Bakımı kolay, benzersiz ve ilgi çekici bir ev bitkisi istiyorsanız kalp kalbe karşı çiçeğini (Ceropegia woodii) seçtiğinize pişman olmayacaksınız.
Bu yapraklarını dökmeyen, sarkan asma cinsi sukulent, asılı sepetler veya raf ya da pencere pervazlarındaki saksılara ekmek için mükemmeldir. Uzun ömürlü ve hızlı büyüyen bir bitkidir ve yayılan asmalar olgunlaştıklarında aşağı doğru 50 cm kadar uzayabilir.
Kalp şeklinde, etli, gri-yeşil yapraklarının göz alıcı damarlı desenleri, ince, ipe benzeyen asmalarının da kendilerine has mor rengi vardır.
Büyük ve gösterişli yapraklardan hoşlanıyorsanız kalp kalbe karşı çiçeği size göre değil. Ama bu bitkinin çiçekleri yine de ilginçtir. Boru şeklinde ve yaklaşık iki buçuk cm uzunluğundaki bu bitkinin soğanlı bir tabanı vardır ve yerel adlarından biri olan rosary vine adının hakkını veren kapalı boncuklar oluştururlar.
Çiçekleri genellikle soluk morumsu pembe rengindedir, yazın sonları ve sonbaharda bolca çiçek açma eğilimi gösterirler ancak yıl boyunca başka zamanlarda da açabilmektedir.
En yaygın olarak yetiştirilen ev bitkilerinden biri olsa da kalp kalbe karşı bitkisi bazen kayalık bahçelerde yer örtüsü olarak veya sıcak Mezopotamya iklimlerinde duvarları kaplayacak şekilde yetiştirilir.
Kalp Kalbe Karşı Çiçeği Bakımı
Doğru sıcaklık koşulları, nem seviyesi ve süzülmüş ışık sağlandığında kalp kalbe karşı çiçeği hızlıca büyür ve bol bol çiçek açar. Dayanıklılığıyla bilinir ve deneyimsiz ev bitkisi yetiştiricilerinin ihmalleriyle nispeten iyi başa çıkabilen iyi bir bitkidir.
Işık
Kalp kalbe karşı çiçeğinizi aydınlık ancak güneş ışığının diğer bitkiler tarafından gölgelendiği, süzüldüğü bir yere yerleştirirseniz gelişim ve çiçek üretimi açısından en iyi sonuçları alırsınız.
Toprak
Kalp kalbe karşı çiçeği, drenajı iyi kaktüs saksı toprağı karışımlarında gelişir. Yeterli verimlilikte toprağı severler ancak karışım aşırı zengin olduğunda bitkiler dağınık görünmeye başlayabilir.
Sıradan bir saksı toprağı karışımı kullanıyorsanız yeterli drenaj sağlamak için ponza veya perlit gibi malzemeler eklemeniz gerekecek.
Su
Kalp kalbe karşı çiçeği kuraklığa karşı toleranslı olsa da diğer çoğu sukulent türüne göre daha sık sulanmak ister. Sulamadan önce toprağın kurumasını bekleyin, sonra güzelce sulayın. Çok fazla sularsanız yapraklar şişebilir, düşebilir ve büyüme akışkanlığı dağınık bir hal alabilir.
Kalp kalbe karşı çiçeğinin su içinde kalmaması hayati önem taşır. Bu onları çok çabuk öldürecektir, bu nedenle drenajın kusursuz olması hayati önem taşımaktadır.
Sıcaklık ve Nem
Bu bitkiler kısa süre -5 Santigrat derece gibi düşük dereceleri kaldırabilir ama özellikle yeterli nem tutamadıklarında uzun süre soğukla baş edemezler.
Kalp kalbe karşı çiçekleri aşırı sıcakta da bir o kadar zorlanır. Ilık havalar ve iyi bir hava sirkükasyonuyla en iyi sonuç alınır. Bu bitkiler, kışın uyku dönemindeyken yüksek nemi sevmezler.
Gübre
Kalp kalbe karşı çiçeğiniz özel olarak sukulentler için geliştirilmiş bir gübreyle düzenli olarak besin almak isteyecektir. Bu gübrenin azot içeriğinin çok yüksek olmaması gerekir aksi halde bitkiler çok yumuşayabilir.
Kalp Kalbe Karşı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Kalp kalbe karşı çiçekleri genellikle tohum çimlendirme yerine çelikten üretilir. Tohumunu bulmak zordur.
Çelik yöntemi kolaydır ve genellikle başarılıdır. Üzerinde en az iki boğum arası olan çelikler her yerde iki hafta ila iki ay içinde köklenir. Sap boyunca oluşan yumru kökler ve hatta tek yapraklar bile çoğaltmak için kullanılabilir.
Sadece saksı toprağını nemli tutmanız, ılık, aydınlık ama süzülen bir ışığın olduğu bir ortamda tutmanız yeter. Çelikler ilk önce suya da koyulabilir. Kökler oluştuktan sonra saksı ortamına taşıyabilirsiniz.
Saksıya Ekilmesi veya Başka Bir Saksıya Alınması
Doğru koşullar sağlandığında bu bitkiler yediveren şeklinde büyür, dolayısıyla birkaç yılda bir yeni bir saksıya alınması faydalıdır. Ancak narin asmalar kolaylıkla kırılabildiği için çok dikkatli olmak gerekir. Yeni saksıda bolca drenaj deliği olduğundan emin olun.