Ana SayfaBahçeEvde Kamkat (Kumkuat) Ağacı Yetiştirme

Evde Kamkat (Kumkuat) Ağacı Yetiştirme

Kamkat bitkisi, kumkuat veya kamkat olarak da yazılmaktadır. Kamkat; diğer narenciye bitkilerine göre fazla soğuk iklimlerde yetişebilen küçük, narenciye meyvesidir. Kamkat meyvesi hem tatlı hem ekşidir ve kabuğu soyulmadan yenir.

Kamkat ağaçı yetiştirme ile ilgileniyorsanız, kamkat ağacı bakımı nasıl yapılır? Kamkat ağacı özellikleri nelerdir? Kamkat nasıl yenir sorularına yanıt verdiğimiz yazımızın devamını okumanızı tavsiye ederiz.

Evde Kamkat Ağacı Yetiştirme

Kumkuat Fidanı

Kumkuatlar yaprak dökmeyen ağaçlardır. Kumkuat ağaçlarının kökeni Çin’e dayanmaktadır.

2 ila 4,5 metreye dek uzayabilen kamkat ağaçları vazo benzeri yuvarlak bir kanopiye sahiptir. İlkbahar aylarında gösterişli ve hoş kokulu çiçekleri ile dikkat çelen kamkat ağaçları meyve verebilmektedir.

Kamkat ağaçlarını yetiştirmek oldukça kolaydır. Gün boyu güneşe ihtiyaç duyan kamkat ağaçları iyi drene olmuş pek çok toprakta yetiştirilebilmektedir.

Evde Kamkat Ağacı Yetiştirme

Daldan Kamkat Çoğaltma

Kamkat ağaçları portakal ve greyfurt anaçlarının meyve veren dallarının aşılanması ile üretilir ve çoğaltılır. Kamkat tohumları direkt toprağa ekildiğinde canlı ağaçlar üretemezler.

Kamkat Nasıl Yetiştirilir

Kumkuat, hem bahçede hem de saksıda yetiştirilmek için uygundur. Peyzaj bitkisi olarak sıkça tercih edilen kamkatlar, ufacık tropikal meyve veren ağaçlardır.

Koyu yeşil parlak yapraklara sahip kamkat ağaçları altın portakal meyvesi olarak da isimlendirilen, boyut ve renk olarak minyatür bir portakalı andıran zeytin büyüklüğünde meyveler üretir.

Bir zamanlar Fortunella ailesi cinsinde sınıflandırılan kamkat bitkisi, artık portakal, limon ve benzeri meyve veren turunçgil ağaçları ile aynı cinse sahip olan Citrus japonica ailesinde sınıflandırılmaktadır.

Kumkuatlar bahçe saksılarında yetiştirilmesi en kolay meyve ağaçlarından biridir.

En yaygın olarak yetiştirilen kamkat türü, dikdörtgen meyvesi olan Nagami’dir.

Kamkat meyvesi olgunlaştığında, içinde hafif ekşi etli tatlı, yenilebilir bir cilde sahiptir. Kamkat ağaçlarının bazı çeşitleri çiçek açan ve yılda iki kez meyve veren türlerdir.

Kumkuatlar, plastik, ahşap veya taş bahçe saksıları içerisinde rahatlıkla büyüyebilmektedir. Kamkat dikimi için seçeceğiniz saksınızın mümkün olan en büyük saksı olduğundan emin olmanız gerekmektedir.

Evde Kamkat Ağacı Yetiştirme

Kumkuat Fidanı Ne Zaman Dikilir?

Uygun koşullarda yetiştirilen kamkat ağaçları yılda 60 cm’e dek büyüyebilir. Kamkat ağacı dikmek veya nakletmek için en iyi zaman, tüm don tehlikesi geçtikten sonra kış sonu veya ilkbahar başıdır.

Kamkat Ne Zaman Çiçek Açar?

Kamkat ağacı havaların ısındığı temmuz ve ağustos aylarının sonlarında çiçek açmaktadır.

Evde Kamkat Ağacı Yetiştirme

Kumkuat Ne Zaman Meyve Verir?

Kamkat meyvesinin oluşması Ağustos sonu ile eylül ayı içeresinde olmaktadır. Meyveleri iri zeytin büyüklüğünde olup Şubat-Mart aylarında yeme olgunluğuna erişmektedir. Meyve koparılmazsa bir yıl bitki üzerinde kalabilmekte, aynı lezzetle yenebilmektedir.

Kamkat Ağacı Yapraklarını Döküyor

Saksıdaki kamkatlar, unlu bit istilasına ve kök çürüklüğü hastalıklarına karşı hassastır. Aşırı nemden kaçınarak ve ekimden önce toprağın iyi drene olduğundan emin olarak bununla mücadele edilmelidir. Ayrıca, ağacın tabanının etrafına malç yığmaktan kaçınılmalıdır.

Evde Kamkat Ağacı Yetiştirme

Kumkuat Nerede Yetişir?

Kumkuat ağacı soğuğa ve dona dayanıklı bitkiler değildir. Bu sebeple 8 derece ve altındaki bölgelerde kumkuat ağaçları yetiştirilememektedir. Dış mekanlarda yetiştirilen kumuat ağaçları soğuk kış dönemlerinde iç mekanlara taşınmalı ve korunaklı ortamlarda muhafaza edilmelidir.

Kamkat için ideal nem seviyeleri yüzde 50 ila 60’tır. İç mekanlarda yetiştireceğiniz bitkileriniz için, özellikle kış aylarında, yaprakları su ile buğulamak, kamkat ağacınızı mutlu etmenize yardımcı olacaktır.

Evde Kamkat Ağacı Yetiştirme

Kamkat Ağacım Çiçek Açmıyor

Kamkat ağaçları kök çürüklüğü hastalıklarına karşı oldukça hassastır. Bu sebeple kumkat ağacınızın sulamasında aşırı nemden kaçınılması ve ekimden önce toprağın iyi drene olduğundan emin olması gerekmektedir.

Dış zararlılara karşı oldukça açık olan kamkat ağaçları böcek öldürücü sabunlar, temaslı böcek ilaçları ve bahçecilik yağları ile geçiş mevsimlerinde ilaçlanabilir. İlaçlanacak kamkat ağaçlarında böcek ilacı etiketlerine tam olarak uyulması gerekmektedir.

Kamkat Nasıl Budanır?

Kamkatlar aşılanmış ağaçlardır. Bu nedenle budama işleminde, aşı tomurcuğunun altında filizlenen yeni tomurcukların kestiğinizden emin olması gerekmektedir. Çünkü bu yeni dallar meyve vermeyecektir.

Kumkuat ağaçları çok küçük olduğundan, sürgünlerin uçlarını sıkıştırmak bitkinizi dallanmaya teşvik edecektir. Ağacı şekillendirmek için budamak isteniyorsa; meyve hasat edildikten sonra, ancak bir sonraki baharın çiçekleri görünmeden önce yapılması gerekmektedir.

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR