ki, içe kıvrılan helezonik görüntüleriyle, bulundukları alanı büyüleyici noktalara çevirirler. Bu nedenle, bu zambak türü yetiştirilmesi en hassas bitkilerden biri olarak bilinmektedir. Bilhassa bahçeli bir eviniz ya da yazlığınız varsa, oraların ambiyansını da anında değiştirecektir. Ana vatanı Afrika olan kalla zambağı, suyu çok sevdiğinden ötürü, genellikle göl, nehir kenarlarında rahatlıkla açabilmektedir.
Kalla Zambağı Nedir?
Kalla zambağı ihtişamlı görüntüsüyle, sanatın birçok alanına da ilham vermiş bir bitkidir. Bu yönde, Meksikalı ressam Diego Rivera’nın ‘Kalla Zambağı Satıcısı’ adlı resmi de çok ünlüdür. Bu zambakların beyaz renklileri, düğünlerde de tercih edildiklerinden, gelini andırdıklarına dair benzetmelere de yol açmışlardır. Bu sebeple, kalla zambakları, aşkın sonsuzluğunu da simgelercesine, kadın erkek arasındaki güçlü bağa da vurgu yapar.
Kalla zambağı güneşin çiçeğidir. Sulak ve güneşli bölgeler onlar için adeta şenlik alanları gibidir ve buralarda rahatça boy atmaları da mümkündür.
Kalla Zambağı Nasıl Yetiştirilir?
Kalla zambağı nasıl yetiştirilir diye merak edildiğinde, bilinmesi gereken ilk konu, bu çiçeğin çok nazik olduğudur. Bu zambak, hoyratça ve bakımsız bir şekilde yetiştirilirse, istenilen verim asla elde edilemeyecektir. Bu yüzden, onun üstüne adeta yeni gelin gibi düşülmelidir. Kalla zambağı, bol miktarda güneşle beslenmektedir. O anlamda, karanlık ya da yarı karanlık bir bölgeye mahkûm edilemez. Açık bahçeler, güneşli pencere kenarları onun temel alanları olarak nitelendirilebilir.
Kalla zambağı, çamurlanacak denli nemli toprağa ihtiyaç duyar. Suyu sever ve kuruluktan asla hazzetmez. Bu yüzden, durmaksızın nemlendirilmelidir. Fakat, tabii ki, bu nemlilik sağlanırken de, oran iyi tutturulmalıdır. Çünkü, kalla zambağı suyu ememez ve yüzeye bırakırsa, bu sefer de çabucak çürümeye başlar.
Kalla Zambağının Bakımı Nasıl Yapılır?
Kalla zambağı evde yetiştirilecekse, öncelikle soğanı küçük bir saksıya ekilebilir. Ardından, soğan boy verdikçe, saksısının değiştirilmesi gereklidir. Bu soğan filizlerinin en az 6 cm derinlikte dikilmesine ve başlarının yukarı doğru bakmasına özen gösterilmesi şarttır. Oda sıcaklığı koşullarında, nemli bir toprakta bekletilebilir. Işıktan kesinlikle mahrum edilmemesi gereklidir. Kalla zambağı, döllenebilir. Ortaya çıkan döller de, yine farklı saksılara yahut bahçedeki farklı bölgelere kolayca ekilebilir.
Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, bu zambağın birkaç ay çiçekli olması, birkaç ay ise çiçeksiz kalmasıdır. Çiçeklenme sürecinin sonlandığını gördüğünüzde, solan yaprakların budamasını yapmanız isabetlidir. Böylelikle, bitki nefes alır; ardından, bir buçuk ay kadar dinlenmeye çekilir. Bu noktada, yine onu sulamaya, toprağını nemli tutmaya ve ışıkla canlandırmaya çalışmanız yararlı olacaktır. Bitki tekrar çiçek vermeye başladığında, eskisinden de parlak şekilde çiçekler açacaktır. Kalla zambağı onu doğru şekilde beslediğinizde, size teşekkür edercesine, çiçek açmaktadır. Çok narindir ve gözlerinizi ondan alamayacağınız denli ihtişamlıdır. Bu yönde, başlarının veya saplarının da kırılmamasına, darbe almamasına hassasiyet gösterilmelidir.
Kalla zambağının toprağının PH değer dengesinin 6,5 olması beklenmektedir. Ayrıca, güzel göründüğü denli de zehirlidir. Herhangi bir yeme, ısırma, temas durumu olmaması için, evcil hayvan beslenilen alanlarda yetiştirilmesi önerilmemektedir. Sadece, bir süs bitkisi olarak uygun bir yerde sabitlendiğinde, görüntüsüyle büyüleyicidir.