Ağlayan kalpler çiçeği olarak da olarak bilinen, yaygın olarak kanayan kalpler çiçeği olarak adlandırılan bu güzel bitkinin böyle alışılmadık isme nasıl kavuştuğuna şaşırmamak gerek. Bu bitkinin yastığı andıran yumuşacık çiçeği, ucundaki sarkık damla şekli ile kalp biçimini alıyor.
Kanayan kalpler çiçekleri, ilkbaharın serin aylarında açan, gölgede olmayı tercih eden, ağaçlık yerlerde yetişmeye uygun türlerdir. Bu çiçekler haftalarca çiçek açmış olarak dursa da genellikle bir yıldan daha az yaşarlar. Güneşe ya da ısıya aşırı derecede maruz kalmaları halinde yazın geri kalanında solup giderler. Yine de, kökler hayatta kalmaya devam eder ve bitki sonbaharda ya da bir sonraki ilkbaharda yeniden büyür. Bu bitkinin yaprakları saçaklı olan türleri yaz boyunca yeniden açarlar.
Budama ya da yeni bitkiler dikme işlemleri için en ideal zaman ilkbahar ayları ya da yaz mevsiminin başlangıcıdır. Tohumdan yetiştirme için ise en uygun zaman sonbahardır. Çiçeklerinin solan kısımları koparılmadığı müddetçe bu bitki kendiliğinden tohumlarını saçabilir. Kanayan kalpler çiçeğinin büyüme hızı orta seviyededir ve bu güzel çiçek, yaklaşık olarak 60 günde olgunluğa erişir.
Kanayan Kalpler Çiçeği Bakımı
Tipik bir büyüme döneminde, kanayan kalpler, ilkbaharda saplarının her birinde yaklaşık 20 tane küçük çiçek üretir. Bu bitkinin yaprakları yaz mevsiminin ortasında hissedilen kavurucu sıcaklarda durgunlaşır. Kanayan kalpler çiçeğinin sıcaklığa yönelik bu hassasiyeti, genç bitkilerin oluşumunu soğuk bölgelere nazaran sıcak bölgelerde daha çetrefilli hale getirir. Buna ek olarak, çiçekleri son derece narin olan bu bitkinin kuvvetli esen rüzgârlardan özenle korunması gerekir.
Kanayan kalpler çiçeği genellikle Pulmonaria (ciğer otu), Brunnera (göğcegözü) ve Hellebore (karacaot) gibi bitkilerle aynı dönemde açar. Her birinin, bulundukları ormanlık alanlarda kartpostalları aratmayan manzaralar yarattığına hiç şüphe yok! Kanayan kalpler her ne kadar haftalarca çiçek açmış olarak kalsa da yaprakları, çiçeklenmenin ardından süzülmeye başlar. Kanayan kalpler çiçeğiniz durgunlaşırsa ya da solarsa diye onun bıraktığı boşluğu doldurması için yakınlarında daha uzun ömürlü bitkiler bulundurmanız faydalı olabilir. Çançiçekleri, eğrelti otları, kalp yapraklı köpük çiçekler, hosta çiçekleri ve kurtboğanlar, kanayan kalplerinize eşlik edebilecek türler arasındadır.
Kanayan kalpler çiçeği büyük oranda sorunsuz olmakla beraber yaprakbitleri ve külleme gibi bahçe bitkilerinde yaygın olarak görülen bazı problemlerle başa çıkmaları gerekebilir. Yapraklarında lekeler oluşabilir. Buna yönelik en pratik çözüm ise etkilenen bölgeleri makasla kesmektir. Kanayan kalpler çiçeği nemli toprağı tercih etse de ağır ve ıslak topraktan hoşlanmaz ve toprağı uzun süreliğine ıslak kalırsa kök çürümesine yakalanabilir.
Işık
Kanayan kalpler çiçeği kısmen gölgede olmayı tercih eder. Erkenden açan bu çiçeği her yıl yapraklarını döken bir ağacın yanına dikmek ideal olacaktır. Bu çiçek, ağaç yapraklarını dökene kadar gelişip büyüyecektir ve yaz güneşinden korunması gerektiğinde ağaç bu görevi kusursuzca yerine getirecektir.
Toprak
Kanayan kalpler çiçeği humus bakımından zengin, bolca organik madde içeren, nemli toprakları sevse de pH seviyesi konusunda seçici değildir. Kısmen asidik toprakları tercih etmekle beraber nötr olanlarla da idare edebilmektedir. Mevcut toprağınızın üzerine 5 ila 7,5 santimlik, organik gübre ya da küflenmiş gübre gibi organik maddelerden oluşan bir tabaka serebilirsiniz. Toprak havalanmasının gerçekleşebilmesi için ve köklerin büyümesine olanak verecek gevşek bir toprak elde edebilmek adına bu tabakayı toprağın içine doğru iyice yedirin.
Sulama
Bitkilerinizi yaz boyunca, bilhassa sıcaklığın arttığı havalarda devamlı sulamalısınız. Bunu yaptığınız takdirde bile bitkiler sonbahara ya da bir sonraki ilkbahar mevsimine kadar solabilirler. Şayet yakın bir zamanda kanayan kalpler çiçeklerinizi toprağa diktiyseniz onları diktiğiniz bölgeyi net olarak bilmenizde yarar vardır. Böylece, bitkileriniz durgunluk dönemine girdiğinde yanlışlıkla o bölgeyi kazmazsınız. Kanayan kalpler çiçeği diğer türlere nazaran kuraklığa daha dayanıklıdır. Ne var ki, onun ormanlık alanlarda yetişmeye uygun bir çiçek olduğunu ve ıslak olmayan ama yeteri kadar nemli olan bir çevreye ihtiyaç duyduğunu aklınızda bulundurmanız gerekir.
Isı ve Nem
Yazın sıcaklar tavan yaptığında kanayan kalpler çiçeği sararmaya başlar. Bu gelişme, çiçeğinizin kış için enerji depoladığını gösteren, son derece normal bir durumdur. Kanayan kalpler çiçeği için ideal sıcaklık 13-24 santigrat derecedir. Bu güzel çiçek, yüksek nem oranına iyi derecede tolerans gösterebilir.
Gübre
Kanayan kalpler çiçeği, yemek yemeye pek düşkün değildir. Dolayısıyla, ona ne zaman gübre vermeniz gerektiği, tercih etmiş olduğunuz toprağın çeşidine bağlıdır. Şayet her yıl ıslah edilen, verimli ve organik yapıya sahip bir toprağınız varsa çiçeğinizi gübreyle beslemenize gerek bile yoktur. Ormanlık alanlarda yetiştirilmeye uygun olan kanayan kalpler çiçeği, özellikle bir kat yaprak küfünü memnuniyetle karşılayacaktır.
Kanayan Kalpler Çiçeği Türleri
Lamprocapnos spectabilis cinsinin, büyürken benzer özellikler sergileyen bazı popüler türlerine ek olarak pek çok başka türü mevcuttur.
- Lamprocapnos spectabilis “Alba”: Bembeyaz çiçekleri olan bu tür, uzun zamandır bahçıvanların gözdesidir.
- L. spectabilis “Gold Heart”:Bu türün pembe çiçeklerine sarı-altın rengi yapraklar eşlik eder.
- L. spectabilis“Valentine”: Bu tür, uçları beyaz olan, kiraz rengi çiçekler açar. Çiçeklerin sapları ise bordodur.
- Dicentra eximia, saçaklı kanayan kalpler çiçeği: Anavatanı Amerika olan bu türün yaz boyunca yeniden açan, narin, saçaklı yaprakları vardır. “Zestful (renkli; canlı)” şeklinde adlandırılan pembe çiçekli çeşidi bilhassa popülerdir.
- D. formosa,Pasifik Kuzeybatısında yetişen saçaklı kanayan kalpler çiçeği: Bu bitki, D. eximia’ya nazaran kurağa daha dayanıklıdır ve daha gösterişli çiçekleri vardır.
- D. cucullaria,Dutchman’s breeches (Dutchman’ın pantolonu): Bu tür klasik kanayan kalpler çiçeğine oldukça benzer. Küçük beyaz pantolonları andıran çiçekleri son derece dikkat çekicidir.
Budama
Bu bitki büyüme döneminde tekrar çiçekleneceği için onu budamaya ya da solan kısımlarını koparmaya gerek yoktur. Tohum vermelerini istiyorsanız çiçeklere dokunmadığınızdan emin olmalısınız. Şekilleri bozulmaya başladığında yaprakları budayabilirsiniz. Bu bitkinin yapraklarında saçaklar bulunan türleri bir müddet sonra pejmürde bir görünüme bürünebilir ve taban hizasına kadar kesilebilir. Bu yapraklar çok geçmeden yeniden belirecek ve serpilecektir.
Kanayan Kalpler Çiçeğinin Çoğaltılması
Genellikle, bu çiçeğin fide hali çiçek tarhlarından satın alınıp dikilir. Bununla birlikte, çiçeğin tohumdan yetiştirilerek, bölme yöntemiyle veya sap kesimiyle çoğaltılması da mümkündür.
- Ev ortamında tohumdan yetiştirme: Tohumları, içini toprakla doldurduğunuz bir saksıya ekin. Saksıyı bir poşete geçirin ve 6 ila 8 hafta kadar buzlukta tutun. Ardından, saksıyı çıkarın ve tohumların çimlenip ideal şartlar altında fidelere dönüşecek şekilde büyümelerini izleyin. Bitkiler bahçede kendileri de tohumlarını saçabilirler; ancak bu, dert edilmesi gereken bir noktaya varmaz. Fideciklerin dikkatli bir şekilde kazılıp çıkarılması ve başka bir yere dikilmesi gerekir.
- Bölme yöntemi: Kanayan kalpler çiçeğinin küme halini almış köklerini bölmek son derece kolaydır. Bu işlem, tomurcuklanmanın önüne geçilmemesi adına çiçeklenmenin ardından yapılmalıdır. Saçaklı türleri ise ilkbaharın başlarında, açmaya başlamışken nazikçe bölmek gerekir.
- Doğrudan tohumdan yetiştirme ya da sap kesme yöntemi: Kanayan kalpler çiçeğini, toprak karışımında köklenen saplarını keserek de çoğaltabilirsiniz.