Ana SayfaÇiçekKaranfil Çiçeği Bakımı ve Anlamı

Karanfil Çiçeği Bakımı ve Anlamı

Görünümü ile minik bir gül çiçeğini andıran, farklı renkleri ile sıklıkla tercih edilen karanfil çiçeği, karanfilgiller (caryophyllaceae) familyasından bir çiçektir.

Karanfil Çiçeği

Akdeniz bölgesinin ılıman iklimlerinde yetişen karanfil çiçeği sıcak iklim çiçeğidir.

Başta Akdeniz olmak üzere; Asta bozkırları, Avrupa ve Günay Afrika’da da doğal yollarla yetişmektedir. Bilinen 300 kadar çeşidi olan karanfil çiçeğinin; tek yıllık, çok yıllık, minik çiçekli gibi türleri bulunmaktadır.

Ülkemizde yetişen karanfil çiçeklerinin 70 kadarı doğal yollar ile yetişmektedir ancak hemen her yıl eklenen onlarca melez karanfil ile 30 bin kadar karanfil çeşidi oluşmaktadır.

Karanfil Çiçeği Bakımı ve Anlamı

Karanfil Çiçeği Anlamı

Karanfilin anlamı pek çok karanfil seven tarafından sıklıkla merak edilmektedir. Özelikle önemli ve özel günlerde çiçek aranjmanlarında ya da tek bir tane olarak sıklıkla tercih edilen karanfil çiçeğinin anlamı ve simgeleri bulunmaktadır.

Kırmızı Karanfil Anlamı

Kırmızı karanfil aşkı ifade etmektedir. Sevilen kişiye verilen kırmızı karanfil anlamı aşkı temsil eder.

Beyaz Karanfil Anlamı

Beyaz karanfilin anlamı temiz ve saf olmaktır. Aynı zamanda beyaz karanfil Anneler gününü de temsil etmektedir.

Pembe Karanfil Çiçeğinin Anlamı

En çok tercih edilen karanfil renklerinden olan pembe karanfilin anlamı; masumiyet ve sevgidir.

Karanfil Çiçeği Bakımı ve Anlamı

Karanfil Çiçeği Bakımı

Karanfil çiçeği yetiştirilmesi ve bakımı zor değildir. Bu sebeple süs bitkisi yetiştirmeyi sevenler tarafından tercih edilmektedir. Bahçede, balkonda ya da iç mekanlarda yetiştirilmek için uygundur.

Karanfil bakımı ve karanfil yetiştiriciliği için en önemli nokta karanfil bitkisinin yeterli ışığı alabilmesidir. Yeterli ışık almayan karanfillerin gelişimi oldukça yavaştır.

Ancak çok ışık alan karanfil çiçekleri de direkt gün ışığı ve yüksek ısı sebebiyle zarar görebilmektedir. Bu sebeple karanfil çiçeğinizin konumlandırması doğru ve sürekli kontrol edilecek şekilde oluşturulmalıdır.

Karanfil çiçeğinizin yetiştirilmesi için toprak seçimi detaylı bir seçim ve bakım istememektedir. Karanfil çiçekleri hemen her toprakta yetiştirilebilmektedir. Ancak sağlıklı büyüyen ve hızlı gelişen karanfil çiçekleri için karanfil çiçeğinizin yetişeceği topağın besin değeri açısından zengin olması ve asit derecesi önemlidir. Karanfil toprağının asit dereceği 5.5 pH’dan yüksek olmalıdır.

Karanfil çiçekleri ılıman ve sıcak iklim bitkilerdir, sıcak iklimleri seven karanfil çiçekleri kışın yaşanacak soğuk havalara uyum sağlayamayacaklardır. Karanfil çiçekleri yaz mevsiminde 18-22 derece, kış mevsiminde ise 10-15 derece arasında değişen ısılarda yetiştirmelidir. Çok yüksek ya da düşük ısılar karanfil çiçeğinizin gelişimini doğrudan etkileyecek ve çiçeğinize zarar verecektir.

Karanfil çiçekleri çok sulama beklemeyen çiçeklerdir. Bu sebeple karanfil çiçeği sulaması toprak kurudukça yapılmalıdır. Bitkinizin nemli kalması için yapraklarını fısfıslayarak bakımlarını gerçekleştirebilirsiniz.

Karanfil çiçekleri suyu çok seven çiçekler değildir. Bu sebeple sulamanın ardından saksı içerisindeki suyu hızlıca boşaltacak drenaj delikli bir saksı içerisinde yetiştirilmesi önemlidir.

Karanfil Çiçeği Bakımı ve Anlamı

Karanfil Çeşitleri

Karanfil çiçeği farklı renkleri ve farklı türleri ile en çok tercih edilen süs bitkileri arasında yer alır. Botanik ismi Dianthus Caryophyllus olan Karanfilgiller (Caryophyllaceae) familyasına ait karanfil çiçeği; beyaz, pembe, kırmızı ağırlıkta olmak üzere birçok farklı renkte olabilir. Bilinen 80’den fazla cinsi olan karanfile ait 2000 alt tür bulunmaktadır.

Karanfil Çiçeği Özellikleri

Karanfil çiçeğinin türlerine göre görünümü de oldukça farklı olmaktadır. Genel olarak karanfil renkleri; mor, pembe, beyaz ve kırmızı olarak sıralanabilir.

Karanfil çiçeklerinin ince saçaklı taç yaprakları ve zarif renkli çiçekleriyle görünümü eşsizdir. Karanfil kokusu oldukça fazla olan bir çiçektir.

Karanfil çiçekleri genel olarak ılıman iklimlerde yetiştirilmek için uygundur. Bununla beraber genelde Akdeniz bölgesinde yetişir.

Karanfil çiçeklerinin boyu 20 ila 40 cm arasında değişmektedir. Fakat saksıda yetişen karanfil çiçeklerinin boyu 10 santimetreyi bulmaktadır.

Karanfil Çiçeği Bakımı ve Anlamı

Karanfil Nasıl Çoğaltılır

Karanfil çiçeğinin çoğaltılmasının birden çok yolu bulunmaktadır. Çelik ile çoğaltma ve daldırma ile çoğaltma en çok tercih edilen karanfil çoğaltma yöntemler arasında yer almaktadır.

Çelik ile karanfil çoğaltma yöntemi için en doğru zaman yaz aylarının sonudur. Keskin bir makas ya da bıçak yardımı ile çapraz olarak 10 cm kadar kesilen karanfil dalı uygun bir toprağa dikilir. Oda sıcaklığında bekletilen karanfil çiçeği çelikleri köklenene dek direkt gün ışığına maruz bırakılmamalıdır.

Daldırma yöntemi ile karanfil çoğaltma havaların ısındığı ilkbahar aylarından itibaren gerçekleştirilebilmektedir. Üzerindeki çiçekleri solan karanfilinizi keserek alın ve çiçeksiz dalı toprağa daldırma yöntemi ile dikin. Bir süre sonra filizlenen yeni karanfil çiçekleriniz olacaktır.

Karanfil Nasıl Ekilir?

Karanfil çiçeği farklı çoğaltma yöntemleri ile çoğaltılabildiği gibi tohumdan ekilerek de yetiştirilmektedir. İç mekanlarda saksıda karanfil yetiştirmek isteyen pek çok kişi karanfil tohumu nasıl ekilir sorusunu merak etmektedir.

Karanfil çiçeğinin tohumdan yetiştirilmesi ve ekilmesi için uygun sası seçimi gerçekleştirilir ve saksı besin değeri yüksek toprak ile doldurulur.

Karanfil ekim saksında toprağın sıkı olması çok önemlidir. Karanfil tohumlarının toprağa ekilmesinin ardından toprak ile üzerleri örtülmeli ve sulama işlemi gerçekleştirilmelidir. Karanfil ekim işleminden sonra her gün düzenli olarak sulama işlemi gerçekleştirilmelidir.

Karanfil kolay bir şekilde yetiştirilebilen bir bitkidir. Bahçede kolaylıkla yetiştirilebildiği gibi evlerde de kolaylıkla yetiştirilebilmektedir.

Karanfil Ne Zaman Ekilir?

Karanfil bitkisi ılıman ve sıcak Akdeniz bölgesinde yetiştirilen bir bitkidir. Bu sebeple sıcakları çok seven karanfil çiçekleri ilkbahar ve yaz aylarında ekilmelidir. Özellikle nisan aylarında karanfil ekimi gerçekleştirilir.

Karanfil Hangi Mevsimde Açar?

Karanfil çiçekleri seralarda sıklıkla yetiştirildiğinden hemen her mevsim çiçeklerine ulaşılabilen ve her mevsim çiçek veren süs bitkileridir. Ancak yaygın olarak karanfil çiçekleri yaz boyunca çiçeklerini korur ve mayıs sonundan itibaren çiçeklenir.

Yaz karanfilleri türü ise kışın hayatta kalmaz ve sonbaharda bolca çiçeklenir.

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR