Ana SayfaBahçeKamelya Çiçeği Bakımı ve Anlamı

Kamelya Çiçeği Bakımı ve Anlamı

Kamelya çiçeği 1000 yılı aşkın süredir yetiştirilen, şakayığa oldukça benzer özellikler gösteren, çiçekli bir çalı türüdür. Şakayıkların ve kamelya çiçeklerinin her ikisinde de çok sayıda taç yaprağı vardır ve her iki bitki de yüz yıldan fazla yaşamaya eğilimlidir. Ömürlerinin bu kadar uzun olmasının sebebi yavaş büyümeleridir. Kamelyalar, C. japonica (Japon kamelyası) ve C. sasanqua (kış kamelyası) gibi en bilinen süs bitkisi türlerini de içeren, “çay bitkisi familyası” olarak da bilinen Çaygiller (Theaceae) familyasının bir üyesidirler. Camellia sinensis (yeşil çay bitkisi)’in çay üreten çiçekleri vardır; fakat bu, bir süs bitkisi türü değildir. Bu bitkiler kavurucu sıcakların baş gösterdiği yaz ayları hariç herhangi bir zamanda dikilebilirler.

Kamelya çiçeği, parlak, koyu renk yaprakları olan, her dem yeşil kalan bir bitkidir. Çiçekleri ise beyaz, pembe, kırmızı tonlarında veya çizgili olabileceği gibi tek ya da iç içe açabilir. Bu eşsiz bitki genellikle bahçenin etrafına, diğer bitkilerin arasına ya da çalı çitlerin yer aldığı bölüme dikilir. Kamelya çiçeği, yelpaze şeklinde, yani, bir çitin ya da duvarın yüzeyinde, sarmaşık gibi, düz bir şekilde büyüyecek biçimde yetiştirilebilir. Kamelyalar çiçeklerin dilinde sadakati ve dayanıklılığı temsil eder ve kış düğünlerinin çiçek aranjmanlarında gösterişli bir yere sahiptirler.

Kamelya çiçeği Filipinler’e özgü bir tür olmasına rağmen ismini, Filipinler’de bitkileri sınıflandıran bir bitkibilimci, eczacı ve misyoner olan Moravyalı cizvit rahip Josef Kamel’den almıştır.

Kamelya Çiçeği Bakımı ve Anlamı

Kamelya Çiçeği Bakımı

Kamelyalar için ideal olan, verimli ve nemli bir toprak ve kısmen gölgede kalan bir yerdir. Birden fazla kamelya çalısı dikecekseniz onları aralarında 1,5 metre kadar boşluk olacak şekilde dikmelisiniz. Bu bitkiler, civardaki ağaçlarla su ve besin yarışına girmeyi sevmezler. Kamelyanızın olgunlaştığında eriştiği boyutları net bir şekilde öğrenmeli ve onu bir pencerenin ya da süs havuzunun yakınına dikmeyi planlıyorsanız alanınızı buna göre değerlendirmelisiniz. Bitkinizi dikerken kazdığınız çukuru doldurmak için kullanacağınız toprağı ıslah etmeniz gerekmez. Bunun yerine, toprağın en üstündeki birkaç santimlik bölümünün üstünden organik gübreyle ya da hayvansal artık ve bıçkı tozu içeren bir toprakla geçebilirsiniz.

Kamelya çiçeğinizin yaprakları sararırsa yaprakların alt kısımlarında kabuklu bit olup olmadığını kontrol edin. Bu haşere cinsi, yaprakların özüyle beslenmektedir. Yaprakların üstü sararmış olsa da alt kısımları beyaz ya da bulanık renkli görünür. Kabuklu bitleri bitkisel yağlar yardımıyla def edebilirsiniz. Demir eksikliğinin de yaprakların sararmasına neden olabileceğini unutmayın. Toprağınızı test ettirip gerekirse kamelyalarınızı demir takviyesi ile besleyin.

Işık

Kamelyalar kısmen gölgede serpilirler. Kış kamelyası, Japon kamelyasına göre güneşi daha fazla sever.

Toprak

Kamelyalar için ideal olan iyi drene edilmiş bir topraktır. Toprak pH’ı ise 6.0-6.5 aralığında olmalıdır. Şayet toprağınızda yoğun miktarda kil varsa ve iyi drene olmuyorsa bunun yerine saksı tercih edebilirsiniz. En az 45 santimetrelik bir saksı ve verimli, tınlı bir toprak karışımı ideal olacaktır.

Sulama

Devamlı olarak nemli olmalarını sağlamak adına kamelyalarınızı sulamalısınız. Tomurcuk gelişiminde bitkinin kurak kalması demek daha az taçyaprağı ve daha az sayıda çiçek demektir. Kuraklık sıkıntısı çeken bitkiler örümcek akarı istilasına da davetiye çıkarırlar. Toprak ısısının ılıman seyrettiği dönemlerde toprağa 7,5 santimlik malçlama yapabilir, toprak nemini muhafaza edebilir ve otların büyümesini engelleyebilirsiniz.

Isı ve Nem

Kamelyalar 7-9. kuşaklarda son derece dayanıklıdırlar. Sonbaharda çiçeklenen “Winter” türleri ve ilkbaharda çiçeklenen “April” türleri ise 6B kuşağında dayanıklıdır. Soğuk iklimlerde yaşayan bitki yetiştiricileri, bahçelerinde kamelyalarının kalıcı olarak yerleşeceği bölgeyi dikkatlice seçerek onların kışı atlatma şansını artırabilirler. Bitkileri kuzey cepheli bir lokasyona dikmek, çoğunlukla sıcak olacak güney cepheli bir yere dikmekten daha avantajlıdır. Güneydeki bölgeler bitkilerin durgunluk dönemlerine çok erken girmelerine neden olur. Bu da, donun yaratacağı hasar neticesinde bitkinizin çiçeklerine veda etmeniz gerekeceği anlamına gelir. Rüzgârın kuvvetini azaltacak bina, çalı çit ya da tel örgüyle birleşen kuzey cepheli bir bölge, soğuk iklimlerde yaşayan bitki yetiştiricilerinin kurtarıcısı olacaktır.

Gübre

Bitkinizin çok sayıda çiçek açmasını istiyorsanız ona düzgün bir gübre vermelisiniz. Taç yaprak gelişimini kolaylaştırmak için temmuz ayında bitkinize potasyum bakımından zengin bir gübre verebilirsiniz. Yaprakların koyu yeşil ve gür olmasını garantilemek için ise ilkbaharda bitkinizi yavaş salınımlı, nitrojen içeren bir gübreyle besleyebilirsiniz. Kamelyalar için özel olarak hazırlanmış bir gübre satın alabileceğiniz gibi bir açalya gübresi de tercih edebilirsiniz.

Kamelya Çiçeği Bakımı ve Anlamı

Kamelya Çiçeği Anlamı

Eşsiz güzelliğe sahip olan kamelya çiçeğinin anlamı sadakattir. Karşısındakine kamelya veren kişi “Sana sadığım, her koşulda bağlıyım” mesajı verir.

Kamelya Çiçeği Türleri

  • “April Dawn”: Kuşakta yetiştirilebilen bu türün pembe çizgilerle daha da çarpıcı hale gelen beyaz çiçekleri vardır.
  • “Elfin Rose”: Bu türün uçuk pembe çiçekleri ekim ve kasım aylarında etrafı şenlendirir.
  • “Fragrant Pink”: Bu türün küçük pembe çiçekleri, bilhassa kışın ılıman günlerinde belirgin hale gelen hoş bir koku yayar.
  • “Francis Eugene Phillips: Gösterişli saçaklı yaprakları ve kıvrık pembe çiçekleri ile hayli popüler bir türdür.
  • “Yuletide”: Boyu 1 metreyi aşan, derli toplu bir görünüm sergileyen çalısının üzerindeki kırmızı çiçekler bahçelere canlılık katar.

Budama

Budama, kamelya çalısının doğal şeklini bozacağı için çok sık tercih edilmemelidir. Çalıların iç kısımlarını ölü ve çiçek açmayan dallardan arındırmak için kamelyalarınızı çiçeklenmenin hemen ardından budayabilirsiniz. Aşağı sarkan tüm dalları da budayabilirsiniz.

Kamelya Çiçeği Bakımı ve Anlamı

Kamelya Çiçeğinin Çoğaltılması

Kamelyalar tohumdan çoğaltılabilirler; fakat olgunluğa erişmeleri epey uzun sürer. Daldırma yöntemiyle çoğaltma daha yaygındır.

Yaz mevsiminde uzun bir sapı aşağı doğru büküp üzerine köşeli bir çentik atın. Sapı toprağa saplayın ki yaralı bölge toprağın içinde gömülü kalabilsin. Ardından, sapı toprakta tutmak için bir taş ya da sert bir kablo kullanın. Büyüme döneminin tamamında, gömülü sapta açtığınız yaradan sağlam kökler büyüyecektir. Bu noktada, onu ana bitkiden koparabilir, yavru bitkiyi ise başka bir yere taşımak üzere kazıp çıkarabilirsiniz.

Tohumdan Yetiştirme

Kamelyalar doğrudan tohumdan büyümezler. Bu duruma ancak çok ender olarak rastlanır. Kamelya tohumları çeşitlerine ve yerlerine bağlı olarak farklı zamanlarda olgunlaşırlar. Tohumlar olgunlaştığında kabukları hafifçe çatlamaya başlar ve tohumlar toplanmaya hazır hale gelir. Elinizdeki tohumu 12 saatliğine suya yatırabilir veya çimlenmeyi teşvik etmek adına sert kabuklarını dikkatlice çatlatabilirsiniz. Tohumunuzu verimli bir toprağa, turba yosununa ve turba yosunu ile kum karışımına ekebilirsiniz. Toprağınızı nemli tutmalısınız. Mahsul toplandıktan hemen sonra ekildikleri takdirde tohumlar genellikle bir ay içinde çimlenirler. Bazıları ise ilkbahara kadar çimlenmeyebilir. Tohumlar olgunlaşmalarının hemen ardından ekildiklerinde çimlenme daha verimli bir şekilde gerçekleşecektir.

Saksıya Dikme ve Saksı Değişimi

Tohumlar çimlendikten sonra onları saksılara ya da bahçenize alabilirsiniz. Daha lifli bir kök sistemi elde etmek için kazık kökü kesmelisiniz. Bu adım, saksıya dikim tercih edildiğinde faydalıdır. Şayet bitki bahçeye dikiliyorsa kazık kök bitkinin kuraklığı ya da aşırı soğuk geçen dönemleri atlatmasına yardımcı olacaktır.

Kışlatma

Kamelya çiçeği, kışların daha ılıman geçtiği güney bölgelerde, kış aylarında çiçeklenen, her dem yeşil kalan bir çalıdır. Şayet kamelyanıza saksıda bakıyorsanız ve soğuk bir iklimde yaşıyorsanız toprağı ve kök sistemlerini donma tehlikesine karşı korumalısınız. Kuru yapraklar ve çam iğneleri harika birer yalıtım malzemesi olarak kullanılabilir. Onları bitkinizin etrafına ve üstüne yığıp saksınızın ve toprağınızın üstünü tamamen kaplayabilirsiniz. 1-7 arası soğuk iklimli bir kuşakta yaşıyorsanız saksınızın üstünü ilkbahara kadar açmamalısınız.  Bulunduğunuz bölgede havaların aşırı soğuması ya da ani soğukların baş göstermesi bekleniyorsa bitkinizi, etrafına çuval bezinden ya da branda bezinden yapılmış bir çit çekerek koruyabilirsiniz. Aradaki boşluğu ise yapraklarla doldurabilirsiniz.

Kamelya Çiçeği Bakımı ve Anlamı

Kamelya Çiçeği Bakımı ve Anlamı

Kamelya Çiçeği Bakımı ve Anlamı

Kamelya Çiçeği Bakımı ve Anlamı

Kamelya Çiçeği Bakımı ve Anlamı

Kamelya Çiçeği Bakımı ve Anlamı

Kamelya Çiçeği Bakımı ve Anlamı

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR